38 találat a(z) bizonylatolás cimkére

Át nem vett rakomány értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szállítmányozó cég, amely raklapokat vitt vissza a fuvart megrendelő cégnek. A megrendelő a raklapokat – azok minőségére hivatkozva – nem vette át és hiányként ki akarja számlázni a szállítmányozónak. A vita még mindig folyik, viszont a kamion nem állhatott tovább a rakományával, ezért a szállítmányozó eladta a raklapokat áfás számlával. Kérdésem az lenne, hogyan kell ezt az eseményt bizonylatolni, illetve könyvelni a szállítmányozó cégnél. Előre is köszönöm válaszát.

Adómentes cafeteria bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünknél adómentes cafeteriaelemeket fogunk alkalmazni. A cafeteria-szabályzaton kívül milyen számviteli bizonylatolási kötelezettségünk van? Egy kockázati biztosítás és egy diákhitel-törlesztés a két elem. A kockázati biztosításnak lesz egy szerződése az biztos, és egy havi utalása. A diákhitel-törlesztés átvállalásának azonban csak egy banki utalása lesz. Az ügyfélszolgálaton azt mondták, nekik mindegy, ki fizeti a törlesztőt, ezt cégen belül kell bizonylatolni. Elegendő ebben az esetben a banki utalás? Köszönöm válaszukat.

Romániában végzett bérmunkához átadott anyag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi – EU-s adószámmal rendelkező – vállalkozás romániai EU-s adószámmal rendelkező vállalkozással végeztet el bérmunkát. Kérdésem az, hogy a magyar fél által átadott anyagot, esetlegesen szerszámot hogyan, milyen módon kell a szállítás során bizonylatolni, és kell-e jelenteni valahol. A bérmunkához átadott anyag mint késztermék és az átadott szerszám kb. egy-két hónapon belül visszakerül Magyarországra. Köszönöm a válaszukat.

Perköltség bizonylatolása az ügyvéd/iroda részéről Kérdés

A bírósági eljárásban megítélt ügyvédi munkadíj – mely a perköltség része – kapcsán szeretnék hiteles és védhető szakmai álláspontot kapni. A perköltséget (amelynek nincs áfatartalma) a pervesztes fél fizeti meg a pernyertes félnek. A felek között nincs számlázás, a bírósági döntés az alapbizonylat. A kérdés az, hogy amennyiben a pernyertes fél és ügyvédje közötti megbízási szerződés alapján a megbízási díjon felül a perképviseletet ellátó ügyvédet illeti meg ezen – jogszabály alapján megítélt díj – vagyis kvázi a megbízási szerződésben engedményezi rá a perköltség ügyvédi munkadíj részét a pernyertes fél, akkor milyen módon szedheti be és kitől? Jogosult-e közvetenül az ítélet alapján a pervesztes féltől beszedni? Kell- e számlát kibocsátania a pernyertes megbízója felé? Kell-e áfát fizetnie ezen perköltség után annak ellenére, hogy Kúria döntés van arra, hogy nincs áfatartalma a perköltségnek? Milyen módon kell könyvelni ezt az ügyvédi irodában?

Kötelező szabályzatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint a kötelező szabályzatok az alábbiak: számviteli politika, számlarend, bizonylati rend, pénzkezelési, leltározási, selejtezési és értékelési szabályzat. A kérdésem, hogy ez valóban így van-e, illetve hogy az egyéni vállalkozókra és a civil szervezetekre is ezek a szabályzatok vonatkoznak-e? Köszönöm a segítséget!

Bitcoin-bányászat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új tevékenységével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, ami Bitcoin-bányászat lenne. Ennek lényege, hogy ügyfelem számítógépeket vásárol, melyek kizárólagos feladata a Bitcoin-adatbányászat, aminek "jutalmaként" Bitcoin fizetőeszköz íródik jóvá ügyfelem Bitcoin számláján. Ezt bármikor az aktuális átváltási árfolyamon dollárra válthatják, és így a társaság folyószámláján megjelenik az összeg. Kérdésem, hogy a Bitcoin-bányászat során mikor keletkezik bevétele a társaságnak? Amikor a Bitcoin jóváíródik a Bitcoin-számlán, vagy amikor a Bitcoint dollárra váltják és az a folyószámlán jelenik meg? A bizonylatolással kapcsolatosan is kérdéseim merültek fel, hiszen a Bitcoin egyfajta ellenérték, de számla kiállítására nem kerül sor és így áfa sem merül fel. Az áfabevallásban nem tudom sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatás nyújtásnak besorolni. Van a Bitcoin-kérdéskörre elérhető adózási és számviteli gyakorlat?

Termőföld bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ún. felesbérleti szerződéssel bérbe adja a tulajdonában álló termőföldet egy egyéni vállalkozónak. A bérbeadó a terményre nem tart igényt. A bérleti szerződés időtartama 5 évnél hosszabb időre szól (ami alapesetben adómentes bevételt jelentene a magánszemély bérbeadónál). Kérdéseim: – hogyan történik az ügylet bizonylatolása a bérlő, illetve a bérbeadó vonatkozásában? – a bérbeadónak keletkezik-e szja-kötelezettsége, ha igen, akkor mi a jövedelem-meghatározás menete? Köszönettel, várom szíves válaszukat.

