12 találat a(z) elővásárlási jog cimkére

Őcsg-tag – elővásárlási jog Kérdés

Elővásárlási jog – sok jogosult: közölni kell vagy sem a vételi ajánlatot? Cikk

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg. Speciális eset, ha az elővásárlásra jogosultak nagyon sokan vannak, ilyenkor ugyanis az eladó nem köteles értesíteni a jogosultakat az eladási szándékról. Probléma azonban itt is adódhat: akár évek múlva is megtámadhatják az adásvételi szerződést, olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal közleményében.

Opciós jog beszámítása Kérdés

Módosul a csődtörvény – az állam is elővásárlási jogot kap felszámoláskor Cikk

A zárószavazás előtt lévő törvényjavaslat szerint módosulna a csődtörvény – mint írják – a fizetésképtelenségi jog eljárási szabályainak korszerűsítése, valamint a csődeljárások és a felszámolási eljárások során az adós és a hitelezők közötti egyezségkötés elősegítése, a csődeljárásban a munkahelyek megtartásának elősegítése, valamint a vállalkozások reorganizációját előtérbe helyező jogi megoldások bevezetése érdekében.

Cég által tulajdonolt ingatlan ajándékozása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelünk egy egyszemélyes kft. Van egy ingatlana a belvárosban, melyre az államnak elővásárlási joga van. Szeretné a kft. a magánszemély tulajdonosának eladni az ingatlant, de azon az állam az elővásárlási joga gyakorlásával tulajdonjogot szerezhet, és így elveszítené az üzlethelyiséget (aminek működtetéséből tartja fenn egyébként a családját). Ahhoz, hogy ne gyakorolhassa az elővásárlási jogát az állam, ajándékozással lehetne az ingatlant a kft. tulajdonosának, mint magánszemélynek átadni. Kérdésünk az, hogy tiltja-e valamilyen törvény az ingatlan ajándékozását, illetve ha nem, akkor milyen illeték-, illetve járulékkötelezettség merül fel? Köszönettel: Szentesi Péter

Elővásárlási jog Kérdés

Egy kft. befektetett pénzügyi eszközei között nyilvántartott részesedésére (üzletrész) vonatkozóan lemond elővásárlási jogáról 10 millió forintért. Hogyan kell ezt könyvelni?

Fontos tudnivalók takarmány-vállalkozásoknak Cikk

Január 11-én lépett hatályba a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény módosítása. A jogszabály változásai – egyebek mellett – érintik a takarmányigazgatás területét is, olvasható a Nébih honlapján.

Tervezett termőföldeladás nehézségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként felesbérleti szerződéssel 2018-ban 10 évre bérbe adtam 12 éve a tulajdonomban lévő szántót földműves magyar állampolgárnak. (Egy településen lakunk, de nem vagyunk földszomszédok.) A kapott terményt adómentesen eladom. (Évi 600 ezer forint alatti a bevételem.) A felesbérleti szerződés tartalmazza, hogy azt rendes felmondással nem lehet megszüntetni, csak közös megegyezéssel. Jelenleg viszont anyagi okok miatt el kellene adnom a szántóterületet. Az általam igényelt eladási árat a bérlő és a helyben lakó ingatlanszomszéd is megadná. De a bérlő csak 3 év múlva venné meg a földet, akkor kerülne az elővásárlási sorrendben a szomszéd elé. Jelenleg a szomszédnak vagy más vevőnek a bérlő javára bejegyzett 10 éves földhasználati jog miatt nem tudom eladni a földet, amiről a bérlő nem kíván lemondani. Az agrárkamara is soknak találhatja az eladási árat. (Sokan évek óta pereskednek ilyen miatt.) Közös megegyezés hiányában van-e mód a felesbérleti szerződés megszüntetésére, a földhasználati jog töröltetésére? Van-e bármilyen lehetőségem a termőföld maximum 1 éven belüli eladására? Mit tudok tenni, hogy az agrárkamara miatt ne kelljen a földet alacsonyabb összegért eladnom, mint amit azért a vevők megadnának? A felesbérleti szerződés megkötését követő 5 éven belüli eladás esetén mennyi adó, késedelmi kamat, egyéb közteher megfizetése válik esedékessé, milyen bevallási és befizetési határidőkkel? Várom javaslatát legkésőbb 2018.11.18-ig.

Az elővásárlási jog gyakorlásának határidejéről döntött a Kúria Cikk

Meddig érvényesíthető az elővásárlási jog? Erről határozott a Kúria.

Ingatlantulajdonjog-változás visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég elővásárlási jogával élve vásárolt egy ingatlant 2014-ben. 2015. 12. 05-én érkezett a törvényszéktől az ítélet, mely szerint visszamenőleges hatállyal törölte a tulajdonjogot, és másnak ítélte. 2016 januárjában jogerős. Melyik évben érintik az adott események a vállalkozás könyvelését? Amikor a tulajdoni lapon megjelenik a változás? Vagy amikor jogerős az ítélet? Vagy már a 2015. évre hatással van, hiszen mérlegkészítésig tudomása van erről a vállalkozásnak? Érintik az értékcsökkenést 2014. év + 2015. év, építményadót 2015-ben, az eszközök állományát 2014-2015-ben? Hogyan könyvelendők ezek az események, és milyen dátummal? Az építményadót az önkormányzat várhatóan 2016 júniusában módosítja. A 2014 decemberében befizetett illeték visszaigénylése folyamatban van. Köszönjük.

Üzletrész eladás-vásárlás Kérdés

"A" Kft.-nek 5 millió forintos üzletrésze van "B" Kft.-ben. "A" Kft. ezt az 5 millió forint névértékű üzletrészét eladja 2,5 milió millió forintért egy magánszemélynek, aki egyébként az "A" Kft. egyik tulajdonosa."B" Kft. tulajdonosa elővásárlási jogáról írásban lemond. Mi a teendő "A" és "B" Kft.-nél?

Üzletrész átruházása: komoly nehezítések a törvényjavaslatban Cikk

Módosulnak a gazdasági tárgyú törvények, de a tervezettel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Miért járnának rendkívüli jogok a hitelezőknek? Mi értelme van az elővásárlási jog kiüresedésének? Milyen hatásai lehetnek az elhúzódó eljárásoknak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs