329 találat a(z) előleg cimkére

Kapott előleg könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi gazdasági esemény helyes könyveléséhez. A bt. szálláshely-szolgáltatással foglalkozik. A vendégek szobafoglalás céljából előre utalják a szállásdíj 20 százalékát. Ez előlegként könyvelendő, vagy egyéb rövidlejáratú kötelezettségként? Ha előleg, kell-e előlegszámlát kiállítani magánszemély esetében? Az utalt összeg fizetendő áfa tartalma az utalás napján válik esedékessé és bizonylata a banki kivonat, vagy minden esetben kell kiállítani előlegszámlát, és ez lesz a fizetendő áfa bizonylata? Segítségét előre is köszönöm!

100 százalék előleg, egy bizonylat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben az előleg a fizetendő összeg 100 százaléka, kell-e külön előlegszámlát, majd a teljesítéskor végszámlát is kiállítani, vagy elegendő csak előlegszámlát kiállítani, ha a vevő nem kéri külön a végszámlát? Mi a helyzet akkor, ha a fizetendő összeg meghaladja a 900 ezer forintot? Köszönettel, Szilvásy Hanna

Ajándékutalvány értékesítésének változása 2016-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Történt-e változás az ajándékutalványok értékesítésében a 2016-os évben, különös tekintettel az áfatörvényre. Megtörtént-e, vagy mikorra várható az unióval történő jogharmonizáció? Mikor kell előlegként áfát fizetni, mikor nem? Értékesítésnél még mindig minden esetben áfakörön kívülinek kell ezt tekinteni? Válaszát előre is köszönöm!

Mérsékeltetheti az adóelőlegét, de jól számoljon, hogy meg ne bánja! Cikk

Az árbevétel jelentős visszaesésekor gondot okozhat a korábbi teljesítmény alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. Ilyenkor kérhető a kötelezettség mérséklése. Ismertetjük, hogy hogyan, milyen feltételekkel és következményekkel.

Ingatlanáfa Kérdés

Egy lakóingatlanok építésével és értékesítésével foglalkozó kft. a 2015. évben előszerződést kötött egy magánszeméllyel az egyik még nem kész ingatlan megvételére. Az előszerződésben a vevő vevőkijelölési jogot kapott. 2015. évben több alkalommal előleget fizetett a vevő, a kapcsolódó számlák 27 százalékos áfát tartalmaztak. 2016. évben a vevő elállt a szerződéstől, mert az eladó az előszerződésben kijelölt határidőt jelentősen túllépte. A szóban forgó ingatlant a kft később, 2016-ban értékesítette. Az új vevővel kötött szerződésben a vételár változott, melyet a vevő kétféle módon egyenlített ki: – az előlegek és a vételár közötti különbözetet átutalta az építőnek, – az előszerződés vevőjével engedményezési szerződést kötött, melyben rögzítették, hogy az eredeti vevő más ügyletből eredően tartozik az új vevőnek, és a tartozása fejében az építő kft.-vel szemben fennálló követelését az új vevőre engedményezi. Mindkét szerződés bruttó vételárat tartalmazott. 1.) Helyesen jár-e el a kft., ha – az eredeti előlegszámlákat a szerződéstől való elállás időpontjában sztornózza, mert a szerződés megszüntetése után előlegről nem beszélhetünk, – a végszámlát az új vevőnek bocsátja ki, ez a számla pedig 5 százalékos áfát tartalmaz, hiszen az új vevővel kötött szerződés minden tekintetben 2016. évi teljesítésűnek minősül? 2.) Tekinthető-e bármilyen szempontból jogutódnak az új vevő, mely alapján a 27 százalékos áfát tartalmazó előlegszámlák érvényben maradhatnának? Segítségüket köszönöm.

Bérleti díj II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát azonos című kérdésemre. Pontosításképpen, hogy jól értelmezem-e, a számlán akkor a végösszeg a bruttó összeg? Illetve a számlán fel kell tüntetnem, hogy az szja és az eho összege levonásra került? Fő kérdésem, hogy a kifizető levonhatja-e ezt az összeget (szja és eho) a bérbeadótól vagy sem? Valamint a külön rezsiszámlából is kell vonnom szja-t és ehót? Válaszát köszönöm!

Elengedett követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemély részére ingatlan vételárához előleget fizetett 2008-ban. Az ügylet meghiúsult, a magánszemély eladósodott. Annak érdekében, hogy a társaság visszakapja a fennálló követelését egy részét elengedi. A társaság szempontjából az elengedett követelés egyéb ráfordításként elszámolható? Adóalapot kell növelni az említett ráfordítással? A megánszemély részéről az elengedett kötelezettség hogyan és mely időpontban adózik? Amikor megkapta az előleget (2008, ekkor volt a pénzügyi teljesítés) vagy abban az évben amikor a társaság a részére elengedi? Köszönettel!

Őstermelők, itt az előlegfizetés határideje! Példákkal Cikk

Hogyan állapítja meg adóelőlegét a tételes költségelszámolást választó őstermelő, és hogyan az átalányadózó? Milyen kedvezmény-szabályok és ehoelőírások alkalmazhatók? Összefoglaltuk.

