15 találat a(z) elővásárlási jog cimkére

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II. Kérdés

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel elővételi jog Kérdés

Alaptörvény-ellenesnek minősített az Ab egy termőföldvásárlási ügyben hozott ítéletet Cikk

Az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek nyilvánította és megsemmisítette a Győri Törvényszék 2. Pf. 20.430/2020/10. számú ítéletét – írja az alkotmanybirosag.hu.

Őcsg-tag – elővásárlási jog Kérdés

Elővásárlási jog – sok jogosult: közölni kell vagy sem a vételi ajánlatot? Cikk

Az elővásárlási jog a gyakorlatban az ingatlantulajdonosok és a vevők számára egyaránt számos bonyodalom és feszültség forrása lehet. Az elővásárlásra jogosult ugyanis egyoldalúan eldöntheti, hogy engedi-e az ingatlan eladását a vevőnek, vagy – azonos feltételekkel – ő maga veszi azt meg. Speciális eset, ha az elővásárlásra jogosultak nagyon sokan vannak, ilyenkor ugyanis az eladó nem köteles értesíteni a jogosultakat az eladási szándékról. Probléma azonban itt is adódhat: akár évek múlva is megtámadhatják az adásvételi szerződést, olvasható a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal közleményében.

Opciós jog beszámítása Kérdés

Módosul a csődtörvény – az állam is elővásárlási jogot kap felszámoláskor Cikk

A zárószavazás előtt lévő törvényjavaslat szerint módosulna a csődtörvény – mint írják – a fizetésképtelenségi jog eljárási szabályainak korszerűsítése, valamint a csődeljárások és a felszámolási eljárások során az adós és a hitelezők közötti egyezségkötés elősegítése, a csődeljárásban a munkahelyek megtartásának elősegítése, valamint a vállalkozások reorganizációját előtérbe helyező jogi megoldások bevezetése érdekében.

Cég által tulajdonolt ingatlan ajándékozása Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelünk egy egyszemélyes kft. Van egy ingatlana a belvárosban, melyre az államnak elővásárlási joga van. Szeretné a kft. a magánszemély tulajdonosának eladni az ingatlant, de azon az állam az elővásárlási joga gyakorlásával tulajdonjogot szerezhet, és így elveszítené az üzlethelyiséget (aminek működtetéséből tartja fenn egyébként a családját). Ahhoz, hogy ne gyakorolhassa az elővásárlási jogát az állam, ajándékozással lehetne az ingatlant a kft. tulajdonosának, mint magánszemélynek átadni. Kérdésünk az, hogy tiltja-e valamilyen törvény az ingatlan ajándékozását, illetve ha nem, akkor milyen illeték-, illetve járulékkötelezettség merül fel? Köszönettel: Szentesi Péter

Elővásárlási jog Kérdés

Egy kft. befektetett pénzügyi eszközei között nyilvántartott részesedésére (üzletrész) vonatkozóan lemond elővásárlási jogáról 10 millió forintért. Hogyan kell ezt könyvelni?

Fontos tudnivalók takarmány-vállalkozásoknak Cikk

Január 11-én lépett hatályba a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvény módosítása. A jogszabály változásai – egyebek mellett – érintik a takarmányigazgatás területét is, olvasható a Nébih honlapján.

Tervezett termőföldeladás nehézségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként felesbérleti szerződéssel 2018-ban 10 évre bérbe adtam 12 éve a tulajdonomban lévő szántót földműves magyar állampolgárnak. (Egy településen lakunk, de nem vagyunk földszomszédok.) A kapott terményt adómentesen eladom. (Évi 600 ezer forint alatti a bevételem.) A felesbérleti szerződés tartalmazza, hogy azt rendes felmondással nem lehet megszüntetni, csak közös megegyezéssel. Jelenleg viszont anyagi okok miatt el kellene adnom a szántóterületet. Az általam igényelt eladási árat a bérlő és a helyben lakó ingatlanszomszéd is megadná. De a bérlő csak 3 év múlva venné meg a földet, akkor kerülne az elővásárlási sorrendben a szomszéd elé. Jelenleg a szomszédnak vagy más vevőnek a bérlő javára bejegyzett 10 éves földhasználati jog miatt nem tudom eladni a földet, amiről a bérlő nem kíván lemondani. Az agrárkamara is soknak találhatja az eladási árat. (Sokan évek óta pereskednek ilyen miatt.) Közös megegyezés hiányában van-e mód a felesbérleti szerződés megszüntetésére, a földhasználati jog töröltetésére? Van-e bármilyen lehetőségem a termőföld maximum 1 éven belüli eladására? Mit tudok tenni, hogy az agrárkamara miatt ne kelljen a földet alacsonyabb összegért eladnom, mint amit azért a vevők megadnának? A felesbérleti szerződés megkötését követő 5 éven belüli eladás esetén mennyi adó, késedelmi kamat, egyéb közteher megfizetése válik esedékessé, milyen bevallási és befizetési határidőkkel? Várom javaslatát legkésőbb 2018.11.18-ig.

Az elővásárlási jog gyakorlásának határidejéről döntött a Kúria Cikk

Meddig érvényesíthető az elővásárlási jog? Erről határozott a Kúria.

Ingatlantulajdonjog-változás visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég elővásárlási jogával élve vásárolt egy ingatlant 2014-ben. 2015. 12. 05-én érkezett a törvényszéktől az ítélet, mely szerint visszamenőleges hatállyal törölte a tulajdonjogot, és másnak ítélte. 2016 januárjában jogerős. Melyik évben érintik az adott események a vállalkozás könyvelését? Amikor a tulajdoni lapon megjelenik a változás? Vagy amikor jogerős az ítélet? Vagy már a 2015. évre hatással van, hiszen mérlegkészítésig tudomása van erről a vállalkozásnak? Érintik az értékcsökkenést 2014. év + 2015. év, építményadót 2015-ben, az eszközök állományát 2014-2015-ben? Hogyan könyvelendők ezek az események, és milyen dátummal? Az építményadót az önkormányzat várhatóan 2016 júniusában módosítja. A 2014 decemberében befizetett illeték visszaigénylése folyamatban van. Köszönjük.

Üzletrész eladás-vásárlás Kérdés

"A" Kft.-nek 5 millió forintos üzletrésze van "B" Kft.-ben. "A" Kft. ezt az 5 millió forint névértékű üzletrészét eladja 2,5 milió millió forintért egy magánszemélynek, aki egyébként az "A" Kft. egyik tulajdonosa."B" Kft. tulajdonosa elővásárlási jogáról írásban lemond. Mi a teendő "A" és "B" Kft.-nél?

Üzletrész átruházása: komoly nehezítések a törvényjavaslatban Cikk

Módosulnak a gazdasági tárgyú törvények, de a tervezettel kapcsolatban számos kérdés merül fel. Miért járnának rendkívüli jogok a hitelezőknek? Mi értelme van az elővásárlási jog kiüresedésének? Milyen hatásai lehetnek az elhúzódó eljárásoknak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink