További témák
  • Névtelen kérdező
2

Lakás építettetése bérbeadás vagy eladás céljából

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném állásfoglalását: Egy társaság rendelkezik telekkel (építési telek ), amelyre generálkivitelezési szerződés alapján megbízott egy építőiparral foglalkozó céget, hogy építsen egy kulcsrakész lakóingatlant. Helyesen gondoljuk-e a folyamat számvitelét és áfa szempontból való megítélését ? 1. Az építőipari cég a készletek között befejezetlen termelésként tartja nyilván az építkezés során felmerült kiadásait, majd a szerződés szerinti részteljesítéskor fordított áfával számláz ki, a befejezetlen termelés egyidejű kivezetésével. 2/a. Ha a megrendelő cég bérbeadási céllal épített: A megrendelő cég a beruházások között tartja nyilván a befogadott kivitelezésről szóló számlákat, majd használatba vételkor aktiválja az ingatlanok között. Kell-e ebben az esetben saját rezsis beruházás miatt fizetendő áfát elszámolni, és mivel bérbeadás céljából építteti a lakóingatlant, amely bérbeadásra kéri az adómentesség helyett az áfa felszámítását, a levonható áfa között is elszámolni? A telek és a felépítmény külön lesz aktiválva (telek 0%, felépítmény 6% amortizációs kulccsal). 2/b. Ha a megrendelő cég eladási céllal épített: Amennyiben továbbértékesítés céljából építteti a a lakóingatlant, úgy a befogadott számlákat a befejezetlen termelés között tartja nyilván, majd innen átvezeti az áruk közé. A lakóingatlant egyenes áfa felszámításával fogja értékesíteni 2019. dec. 31-éig megkötött szerződés alapján magánszemély felé (ha cég a vevő, akkor is egyenes áfa), és mivel megfelel az 5%-os áfakritériumnak, így 5%-os áfamértékkel. A számlán lakóingatlant kell feltüntetni, vagy a telek + felépítmény bontásban kell szerepeltetni a szerződés szerinti értéket? Mi úgy gondoljuk, hogy mivel a telek nem önállóan lesz értékesítve, így a telek áfája fel veszi a felépítmény áfakulcsát (5%). Amennyiben a vevő nem fogja tudni teljes mértékben kifizetni a számlán szereplő teljes vételárat, hogyan alakul az áfa mértéke, illetve milyen számlahelyesbítést kell végrehajtani az eladónak, keletkezik-e önrevízió? Kérjük, hogy amely esemény megítélését nem jól gondoljuk, ott jelezzék a helyes eljárást! Válaszukat előre is köszönöm.


Szakértőnk válaszát csak előfizetőink olvashatják belépést követően. Amennyiben még nincs előfizetése, ezen az oldalon részletes információt tudhat meg választható előfizetési csomagjainkról.

Ha előfizetőnk, lépjen be!


 
TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X