Végszámla-kiállítás követelményei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni, hogy végszámla kiállításakor (több előlegrészlettel, előzőleg az előlegszámlázás szabályai alapján adminisztrálva) van-e jogszabályi kötelezettség arra vonatkozóan (törvény, paragrafus?), hogy az utolsó részlet elszámolásakor egyetlen számla készüljön, vagy lehetőség van a teljesített előlegeket egy 0 végösszegű számlában részletezni és az utolsó fizetendő részletet külön + összegű számlában megjeleníteni azaz két számlát kiállítani, vagy utóbbi megoldás hibás és áfa levonási tilalmat okoz, még akkor is ha az adóalap, adóösszeg, bruttó ellenérték bontásban minden hivatkozás és összeg a szerződésnek megfelelő. Köszönöm előre visszajelzésüket.

Egyéni vállalkozó – előleg termékbeszerzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó közösségi temékbeszerzésre előleget kell fizessen, és bizonyos érékhatár alá nem eshet a fizetett összeg az ügyletek során. Partnere erről bizonylatot nem állít ki. Havi áfás, az előlegfizetést követő hóban érkezik az áru a számlával, az előleg-beszámításról bizonylatot szintén nem kap. Hogyan kell helyesen kezelni az ügyletet naplófőkönyvi könyvelés esetén, az árfolyam-különbözetet hogyan számoljuk el, illetve a folyamatosan fennálló előleget, valamint a kiegyenlítetlen számlákat hogyan kezeljük helyesen? Köszönettel.

Helyes számlázási gyakorlat Kérdés

2015. 10. 19-én a következő kérdést tette fel egy olvasó: "Kedves Szakértő! Köszönöm, hogy megerősítette elképzelésemet, de még mindig nem derült ki számomra a kérdésem lényege: Hová van ez így leírva? Ugyanis ha sehová, akkor akár a partnernek is igaza lehet, és ez pusztán egy szokás... Válaszát köszönöm." Ez érdekelne engem is.

Társaságiadó-folyószámla egyeztetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2015. évi társaságiadó-bevallás lekönyvelésekor a különbözetként megjelent összegnél a NAV miért veszi figyelembe a 2016. 01. 20-án előírt előleg összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Rendelkezés az adóról – tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik általam könyvelt társaság a társasági adó (tao) előlegéről rendelkezett egy előadó-művészeti szervezet részére. A társaságiadó-folyószámla pénzforgalmi oldalán és a kötelezettség oldalán is látom, hogy az adóhatóság a rendelkezés összegét ellentételezte (az előlegkötelezettséget csökkentette, a pénzforgalmi oldalon pedig az átutalást a szervezet részére lekönyvelte). Sajnos nem vagyok tisztában vele, hogy a könyvekben ezt a tranzakciót hogyan kell (ha egyáltalán szükséges) kezelni. Az adófolyószámla egyeztetése így problémát okoz, hiszen a tényleges tao-előleg fizetését lekönyveltük, a folyószámlán pedig annak egy részét átvezettük. A kérdésem továbbá a témát illetően: kell-e a társaság által támogatott szervezettel támogatási szerződést kötni, a támogatás összegét meg kell-e jelölni, ezzel kapcsolatban milyen számviteli teendőket kell elvégezni? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Evaelőleg számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kettős könyvvitelű rendszert választó evás bt. adóelőlegét az alábbi esetben miként fizeti meg? Ügyféllel fix havi díjban állapodott meg, de csak kéthavonta állít ki számlát. Példaául a január-februári díjról márciusban állít ki számlát, a március-áprilisi díjról pedig májusban. Az első negyedévi előleget április 12-én hogyan számítsuk ki? Az adóelőleg alapja 2 vagy 3 havi díj? Ezen a napon a márciusról még nincs kiállítva számla, de a kettős könyvvitel szabályai alapján elhatárolásként figyelembe vehetjük.

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gabonakereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Termeltetési szerződés keretében vetőmagot értékesítünk partnereinknek. Ez azt jelenti, hogy mikor az árut megtermelik, akkor azt fel kell ajánlaniuk részünkre megvásárlásra, ha megfelelő a minőség, és ők elfogadják az általunk ajánlott árat, akkor megvásároljuk a gabonát tőlük. Sok esetben ekkor kompenzálással egyenlítjük ki a korábbi vetőmagszámlánkat, és csak a különbözetet utaljuk át. A vetőmag-értékesítésre, amennyiben előfinanszírozást kér a vevő, kamatot számítunk fel. Kérdésem, hogy a fenti esetre is vonatkozik az új előlegfogalom? Vagyis a partneremnek a vetőmag ellenértékével megegyező összegről kell előlegszámlát kiállítania? Amit a vetőmagszámlával összevezetek, és így előleget tartok nyilván vele szemben, és arra számítom fel a kamatot? Mi van abban az esetben, ha nem veszem meg a gabonát? Akkor visszafizeti az előleget, és sztornózza az előlegszámlát? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vendéglátó egység nyitása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Garázskapucsere

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó szja-bevallása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close