Áruminta Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kávégépeket és kávékapszulákat forgalmazó cég. Van egy üzletük, ahol az ügyfelek részére új ízű kapszulák esetén kóstolót biztosítanak. 1. Ez történhet úgy, hogy kihirdetnek havi egy alkalommal kóstoltatást, a másik eset pedig, amikor egy-egy új kapszula bevezetésekor az ügyfelek azt megkóstolhatják. 2. A kávégépeket nem csak megvásárolni lehet, hanem bérelni is, ilyen esetben mindig van egy kötelező fogyasztás (azaz kötelezően megvásárolandó kapszulamennyiség), a cég házhoz szállítja a gépet, a készüléket üzembe helyezi, bemutatja a használatát, kóstoltat. 3. Harmadik eset, hogy különböző rendezvényeken vagy nagyobb áruházakban a cég kihelyez egy kávégépet, a rendezvény, illetve az áruházak vásárlói részére ingyen kóstolást biztosít. 4. Illetve előfordul az is, hogy a rendszeres vásárlók részére egy új ízből termékismertetés céljából 1-1 csomag kávékapszulát ingyen ad. Mindhárom esetben bárki kóstolhat, a kóstoltatást üzletpolitikai/reklámcélból, a forgalom növelés érdekében, illetve a termék megismertetése céljából ingyenesen adják. Kérdéseink: – Hogyan kell az ingyenesen adott kapszulák beszerzését könyvelni, milyen adófizetési kötelezettség keletkezik utána? – Hogyan kell az ingyenesen adott kóstoltatást bizonylatolni, nyilvántartani, könyvelni, s szabályzatban kell-e rögzíteni? – Szeretnénk választ kapni arra, hogy hogyan kell eljárni a fenti kérdésekben 2016-ban, illetve hogyan kellett 2011-2015. között.

Forintban nyújtott tagi kölcsön visszafizetése valutában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tagja forintban tagi kölcsönt nyújtott társaságának, melyet később a valutapénztárból, euróban fizettek neki vissza. Mi a helyes bizonylatolás módja?

Kereskedelmi képviselet – cégautó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy szlovén vállalkozás magyarországi kereskedelmi képviseletének tulajdonában van egy céges autó (személygépjármű) . A kereskedelmi képviselettől az anyacég (amely a képviselet 100 százalékos tulajdonosa) átvenné a gépkocsit, és kinn lenne szlovén rendszámmal, regisztrációval stb. Hogyan kell ilyen esetben eljárni – bizonylatolás – áfa – cégautóadó kérdéskörökben? Köszönjük előre is a választ!

Pénztárgéppel felszerelt üzletben a számla kezelése Kérdés

Kérdésem, hogyan kell bizonylatolni olyan üzletben a szolgáltatást vagy termékértékesítést, amelyről a vevő számlát kér? A pénztárgépbe külön kell a számlás tételt beütni és a gép adja az egyszerűsített számlát? Vagy, ha külön számlázó programmal állítja ki az üzlet a készpénzes számlát, akkor annak nem kell a pénztárgépbe bekerülni? Lényegében a kérdésem, hogy, ha az üzletben rovancsot készít például a NAV, akkor a pénztárgépnek kell egyezni a pénzkészlettel, vagy a pénztárgép és a napi készpénzes számla együttes összegével? Várom válaszukat, amit előre is megköszönök.

Szépségszalon ingyenes szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdést kaptam egyik ügyfelemtől: bizonyos ideig, akció keretében, szépségszalonban, egyes munkáltatók dolgozóinak ingyenesen szeretnének szolgáltatni, ezt hogyan lehet lebonyolítani? Egyáltalán lehetséges-e? Hogyan kell dokumentálni, bizonylatolni, adózni utána? Mert a szépségszalon ezt adómentesen szeretné juttatni.

Pénzfelvétel bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Alapítványunk folyamatosan felülvizsgálja pénzkezelési szabályzatát a tekintetben, hogy az megfeleljen a hatályos számviteli előírásoknak, illetve az alkalmazott gyakorlatunknak. Ennek során az alábbi, pénzkezeléssel kapcsolatos gyakorlati probléma merült fel. Az alapítványnak vidéki kutyakiképző kollégái is vannak, akik saját, névre szóló bankkártyával rendelkeznek a készpénzforgalom minimalizálása érdekében. Ettől függetlenül előfordulhat olyan rendkívüli eset, amikor csak készpénzzel tud a kolléga fizetni, ehhez bankautomatából pénzt kell felvennie. Tekintettel arra, hogy a pénzmozgással egyidejűleg bizonylatolni is kell, ez gyakorlati problémákat vet fel. Kérdésünk, hogy ilyen esetben kinek kell bizonylatolni, és hogyan történik a készpénz bevételezésének, majd kiadásának bizonylatolása, tekintettel arra is, hogy az utalványozó, pénztárellenőr fizikailag más helyen tartózkodik? Köszönjük szépen válaszukat!

Self billinges vevő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Az egyink vevő self billinges lett, tehát már ő számláz nekünk. Azt szeretném megkérdezni, hogy jogszabály előírja, hogy 1 darab vevői self billinges számlához 1 darab általunk kiállított számla/számviteli bizonylat tartozzon? Átnéztem a 24-es PM-rendeletet és az áfatörvény 169. paragrafusát, de nem találtam semmi erre vonatkozót. Segítségét és válaszát is köszönöm előre!

Törlesztőrészlet bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Bartha László Úr! Cégünk elvesztett egy pert, a bíróság itéletében jogalap nélküli gazdagodás jogcímén fizetésre kötelezte. Megállapodtunk, hogy fizetési kötelezettségünknek havi törlesztőrészlettel teszünk eleget. Az elvesztett per tárgya konkrétan egy könnyűszerkezetű csarnok. Kérdésem: milyen bizonylatot kell kiállítani a részletfizetés teljesítéséhez havonta, valamint ennek mi a áfavonzata? Tisztelettel: Nagy István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink