132 találat a(z) cafetéria cimkére

BKV-bérlet Kérdés

Budapesten a BKV-bérlet számla ellenében történő megtérítése esetén a számla áfatartalma visszaigényelhető-e? Ha a dolgozó nem hoz számlát a BKV-bérletről, hanem a cég cafetéria keretében térít neki havi 9500 forintot, és azt leadózza, akkor nem kell számla? Ha van számla, akkor nem kell cafetériaként leadózni?

Év végi jutalmazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen lehetőségek vannak a munkavállalók jutalmazására így év végén, és azok milyen adóvonzattal járnak? Ha jól tudom, a cafetériaelemeket erre nem lehet használni. Köszönöm szépen előre is válaszát!

Cafetéria Kérdés

Cafetéria adható-e fiatalkorú munkavállalónak?

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabályos az a megoldás, ha a cafetériaszabályzatban az szerepel, hogy a munkavállalók egy csoportja egy évben nem 12 hónapszor 12 000 forint cafetériát kap, hanem 11 hó nap alatt, vagyis 11-szer 13 090 forintot? Válaszát előre is köszönöm!

Béren kívüli juttatás keretösszegen felüli adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk havonta, rendszeresen béren kívüli juttatásban is részesíti munkavállalóit. A cafetéria éves keretösszege 180 ezer forint, ezen felül a havi BKV-bérletet is téríti. Így augusztusban a 200 ezer forintos keretösszeget túlléptük, ami alapján kedvezményesen az 1,19-szeres adóalap után 16 % szja + 14 %-os ehofizetési kötelezettségünk keletkezett. A többlet után most 27 %-os ehofizetési kötelezettségünk van. A kérdésem az lenne, hogy ezt az ehót a 1508A-as bevallás 15. sorában kell szerepeltetni? Az általunk használt bérprogram ugyanis az 1508M-es lapok alapján a 1508A-02-02 bevallás 112-es sorban szerepelteti. A kitöltési útmutató szerint azonban hibásan tünteti fel a 112-es sorban. Válaszát előre is köszönöm!

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az szja-törvény 71. §-a alá tartozó béren kívüli juttatásokra vonatkozik-e, hogy minden munkavállalónak azonos feltételekkel lehet csak adni? Én ezt csak az egyes meghatározott juttatásoknál olvasom ki a törvény szövegéből, de több helyütt arról tájékoztattak, hogy ez nem így van. Szükséges cafetéria-szabályzatot készíteni, és mindenkinek a meghatározott keretösszegig adni béren kívüli juttatást? Vagy lehet az, hogy egy több munkavállalót is foglalkoztató vállalkozás csak egy munkavállalójának ad kedvezményes adózással például önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást havi 8500 forint összegben? Köszönettel.

Erzsébet-utalvány több munkáltatótól egy munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az szja-törvényben a SZÉP-kártyánál a törvényben egyértelműen olvasható, hogy a munkavállaló kedvezményesen csak 450 000 forint értékben kaphat juttatást (több juttatótól származóan). Azonban az Erzsébet-utalványra ilyen feltételt nem találtam a törvényben. Abban az esetben, ha egy munkavállaló két kapcsolt vállalkozásban dolgozik 4-4 órában, akkor mind a két munkáltatótól megkaphatja kedvezményesen (tehát 35,7 százalékos adóteherrel) az Erzsébet-utalványt havi 8 000 forint értékben? Azaz havonta kétszer 8 000 forint Erzsébet-utalványt? Feltételezve, hogy betartják az éves 200 000 forintos és 450 000 forintos keretszabályt, illetve az arányosítást. Tisztelettel és köszönettel.

Lakáshitel cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! A lakáshitel cafetéria témakörében szeretnék kérdezni. A feleségemmel közös vállalkozásunk van, mindketten a saját vállalkozásunk alkalmazottjai is vagyunk. Évekkel ezelőtt közösen vettünk egy lakást, mely a leírt feltételek alapján megfelel a rendeletben leírtaknak a cafetéria szempontjából. A lakás hitelszerződése szerint a feleségemmel adóstársak vagyunk. Ebben az esetben mekkora összeggel támogathat bennünket a cégünk, azaz az 5 millió forintos határ személyekre, lakásra vagy cégre vonatkozik?

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Hivatkozással a "Kaphat-e cafetéria juttatást az ügyvezető?" 2015. 04. 11-én megjelent cikkére a kérdésem a következő: A cikkben felsorolt béren kívüli juttatásokon kívül adható-e a társaság személyesen közreműködő tagja részére kedvezményes béren kívüli juttatásként az szja tv. 71. § (3) bekezdése alapján önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári és önkéntes kölcsönös egészségpénztári munkáltatói hozzájárulás is? (Természetesen havi szinten a minimálbér 50, illetve 30 százalékáig.) Válaszát köszönöm!

Kaphat-e cafetéria-juttatást az ügyvezető? Itt a válasz Cikk

Az ügyvezetést megbízási szerződéssel ellátó személy, illetve társaság személyesen közreműködő tagja részére adható-e cafetéria juttatás, például étkezési jegy, ha igen, mik ennek a szabályai? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy az ügyvezetést megbízási szerződéssel ellátó személy, illetve társaság személyesen közreműködő tagja részére adható-e cafetéria juttatás, például étkezési jegy, ha igen, mik ennek a szabályai? Válaszát előre is köszönöm.

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy nyugdíjas ügyvezető, illetve heti 36 órát meghaladó munkaviszonyban is álló ügyvezető részére adható-e cafetéria, ha igen, mik ennek a szabályai? Válaszát előre is köszönöm.

Minimálbér: nagyon fontos döntés az Európai Bíróságtól Cikk

A magyar jogalkalmazás szempontjából is fontos döntést hozott az Európai Bíróság 2015. február 12-én a C/396-13 sz. ügyben minimálbér témakörben. E döntés ugyan nem a „német minimálbér” néven elhíresült szabállyal összefüggésben, hanem egy korábbi ügyben született, ám lényeges a tekintetben, hogy a minimálbér-szabályozások szempontjából hogyan kell eljárni az egyes bérelemeket illetően.

Cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha valaki kft.-ben tulajdonos, és megbízásos jogviszonyban ügyvezető, kaphat-e lakáshitel-támogatást? Ha ez nem működik, és átjelentjük társas vállakozónak, akkor kaphat-e lakáshitel-támogatást? Befolyásolja-e ezt az, hogy más cégnél egyébként van 8 órás bejelentett állása?

Munkaerő-kölcsönzés és fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évtől fordított adózás alá esik a munkaerő-kölcsönzés. A kérdésem az lenne, hogy a munkaerő-kölcsönzés mellett a kölcsönbe vevő cafetéria-térítés jogcímen is fizet a kölcsönbe adónak, és ez a mellékszolgáltatás osztja a főtevékenység áfa "sorsát" és fordítottan adózik, vagy pedig rendes 27 százalékos áfás tétel? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close