8 találat a(z) bolgár cimkére

Kínai-magyar-bolgár ügylet adóalanyainak áfa- és termékdíjfizetési kötelezettsége Cikk

Kínában gyártott terméket értékesít a kínai anyacég magyar székhelyű leányvállalata egy magyar adószámmal rendelkező bolgár cégnek. Milyen áfatartalommal állítja ki az eladó a számlát, és melyik fél kötelezettsége a környezetvédelmi termékdíj bevallása, megfizetése? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Az adóhivataltól lopták el több millió ember személyes adatait Bulgáriában Cikk

Több millió ember személyes adatait lopták el hackerek a bolgár adóhivataltól, a hatóságok orosz szálat gyanítanak a háttérben. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök kedden rendkívüli ülést hívott össze a támadás nemzetbiztonsági kockázatának kiértékelésére.

Ide nyújtsa be panaszát, ha kárt szenvedett el a pénzügyi szolgáltatótól Cikk

A bolgár székhelyű, itthon engedély nélküli pénzügyi szolgáltatást nyújtó Interactive Ltd. esetlegesen kárt szenvedett magyar ügyfelei a bolgár pénzügyi felügyelet által a társasághoz ideiglenesen kirendelt pénzügyi tisztviselőnél jelenthetik be panaszukat – közölte az MNB

Külföldi magánszemély egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen módon lehet bolgár magánszemély részére egyéni vállalkozói igazolványt váltani Magyarországon? A magánszemély rendelkezik tartózkodási engedéllyel, lakcímkártyával, adóazonosító jellel és ügyfélkapus regisztrációval. Ausztriában van biztosítási jogviszonya, így viszont nem kaphat taj-kártyát hazánkban.

Német kamion, bolgár sofőr, rejtett fegyverek – magyar eljárás indul Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága munkatársai lőfegyvereket és lőszert találtak egy közúti ellenőrzésen.

Külföldi foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cég Bulgáriában élő személyt kért fel tanulmány megírására, szöveg fordítására. Az illető személy a munkát Bulgáriában végzi el, de a kifizetést a magyar cégtől kapja. Hogyan kell eljárni az adóelőleg megállapításával kapcsolatban, és milyen igazolást kell tőle beszerezni? Jól értelmezem-e, hogy Magyarországon nem válik biztosítottá, így járulékot nem kell a juttatásból levonni? A bolgár hatóságok nem adnak ki neki A1-et és illetőségigazolást, mivel nem Magyarország területén végzi a munkát. Válaszát köszönöm!

Külföldi állampolgár szálláshely-szolgáltatási tevékenysége Kérdés

Bolgár állampolgár, aki Bulgáriában él, és ott biztosított, rendelkezik Budapesten egy lakással, amit „egyéb szálláshely- szolgáltatás” keretében kíván hasznosítani magánszemélyként. A fenti tevékenységéből származó jövedelmét, a magyar szabályok szerinti adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli-e, amit Magyarországon kell bevallania, és megfizetnie, vagy pedig a jövedelmét Bulgáriában kell leadóznia? Ha Magyarországon kell adóznia, akkor milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik a szálláshely-szolgáltatásból elért jövedelmével kapcsolatban?

Szabad az út a román és a bolgár munkavállalók előtt Cikk

Idén január 1-jétől munkavállalási engedély nélkül, szabadon vállalhatnak munkát az Európai Unió teljes területén a bolgár és a román munkavállalók. A hét éves átmeneti időszak lejárta előtt 19 uniós tagállam már megnyitotta a munkaerőpiacát a két országból érkezők előtt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs