274 találat a(z) elszámolás cimkére

Eváról katára váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Eva hatálya alá tartozó kkt. kettő fő nyugdíjas tagból áll, csak az egyikük dolgozik a kkt.-ben. 2019. március 1-jétől szeretnénk váltani katára, a bevétel csökkenése miatt. Kérdésünk, hogy hogyan kell elindítani az átlépést, hogyan kell elszámolni az evás hónapokkal, majd miután már katások leszünk, mi az az összeg, amit havonta fizetni kell, szeretnénk ezután is a jogszabályoknak megfelelően végezni a munkánkat, ebben kérnénk szíves válaszukat.

Csoportos áfa számviteli elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Csoportos áfával kapcsolatban merült fel több kérdésünk, az áfa számviteli elszámolása kapcsán. Miután a csoport képviselője beadta a csoportra vonatkozó áfabevallást, kérdésünk a számviteli elszámolás lenne a képviselő és a tagok között. Példánkban legyen az áfabevallás +100 fizetendő, 3 tagú csoportban. képviselő: +10 fizetendő tag1: +120 fizetendő (+150 fizetendő -30 levonható, egyenlegében +120 fizetendő) tag2: -30 levonható áfa (+50 fizetendő -80 levonható, egyenlegében -30 levonható) Egyenlegében a csoport ezek alapján +100-ról beadta a csoport bevallást. Helyesen jár el a csoport, ha az alábbiak szerint könyvel? KÉPVISELŐ: A saját áfáival kapcsolatban nem könyvel semmit, hiszen a 466, illetve 467 főkönyvi számokon keletkezett a forgalom. tag1 kapcsolatában az alábbi könyvelést teszi: T 3689(1) K 467 150 T 466 K 3689(1) 30 tag2 kapcsolatában az alábbi könyvelést teszi: T 3689(2) K 467 50 T 466 K 3689(2) 80 Ezek után pénzügyileg is rendezi a képviselő a tagokkal az áfát, illetve a tagok a képviselővel: T 384 K 3689(1) 120 T 3689(2) K 384 30 Kérdésünk lenne, hogy a fenti elszámolási módszer helyes-e? Illetve további kérdés, hogy ha a csoportszintű bevétel továbbvihető követelést mutat akkor az elszámolás számvitelileg és pénzügyileg is ugyanaz marad? Vagyis a fentiek szerint elszámol a képviselő a tagokkal annak ellenére, hogy csoportszinten nem kap vissza áfát a NAV-tól, csak majd a következő bevallásában mint előző időszakról hozott követelés számítja be?

Gépkocsi nyílt végű lízing év végi elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Céges nyíltvégű autólízinggel (a tulajdonjog végig a lízingbeadónál marad) kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni. Ha a cégem lízingel egy gépkocsit, élve a magán/céges használat 50-50 százalékos megosztási vélelmével, hogy alakul a kezdő lízingdíj és a részletek elszámolása áfát és külön társasági adót érintően? Például ha 2.000.000 Ft + áfa a kezdő lízingdíj, és 100.000 Ft + áfa/hó a havidíj. 1. Ebben az esetben a kezdő lízingdíj áfájának is csak a fele írható le költségként, vagy a kezdő díj áfájának a teljes egésze? Gondolom a havi lízingdíj áfájának csak a fele írható le az áfából. 2. Megjelenik-e eszközként az autó cégem könyveiben, és lehet-e az értéke után értékcsökkenést elszámolni (nekem úgy logikus, hogy nem, hiszen csak egyfajta autó-szolgáltatást veszek igénybe)? 3. A lízingdíjat év végén melyik eredménykimutatás sorban kell elszámolni? 4. A 3. kérdésben leírt lízingdíjnak csak az 50 százalékát kell az adott sorban elszámolni, vagy az 50 százalék csak az áfára vonatkozik? 5.A lízingdíj év végi, eredménykimutatást érintő elszámolásakor van-e küldönbség a kezdő lízingdíj és a havidíjak elszámolása között? Előre is köszönöm válaszát, A kérdésben bizonytalan cégvezető.

Előleg, költség? Kérdés

Őstermelő 2018-ban több millió forint előleget fizetett ki műtrágyára és vetőmagra. Az előlegszámlát megkapta. Az áru érkezése 2019-ben történik. Kérdésem, hogy a 2018. évi költségek között elszámolhatja-e a kifizetett előleg értékét?

Kölcsönzött munkaerő utaztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégünk szektorára jellemző munkaerő hiány miatt átmenetileg munkaerő-kölcsönzővel orvosoljuk a problémát. (A kölcsönzött munkaerő nem magyar állampolgár.) Cégünk profiljából adódóan a kölcsönzött munkaerőt a saját hazájából (nem EU) a mi külföldi EU-s anyavállaltunk telephelyére szeretnénk repülővel eljuttatni, hogy ott megkezdhesse a munkát. A kiutaztatás költségét mi álljuk, nem a munkaerőt kölcsönző cég, tehát részükre a repülőjegyet mi vásároljuk meg saját nevünkben. A kérdésem, hogy a repülőjegyet milyen jogcímen számolhatjuk el a kölcsönzött munkaerőnek, illetve milyen adóvonzatokkal szükséges kalkulálnunk? Válaszukat előre is köszönöm!

Idén vásárolt, jövőre használható autópálya-matrica: mikori költség? Cikk

Hogyan kell elszámolni az idén megvett, 2019-es érvényességű autópálya-matricát? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Utalásos számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Van utalásos előleg számlám: 1. Teljesítéskor a nettó+áfa= bruttó számlából soronként kivonom az előleg nettó+áfa=bruttó számokat. Megkapom az utalandót. 2. Szabályosan lehet-e egyszerűbben? Teljesített bruttó értékből kivonom a bruttó előleget.Természetesen soronként feltüntetem az utalandónál a nettót+áfát. Például ha az előleg készpénz volt, nem is tudom másképpen. 3. Az első, szabályosan alkalmazott esetben a forintra kerekítések miatt gyakran 1 forint eltérés keletkezik. Ez hogyan kezelendő? Köszönettel: Székely Lajos

Adományok Kérdés

Ha magánszemélytől vagy cégtől kapunk tárgybeli, szolgáltatásbeli, pénzbeli adományt, akkor az adományozó szempontjából költségként számolható-e el, illetve a magánszemély le tudja-e vonni az szja-ból vagy más módon az adójában érvényesíteni? Várjuk szíves válaszukat.

Szakképzési hozzájárulási kedvezmény, 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakképzési hozzájárulási kedvezménnyel kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2018. 02. 05-2019. 12. 15-éig tartó hallgatói szerződést kötöttünk egy fő hallgatóval mint szakmai gyakorlóhely, duális mesterképzési program szakmai gyakorlatának biztosítására.A hallgató gyakorlaton az 1-3 szemeszterben 13 hetes, a 4. szemeszterben 9 hetes szorgalmi időszakok (22 hét) között (22 hét) teljes munkaidőben napi 8 órában van. A hallgatónak díjazást fizetünk minden hónapban, a mindenkori minimálbér 15 százalékát (82 800 forintot). A kérdésem az, hogy az éves szakképzési hozzájárulás elszámolásánál a teljes évre járó kedvezményt (8571 Ft/nap x az éves munkanapok), vagy csak a ténylegesen töltött gyakorlati napokra (22 hét x 5 nap ) számolhatjuk el? Válaszát előre is köszönöm

Cégautó külföldi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elszámolható-e a cégautó külföldi magáncélú használata során az üzemanyagköltség, ha csak egy nyugta áll rendelkezésünkre a tankolásokról? Sok helyen nincs is a kútnál kezelőszemélyzet, csak az automata ad egy nyugtát a tankolásról. Bankkártya használata során természetesen a kivonaton is szerepel az összeg. A cégautóadó megfizetésre kerül. Segítségüket előre is köszönöm !

Kedvezménypontok elszámolása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kedvezménypontok elszámolása című bejegyzésemben szereplő kérdésekre nem kaptam választ a válaszában.

Kft.-tag kilép, tárgyi eszközt vinne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ből természetes személy tag kilép. Belépéskor pénzt vitt be, kilépéskor ennek megfelelő nagyságrendű tárgyi eszközt vinne magával. Kérdésem, hogy ennek milyen adóvonzata van, számvitelileg hogyan kell levezetni az ügyletet és a tárgyi eszközt értékbecslővel értékeltetni kell-e, hogy a nyilvántartási érték és a piaci érték eltér-e egymástól. Köszönettel várom válaszát.

Munkáltatói felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzem megszűnése miatt felmondtunk a dolgozóknak. A felmondási idő 90 nap, a felmondási idő felét ledolgozza a dolgozó, ami 2018. december 31-én telik le. Ez az utolsó munkában töltött napja, akkor kell kifizetni minden bérét a végkielégítéssel együtt. A felmentési ideje még 45 napig tart, tehát a munkaviszonya 2019. február 14-éig tart. Kérdésem az lenne, hogy hogyan kell eljárni a 2019-es béremelés kapcsán? Ez érinti-e a dolgozót? Mivel december 31-én a jelenlegi bérminimummal számolom el. Ha jól gondolom nem kell megadni a 2019-re vonatkozó minimálbért? A másik kérdésem, hogy a Tbj nyilvántartásból mikor kell kijelentenem? Megtehetem december 31-én február 14-ei dátummal, (mivel a munkaviszonya csak akkor szűnik meg), vagy pedig csak február 14-én jelenthetem ki? Nagyon szépen köszönöm a segítségét! Üdvözlettel: Ildikó

Török állampolgár megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozásként török állampolgárral kötünk megbízási szerződést.Tevékenységét Törökországban végzi, Isztambulban kapcsolatot tart gazdasági környezetünk iránt érdeklődő vállalkozásokkal. Nincs adóazonosító száma, TAJ száma, nincs magyar lakcíme. (18T1041 nyomtatványon bejelenteni nem tudjuk.) A részére számfejtendő megbízási díjból milyen adót, járulékot kell vonni? Kifizetőként milyen további adókötelezettséggel kell számolni? Milyen dokumentumok szükségesek a szabályszerű elszámoláshoz? Köszönöm válaszát. Katona Sándorné

Munkaviszony-megszüntetés módja Kérdés

Egy szervezet alkalmazottja, aki ebédtérítési díjat is beszed (futár), nem számolt el az általa beszedett térítési díjakkal. A telefont nem veszi fel, nem jelentkezik a munkáltatónál. Kérdésünk az lenne, hogy milyen jogcímen lehet ebben az esetben megszüntetni a munkaviszonyát, illetve 1 havi munkabér nem lett részére kifizetve, ezt visszatarthatja-e a munkáltató annak okán, hogy a futár általa beszedett térítési díjjal nem számolt el? (A térítési díj összege magasabb, mint a ki nem fizetett bér.)

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs