325 találat a(z) előleg cimkére

Termőföld-értékesítés Kérdés

Köszönöm szépen a 2016.10.14-én feltett kérdésemre a segítő válaszát. Az adás-vételi szerződés 2016.10.13-án készült. A szerződés 5. pontja szerint "a vevő a jogügyleti ingatlant a hatósági jóváhagyás napján – a teljes vételár kifizetésének feltételével – kapja kizárólagos birtokba és használatba, azok adóit, közterheit a birtokba lépés napjától kezdődően viseli". Most csak "vételárelőleg" címen kapott egy összeget, a fennmaradó részt csak 6 hónap múlva kapja meg, addig a termőföld-értékesítést nyilvánosan közzé kell tegye. Ebben az esetben 2017.06.15-éig kell bejelentenie a földterület kivonást, és a tényleges értékesítés kb. 2017.04.13-a körül lesz, ami viszont így magánszemély értékesítése lesz? Jól értem? A birtokösszevonás miatti adómentesség csak a magánszemély termőföld-értékesítésére érvényes, vagy az őstermelő értékesítésére is, mert ez is benne a szerződésben? Köszönöm.

Import beszerzés, több szereplős ügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! „B” magyar vállalkozás (rendelkezik EU-s adószámmal), harmadik országbeli „A” partnerétől rendel terméket. Ezt a terméket értékesíti „C” horvát (rendelkezik EU-s adószámmal) partnerének. A terméket az „A” harmadik országbeli eladó fuvarozza közvetlenül a „C” partnernek. „B” vállalkozás „C” partnerétől előleget kért, és kapott. Kérdésem az lenne, hogyan történjen a számlázás az „A” és „B” között, valamint „B” és „C” között. Előre is köszönöm a segítséget.

Előleg visszafizetése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A következő kérdésben szeretnénk szíves segítségüket kérni. „A” társaság szállítója „B” társaságnak. „B” előleget fizet „A” társaságnak, mely az előleg jóváírását követően számlát állít ki. Egy héttel később azonban „A” társaság visszafizeti a kapott előleg egy részét „B” társaságnak. Az ezután fennmaradó előleg sorsa azonban bizonytalan, előfordulhat, hogy visszafizetésre kerül még a jövőben a fennmaradó előleg egy része. Kérdésünk hogy az előleg egy részének (első alkalommal történő) visszafizetése miatt hogyan kell korrigálnunk az „A” társaság előlegszámláját (amely nyilvánvalóan a teljes előlegről szólt), figyelembe véve, hogy annak csak egy része került visszafizetésre és mi történik, illetve mi a teendő ha a későbbiekben „A” társaság visszafizeti „B”nek az előleg egy további részét? Válaszukat előre is nagyon köszönjük! Üdvözlettel Molnár Tibor

Még tart a kötélhúzás Budapest és Brüsszel között Cikk

Heteken, de akár már napokon belül is pont kerülhet annak a vitának a végére, ami eddig blokkolta az úgynevezett aszfaltügy lezárását és a 2014 és 2020 közötti forrásfelhasználásra is hatással lehet – tájékoztatták megbízható források a BruxInfót. Brüsszel első körben nem fogadta el az energiahatékonysági operatív program módosítására a kormány által benyújtott kérelmet és indoklást vár.

Elszámolt előleg áfája a bevallásban Kérdés

Az áfabevallásban kell-e külön soron feltüntetni a végszámla kiállításakor az elszámolt kapott előleg áfáját?

Tenyésztőtől kutyafelvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi cég magánszemélyektől tenyésztett kutyákat vásárol, és később értékesíti őket. A felvásárlások bizonylatolásában kérném segítségét. Az első kérdés, hogy FELVÁSÁRLÁSI jegyet vagy VÉTELI JEGYET kell ezekben az esetekben kitölteni? Második kérdés a fizetés ütemezésére vonatkozik. A tenyésztő foglalót kér a kutyára, mely az első fizetési részletnek számít (20%). Utána a kutya átadásakor további 70% százalékot fizet a vevő. A fennmaradó 10%-ot a törzskönyv átadásakor kell kiegyenlíteni (visszatartás). Helyes-e, ha a felvásárlási jegyen a kutya teljes vételára szerepel, levonásra kerül a foglaló összege és a visszatartott összeg (törzskönyvre) szintén megjegyzésre kerül. A foglalóról és a törzskönyv átadásáról már így csak egy elismervény kerül kiállításra. Válaszát előre is köszönöm!

Iparűzési adó: még lefaraghat az előlegből Cikk

Nemsokára, azaz szeptember 15-én újra itt van az iparűzési-adóelőleg fizetésének határideje – a naptári éves adózóknak. Körüljártuk, hogy ez kire vonatkozik, mi az alapja, összege, illetve lehet-e még erre vonatkozóan mérséklést kérni.

Számlázás Szingapúrba Kérdés

Az egyik ügyfelünk Szingapúrba számlázna mérnöki tevékenységet, műszaki tanácsadást, a számla forintban és cég részére készülne. Áfaalany a számla kiállítója. Előleg számla készülne először, majd a végszámla kerül kiállításra. 1. A számlára hány százalékos áfa kerül? 2. Kell-e valamilyen hivatkozást feltüntetni a számlán? Ha igen, milyen hivatkozást? Kérném mielőbbi válaszát! Köszönöm

Díjbekérő, előlegszámla, számla Kérdés

Tisztelt Szakértő Asszony/Úr! Kérdésünk a bérleti díjak előre számlázásával kapcsolatos. Többnyire szerződéssel alátámasztott szolgáltatásról van szó (ezen kívül van megrendelésen, feljegyzésen alapuló bérlés is), melyben rögzítésre kerül, hogy előre kell rendezni a bérleti díjat, a tényleges teljesítést, bérlést megelőzően, meghatározva a fizetési határidőt, mely természetesen korábbi, az igénybe vett teljesítésnél. Kérdésünk: ha a szerződésben rögzítve van minden feltétel, kikötés, előre fizetés ténye: kiállítható esetleg "csak" számla, mely alapján átutalja a partner előre az összeget, vagy mindenképpen úgy szabályos, hogy kiállítunk egy számlát az előlegről (előlegszámla), majd egy számlát a bérlés, teljesítés után (végszámla)? Szabályosan milyen dátumokkal kell kiállítani a számlákat? Díjbekérő alkalmazása is kötelező ilyen esetben? Nagyon köszönjük fáradozásukat, és várjuk szíves válaszukat! Üdvözlettel pénzügy

Ingatlan eladása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan adásvétellel foglalkozó kft.-ről volna szó. A cég adásvételi szerződéssel magánszemélyektől vásárol ingatlant, majd ezeket felújítás után magánszemélyeknek értékesíti. Az eladáskor a szerződéskötéssel egyidejűleg a vevő foglalót fizet, majd a a későbbiekben általában több vételár-részletet. A birtokba adás a teljes összeg kifizetése után történik. A kérdésünk arra vonatkozna, hogy mikor minősül teljesítettnek az ügylet, illetve arra, hogy hogyan kell számlázni? A foglaló és a részletek előlegnek minősülnek-e, ezekhez előleg számlákat kell-e kiállítani vagy kiállítható egy darab számla az értékesítéskor, melyen a teljesítés ideje megegyezik az utolsó részlet fizetési határidejével? Szíves válaszát köszönjük!

100 százalék előleg, egy bizonylat III. Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hogyan értelmezendő a NAV iránymutatása az Önök által adott válasz tükrében? Üdvözlettel, Szilvásy Hanna "Azokban az esetekben, amikor a teljes ellenérték egy összegben előlegként megfizetésre kerül, a bizonylatolás kapcsán lehetőség van arra, hogy az előlegszámla és a végszámla ugyanazon számladokumentumra kerüljön. Ilyenkor a kibocsátott előlegszámlán a számlakibocsátó szerepelteti az előlegként átvett összeg 100 százalékát (adóalap és adóösszeg bontásban, az ügyletre irányadó áfa-mérték feltüntetése mellett, feltéve, hogy nem egyszerűsített adattartalmú számláról van szó), jelölve az előleg átvételének, jóváírásának napját mint adófizetési kötelezettséget keletkeztető időpontot, majd pedig ezen a számladokumentumon megjelöli az ügylet majdani teljesítési időpontját is, jelezve, hogy ekkor már további ellenérték rendezésre nem kerül sor."

Kapott előleg könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi gazdasági esemény helyes könyveléséhez. A bt. szálláshely-szolgáltatással foglalkozik. A vendégek szobafoglalás céljából előre utalják a szállásdíj 20 százalékát. Ez előlegként könyvelendő, vagy egyéb rövidlejáratú kötelezettségként? Ha előleg, kell-e előlegszámlát kiállítani magánszemély esetében? Az utalt összeg fizetendő áfa tartalma az utalás napján válik esedékessé és bizonylata a banki kivonat, vagy minden esetben kell kiállítani előlegszámlát, és ez lesz a fizetendő áfa bizonylata? Segítségét előre is köszönöm!

100 százalék előleg, egy bizonylat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Amennyiben az előleg a fizetendő összeg 100 százaléka, kell-e külön előlegszámlát, majd a teljesítéskor végszámlát is kiállítani, vagy elegendő csak előlegszámlát kiállítani, ha a vevő nem kéri külön a végszámlát? Mi a helyzet akkor, ha a fizetendő összeg meghaladja a 900 ezer forintot? Köszönettel, Szilvásy Hanna

Ajándékutalvány értékesítésének változása 2016-ban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Történt-e változás az ajándékutalványok értékesítésében a 2016-os évben, különös tekintettel az áfatörvényre. Megtörtént-e, vagy mikorra várható az unióval történő jogharmonizáció? Mikor kell előlegként áfát fizetni, mikor nem? Értékesítésnél még mindig minden esetben áfakörön kívülinek kell ezt tekinteni? Válaszát előre is köszönöm!

Mérsékeltetheti az adóelőlegét, de jól számoljon, hogy meg ne bánja! Cikk

Az árbevétel jelentős visszaesésekor gondot okozhat a korábbi teljesítmény alapján meghatározott adóelőleg megfizetése. Ilyenkor kérhető a kötelezettség mérséklése. Ismertetjük, hogy hogyan, milyen feltételekkel és következményekkel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close