45 találat a(z) egészségpénztár cimkére

Pénztárgép, számlázás Kérdés

Gyógyászati segédeszköz munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy hallássérült munkavállaló részére – aki nem megváltozott munkaképességű dolgozó – milyen feltételekkel adhat támogatást gyógyászati segédeszközre? Egész konkrétan a dolgozónak új hallókészülékre van szüksége, és OEP-támogatással is 240 ezer forint az önrész. Ezt szeretné a munkáltató részben vagy egészben átvállalni. Ez a dolgozónak adóköteles jövedelem-e, illetve célzott támogatásként adható-e egészségpénztáron keresztül munkáltatói terhek mellett? Vagy esetleg adómentesen, mint "védőeszköz" vagy bármi más? Munkavállaló szellemi foglalkozású, képernyő előtti munkát végez. Előre is köszönöm szíves válaszát!

Béren kívüli juttatás: előnyben a nagyvállalatoknál dolgozók Cikk

Átlagosan bruttó 371 ezer forintot, a tavalyinál kicsit kevesebbet nyújtanak a munkavállalóiknak cafeteria juttatásként a cégek a Szent István Egyetem és a HR Kutató Központ által végzett friss kutatás szerint, amelyből az is kiderül, hogy elsősorban a nagyvállalatok adnak béren kívüli juttatást – írja mai számában a Világgazdaság.

Fontos határidő közeleg! Egyeztetni kell a személyes adatokat Cikk

Október 31-éig kell elvégezni a kötelező banki adategyeztetést – hívta fel a figyelmet Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője vasárnap az M1 aktuális csatornán.

Nyugdíj- és egészségpénztárak: nagyon visszaestek a munkáltatói befizetések Cikk

A nyugdíj- és egészségpénztáraknál jelentősen visszaesett a munkáltatói befizetés aránya az első negyedévben, de ezt ellensúlyozta a hozam és az egyéni befizetések gyarapodása – mondta Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke kedden Budapesten, a szektor az első negyedévének eredményeit ismertető sajtótájékoztatón.

Egészségpénztári tag részére adóigazolás Kérdés

Önkéntes egészségpénztári tag megszüntette 2018-ban a tagsági jogviszonyát (nem nyugdíjas, nem átlépő). A pénztár értelmezése szerint az Szja tv. 44/A § (6) figyelembevételével ez a pénztártag nem tehet a 2018-as egészségpénztári egyéni befizetései tekintetében 2019-ben rendelkező nyilatkozatot, mivel nem pénztártag. Ennek megfelelően, mivel a rendelkezés feltételei már nem állnak fenn, a pénztár adóigazolást sem adhat ki a 2018. évben, még a kilépése előtt teljesített egyéni befizetésről. A magánszemély a pénztár álláspontját vitatja. Kérdésem, helyesen járt-e el a pénztár?

Juttatások terhére történő letiltások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi – munkavállaló munkabéréből történő levonással kapcsolatos - kérdés megválaszolásában kérjük segítségüket. A végrehajtásról szóló 1994. évi LIII. törvény megfelelő rendelkezéseit figyelembe véve levonás alapját képezi-e 2019. január 1-jétől bármely természetben juttatott jövedelem, amely a személyijövedelemadó-törvény alapján jogviszonyból származó jövedelemként viseli a közterheket? (Például önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás, különféle ajándékutalványok, ajándékkártyák stb.) Kérdésünk aktualitását az adja, hogy 2019. évtől jelentősen szűkül a személyi jövedelemadó törvény szerinti egyes meghatározott juttatások köre, e körből kikerül mindazon juttatás, amely megfelelő szabályzat megléte mellett 2018. évben még kifizetői közterhek megfizetése mellett biztosítható. Kérdésünk lényege, hogy amennyiben egy munkáltató – az adóváltozások ellenére – meg kívánja tartani például a cafeteria rendszerében juttatott 2018. évi juttatásait (melyek 2019. évtől már munkabérként adózó juttatásnak minősülnek; például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulások, ajándék utalvány, ajándék kártyák stb.), számolnia kell-e azzal a munkáltatónak, hogy a végrehajtásról szóló törvény alapján figyelembe kell venni (mint levonás alapját képező juttatás) a nettó bért terhelő letiltások érvényesítésénél ezen juttatásokat. Válaszukat előre is köszönjük.

Egészségpénztári befizetés kedvezményes adózással Cikk

Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kaphat-e az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján az egészségpénztári számlájára befizetést kedvezményes adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Adót kaphat vissza, ha erre is gondol az év végén Cikk

Az év végi bónuszok, jutalmak felhasználásakor, a karácsonyi bevásárlás és készülődés közepette érdemes átgondolni, hogy jut-e a rendelkezésre álló keretből önkéntes pénztári befizetésre is. Az év végéig befizetett összeg után jelentős adójóváírás érvényesíthető a 2018. évre fizetendő adóból. Az önkéntes pénztári számlával rendelkezőknek azt is érdemes átgondolniuk, fel kívánják-e használni a közeljövőben a megtakarított összeget, vagy inkább lekötnék, akkor ugyanis további adójóváírást érvényesíthetnek.

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! az alábbi kérdésem lenne: Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kérdésem kaphat-e ő az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján egészségpénztári számlájára befizetést, kedvezményes adózással? Köszönettel: Borbás Katalin

Szja-törvény 44/A paragrafus Kérdés

Az szja-törvény 44/A paragrafusa módosult (1) bekezdésének a) pontja szerint 20 százalékos adó-visszatérítést a célzott önsegélyező támogatás és a munkáltatótól kapott egészségpénztári hozzájárulás (munkáltatói tagdíjátvállalás) után is igényelhetnek a pénztártagok 2019. 01. 01-től?

Cafeteria: juttatások, amelyek jövőre is kedvezően adóznak Cikk

A kiseprűzésre ítélt cafeteria miatt az újabb sarcolás ellen háborgó közönség számára jó hír: találtunk néhány, jelenleg is hatályos rendelkezést, amely az adócsomag elfogadása után is lehetővé teszi a munkáltatók, kifizetők számára, hogy a bérnél kedvezőbb közterhek mellett adjanak különböző juttatásokat a foglalkoztatott magánszemélyeknek és azok hozzátartozóinak.

Érdemes nyugdíj- és egészségpénztárakban tartani a pénzt Cikk

Jól kezdték az idei évet az önkéntes nyugdíjpénztárak, valamint az egészség- és önsegélyező pénztárak.

Egészségpénztár Kérdés

A következő kérdésben kérném állásfoglalásukat: Egy egészségpénztártól kapott e-mailben az szerepel, hogy életmódjavító termék/szolgáltatás vásárlása miatt szja kötelezettség keletkezett. Ezt jövedelemként kell feltüntetni az szja bevallásban, és megfizetni utána az adót. Az ehotörvény 3. § (1) a, ugyanakkor előírja, hogy összevont adóalapba tartozó jövedelem után százalékos ehót kell fizetni. Ugyanezen törvény 5. § (1) szerint nem kell megfizetni a százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást a következő jogcímeken keletkező jövedelmek után: e) az Önkéntes Kölcsönös Biztosító Pénztárakról szóló 1993. évi XCVI. törvény 51/C §-ában meghatározott szolgáltatás után. Ez utóbbi törvény 51/C az életmódjavító szolgáltatások körét tartalmazza. Mivel az e-mailben egyértelműen közlik, hogy a vásárlás életmódjavító termék/szolgáltatás megvásárlása miatt keletkezett jól értelmezem, hogy a vásárlás bár szja köteles, de mentesül az ehofizetési kötelezettség alól az ehotörvény 5. § (1) e) pontja alapján?

Kártyával történő számlakiegyenlítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fő tevékenysége járóbeteg-ellátás. Ügyfeleink számláikat leginkább készpénzzel, egészségbiztosítási kártyával vagy bankkártyával egyenlítik ki. Jelenlegi fizetési eljárásunk, hogy előbb elkészítjük a számlát, melyre az ügyfél által kért fizetési módot tüntetjük fel. Sajnos a jelenlegi számlázó rendszerünk csak a készpénzes számlákat képes elkészíteni, tehát az azonnali bankkártyás, illetve egészségbiztosítási kártyás fizetési mód esetén kézi számlatömböt használunk. Amikor kiegyenlítené az ügyfél a számlát valamelyik kártyájával, akkor derül ki, hogy vagy nem működik az egészségpénztár rendszere, vagy nincs fedezet a kártyán, tehát csak készpénzzel tud fizetni. Ekkor mi sztornózunk és kiállítjuk a készpénzes számlát. Van-e ennél gyorsabb lehetőség, amely minden előírásnak megfelel? Szabályos-e, ha előbb a kiegyenlítést bonyolítjuk le, majd azt követően készül a számla? Üdvözlettel: Hegyi Tünde

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close