322 találat a(z) előleg cimkére

Őstermelők, itt az előlegfizetés határideje! Példákkal Cikk

Hogyan állapítja meg adóelőlegét a tételes költségelszámolást választó őstermelő, és hogyan az átalányadózó? Milyen kedvezmény-szabályok és ehoelőírások alkalmazhatók? Összefoglaltuk.

Végszámla-kiállítás követelményei Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni, hogy végszámla kiállításakor (több előlegrészlettel, előzőleg az előlegszámlázás szabályai alapján adminisztrálva) van-e jogszabályi kötelezettség arra vonatkozóan (törvény, paragrafus?), hogy az utolsó részlet elszámolásakor egyetlen számla készüljön, vagy lehetőség van a teljesített előlegeket egy 0 végösszegű számlában részletezni és az utolsó fizetendő részletet külön + összegű számlában megjeleníteni azaz két számlát kiállítani, vagy utóbbi megoldás hibás és áfa levonási tilalmat okoz, még akkor is ha az adóalap, adóösszeg, bruttó ellenérték bontásban minden hivatkozás és összeg a szerződésnek megfelelő. Köszönöm előre visszajelzésüket.

Egyéni vállalkozó – előleg termékbeszerzésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó közösségi temékbeszerzésre előleget kell fizessen, és bizonyos érékhatár alá nem eshet a fizetett összeg az ügyletek során. Partnere erről bizonylatot nem állít ki. Havi áfás, az előlegfizetést követő hóban érkezik az áru a számlával, az előleg-beszámításról bizonylatot szintén nem kap. Hogyan kell helyesen kezelni az ügyletet naplófőkönyvi könyvelés esetén, az árfolyam-különbözetet hogyan számoljuk el, illetve a folyamatosan fennálló előleget, valamint a kiegyenlítetlen számlákat hogyan kezeljük helyesen? Köszönettel.

Helyes számlázási gyakorlat Kérdés

2015. 10. 19-én a következő kérdést tette fel egy olvasó: "Kedves Szakértő! Köszönöm, hogy megerősítette elképzelésemet, de még mindig nem derült ki számomra a kérdésem lényege: Hová van ez így leírva? Ugyanis ha sehová, akkor akár a partnernek is igaza lehet, és ez pusztán egy szokás... Válaszát köszönöm." Ez érdekelne engem is.

Társaságiadó-folyószámla egyeztetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a 2015. évi társaságiadó-bevallás lekönyvelésekor a különbözetként megjelent összegnél a NAV miért veszi figyelembe a 2016. 01. 20-án előírt előleg összegét? Válaszát köszönöm. Bognárné

Rendelkezés az adóról – tao Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik általam könyvelt társaság a társasági adó (tao) előlegéről rendelkezett egy előadó-művészeti szervezet részére. A társaságiadó-folyószámla pénzforgalmi oldalán és a kötelezettség oldalán is látom, hogy az adóhatóság a rendelkezés összegét ellentételezte (az előlegkötelezettséget csökkentette, a pénzforgalmi oldalon pedig az átutalást a szervezet részére lekönyvelte). Sajnos nem vagyok tisztában vele, hogy a könyvekben ezt a tranzakciót hogyan kell (ha egyáltalán szükséges) kezelni. Az adófolyószámla egyeztetése így problémát okoz, hiszen a tényleges tao-előleg fizetését lekönyveltük, a folyószámlán pedig annak egy részét átvezettük. A kérdésem továbbá a témát illetően: kell-e a társaság által támogatott szervezettel támogatási szerződést kötni, a támogatás összegét meg kell-e jelölni, ezzel kapcsolatban milyen számviteli teendőket kell elvégezni? Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Evaelőleg számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kettős könyvvitelű rendszert választó evás bt. adóelőlegét az alábbi esetben miként fizeti meg? Ügyféllel fix havi díjban állapodott meg, de csak kéthavonta állít ki számlát. Példaául a január-februári díjról márciusban állít ki számlát, a március-áprilisi díjról pedig májusban. Az első negyedévi előleget április 12-én hogyan számítsuk ki? Az adóelőleg alapja 2 vagy 3 havi díj? Ezen a napon a márciusról még nincs kiállítva számla, de a kettős könyvvitel szabályai alapján elhatárolásként figyelembe vehetjük.

Előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gabonakereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Termeltetési szerződés keretében vetőmagot értékesítünk partnereinknek. Ez azt jelenti, hogy mikor az árut megtermelik, akkor azt fel kell ajánlaniuk részünkre megvásárlásra, ha megfelelő a minőség, és ők elfogadják az általunk ajánlott árat, akkor megvásároljuk a gabonát tőlük. Sok esetben ekkor kompenzálással egyenlítjük ki a korábbi vetőmagszámlánkat, és csak a különbözetet utaljuk át. A vetőmag-értékesítésre, amennyiben előfinanszírozást kér a vevő, kamatot számítunk fel. Kérdésem, hogy a fenti esetre is vonatkozik az új előlegfogalom? Vagyis a partneremnek a vetőmag ellenértékével megegyező összegről kell előlegszámlát kiállítania? Amit a vetőmagszámlával összevezetek, és így előleget tartok nyilván vele szemben, és arra számítom fel a kamatot? Mi van abban az esetben, ha nem veszem meg a gabonát? Akkor visszafizeti az előleget, és sztornózza az előlegszámlát? Válaszát előre is köszönöm.

