26 találat a(z) elengedés cimkére

Behajthatatlannak nem minősülő elengedett követelés Kérdés

Követelés elengedése kapcsolt vállalkozások között Cikk

"Cégünk 2019-ben a velünk kapcsolt vállalkozásban álló angliai székhelyű cégtől gépjárműveket, munkagépeket vásárolt. Megállapodás alapján részletfizetéssel. 2021-ben az angol cég elengedné a maradék fennálló tartozást. Ebben az esetben a magyar cégnek van-e, és milyen mértékű illetékfizetési kötelezettsége? Ez a tétel tao-növelő tétel lesz-e? Hol, milyen formában kell az illetéket bevallani, megfizetni? Könyvelési szempontból kell-e különösen valamire figyelni?"Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Követeléselengedés kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Bérletidíj-fizetési mentesség Kérdés

Tagi kölcsön elengedése kivás cégeknél Kérdés

Elengedett osztalék a taobevallásban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy cég a korábban előírt, magánszemélynek járó osztalékot elengedi, ezt egyéb bevételként számolja el. A társasági adója alapját ezzel az összeggel csökkentheti. Kérdésem az, hogy a társaságiadó-bevallás melyik sorában kell ezt az összeget feltüntetni? Válaszukat előre is köszönöm. Üdv. B.E.

Kapcsolt vállalkozások között kölcsön elengedése Kérdés

Tisztelt szakértő, szeretném tájékoztatását arról, hogy ha kapcsolt vállalkozás lemond a másik kapcsolt vállalkozásnak adott kölcsönéről, van-e adóalap-növelés, illetve kell-e illetéket fizetni az összeg után? Köszönöm.

Követelés apport végelszámoláskor Kérdés

Tisztelt dr. Császár Zoltán úr! https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_20_Koveteles_apport_vegelszamolas_so_dqb A válaszában feltett kérdésére következőt tudom válaszolni: én valójában nem találtam az adóalap-növelő jogcímek között e helyzetnek megfelelőt, a megszűnéshez kapcsolódó társaságiadó-bevallást még nem adtam be, a tőkeemelést a (külföldi) tagok határozatának megfelelően az Ön által is leírt módon le kellett könyvelnem, és az adóalap meghatározásánál a tőkeemelésnek megfelelő összeget mint "egyéb adóalap-növelő tételt" tettem be az adóalap-számításomba. Az Ön válaszából is azt olvastam ki, hogy a megszűnéskor nem javasolt a kötelezettség tőkeemelés útján történő megszüntetése. A tulajdonosok annak ellenére hoztak a tőkeemelésre vonatkozó határozatot, hogy én végelszámolóként felhívtam ennek adózási buktatójára a figyelmet, a végelszámolást segítő ügyvédi irodával együtt azt javasoltuk, hogy engedjék el követelésüket, ami lehetőséget nyújtott volna az adókötelezettség normál megállapítására. A megvalósult gazdasági esemény miatt szeretném az adóvizsgálat során történő átminősítést elkerülni, ezért választottam az adókötelezettség "önkéntes" megállapítását. Üdvözlettel Magó kálmánné végelszámoló

Szabadulás a tagi kölcsöntől Cikk

A tagi kölcsön jól jöhet a forráshiányos társaságnak, de gondot okozhat, ha a cég szeretne megszabadulni tőle. Milyen következményei vannak a tagi kölcsön elengedésének, átvállalásának, illetve apportjának? Összefoglaltuk.

Közterhek elengedett tagi kölcsön után Cikk

Ha egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele? Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Tagi kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy kft.-nél a tagi kölcsönt el szeretnék engedni, mert ezzel a tavalyi év veszteségét ellensúlyoznák, akkor milyen adó- és illetékfizetés jár vele?

Lakáshitel részleges tőkeelengedés adózása nem belföldi magánszemély esetén Kérdés

Angliában élek, dolgozom, ott fizetek adót. Svájcifrank-alapú jelzáloghitel kapcsán (magyar ingatlan, magyar bank, magyarországi szerződés) a bankkal egyeztetések vannak folyamatban a hitel lezárása és a tőke bizonyos mértékű elengedése kapcsán. A bank azzal érvvel, hogy az általa elengedett tőke után neki még adófizetési kötelezettsége van. Mivel egyedi megállapodásról van szó, így a banknak valóban lenne ehofizetési kötelezettsége, nekem pedig szja-fizetési kötelezettségem, ha Magyarországon adóznék és lennék biztosított. Mi a helyzet ilyen esetre, amikor másik EU tagországban vagyok biztosított és ott is adózom (jelen esetben Egyesült Királyság)? Válaszukat előre is köszönöm!

Kölcsön magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. nagyobb összegű kölcsönt ad magánszemélynek. A szerződésben kikötik, hogy egy éven belül a kölcsön visszafizetésre kerül. Közben kiderül, hogy a magánszemélynek nincs fedezete a kölcsön visszafizetésére, ezért nem tudja visszafizetni. Van-e mód e kölcsön elengedésére, ha igen, milyen adózási, illetve illetékfizetési kötelezettségek terhelik úgy a céget, mint a magánszemélyt? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel

Osztalék elengedése evás bt.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Számviteli törvény hatálya alátartozó evás bt.-ben az eva időszak alatt keletkezett, de még ki nem fizetett osztalékról lemondanak a tulajdonosok, a negatív eredménytartalék fedezetére. Az egyéb bevételként elszámolt, osztalékról történő lemondás összegével beleszámít az eva alapjába? Köszönettel

Nem csak banki kölcsönből lehet lakást venni Cikk

A lakásvásárlási szándékot legtöbbször a pénzhiány töri le. Ha a munkáltató a dolgozó e szándékát támogatni kívánja, akkor a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén akár a teljes vételárat is meghitelezheti közteher nélkül, a kamatkedvezményre vonatkozó rendelkezéseket nem kell alkalmazni. Ez a kamatmentes vagy kedvezményes kamatozású lakáscélú munkáltatói kölcsön felvételét jelenti.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs