105 találat a(z) díj cimkére

Könyvvizsgálói díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 100 százalékos önkormányzati tulajdonú kft. és a könyvvizsgáló között – a képviselő testület jóváhagyása mellett – 2012. október 30-2015 október 30. közötti időre jött létre megbízási szerződés a könyvvizsgálati feladatokra. A könyvvizsgáló az ügyvezetővel történt megbeszélés alapján azonban a teljes IV. negyedévre vonatkozó számlát kiállította, amit a kft. részére átutalt. Az újabb szerződés megkötésére nem került sor, mivel a tulajdonos önkormányzat 2015. dec. 29-én a kft. végelszámolását határozta el 2016. április 1-gyel kezdődően. Az önkormányzat jegyzője megkereste a könyvvizsgálót, hogy vállalja-el a kft. 2015. évi beszámolójának auditálását és az önkormányzat által megbízott végelszámoló az auditálás elvégzésére eseti szerződést kötött a könyvvizsgálóval, aminek alapján az auditálás megtörtént. Az auditálás után a végelszámoló írásban megkereste a könyvvizsgálót és kérte a 2015. évi IV. negyedévi számla módosítását és a november-december hónapra eső könyvvizsgálói díj visszatérítést arra való hivatkozással, hogy a könyvvizsgálóval kötött megbízási szerződés 2015. október 31-gyel lejárt és így a könyvvizsgáló jogosulatlanul számlázott. A könyvvizsgáló nem vitatta a szerződés lejártát, de mivel november és december hónapokban tényleges könyvvizsgálati tevékenységet végzett, így nem tekintette jogtalannak az általa leszámlázott díj megtartását. Kérdés: Ebben az esetben jogosan követelhető-e vissza a két hónapi könyvvizsgálói díj? Válaszát köszönöm:Könyvelő

Szellemi tulajdon hasznosítása (kérdés pontosítása) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2017.11.27-én megválaszolt kérdéssel kapcsolatban az első kérdésemre nem kaptam választ. A cég elszámolhatja a költségei között a díjakat úgy, hogy évek múltán kerül kifizetésre, tehát nem az adóévet követően közvetlenül mint a bérjellegű kifizetéseket? Ha jól tudom, a bérjellegű kifizetéseknél van az a szabály, hogy amennyiben X időpontig nincs kifizetve a bér, akkor nem lehet a költségek között szerepeltetni? A társaság a hosszú lejárati kötelezettségek között mutatja ki ezt a tartozást? Ha nincs kifizetés akkor mikorra, melyik időszakban kell bevallani és az adókat megfizetni? Amikor az elszámolás megtörténik? Ehhez kapcsolódóan a járulékokat a bevallás szerinti időben kell megállapítani?

Szellemi tulajdon hasznosítása Kérdés

Egy magánszemély élelmiszeripari technológiát dolgozott ki, melyet egy cégben hasznosítanak. A hasznosítás után a cég a magánszemélynek a szerződés alapján forgalomarányosan díjat fizet, melyet adóévente állapítanak meg, de a tényleges kifizetés éven túli (több év után) határidőben valósul meg szerződés szerint. A kérdés: - a cég a magánszemélynek kifizetett díjat elszámolhatja-e az érintett adóévben a költségei között? - a cég a kifizetendő összeg után milyen adókat köteles elszámolni, illetve levonni az oltalom alá nem helyezett szellemi tulajdon hasznosítása után? - a cég mikor köteles az fizetendő adókat levonni és bevallani? - a magánszemély milyen adókat, járulékot köteles fizetni amennyiben a szellemi tulajdon nincs oltalom alá helyezve?

A költségvetésből fizetik a fiatalok KRESZ-tanfolyamának és -vizsgájának díját Cikk

Az állami költségvetés finanszírozza a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díját 2018. július 1-jétől a 20 évesnél fiatalabbaknak – jelentette be az emberi erőforrások minisztere és a tárca család- és ifjúságügyért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Akár 30 százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás! Cikk

Ma hajnalban 13 biztosító tette közzé január 1-jére ajánlott kötelező biztosítási díjait. A több mint egymillió autóst érintő kampányban 8 és 30 százalék közötti átlagos drágulással számolhatunk. Ezzel várhatóan folytatódik az elmúlt évek díjemelkedési tendenciája, de a tarifákat elemző Biztosítás.HU szerint – a korábbi évekkel ellentétben – idén az autósok egy része már elkerülheti a tervezett díjemelést, ha él a biztosítóváltás lehetőségével.

Kéményseprés a vállalkozás "székhelyén" Kérdés

Tisztelt szakértő! Az "ügyvezető tulajdonában ingatlanba bejelentett székhely"... témájú kérdés kapcsán kérdezem: ha nem minősül székhelyszolgáltatásnak az adott szituáció, akkor a kéményseprő szolgáltatásért (ami a magánszemélynek ingyenes) kötelező-e fizetni – egy jócskán megemelt – díjat? Mondván : a magánszemély tulajdonában levő ingatlan díja ingyenes, de ha be van jelentve a lakásba székhelyként egy vállalkozás, ami pusztán csak formális bejelentés, mert semmilyen tevékenységet nem végez a vállalkozás a lakásban, semmilyen költséget nem számol el a lakás rezsiből...csak az székhelye..tevékenységét egy telephelyen végzi. Köszönettel

Kéményseprés számla pontosítás Kérdés

A délelőtt feltett kérdésemet pontosítanám. A vállakozás ebben az esetben gazdasâgi társaság, kft.

Kiemelt támogatást kaphatnak a fagy- és jégesőkárt szenvedett termelők Cikk

Kiemelt támogatással segíti a szaktárca azokat az ültetvényes gazdálkodást folytató termelőket, aki az idén szenvedtek fagy- és jégesőkárt – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-vel.

Augusztus 20-ai munkavégzés Kérdés

Vállalkozásunk nagy üzemi gépek szállításával, mozgatásával foglalkozik. A megbízatás augusztus 19-22-éig tart, a dolgozók vállalták, hogy augusztus 20-án dolgoznak. Milyen jogcímen dolgozhatnak és mennyi bér kell részükre kifizetni?

Jövedéki adó helyett arányos útdíjrendszer: magyar kutatót díjaztak a britek Cikk

Magyar kutató nyerte a legrangosabb, negyedmillió fontos (csaknem 90 millió forintos) díjjal járó brit közgazdasági elismerést annak modellezéséért, hogy miként lehetne hatékonyabb díjfizetési rendszerrel javítani a brit közúti közlekedési infrastruktúra állapotát.

Sportrendezvény juttatásainak és bevételeinek elszámolása Cikk

Sportegyesület sportrendezvényen étellel és itallal kínálja versenyzőit és meghívott vendégeit. Díjakat oszt, szállásköltséget fizet, illetve fizettet. E témakörben több kérdést is kaptunk, melyekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló és Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Külföldi szakmai kongresszus Kérdés

A kft. tagjának (nem személyesen közreműködő) külföldi szakmai kongresszuson való részvételi díj után van-e adófizetési kötelezettsége a kft.-nek, illetve a tagnak. A szakmai kongresszus témája a vállalkozás tevékenységével összefüggő.

Az áramkutak üzemeltetőinek honlapjukon közölniük kellene a töltési díjakat Cikk

Rendeletben szabályozná a kormány az elektromosautó-töltésért beszedhető díjak számítását, a kormány honlapján megjelent tervezetet május 8-áig lehet véleményezni.

Letiltás díjának kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e lehetőségem könyvelőként egy könyvelt cég alkalmazottjától díjat kérni az ő letiltásáért? A munkavállaló sara nem a munkáltató hibája, viszont nekünk nem kevés többletmunkát eredményez, amit szeretnénk áthárítani a dolgozóra. Létezik törvényi szabályozás ezen területen? Van erre gyakorlat? Válaszukat előre is köszönöm!

Nem kaptak készenléti díjat – pereltek Cikk

Készenlétben kellett lenniük jogviszonyukban a hatósági állatorvosoknak, erre azonban nem kaptak ellentételezést. Pereltek, az ügyben a Kúria mondta ki a végső szót.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Ügyvezető 36 órát elérő munkaviszonnyal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Osztalékfizetés devizában

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Bt. tagi jogviszonyok

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs