50 találat a(z) egészségpénztár cimkére

Egészségpénztári számlázás (2) Kérdés

Nőttek a nyugdíj- és egészségpénztári befizetések Cikk

A Pénztárszövetség által képviselt önkéntes nyugdíjpénztárakhoz 109,9 milliárd forintnyi befizetés érkezett tavaly, 3,68 százalékkal több az előző évinél, az egészségpénztári befizetések meghaladták a 44,4 milliárd forintot, 4,74 százalékkal nőttek 2019-hez képest – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) elnöke a szervezet csütörtöki online háttérbeszélgetésén.

Katás vállalkozó számlája utáni kifizetői adókötelezettség Kérdés

Egészségpénztár, számlázás Kérdés

Négygyermekes, szja-mentes anya egászsségpénztári adóvisszatérítése Kérdés

Pénztárgép, számlázás Kérdés

Gyógyászati segédeszköz munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy hallássérült munkavállaló részére – aki nem megváltozott munkaképességű dolgozó – milyen feltételekkel adhat támogatást gyógyászati segédeszközre? Egész konkrétan a dolgozónak új hallókészülékre van szüksége, és OEP-támogatással is 240 ezer forint az önrész. Ezt szeretné a munkáltató részben vagy egészben átvállalni. Ez a dolgozónak adóköteles jövedelem-e, illetve célzott támogatásként adható-e egészségpénztáron keresztül munkáltatói terhek mellett? Vagy esetleg adómentesen, mint "védőeszköz" vagy bármi más? Munkavállaló szellemi foglalkozású, képernyő előtti munkát végez. Előre is köszönöm szíves válaszát!

Béren kívüli juttatás: előnyben a nagyvállalatoknál dolgozók Cikk

Átlagosan bruttó 371 ezer forintot, a tavalyinál kicsit kevesebbet nyújtanak a munkavállalóiknak cafeteria juttatásként a cégek a Szent István Egyetem és a HR Kutató Központ által végzett friss kutatás szerint, amelyből az is kiderül, hogy elsősorban a nagyvállalatok adnak béren kívüli juttatást – írja mai számában a Világgazdaság.

Fontos határidő közeleg! Egyeztetni kell a személyes adatokat Cikk

Október 31-éig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést – hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Nyugdíj- és egészségpénztárak: nagyon visszaestek a munkáltatói befizetések Cikk

A nyugdíj- és egészségpénztáraknál jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben, de ezt ellensúlyozta a hozam és az egyéni befizetések gyarapodása – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke kedden Budapesten, a szektor az első negyedévének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Egészségpénztári tag részére adóigazolás Kérdés

Önkéntes egészségpénztári tag megszüntette 2018-ban a tagsági jogviszonyát (nem nyugdíjas, nem átlépő). A pénztár értelmezése szerint az Szja tv. 44/A § (6) figyelembevételével ez a pénztártag nem tehet a 2018-as egészségpénztári egyéni befizetései tekintetében 2019-ben rendelkező nyilatkozatot, mivel nem pénztártag. Ennek megfelelően, mivel a rendelkezés feltételei már nem állnak fenn, a pénztár adóigazolást sem adhat ki a 2018. évben, még a kilépése előtt teljesített egyéni befizetésről. A magánszemély a pénztár álláspontját vitatja. Kérdésem, helyesen járt-e el a pénztár?

Juttatások terhére történő letiltások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi – munkavállaló munkabéréből történő levonással kapcsolatos - kérdés megválaszolásában kérjük segítségüket. A végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény megfelelő rendelkezéseit figyelembe véve levonás alapját képezi-e 2019. január 1-jétől bármely természetben juttatott jövedelem, amely a személyijövedelemadó-törvény alapján jogviszonyból származó jövedelemként viseli a közterheket? (Például önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, különféle ajándékutalványok, ajándékkártyák stb.) Kérdésünk aktualitását az adja, hogy 2019. évtől jelentősen szűkül a személyi jövedelemadó törvény szerinti egyes meghatározott juttatások köre, e körből kikerül mindazon juttatás, amely megfelelő szabályzat megléte mellett 2018. évben még kifizetői közterhek megfizetése mellett biztosítható. Kérdésünk lényege, hogy amennyiben egy munkáltató – az adóváltozások ellenére – meg kívánja tartani például a cafeteria rendszerében juttatott 2018. évi juttatásait (melyek 2019. évtől már munkabérként adózó juttatásnak minősülnek; például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulások, ajándék utalvány, ajándék kártyák stb.), számolnia kell-e azzal a munkáltatónak, hogy a végrehajtásról szóló törvény alapján figyelembe kell venni (mint levonás alapját képező juttatás) a nettó bért terhelő letiltások érvényesítésénél ezen juttatásokat. Válaszukat előre is köszönjük.

Egészségpénztári befizetés kedvezményes adózással Cikk

Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kaphat-e az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján az egészségpénztári számlájára befizetést kedvezményes adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Adót kaphat vissza, ha erre is gondol az év végén Cikk

Az év végi bónuszok, jutalmak felhasználásakor, a karácsonyi bevásárlás és készülődés közepette érdemes átgondolni, hogy jut-e a rendelkezésre álló keretből önkéntes pénztári befizetésre is. Az év végéig befizetett összeg után jelentős adójóváírás érvényesíthető a 2018. évre fizetendő adóból. Az önkéntes pénztári számlával rendelkezőknek azt is érdemes átgondolniuk, fel kívánják-e használni a közeljövőben a megtakarított összeget, vagy inkább lekötnék, akkor ugyanis további adójóváírást érvényesíthetnek.

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! az alábbi kérdésem lenne: Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kérdésem kaphat-e ő az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján egészségpénztári számlájára befizetést, kedvezményes adózással? Köszönettel: Borbás Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Áfa-önellenőrzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Egyszemélyes kft. ügyvezető jogviszonya

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close