214 találat a(z) előlegszámla cimkére

EUR előlegszámla és a bevallás Kérdés

Külföldről kapott EU-s eurós előlegszámlát, melynek dátuma 2018. 06. 26 és 2018. 07. 05-én lett fizetve, a teljesítés és a végszámla 2018. 08. hóban várható. A külföldi előlegszámla érinti-e a havi áfabevallást és az A60-as bevallást? Ha igen, melyik hónapban? Esetleg csak a végleges teljesítés napján kell az áfa- és A60 bevallásban szerepeltetni? Köszönettel várom válaszukat.

Devizás előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás közösségen belüli árut vásárol, az összeget proforma számla alapján előre utalja, előlegszámlát nem kap, csak egy számlát, ami már a teljesítés időpontjával állítanak ki. Kérdésem: helyes, ha a számla kiállítási dátuma alapján teszem az összeget az áfabevallásba? A pénz utalásakor könyvelhetem a 353-ra? Később helyesbítés is történt, a pénz visszautalásakor egyből levonták a banki jutalékot, így a kivonaton kevesebb euró szerepel. Helyesen járok el, ha először a teljes összeget rákönyvelem a K353-ra MNB-árfolyamon, majd utána a jutalékot lekönyvelem átlagárfolyamon, vagy más eljárást kell ilyenkor alkalmazni? Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel: Ibolya

Áfa – előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy cég, ahol előlegszámlát állítanak ki az új ügyfelek részére, és az előleg megfizetése után rendelik meg az árut. Amikor az áru megérkezik, akkor elkészül egy mínuszos előlegszámla, valamint egy számla a termékek teljes értékéről. Helyes ez a gyakorlat? Válaszát előre is köszönöm!

Előleg – különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gépjármű-kereskedő cég magánszemélytől vásárol személygékocsit eladási céllal. Beszerzési ár: 1 millió forint. Ezt a gépjárművet értékesíti, az eladási ár 2,2 millió forint. 2018.05.29-én 1 millió fornt előleget kap a vevőtől, majd 2018. június 1-jén átadásra kerül a gépkocsi, kiállításra kerül a végszámla a maradék 1,2 millió forintról. Az ügylet a különbözeti adózás hatálya alá tartozik. Kérdés: hogyan alakul az áfafizetés az előlegszámla kiállításakor májusban, és a végszámla kiállításakor, júniusban? Válaszukat előre is köszönöm.

Exportértékesítés előlege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szarvasmarhákat értékesített Szerbiába. A vevő előleget fizetett, melyről kiállítottuk az előlegszámlát. Az áfabevallás 1. sorában kell-e szerepeltetni mint előleget? Ezt követően – mivel előleg – gondolom, hogy a 46. sorba is be kell írni. A másik kérdésem, hogy ha a következő bevallási időszakban megtörténik a teljesítés, azaz megtörténik a vámkezelés, és ténylegesen elhagyja a termék a közösség területét, azt melyik sorban kell bevallani az áfabevallásban? A végszámla értéke nulla forint az előleg levonása után. A végszámlában levont előleget szintén kell valahol szerepeltetni? Köszönöm a választ.

Előlegszámla könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell helyesen könyvelni az előleg- és végszámlát abban az esetben, ha előlegbekérő alapján kifizetem a termék teljes vételárát, az utalást követően megkapom az előlegszámlát, majd később a végszámlát nullás összeggel?

PayPal számla kezelése a számvitelben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fő kérdésem, hogy a PayPal számla bankszámlának minősül-e, forgalmát könyvelni kell-e a vállalkozónál? A vevőtől beérkezik a bevétel a PayPal számlára, amely még nem előleg, csak egy biztosíték, hogy megrendelte a terméket vagy a szolgáltatást. Ha teljesül a megrendelés, akkor tudja a vállalkozó lehívni a bevételt a saját bankszámlájára. Mi a teendő? Mikor kell a számlát kiállítani? Kell-e előlegszámlát kiállítani a PayPal-ra beérkezett bevételről, vagy csak akkor számlázunk, ha már a saját számlánkra beérkezett a pénz? Ha nem teljesül a szolgáltatás, akkor a megrendelőnek joga van visszahívni a PayPal-ra beérkezett pénzt, tehát a vállalkozó nem rendelkezik a PayPal-on lévő pénzzel teljeskörűen, csak ha igazolja a teljesítést. Mária

Proforma számla kezelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk "proforma" elnevezésű bizonylatot bocsát ki, amely alapján a teljesítés és a számlakibocsátás előtt kéri a számla összegének előre átutalását. A proforma bizonylat adattartalma (nettó-áfa-bruttó összeg) teljesen megegyezik az utalást követően kibocsátott "számla" adattartalmával. A teljesítés mindkét bizonylaton azonos a szolgáltatás teljesítési idejével. Az utalás a proforma számla fizetési határideje szerint történik, a teljesítési idő előtt. A proforma bizonylat könyvelhető-e előlegszámlaként? Kérjük-e a partnert, hogy a proforma számlán a teljesítési idő egyezzen meg a fizetési határidővel, és csak így szerepeltethetnénk a könyvelésünkben előlegszámlaként? Köszönöm szépen a segítségét.

Számlakiállítási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésként merült fel, hogy ha egy szálloda internetes közvetítő oldalon keresztül értékesíti szálláscsomagjait a vendégek részére, akkor az alábbi esetben mikor kell számlát kiállítani. Az online oldalak csak közvetítik a szállást. Az online oldal üzemeltetője lehetővé teszi, hogy a vendég bankkártyával fizesse ki a szállás ellenértékét, ebben az esetben az összeg az online oldal üzemeltetőjéhez folyik be. Havonta számol el a szálloda az online oldal üzemeltetőjével úgy, hogy egy összegben, a jutalékával csökkentve utalja át a szállodának a hozzá beérkező díjakat. A szálloda minden esetben értesül arról, hogy melyik vendég, mikor fizetett az online oldalnak. Jól gondolom-e, hogy ebben az esetben a szálláselőleg számláját a szálloda a vendég nevére kell, hogy kiállítsa (akkor is, ha bankkártyával az online oldal üzemeltetőjének fizetett), és a teljesítés dátuma a számlának a szállásdíj kártyával történő kiegyenlítésének a dátuma, nem pedig az a dátum, amikor havonta elszámol egymással a szálloda és az online oldal üzemeltetője?

Végszámla kiállítása előtt törölt adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alvállalkozót bízott meg egy munkával, akinek előlegeket fizettünk az ügylet kapcsán. Az előlegekről az alvállalkozó kiállította az előlegszámlákat. A szerződésben foglalt munkát az alvállalkozó elvégezte, a teljesítés megtörtént, viszont a végszámla kiállítását megelőzően arról értesültünk, hogy az alvállalkozó adószámát a NAV törölte (nem felfüggesztette, hanem törölte). Számviteli és adójogi szempontból is kérdések merültek fel: miként történhet a lezáratlan ügylet rendezése társaságunknál (megbízónál), illetve az alvállalkozónál? A társaságunk által kifizetett és a könyveinkben nyilvántartott előlegek miként kezelendők számvitelileg, illetve adójogilag, miután az alvállalkozó adószámát törölték? Köszönettel!

Bankkártyás fizetési mód Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedelmi kft. vállalkozási szerződéssel szerződött üzletkötők bevonásával értékesíti termékeit. A cégnek üzlete nincs, kiizárólag az üzletkötőkön keresztül lehet vásárolni. Az üzletkötő járja az országot, és a beérkezett rendeléseket küldi a központba, ahol az áru összekészítése szállításra, illetve a számlázás is történik. A fizetési mód átutalásos, utánvétes. Az ügyvezető szeretne az üzletkötőknek banki terminált adni, hogy a megrendeléseknél adott esetben lehetőség legyen azonnal bankkártyával fizetni. Kérdés: 1. Ha például egy vevő azonnal a megrendelés leadásakor lehúzza a bankkártyáját az üzletkötőnél lévő terminálon, ott helyben az üzletkötőnek kell-e előlegszámlát adnia? Nyilván ez csak kézi számlatömbből lenne lehetséges. 2. Miután a kártyalehúzás még nem garancia arra, hogy be is érkezik a számlára a pénz, azt gondoljuk, hogy akkor kell előlegszámlát kiállítania, ha a kft. számlájára megérkezik a bankkártyás jóváírás (ez adott esetben lehet 1-2 nappal a tranzakciót követően). Jól gondoljuk? 3; Amennyiben a termék kiszállítása néhány napon belül a kártyás lehúzást követően megtörténik, mindenképpen alkalmazni kell-e az előleg- végszámla számlázási módot, vagy elegendő a vevőnek a végszámlát küldeni a vásárolt termékről? Itt mondjuk lehet 1-2 nap differencia abból a szempontból, hogy a banki jóváírás napja mondjuk március 5, de a terméket például március 7-én szállítják ki. Mi a helyes menete ennek? Köszönettel.

Előleg alanyi mentesként, végszámla áfásként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, amely előleget fizetetett tavaly, amikor még alanyi mentes volt. Idén már áfakörös lett, a végszámlát most kaptuk meg idei teljesítéssel, a teljesítésre is idén kerül sor. Kérdésem: az áfát ilyen esetben visszaigényelhetjük?

Előlegszámla vagy számla 2. Kérdés

Köszönöm a választ! Az első számla kiállítása akár 10 hónappal az utazás megkezdése előtt történik. A második számla az utazás előtt 30 nappal készül. Minden esetben a számla kiállítása után történik a pénzügyi teljesítés. Az áfa megfizetése a pénzügyi teljesítés hónapjában történik, annak ellenére, hogy a számlák nem előlegszámlaként készülnek. Tudtommal előlegszámla csak a pénzügyi teljesítés után készülhet, így csak fizetésbekérő lehetne a megoldás, ebben az esetben viszont nagyon megnő az adminisztráció, mivel 2 fizetésbekérőt, 2 előlegszámlát és 1 végszámlát kellene kiállítani, a módosításokról nem is beszélve. A vállalkozás gyakorlata ezt leegyszerűsíti. A fentieket figyelembe véve adókockázat nincs, mivel az áfa megfizetése szabályos. Helyesen teszi-e az utazásszervező, hogy „számlát” állít ki? Tudomásom szerint az utazásszervezőknél ez bevett gyakorlat. Köszönöm a segítséget!

Előlegszámla vagy számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Utazásszervező ügyfelem gyakorlata a részvételi díj kiszámlázására az alábbi: az út megrendelésekor számlát (nem előlegszámlát, hiszen az összeg még nem került kiegyenlítésre) állít ki a részvételi díj 40 százalékáról, majd egy hónappal az indulás előtt szintén számlát állít ki a maradék 60 százalékról, illetve módosítás esetén a fennmaradó összegről. Helyes-e ez így? Más utazási irodáktól azt az információt kaptam, hogy ez a bevett, elfogadott gyakorlat ebben a szektorban. Igaz lehet ez? A számlán teljesítésként az utas visszaérkezésének napja szerepel. Köszönöm a segítséget!

Előlegszámla év végén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő kft. Konferenciaszervezéssel foglalkozik, és előlegbekérőt küld a partnereinek. A partnerek kifizetik előre a konferencia részvételi díjának a 100%-át, még a konferencia megtartása előtt. A cég él azzal a lehetőséggel, hogy az összeg beérkezésekor kiállítja a számlát, azzal a megjegyzéssel, hogy mivel az előleget 100%-ban megfizette a vevő, a számla végszámlának minősül. Feltünteti a számlán, hogy melyik időpontú konferenciára vonatkozik a befizetés. Ezzel a dupla bizonylatolást küszöbölik ki. Decemberben egy 2018. januári konferenciára érkeztek befizetések. A számla ki is lett állítva, amin fel van tüntetve a majdani teljesítés és a fent említett szöveg is. Úgy gondolom, hogy a 2018-ra beérkezett előleg majd 2018-ban lesz árbevétel. Az világos, hogy a fizetendő áfa decemberi lesz. Hogyan kellene ezeket a számlákat könyvelni, hogy megfeleljünk a jogszabályoknak? 1. A kapott előleg bruttó összege szerepeljen a 453 vevőktől kapott előleg számlán. 2. A bevételek elhatárolása valamilyen formában megtörténhessen (elhatárolásokat csak meghatározott dolgokra enged a jogszabály). Mik lennének a konkrét könyvelési lépések például 10 000 forint plusz 2700 forint áfa összegű számla esetén, ha a pénz 12.20-án érkezett be, számlázva is ekkor lett, és az esemény 2018.01.15-én lenne? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close