439 találat a(z) előleg cimkére

Lakóingatlan – előleg vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adózó banki finanszírozás igénybevételével társasházi lakásokat épít. A vevők a finanszírozó banknál vezetett, az adózó nevére nyitott zárolt fedezeti számlára (mely a finanszírozás feltétele, fedezete) teljesítenek befizetéseket, regisztrációs óvadék, foglaló és vételárelőleg jogcímen. A bank a zárolást várhatóan a műszaki átadást követően oldja fel és csak ekkor bocsátja az összeget az eladó rendelkezésére. Ezek alapján a vevői befizetések zárolt fedezeti számlán történő jóváírásakor megvalósul-e az Áfa tv. 59. § szerinti előleg ügylet? Kell-e az adózónak számlát kiállítani a vevők felé, keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége? Köszönettel: M. Péter

Részteljesítés számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kereskedelemmel foglalkozik. A vevőnk a megrendelt áru ellenértékére előleget fizetett. Az áruk szállítását több időpontban teljesítjük az aktuális készlettől függően. A kérdésünk az, hogy szállításonként kell-e részszámlát készíteni, vagy csak egy végszámlát kell kiállítanunk az összes termék elszállítása után?

Ki fizeti a 19,5 százalékot? Kérdés

1.) A nyugdíjas dolgozótól nem kell vonni egyéni járulékot, viszont arról sehol nem lehet írást találni, hogy a 19,5 százalékot kell fizetni a munkáltatónak vagy sem? 2.) 2018-ban osztalékelőleget vesz ki a kft. tagja, most csak az szja-t kell fizetni utána. 2019-ben megszűnik az eho, helyette a 19,5 százalék szocho lesz. Az osztalékelőleg 2019-ben válik osztalékká. Kell-e fizetni utána szochót az eho helyett vagy sem?

Társaságiadó-feltöltés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017. évre látványcsapatsport-támogatásról (266 ezer forint) rendelkezett a bt. a feltöltés alkalmával! Ezzel kapcsolatban a NAV-folyószámlán a 2018. évben kötelezettség oldalon negatív előjellel megjelent két tétel 01.09-én 266 ezer forint tao fa. fedezett ellentét és 07.02.-én jóváírás adóelőleg/kiegészítés 17 ezer forint jogcímen. Ezen összegek mennyiben befolyásolják a cég feltöltését? Mennyi lesz a feltöltési kötelezettségem, ha a negyedik negyedév előlege összesen 900 ezer forint, és egymillió forintra (szintre) kell feltölteni? Eredetileg csak 100 ezer forint lenne a feltöltés összege. De a már említett 266 ezer forint + 17 ezer forint mínusz előjelét is figyelembe kell venni, és így már 100+266+17 = 383 ezer forint lesz a decemeber 20-ai feltöltési kötelezettségem? Vagy csak az eredeti 100 ezer forint? A NAV call-centerén nem tudtak információt adni, és a NAV ügyfélszolgálatán a hölgy igencsak tanácstalan volt a fentiekben felvázoltakkal kapcsolatban :-( Előre is köszönöm a segítségét! Üdv. Cs

Tanfolyam teljesítés időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk egy képzési program lebonyolítását rendelte meg egy felnőtt képzéssel foglalkozó cégtől mint alvállalkozótól. A közöttünk létrejött szerződés szerint a tanfolyam 2018 októberétől, 2019 júniusáig tart. A tanfolyam teljes díját, mely áfát is tartalmaz, a megbízó 2018. december 15-éig számla ellenében köteles kiegyenlíteni. Kérdésünk arra vonatkozik, hogy a képző cégnek milyen teljesítési dátummal, és mikor kell a számlát kiállítani szervezetünk felé? Feltételezésünk szerint ebben az esetben nincs időszakos teljesítésről szó. A teljesítés a tanfolyam befejezésekor történik, így ha december 15-éig ki kell egyenlíteni a díjat, az csak előlegnek minősülhet, így előlegszámlát a kiegyenlítést követően, végszámlát, mely tartalmazza az előleg elszámolását, a tanfolyam befejezésekor kell kiállítani. Helyes-e a gondolatmenet, vagy másként kell számlázni? Az áfa-visszaigénylés miatti adókockázatot szeretnénk biztosan elkerülni. Üdvözlettel, Eco-Design Kft.

Lakóházra 2019-ben fizetett előleg 2020-as teljesítésbe történő beszámítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társas vállalkozás társasházat épít, a lakások értékesítésénél áfa nélküli árban állapodnak meg, és olyan fizetési ütemezésben, mely szerint a teljes vételár 95%-a 2019 december 31-ig a kiállított 5% áfát tartalmazó előlegszámlák alapján megfizetésre kerül. A lakások tervezett átadása 2020. június 30. (2018.11.01-ig a kivitelező nem rendelkezett építési engedéllyel). A lakások értékesítéséről kiállított számlában a megállapodott áfa nélküli ellenérték csökken a kiállított előlegszámlák áfa nélküli ellenértékével és a (megállapodás szerinti vételárból 5%) fennmaradó rész fog csak 27%-kal adózni? Helyes-e az áfatörvény szempontjából ez a megoldás? Nagyon szépen köszönöm!

Egyéni vállalkozás előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás előlegszámlát ad ki 2018.12 hó-ban. 2019-ben lesz a végszámla kiállítva. Kérdésem, hogy az előleg bevétel lesz, ami után adóznia kell az egyéni vállalkozónak vagy csak jővőre azaz a 2019. évben? Köszönettel Anna

Fordított adózású ügylet előlegszámlája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az, hogy egy fordított adózású ügylet esetén az előlegszámlán az áfarésznél milyen kifejezést kell feltüntetni (mentes, áhk.), illetve szerepeljen-e a fordított áfás kifejezés? Köszönöm.

Harmadik országból beszerzett termék áfája Kérdés

Egy kft. közösségen kívüli országból (Törökországból) tehergépjárművet vásárol, lábon hozza be Magyarországra. Kérdéseim: - Az eladó 10 százalék előleget kér. Az előleg elutalásakor az eladónak ki kell állítania az előlegről számlát? Ha igen, akkor ezt a fordított adózás szabálya szerint kell bevallani az elutaláskor, és a bevallás mely soraiba kell beállítani? Ha nem kell, akkor csak a végszámlát kell bevallani teljes összeggel? - A számlát a fordított adózás szabályai szerint kell bevallani? Ha nem, akkor mikor kell bevallani és a bevallás mely soraiba kell beállítani? - A számlát mikori árfolyamon kell lekönyvelni? Válaszukat előre is köszönöm.

Vételárba beszámított eszköz / tartozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy új gép értékesítése tárgyában kötött szerződésben a gép vételárának kiegyenlítése több módon történik a vevő (X társaság) részéről. A vevő (X társaság) előleget fizet a szállítónak (Y társaság), és a banki jóváírás napján előlegszámla készül részére. Ugyanez a vevő (X társaság) egy másik szerződés alapján értékesíti a szállító (Y társaság) részére egy használt eszközét (amit az új beszerzéssel cserél le), és kibocsátott számlájának pénzügyi teljesítését nem kéri, hanem az beszámításra kerül az új gép vásárlása kapcsán. Ezt követően megtörténik a teljesítés, átadásra kerül az új gép, ekkor számlázza a teljes vételárat a szállító (Y társaság), az erről szóló számla végösszegéből csak az előlegen és a beszámított használt gép árán felüli összeget kell fizetni. Az előlegről a szállító előlegjóváíró számlát készít. Kérdésem, hogy az új gép értékesítésénél előlegként kell-e kezelni a használt gép vételárának beszámítását, azaz kell-e előlegszámlát kiállítani a használt gép megvásárlását követően az Y társaságnak? Vagy kompenzálási ügyletként kell értelmezni?

Kata, végszámla Kérdés

Egyéni vállalkozó január 1-jétől áttér a kata adózási módra. Az előző évben előlegszámlát bocsátott ki, mely előleg az szja-törvény szerint bevételnek minősült. A végszámlát a katás időszakban állítja ki. Van-e erre vonatkozóan különös bevételmegállapítási szabály? Vagy egyszerűen az szja-s időszakban a bevétele az előleg, a katás időszakban pedig a végszámla szerinti hátralévő összeg?

Előleg vagy foglaló? Nem mindegy Cikk

Számtalan esetben fordul elő, hogy a szerződni kívánó felek nem tudnak különbséget tenni a foglaló és az előleg között, vagy éppen szinonim fogalmaknak tekintik őket, ami akár súlyos károkat is okozhat nekik bizonyos helyzetekben.

Társaságiadó-feltöltés és -bevallás elmulasztása Kérdés

Kedves Szakértő! Mit tegyek, ha elmulasztottam feltölteni a taoelőleget 90 százalékra, és ezt nem is vallottam be a 1701-esen? Eltérő üzleti évű a cég. 2017.09.01-2018.08.31-ig tart az üzleti éve. Ez esetben 08.20-ig kellett volna megfizetni és bevallani a tao-feltöltési összeget. Most a teendő jelen esetben? Válaszukat nagyon várom! Köszönettel: Klára

Mától fizethetők az idei agrártámogatások előlegei Cikk

Október 16-ától fizethetők ki az uniós és a magyar költségvetésből az agrártámogatási előlegek a legfrissebb Magyar Közlönyben található agrárminiszteri rendelet szerint.

Támogatási előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő Hölgy/Úr! Ügyfelem 2018. 10. hóban költségek ellentételezésére 100 százalék támogatási előleget kapott utólagos elszámolási kötelezettség mellett. A kapott összeget a rövid lejáratú kötelezettségekben mutatom ki. A támogatás felhasználásnak időszaka: 2018. 07. 01-2019. 06. 30. Ezért a támogatás elszámolásának időpontja később lesz, mint a 2018. évi mérlegkészítés időpontja. Azt szeretném megtudni, hogy a 2018. évben a pályázat terhére költségként elszámolt kiadásokkal megegyező összegben a 2018. évi beszámolóban szerepeltethetem-e az egyéb bevételekben ugyanazt az összeget kiemelve a rövid lejáratú kötelezettségekből? Köszönettel: Kauker Zsoltné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szoftverfejlesztés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kényszertörlés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs