488 találat a(z) előleg cimkére

Ingatlaneladásnál előszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari kft. a magánszeméllyel előszerződést kötött a lakás eladására 2019 decemberében. A magánszemély a foglalót kifizette, és 2019. dec. 31-ével az építési napló szerint kiszámlázta a kft. a vevőnek készültségi foknak megfelelően (90%) a lakásvételárrészt. Az előszerződés ezt megengedte. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a foglaló és vételárrész az előlegnek minősül, vagy lehet árbevételnek tekinteni? A kft. a lakásépítéséhez külső alvállalkozókat vett igénybe, ezeknek a költségeit a 2019. évi ipabevallásban le lehet vonni? Köszönöm a választ.

Alanyi adómentes asztalos szolgálatásnyújtása Ausztriába Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi adómentes (katás is) belföldi adóalany közösségi adószámmal rendelkezik, ausztriai adóalanynak (van érvényes közösségi adószáma) konyhabútort értékesít, melyet az ausztriai helyszínen beépítve ad át. Ez esetben szolgáltatásnyújtásról van szó (39. § (1)? A kiállított számlán mely paragrafusra kell hivatkozni? Ha a megrendelt beépítendő konyhabútorra előleget kér, akkor mi kell, hogy a számlán szerepeljen? Köszönöm válaszát!

A foglaló helyes alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem a következő: Adott egy autókereskedelmi kft., ahol új és használt gépkocsik értékesítésével, valamint szervizelésével is foglalkoznak. Ha az ügyfél vásárolni szeretne egy autót, bejön, leadja a speciális igényeit (szín, kárpit stb.) és megrendeli az autót, mi ilyenkor foglalót kérünk tőle. Amikor (tegyük fel 2 hónap múlva) megérkezik az autó, visszafizetjük neki a foglalót és a vételár kiszámlázásra kerül. Ezzel mi jól járunk el vagy előlegként kellene, hogy kezeljük a vevő által fizetett összeget? A mi részünkről ez nem mindegy, hisz a foglaló számunkra úgymond biztosítékot jelent, hisz ha a vevő elállna a vételtől, akkor a foglalót elbukja, viszont ha előleget ad, azt kötelesek lennénk visszafizetni számára (ezáltal bukva az üzleten). Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Blaskó Nikolett

Kifizetés adószámos magánszemélynek Kérdés

Egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összege átutalásra került a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott szja- előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtásra került a 08-as bevallás.) Szja: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [Szja tv. 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a Tbj. 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról? Köszönjük válaszukat!

Eltérő áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019.09.14-én közzétett "Eltérő áfakulcs az előleg- és végszámla időpontjában" szakértői válasz alapján szeretnénk elvégezni a végszámla kiállítását. 2019. évi megállapodás szerinti szállásdíj bruttó 170 500 forint. Kapott előleg 2019 decemberében bruttó 118 000 forint. Banki átutalásos végszámla kiállítása: végösszeg nettó: (bruttó 170 500 : 105 x 100) = 162 381 forint, végszámlán lejön ebből az előleg nettó értéke: - 100 000 forint, marad végszámla szerinti nettó: 62 381 forint, ennek 5 százalék áfa összege 3119 forint = végszámla alapján fizetendő bruttó különbözet: 65 500 forint + korábban megfizetett bruttó előleg: 118 000 forint = mindösszesen: 183 500 forint. 2019. évben a megállapodás szerinti bruttó 170 500 forint volt, ezért van 13 000 forint szabálytalan többlet számlázásunk. Mi a törvény szerinti helyes eljárás? Tisztelettel kérném a szíves tájékoztatásukat! Előre is köszönöm!

Nyilt végű pénzügyi lízing + áfa személygépkocsinál Kérdés

Kft. nyílt végű lízing keretében személygépkocsit lízingel. Előleget 1,5 millió Ft bruttó összegben fizetett(szla van erről) 2019. február hónapban. Árilisban megkapta a gépkocsit, nettó vételára 5,971 millió forint. Majd havonta fizeti a lízingdíjat: tőke+áfa+kamat cimén. Kérdésem: az előleg áfa 50 százaléka levonásba helyezhető-e ugyanúgy, mint a havi lízingdíj áfájának 50 százaléka? Köszönettel.

Pénztárgép, számlaadás, bankkártyás fizetés - egy kezdő vállalkozás nehézségei Cikk

Kezdő és akár már működő vállalkozások esetében is sok kérdést vet fel a pénztárgép használata. Olvasónk hotel üzemeltetése és online bankkártyás fizetés kapcsán érdeklődött a pénztárgép-használatról, illetve azt is meg akarta tudni, hogy miként kell helyesen eljárni, ha az ügyfél személyesen bankkártyával fizet és számlát kér a szolgáltatásról. A kérdésre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló adott választ.

Előleg vagy árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. vagyunk. Osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy szerszámot, amelynek a legyártását mi egy kínai partnercéggel végeztettünk el. Az osztrák partnerrel megkötött szerződésben a fizetési ütemezés úgy szól, hogy amikor a szerszám 65 százalékos készültségi fokon áll, kiszámlázhatjuk nekik a szerződéses összeg 65 százalékát, a maradék 35 százalékot pedig egy későbbi időpontban. A szerszám már teljesen készen van, sőt, próbadarabokat is gyártottak vele. Mivel az osztrák partner a szerződésben a 65 százalékot „Advance payment”-nek nevezi, azaz előlegnek, a cégvezetés ragaszkodik hozzá, hogy a számla előlegről szóljon. Szerintem viszont – kiindulva a "Tartalom elsődlegessége a formával szemben" számviteli alapelvből – itt részteljesítésről van szó, amelyet árbevételként kellene számláznunk, nem pedig előlegként. A másik kérdésem: a számlát a 65 számláról (akár előleg, akár árbevétel) hogyan kell kiállítanunk az osztrák partner felé, ha a szerszám még jelenleg is Kínában van és jövő év áprilisában kerül Magyarországra az üzemünkbe? A számla EU adómentes lesz vagy belföldi 27 százalékos áfás? Az osztrák partner belföldön áfa-regisztrált és a magyar adószámára kéri kiállítani a számlát. Kérem szíves állásfoglalását a két fenti kérdésben. Tisztelettel kérem, hogy a jogszabályhelyek idézgetése helyett legyen kedves a két kérdésre egyértelmű, konkrét választ adni. Köszönettel: Herczeg Tibor

Így kell adózni a bt.-ben lévő tagi részesedés eladása után Cikk

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A vevő még idén előleget fizet, a fennmaradt összeget viszont már jövőre törleszti. Mikor kell megfizetnie az szja-t és a szochót? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Iparűzési adó feltöltés bevallása, ha az előlegfizetés nem történt meg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megkérdezni, hogy a helyi iparűzési adó előleg kiegészítéséről 2019.12.20-ig benyújtandó bevallás II. pontját hogyan kell kitölteni, ha az adózó a bevallás benyújtásáig nem fizette/fizeti meg likviditási okokból a 2019. II. félévi iparűzési adó előleget? A bevallott előlegek fedezik a 2019. évi várható iparűzési adó összegét, a ténylegesen megfizetett azonban nem éri azt el. Ilyen esetben a teljes évre kalkulált adóból az előlegként megfizetett vagy előlegként bevallott összegeket kell levonni és bevallani mint még fizetendő adót? Köszönöm segítségüket!