Orosz állampolgár részére fizetett osztalék utáni szja és eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e orosz állampolgár tagnak az általa felvett osztalék után levonni, bevallani és megfizetni szja-t és ehót, ha egyébként a saját országában adózik (Magyarországon nincsen adóazonosító jele, taj száma, életvitelszerűen nem itt él)? Milyen igazolással kell rendelkeznie? Köszönettel.

Rehabilitációs hozzájárulás kerekítés előlegnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. I. név 29,71 fő = 29,7. Csökkent munkaképességű foglalkoztatása 01=1 fő, 02=1,28 (2016. 02. 22-től),03= 2 fő.Összesen 4,28/3hó= 1,43 fő. Hogyan számítsuk az előleget? 29,7fő *5%=1,485 . Ez 1,5 fő, vagy 2 fő? Kerekítés miatt nagy lehet a különbség. 1,5 fő -1,4 fő= (0,1*964 500 Ft)/4= 24 ezer forint utalandó ebben az esetben, míg a másik esetben 241 ezer Ft. 2 fő-1fő= (1 fő *964 500Ft )/4= 241 e Ft. Negyedévente előlegnél és év végi elszámolásnál is ugyanúgy kerekítünk? Válaszát köszönjük.

Kínai számla számviteli teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság Kínából importál termékeket. A kínai fél megrendelés után kiállítja a számlát, eljuttatja azt a megrendelőnek, melynek alapján a társaság elutalja az ellenértéket. Kínából ekkor indítják útnak az árut, amely vámoltatás után értékesítésre kerül. Én a számviteli törvény alapján úgy értelmezem, hogy a számviteli teljesítés időpontja a vámhatározat kiállításának időpontja, függetlenül a számlán szereplő dátumoktól, és a kínai számla könyvelésekor az árfolyamot is az ezen a napon érvényes árfolyam alapján számolom. A korábban elutalt összeget előlegként könyvelem. Kérdésem, hogy helyes-e ez az eljárás? Ha rosszul gondolom, legyen szíves megírni, mi a menete a fenti eset könyvelésének. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Bodnár Ildikó

Előleg vagy foglaló? Kérdés

Cégünk ezidáig a nagyobb megrendelésekre előleget kért, amit az áru beérkeztekor a végszámlából levont. Szeretnénk előleg helyett foglalót számlázni, mert előfordul, hogy a vevő visszalép, és ilyenkor az áru a nyakunkon marad. A foglalót nem kell visszafizetnünk. Állíthatunk ki foglalóról számlát? Amikor az árut elviszik, akkor a végszámlán negatív sorban kell szerepelnie, vagy külön számlán kell "visszavonni"?

Számlázás – előleg/előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfát az általános szabályok szerint megállapító egyéni vállalkozó webáruházból értékesít termékeket, a vevők előre átutalják a megvásárolt termék teljes összegét, és a vállalkozó ezután elküldi nekik a terméket futárszolgálattal. Ebben az esetben hogyan kell kiállítani a számlát az előre utaláskor megkapott összegről? A termék elküldésekor kell-e valamilyen számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat.

Részvételi díj bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném a véleményüket kérni a következőkkel kapcsolatban: Egy vállalkozás (kft.) rendezvényt szervez, melyre várja mind magánszemély, mind nem magánszemély (vállalkozás) részvételét. A részvételi díjat még a rendezvény előtt kell megfizetniük vagy átutalással a szervező bankszámlájára, vagy ún. rózsaszín csekken, postai úton a szervező postacímére történő kézbesítés útján. A kérdésem, hogy a magánszemélyek által banki átutalással történő befizetés esetén minden egyes magánszemélynek külön-külön kell-e számlát kiállítani, vagy van lehetőség például adott napon beérkezett összegekre egy "összesítő" számlát kiállítani? A rózsaszín csekken magánszemélyek által történő befizetésnél lehet-e nyugtát kiállítani, tekinthető-e a csekken történő pénzfeladás készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetésnek, vagy ebben az esetben is számlát kell kiállítani a nem adóalanyok részére is? Az adóalanyok által történő részvételidíj-befizetés előlegnek minősül-e, tekintettel arra, hogy még a rendezvény, tehát a teljesítés előtt jóváírják a szervező bankszámláján az átutalt díjat? Köszönöm válaszukat!

Figyelem, csalók kérnek előleget! Cikk

Visszaélésre hívja fel a figyelmet az építőanyag piacon tevékenykedő, elsősorban gipsz alapú termékeket, és alapanyagokat gyártó Rigips. A gyártó a közelmúltban értesült róla, hogy csalók hamis díjbekérőket küldenek a potenciális és meglévő partnereknek, és előleg átutalására biztatják őket, holott ez a vállalatnál nem gyakorlat. A Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy felhívja az érintettek figyelmét a szükséges óvatosságra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tisztelt Szerkesztőség!

Verbai Tamás

jogász

Köztartozásmentes adatbázis

Verbai Tamás

jogász

Ügyvédi iroda – letéti költségek továbbterhelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close