325 találat a(z) előleg cimkére

Utazási iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni az alábbi ügyben: utazási iroda külföldi szálláshelyet értékesít oly módon, hogy beszedi az utastól az előleget, majd kiutalja a külföldi partnernek az összeget. A külföldi partner nem ad bizonylatot az utazási iroda nevére. Jól gondolom-e, hogy ilyen esetben a kifizetett összeg a vevői előleg terhére könyvelődik bizonylat hiányában és csak a különbözet lesz árbevétel? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Devizás előlegszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik belföldi cég a másik belföldi illetőségű cégnek devizában állított ki előlegszámlát. (Megrendelés után díjbekérőt küldtünk, amiben euróban kértük az előleget. A pénz meg is érkezett a számlánkra, ekkor állítottuk ki az előleg számláját az akkori MNB - választott- középárfolyamon számítva az áfa tartalmát.) A vevő elállt a vásárlástól, így az előleg visszautalásra került. Az előlegszámla érvénytelenítésekor kiállított számlán, milyen árfolyamnak kell szerepelnie az áfatartalom megállapításához, az eredeti számlán szereplő árfolyamnak vagy a visszafizetéskor érvényes árfolyamnak? Válaszát előre is köszönöm!

Előleg visszavonása meghiúsulás miatt Kérdés

Ügyfelem új teherautó megrendeléséhez 2016.12.22-én bruttó 1 438 910 forint előleget utalt a forgalmazónak, ennek áfáját le is vontuk decemberben. Nem a megrendelt autó érkezett meg, így nem vették át. Az előlegszámlát 2016.12.20-ai keltezéssel 2017.01.02-ai teljesítés dátummal visszavonta a forgalmazó. A számlát persze most kaptam meg. Tehetem a levonható áfa korrekcióját februárra, vagy önellenőrizni kell a januári áfabevallást? Illetve a nettó előleg visszavonását melyik évre kell figyelembe vennem?

Előleg/foglaló áfája használt ingatlan esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Régi ingatlan értékesítése esetén, ha az eladó adókötelezettséget választott, és fennállnak a fordított adózás feltételei, kell-e az eladónak az előlegről/foglalóról számlát kiállítani, illetve kell-e szerepeltetni a bevallásban a vevőnek a fizetendő és a levonható áfát, vagy csak a végszámla az adózási pont? Köszönettel: Horváth Ildikó

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megtudni, hogy mi a könyvelési menete és adózása az osztalékelőlegnek és az elfogadott beszámoló szerinti osztaléknak? Továbbá, ha tárgyévben osztalékelőleget fizet ki a jogszabálynak megfelelően a cég, akkor ha a beszámoló készítésénél kiderül, hogy nincs fedezet rá, vagyis a tárgyévi eredmény mínusz lett, de van eredménytartalék. Ebben az esetben vissza kell fizetni az osztalékot. A nettó összeget befizetik a tagok és az aktuális kifizetési hónap szerinti 08-as bevallást önrevíziózom?

Osztalékelőleg eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha osztalékelőleget fizetünk ki, akkor abból csak a személyi jövedelemadót vonjuk le a magánszemélytől. Amikor ez az összeg osztalékká válik, akkor már ehofizetési kötelezettség is fennáll. Ezt hogyan szokták a gyakorlatban megoldani? Készpénzben visszahozza a magánszemély és befizeti, vagy bankba átutalja? Itt nagyobb összegű osztalékról és nem járulékfizetéssel járó jogviszonyban álló tulajdonosokról van szó, tehát 450 ezer forint ehofizetési kötelezettségről beszélünk. Miért nem lehet az ehót levonni, hiszen már most látszik, hogy ez osztalékká fog válni, van és lesz is rá keret a jóváhagyás pillanatában. A 2017 márciusában kifizetett osztalékelőleg mikor válik osztalékká? Ha elfogadják a 2016-os beszámolót (2017 áprilisában) és még tart a fél éves időszaka a mérleg felhasználásának, akkor már lehet határozatot hozni az osztalékról és már akkor átvált az előleg osztalékká? Kicsit nehéz az osztalékos átállás a sok éves megszokottról az új szabályok szerintire. Várom megtisztelő válaszukat. Köszönettel: Zsóka

Vállalkozói szja-előleg Kérdés

Egyéni vállalkozó támogatást fog kapni eszköz fejlesztésre. Nagyobb árbevétel növekményt kellett neki vállalni ezért. Kérdésem: A vállalkozói szja-előleg kötelezettség számításánál e növekmény miatt magas lesz a jövedelme, ami áthúzódhat egyik negyedévről a másikra. Ez nem is gond, mert göngyölítetten kell számolni a vállalkozói szja-előleget. Ebből a növekményből év végére további gépeket vásárol. Évközben a vállalkozói szja számításánál figyelembe vehet kisvállalkozói kedvezményt a várható vásárlásokra? Köszönöm

Előlegáfa kulcsa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozik, hogy mi a helyes eljárás a bizonylatolás során akkor, amikor valaki úgy ad előleget, hogy az előlegfizetés pillanatában még senki nem tudja eldöntetni (sem a vásárló, sem az értékesítést végző társaság), hogy a megrendelt szolgáltatás végül milyen áfakulcs alá fog esni? Kérdésem például az egészségügyi szolgáltatásoknál lehet érdekes, amikor egy páciens fizet egy bizonyos szolgáltatásért, tárgyi mentes szolgáltatást remélve, de az elvégzett beavatkozás során dől el végérvényesen, hogy ez államilag támogatott szolgáltatás-e vagy sem, tehát tárgyi mentes adózás alá lehet vonni vagy sem. Ha a páciens előleget fizet, és azt gondolják a felek, hogy tárgyi mentes szolgáltatást fog vásárolni, de a végszámla kiállításakor (tehát a beavatkozást követően) már lehet tudni, hogy nem így lesz, akkor le kell sztornózni az előlegszámlát hogy áfásra módosítsák? Vagy köteles kétes esetben áfás előleget fizetni a leendő vásárló? Válaszát előre is köszönöm.

Szálláshely-szolgáltató számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretnénk szakértői véleményüket kérni. Egy hostelt üzemeltető magyar cég (szálláshely-szolgáltató) a hostelworld.com internetes felületen kínálja kiadásra szobáit. A weboldal üzemeltetője egy Írországban bejegyzett, ír közösségi adószámmal rendelkező cég. A foglalások a weboldalon keresztül történnek, ahol a foglalás végén a szállásdíj egy részét bankkártyás fizetéssel kell teljesítenie a vendégnek, mivel a foglalását csak akkor rögzítik, ha kifizette. A bankkártyás fizetés közvetlenül az ír cég részére történik, az ír cég a hónap végén az egész hónapban teljesített foglalásokról egy jutalékot és marketingszolgáltatást tartalmazó számlát küld meg a szálláshely szolgáltatónak, "pénzügyi rendezést nem igényel" megjegyzéssel. Kérdésünk ezzel kapcsolatban: – A magyar szálláshely-szolgáltatónak a foglaláskor van-e számlakibocsátási kötelezettsége, és ha igen, milyen? Előlegszámlát köteles kiállítani minden egyes foglalásról, amelyet a végszámlában elszámolhat, vagy foglalási díjként minden egyes vendég részére számlát küld, amely nem része a szállásdíjnak? Esetleg hónap végén az összesített foglalási díjról állíthat ki számlát a Hostelworld részére? – A vendég által kifizetett foglalási díj (előleg) a magyar cégnél meg kell, hogy jelenjen árbevételként, ezzel együtt idegenforgalmiadó-alapként? Köszönjük válaszukat!

Építőipar számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységet folytató vállalkozó számlázásánál mikor beszélünk előlegről, és mikor részteljesítésről? Részteljesítés esetén a szerződésben milyen paramétereket szükséges meghatározni? Az előleg és részteljesítés egy szerződésen belül vegyesen is alkalmazható? Köszönöm válaszukat!

Utalványkibocsátó áfalevonási joga Kérdés

Tisztelt szakértő! Ügyfelem pénzhelyettesítő utalvány kibocsátásával foglalkozik. Az értékesített utalvány beérkezett összegét vevői előlegként tartom nyilván (áfamentes). A kapcsolódó költségekről szóló számlák alapján van-e áfalevonási joga? A költségek az alábbi pár tételből állnak össze: - utalvány előállítási költsége, - könyvelési díj, - személygépkocsi bérlése. A fenti költségek áfája levonásba helyezhető-e?

Oktatási tevékenység bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelünk nem áfaalany magánszemélyek részére oktatási-továbbképzési tevékenységet folytat, alanyi áfamentes minőségben. A kurzusokon résztvevők kötelesek előre kifizetni az ellenértéket, ez a feltétele a részvételnek. Úgy tudjuk, ha nem adóalany a résztvevő, akkor az ilyen előlegről nem is kell bizonylatot adni. Kérdés, hogy nyugtát vagy számlát kell adni a nem adóalany résztvevőknek a teljesítés megtörténtekor? Kizárólag átutalással teljesítik a fizetést, s 900 ezer forint alatti a résztvevői díj és senki nem kér számlát.

Házipénztár megszüntetése Kérdés

Tisztelt szakértő! A cég a dolgozók által a cég nevére szóló, készpénzes számlára vásárolt, és megelőlegezett kifizetések összegét, a bankszámláról szeretné átutalni a dolgozóik saját bankszámlájára. Milyen módon teheti ezt meg?

Egyesület számlaadási kötelezettsége Kérdés

Egyesületünk sporteseményeket szervez, melynek ellenértékét – a nevezési díjat – kedvezményesen átutalással vagy a helyszínen készpénzben fizetheti meg a versenyző. Áfaalanyként, alanyi mentesen végezzük a szolgáltatásnyújtást. Helyes-e az a gyakorlat, hogy a szolgáltatást igénybe vevő, nem adóalany, számlát nem kérő magánszemély a készpénzben megfizetett helyszíni nevezésről nyugtát kap az ügylet ellenértékéről, míg a banki átutalással, a versenyt hónapokkal megelőzően kifizetett előlegről nem kap sem számlát, sem nyugtát, az előleg megfizetésének dokumentuma maga a banki bizonylat. A kérdéshez felhasználtam A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (2016) 18-as füzet 1.2 pont alatt olvasottakat a 900 ezer forintot meg nem haladó értékesítésekről.

Előlegkompenzálás Kérdés

Társaságunk új tehergépjárműveket szeretne vásárolni egy kereskedő cégtől. A vásárlás előtt ugyanennek a kereskedő cégnek értékesítettük használt tehergépjárműveink egy részét. Az eladó cég előlegszámlát szeretne kibocsátani társaságunk részére. Az előlegszámla pénzügyi teljesítése kompenzálással történne. A kereskedő cég felé fennálló tartozásunkat – előlegszámlából adódóan – és a követelésünket – tehergépkocsi-értékesítésből adódóan – kompenzáljuk. Mivel az általuk kibocsátott előlegszámla összege kevesebb, mint a követelésünk fele, a kompenzálás alapján társaságunknak nem kellene utalnia az előlegszámla összegét, hanem a kereskedő cég utalná nekünk a fennmaradó különbözetet. Elfogadható-e a fenti kompenzálás az előlegszámla pénzügyi teljesítéseként, visszaigényelhető-e az áfa az előlegszámlából? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close