• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

2013-ban kata világra jött

Az áttért betéti társaság tagi adatai, akkori társasági szerződés: tagság 4 fő, mindenki jogosult személyes közreműködő. A 2 fő beltag egyben kötelezett. A 2 fő kültag nyugdíjas, nem működnek közre. Beltagok közül NEVEZZÜK ÍGY ŐKET a "BT1" üzletvezető-képviselő + máshol heti 36 órás munkavállaló, míg "BT2" a cégben alkalmazott. "BT1" kétkezi "BT2" művészi jellegű közreműködő. Az ún. kisadózóként folytatott tevékenységébe tartozó munkavégzés alatt ezen jellemzők értendők. Az alanyiság választásakor "BT2" lett bejelentve az 1 fős kvótára, főállásban. Akkor "BT1" nem tudott személyesen közreműködni (kétkeziként nem volt céges munkája) és vezető tisztségviselőként sem akadt teendője (ilyen minőségben nem kellett intézkednie). Később, amikor volt mit közreműködnie, a bejelentés [U] is megtörténik, meglévő munkaviszonya pedig a havi adóösszegre hat mérséklően. Teljes havi feladathiány esetében a bejelentés [T] az adott hónap nemlegességéről szól. Az első félév így telt el. A nyár közepén "BT1" munkáltatója felmondott. Ekkor még céges munkája sem volt, ezért kerek egy hónapig bejelentés nélküli volt. Biztosítottsága viszont nem szakadt meg, mert helyébe belépett a 45 napos passzív jogosultság a jogviszony megszűntét követően. Az ősz kezdetétől már bejelentett [U] tagja a kisadózó vállalkozásnak, főállású kisadózó minősítéssel. Mivel a "BT1" vezető tisztségviselő beltag története ma is aktuális, vitatott a minősítés domináns eleme, előre megköszönve számítok szakvéleményére.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!
2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X