Előleg 5 százalékos áfával Kérdés

Társaságunk új építésű ingatlant épít egy magánszemélynek. Az 5 százalék áfa 2019. december 31-éig érvényes. Az ingatlanátadás átcsúszik 2020-ra. Az eddig elvégzett részmunkákról teljesítési igazolás alapján részszámlákat állítottunk ki 5 százalék áfa felszámításával. A megrendelő szeretné, ha a még el nem végzett munka értékéről előlegszámlát állítanánk ki, szintén 5 százalék áfa felszámításával, 2019. december hóban. A számlát nem társaságunk bankszámlájára, hanem ügyvédi letéti számlára utalná, és a tényleges teljesítéskor onnan történne a kiegyenlítés. A NAV tájékoztatása szerint is 2020. január 1-jét megelőzően kézhez vett, jóváírt előleg még kedvezményes 5 százalékos adómértékkel adózik. Kérdésem az lenne, hogy az ügyvédi letéti számlára történő fizetés a számla kiegyenlítését jelenti-e, azt számvitelileg tudom-e az előlegszámla kiegyenlítéseként könyvelni? A mielőbbi választ várva, köszönettel: Hné

Bt. tagi betét eladása Kérdés

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A megállapodás szerint az átvevő 2019 decemberében előleget fizet, majd 2020. I. negyedben kerül sor a fennmaradt összeg kifizetésére, ekkor történik a társasági szerződés módosítása is. A szerződés tartalmazza, hogy amennyiben a vevő eláll az ügylettől, az eladó köteles visszafizetni az előleget, levonva a megállapodott bánatpénzt, illetve amennyiben az eladó áll el az ügylettől az előleg visszafizetése mellett bánatpénz fizetésére kötelezett. Kérdésem: helyesen értelmezzük-e a szja-törvényt, hogy a kilépő tag szja- és szocho-fizetési kötelezettsége a teljes összeg kifizetése után keletkezik?

5 százalékos áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunkat magánszemély építtető új a 300 m2 alatti egyszerű bejelentési kötelezettség körébe tartozó lakóépület szerkezetépítésével bízná meg. A 2019. október 24-ei egyszerű bejelentési kötelezettség változásait figyelembe véve az ÉTDR-ren a bejelentési kötelezettségének eleget tesz, de elektronikus építési naplót készenlétbe már nem helyez. A tárgyi kivitelezési munkákra cégünkkel szerződést köt, melynek határideje várhatóan 2020. május 30., de még 2019. december 20. napjáig előleget, esetleges teljesítés esetén részszámlát kíván fizetni, akkor ilyen esetben idén alkalmazható-e még az 5 százalékos áfakulcs a kiállítandó előleg-, illetve részszámlára vonatkozóan? A kiállítandó számla(k) áfatartalmának megállapítása érdekében kérem szíves állásfoglalásukat. Tisztelettel: Berecz István PBF-Triagonál Kft. ügyvezető

Számlázás Kérdés

Kedves Hölgyem/Uram! Szállásadással foglalkozunk. Kötelező lesz jövőre már "Az én vendégszobám" program használata, és az lenne kérdés, hogy ezzel tudunk-e majd számlákat kiállítani, vagy külön kellene egy számlázóprogramot beszerezni? Ha számlázóprogramra lenne szükség, akkor tudnának-e ebben tanácsot adni, hogy honnan lehetne beszerezni, és melyik lenne megfelelő? A számlák kiállításával kapcsolatban pedig még egy kérdés felmerült: A vendégek az előleget előre elutalják. Érkezéskor pedig készpénzben fizetik a fennmaradó összeget. Megfelelő gyakorlat-e, hogy érkezéskor a teljes összegről (átutalással együtt) kiállítjuk a készpénzes számlát? Vagy mi lenne a megfelelő módja a számlázásnak?

Online értékesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk webáruházon keresztül (is) értékesíti termékeit. Kérdésem, hogy helyesen járunk-e el, ha a vevő által online felületen előre utalással vagy bankkártyával történő pénzügyi teljesítésről nem állítunk ki előlegszámlát, csak a csomag tényleges futárnak történő átadásakor készítjük el a számlát, aznapi teljesítéssel? Az ÁSZF vonatkozó részében feltüntetjük, ha cégünk a fenti napot tekinti teljesítésnek, és ezt a vásárló rendeléskor elfogadja. Amennyiben rendben van, hogy egyetlen számla készül, szükséges a számlán feltüntetni a korábbi pénzügyi rendezésre vonatkozó bármilyen adatot? Segítő válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Telephely eladása

dr. Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs