510 találat a(z) cégautóadó cimkére

Személygépkocsi vásárlása nyílt végű pénzügyi lízing keretében Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni az alábbi kérdésben. Kft. nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsit vásárol. A vásárlásnál nagyobb összeget fizetne, a többit részletekben. Vissza lehet-e az áfát igényelni, és ha igen, milyen mértékben? Ha a lejáratkor azt a lehetőséget választja, hogy megvásárolja a személygépkocsit, vagyis a tulajdonába kerül, akkor a korábban visszaigényelt áfa jogos-e? Kell-e cégautóadót a lízingbevevőnek fizetnie? Nyilvántartásba kell-e venni az autót lízing kezdetén, vagy csak a számlák alapján költségként számolhatja el a fizetett összegeket? Köszönöm szépen előre is a segítséget!

Céges személyautó értékesítésekor a cégautóadó-fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Céges személyautónkat 2017. novemberben értékesítettük. Azt szeretném megkérdezni, hogy a cégautóadó-fizetési kötelezettség meddig áll fenn? 2017. november végéig? Köszönöm előre is a segítségét!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném a segítségét. Adott egy kft., amely üzleti kapcsolatban áll az egyik lakáskasszával. A kft. dolgozója végzi a pénzügyi tevékenységet. Ehhez a tevékenységhez a kft. a lakáskasszától személygépkocsit bérel, havi bérleti díj ellenében. A bérleti szerződés tartalmazza, hogy a gépjármű javítási költségeket a lakáskassza viseli, továbbá megfizeti a cégautóadót is. A kft. az üzemanyag vásárlásáról saját nevére kér számlát. Ahhoz, hogy az üzemanyagot el tudja számolni a kft., elegendő-e az üzemanyagszámla, illetve kell-e és milyen nyilvántartást kell vezetni a gépkocsi használójának? Terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség a kft.-t abban az esetben, ha kizárja a magáncélú használatot, illetve ha nem? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautóadó fizetése N1 kategóriás autóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonában van egy Opel Combo típusú gépjármű, ami a forgalmi engedély szerint teherautónak minősül, és menetlevél alapján közlekedik. Felmerül azonban a magánhasználat lehetősége is, ezért a vezetőség megfizetné a cégautóadót erre a gépjárműre is, valamint az elszámolt üzemanyag áfáját nem helyezné levonásba. Kérdésünk, hogy ezek a lépések elegendőek a menetlevél elhagyására, illetve a továbbiakban mint egy személygépkocsit használnánk az autót. Szíves válaszukat nagyon köszönöm!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégautóadóval kapcsolatban kérdezek. Egy kft. tulajdonában lévő személygépkocsi esetében, ha az üzembentartó a kft. egyik magánszemély tulajdonosa, és nem számolnak el semmilyen költséget, kell-e cégautóadót fizetni? Köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az alábbi adatok alapján kell-e cégautóadót fizetni, vagyis személygépkocsinak minősül-e ez a gépjármű: – M1 szerepel a forgalmiban, tehát alapból személygépjármű – 9 fő szállítására alkalmas – együttes tömege: 3000 kilogramm? Köszönöm!

Mentőautó-vásárlás EU-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó (tevékenysége: TEAOR 869003) vásárolt Németországból, autókereskedőtől egy mentőautót. A számla áfásan lett kiállítva. Csak az egyéni vállalkozó neve szerepel rajta, az egyéni vállalkozói adószáma nem. A forgalmiban is a magánszemély neve van feltüntetve. Kell-e itt bejegyeztetni üzemben tartóként, hogy a vállalkozásában használja az autót? Felvehető-e a tárgyi eszközök közé, ha a számlán csak a vállalkozó neve szerepel? Kell-e az áfa miatt bevallást küldeni (nincs uniós adószáma egyiknek sem)? Felmerül-e cégautóadó-fizetési kötelezettség?

Sportautó Kérdés

Egy kft. Németországban vásárolt sportautót a cégbe, nettoó számlát kapott róla. Áfabevallásba ezt hogyan kell bevallani, mi a teendőm? Kell-e cégautóadót fizetni utána?

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja szeretné a cég érdekében megtett utak költségét a bt.-vel megfizettetni. A bt.-nek autója nincs. A beltagnak autója nincs, illetve az anyukája nevén van a gépkocsi és ő az üzembentartó. Ebben az esetben írhat-e kiküldetést magának? Vagy az édesanya adja bérbe (például havi 10 ezer forintért az autót a lányának)? Akkor neki negyedévente a bérleti díj szabályai szerint (90 százalék után) 15 százalék szja-t kell fizetnie maga után? Vagy cégautóadót kellene bevallania és befizetnie negyedévente a tulajdonosnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Nem saját tulajdonú gépkocsi költsége Kérdés

Kedves Szakértő! Bt.-ben dolgozó ügyfél részére szeretnénk gépkocsihasználattal kapcsolatos költséget elszámolni útnyilvántartás alapján. A gondunk az, hogy a gépkocsi nem saját tulajdon, hanem a fia nevén van. Ebben az esetben hogyan lehet elszámolni a költségeket, mennyit, és a cégautóadót kinek a nevére kell befizetni? Várjuk szíves válaszukat.

Cégautóadó Kérdés

Egy szja szerint adózó egyéni vállalkozó egész évben (kivéve augusztust) folyamatosan használja a személygépkocsiját, melynek a költségét útnyilvántartás alapján elszámol (nincs kiküldetési rendelvény). Ilyen esetben mely hónapokra kell cégautóadót fizetni? A törvény azt írja, hogy annak a hónapnak az első napján keletkezik adófizetési kötelezettség, amelyet megelőző hónapban költséget számoltak el a gépjárműre, illetve annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben utoljára számolt el költséget a gépjárműre. Jól értelmezem-e, hogy amennyiben előző év decemberében nem számolt el költséget, akkor adott év januárjára nem kell cégautóadót fizetni, illetve nem kell fizetni augusztus és szeptember hónapokra sem? Válaszukat előre is köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: Egy evás társaság autót lízingel. Ebben az esetben keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettség? Véleményem szerint igen, bár klasszikus módon nem számol el költséget az evás cég a gépjárműre. Az is kérdésem, hogyha ennek a cég tulajdonában lévő gépjárműnek az üzembentartója a cég egyik magánszemély tagja lesz, akkor a magánszemélynek (aki nem érvényesít költséget az autójára) már nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége? Válaszát köszönöm.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személygépkocsi üzembentartója egy kft., tulajdonosa magánszemély. A kft. költségeket (gázolaj, biztosítás, karbantartás, gépjárműadó) számol el. A cégautóadót kinek kell megfizetnie és bevallania, a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak? Segítségét előre is köszönöm!

Autóbérlés magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől bérelne személygépkocsit. Szeretnék érdeklődni, hogy miként alakul az adózás a kft. és a magánszemély esetében? Ha jól gondolom, akkor a magánszemély tulajdonos fogja megfizetni a cégautóadót negyedévente. A kft. pedig a szerződéses összeg alapján levonja, megfizeti és 08-as nyomtatványon bevallja a 15 százalékos szja-t, illetve a vállalkozást terheli a 22 százalékos eho-fizetési kötelezettség, amit ugyancsak a 08-as nyomtatványon vall be a kft. Ezzel egyidejűleg a kft.-nél a felmerülő költségek (üzemanyag, javítás stb) már elszámolhatók? Válaszát előre is köszönöm.

Alapítványi személygépkocsi cégautóadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványnak – központi idegrendszer sérülése miatt mozgássérült gyermekek konduktori tevékenységének támogatására a gyermekek szállítása céljából 2005-ben vásárolt – személygépkocsi után kell-e fizetnie cégautóadót? Köszönettel: Előfizető

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszony melletti egyéni vállalkozó GYES-en

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Google-számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Alapítvány szállásszolgáltatási bevétele

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs