89 találat a(z) eladás cimkére

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. magánszemélytől vásárolt személygépkocsit 2008-ban, cégautóadót fizet. 2016-ban értékesíti a gépkocsit. Az áfatörvény 87. § c) pont alapján áfamentesen számlázhatja? Köszönöm előre válaszát!

Áfa Kérdés

Két jogi személy között létrejön egy használt ingatlanra adásvétel. Az eladó bejelentkezett az áfa hatálya alá, így áfásan értékesíti az ingatlant. A vevő nem jelentkezett be az áfa hatálya alá. A vásárolt ingatlant felújítja és eladja egy magánszemélynek. Miként alakul a vásárláskor, a felújítás során vásárolt anyagok esetében és az eladáskor az áfa? Válaszát köszönöm.

Így kell számlázni, ha grátisz is ad – az áfát is mondjuk Cikk

Cégünk ásványvízgyártással foglalkozik. Ha mondjuk eladok 100 palack vizet, és 10 darabot grátiszba adok, mi a helyes mód számlázás során? Nulla forinttal tüntetem fel a számlán? Vagy esetleg mínusz összeggel? Illetve adózás szempontjából mi a teendőm? Olvasónk kérdéseire Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Ingatlant vesz, elad. Meddig magánszemély és mikortól vállalkozó? Cikk

Alkalmi vétel, kicsit összepofozza, majd jó pénzért eladja. Meddig vagyunk magánszemélyek, és mikortól számítunk vállalkozónak? Hány éven belül és hány ingatlan vásárlása, majd értékesítése számít gazdasági tevékenységnek? A kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszol.

Lakást vesz, felújítja, eladja. Mikor áfamentes, mikor nem? Cikk

Cég kap az alkalmon, jó áron lakást vásárol, felújítja, eladja. És akkor ki kell tölteni a számlát, de hogyan? Mi a helyzet az áfával, ha a társaság nem jelentkezett be az áfakörbe? Bartha László adójogi szakjogász válaszol.

Üzletrészeladás Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Hölgy ! Segítségét kérem az alábbi kérdésben: belföldön bejegyzett, adminisztrativ szolgáltatást végző kft. üzletrésze került eladásra. Az eladó két magánszemély, a vevő szintén két magánszemély. A társaságban ingatlantulajdon is volt, az előző évi mérleg alapján az eszközérték 75 százalékát meghaladta az ingatlan értéke. A eladás a névérték feletti áron került lebonyolításra. Az eladó az eladási ár – a törzstőke összege után 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót fizet. A vevő részéről milyen kötelezettségek merülnek fel? Bejelentési és fizetési kötelezettségekre gondolok. Köszönöm! vg

Adna-venne? De mit szól ehhez a NAV? Cikk

Eladná megunt vagy nélkülözhető tárgyait. De mit szól ehhez a NAV? Mikor kell adózni utána és mikor nem? És ha igen, akkor mennyit? Hogyan értelmezhető a 600 ezer forintos határ? Lepsényi Mária adószakértőnk mindenre részletesen válaszol.

Katás adózás alatt vásárolt ingatlan Kérdés

Bt. katás adózás alatt vásárolna egy ingatlant tevékenységéhez szükséges iroda céljára növekedési hitelből. Kérdések: egyáltalán kaphat-e, ha nincs számviteli mérlege? Ha mégis, akkor milyen adóvonzata van, ha a katás időszaka alatt eladja x idő múlva? Ha kilép a katából és akkor adja el? Kérem tájékoztatásukat ez ügyben.

Praxisjog Kérdés

Orvosi praxisjog eladáskor - 2015 február - a jövedelem után mikor kell megfizetni az adó- (16 százalék szja) és a 27 százalék ehoelőleget?

Cégeladás kérdései Kérdés

Az egyik cég működése során különféle gazdasági eseményeket kíván meglépni, de nincs tisztában a gazdasági eseményekhez kapcsolódó adó- és illeték vonzatokkal. A társaság jelentős ingatlan (20 millió) és termelőgép (10 millió) vagyonnal rendelkezik, melyek forrása tagi kölcsön (35 millió). A saját tőke negatív (10 millió) és a jegyzett tőke feltöltésre szorul (500 ezer forint). A NAV-nál a cég bejelentkezett az ingatlan-bérbeadás és -értékesítés tekintetében az áfakörbe. A következő gazdasági események adó és közteher vonzatára lennénk kíváncsiak: • Szlovákiában működő szlovák adószámmal működő társaság részére értékesítené a cég a termelő gépeket (adók?) • Ingatlan kivezetés a) szlovák adóalany részére értékesíthető-e a cég tulajdonában lévő iroda (adók?) b) a tagi kölcsön egy része nem pénzben, hanem ingatlannal lenne „visszafizetve” (adók? illetékek?) • Tagi kölcsönből megemelhető-e a jegyzett tőke? Könyvelhető-e egy lépésben tagi kölcsön csökken; jegyzett tőke nő (bejegyzéssel egyidejűleg), vagy kvázi pénzmozgásként kell lezongorázni : tőkeemelés befizetés pénztárba; tagi kölcsön visszafizetés pénztárból. (Közteher vonzata van? Adózott pénzből emelt jegyzett tőkének minősül-e ez az eljárás? (Később sem kell leadózni?) • Ha ezt követően a cég eladja az üzletrészeit, a megmaradt tagi kölcsönét átadhatja-e a többi eszköz és forrás tételekkel együtt? Nem minősül-e ez ajándékozásnak? Van-e valami adó vagy közteher vonzat?

Lakáseladók figyelem! Csalók a láthatáron Cikk

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tudomására jutott, hogy vélhetően szélhámosok hivatali befolyást ígérve, uniós programra, valamint kormányzati elképzelésre hivatkozva lakás eladásában ígérnek segítséget százezer forint közreműködési díjért.

Földet ad el, földet vesz? Márciustól erre figyeljen! Cikk

A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is - írja az agrárszektor.hu.

Milyen buktatói vannak az új áfatörvénynek? Cikk

A jelenlegi áfatörvényből bizonyos gazdasági események adókövetkezményeinek meghatározásánál három-négy verzió is kiolvasható, ha az ember értelmezni kezdi – ezt Vira Sándor adószakértő mondta azon a Saldo-konferencián, melynek egyik előadása az új áfatörvénnyel foglalkozott. A szakember ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az APEH – az eddigi tapasztalatok alapján – ígéretéhez híven méltányosan jár el az ellenőrzések során, bár nem árt ez irányú ígéretükre emlékeztetni őket az ellenőrzési jegyzőkönyv átvétele után.

Érdemes-e 2008-ig várni ingatlanunk eladásával? Cikk

Nem mindegy, hogy kell-e az embernek adót fizetnie amiatt, mert pár éve vásárolt lakását néhány millióval drágábban tudja eladni, mint amennyiért vette. Ezúttal ez az időzítésen is múlhat, januártól ugyanis több ponton módosulnak a személyi jövedelemadóról (szja), illetve az általános forgalmi adóról (áfa) szóló törvény ingatlanértékesítéssel kapcsolatos szabályai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alapítvány – vállalkozási bevétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Deviza adományozása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3