481 találat a(z) bevétel cimkére

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozónál katás bevételnek számít-e az áfabevallás 31-ik sorában megjelenő összeg, mivel a bankszámláján is megjelenik jóváírásként.

Társasházi közös költséget a bérlő társaság fizeti Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. magánszemélytől társasházi lakást bérel. Megállapodás alapján a kft. fizeti a közös költséget, a bérleti díjon felül. A bérleti díjról számlát állít ki a bérbeadó, amelyből a kft. mint kifizető levonja az szja-t 10%-os költséghányadra vonatkozó nyilatkozat figyelembe vételével. A bérbadó helyett megfizetett közös költség a bérbeadó bevétele? Erről hogyan kell igazolást kiadni? A közös költség miatt is kellett volna szja-t levonni, kifizetőként megfizetni? Hogyan kell igazolást kiadni a bérleti díjról és a közös költségről? Köszönettel: Varga Zsuzsa

A kivaalanyiság megszűnésének esetei Cikk

A magyar adórendszerben 2013. január 1-jén bevezetett kisvállalati adó (kiva) egyik nagy előnye, hogy év közben is választható. Az adóalanyiság választásának feltételei mellett aránylag kevés szó esik az adóalanyiság megszűnésének eseteiről.

Egyéni cég vevő apportja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy az egyéni cégbe apportként bevitt vevőköveteléseket hogyan és mikor kell bevételként könyvelni? Árbevétel vagy egyéb bevétel lesz?

Földhasználati jog bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségüket: egy zrt. 10 éves határozott időre földhasználati jogot biztosít a vele szerződéses kapcsolatban álló kft.-nek, mely kft. tulajdonosa a zrt. területére – a földhasználattal érintett földterületre – épített építmény(ek)nek. A földhasználati jog bejegyzése folyamatban van. A földhasználati jog ellenértékének a pénzügyi rendezése részletekben, negyedévente lesz esedékes, a tárgy negyedévet követő hónap 15. napjáig. A zrt. a földhasználati jogról a számlát a teljesítéskor fogja kiállítani egy összegben a kft.-nek. Kérdésem: A zrt. a földhasználati jog ellenértékét hogyan számolja a bevételei között? El kell-e határolni a bevételt 10 évre, vagy a számla teljesítéskori évi időszakának a bevétele lesz, annak ellenére, hogy a díj 10 évre szól és a díj ellenértékét is 10 év alatt kapja meg? Köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó bevétele Kérdés

Munkaviszony melleti egyéni vállalkozó bevételi nyilvántartást vezet. 2019. januárban 4 db számlát állított ki, de csak egy számlát fizettek ki bankon keresztül, a másik 3 számla februárban kerül a bankszámlájára. Áfa szempontjából alanyi mentes. Kérdésem a következő: ha januárban kapja meg a bevételt, ha jók az ismereteim, akkor az februári bevételnek számít? Ez azért sarkalatos kérdés, mivel februártól szüneteltetni akarja a vállalkozását, vagy ezt csak márciustól teheti meg, mert a bevétele februárinak számít? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Hável Györgyné

Ingatlanértékesítés: szerzési időpont, bevétel, költség Cikk

Hogyan kell kiszámítani a bevételt, ha a megszerzett ingatlanon bővítés, ráépítés is történt az értékesítés előtt? Melyek az elszámolható költségek? A NAV ingatlanértékesítés adóztatásának információs füzetét ezekkel a témákkal folytatjuk.

Katás egyéni vállalkozó szünetelés alatti bevétele Kérdés

Abban a hónapban fizetik ki a számláját, amikor teljes hónapban szünetelteti a vállalkozását. A NAV szerint ez katás bevételnek számít. Kell-e a pénz beérkezésének hónapjában katát fizetnie? Ha igen, akkor ezt a kötelezettségét hova kell bejelentenie és milyen nyomtatványon?

Társasház mérlege Kérdés

Társasházunknak üzlethelyiségek bérbeadásából és közös költségből van bevétele. Egyszeres könyvelésre vagyunk jogosultak. El kell készítenünk a számviteli törvény szerinti egyszeres éves beszámolót (egyéb szervezetek szerintit). Ezt be kell küldeni valahová? Köszönettel:

Őstermelő – erdőtelepítési támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tételes elszámolást választó őstermelő vagyok, az értékesítés bevétele meghaladta a 4 millió forintot. Így nem nyilatkozhatok a 20 százalék számla meglétéről, tételesen kell elszámolnom a költségeket. A kérdés, amiben a segítségüket kérem, hogy az erdőtelepítésre kiutalt támogatást is a bevételekhez kell-e adni, ezzel is tételesen el kell-e számolnom. A teljes telepítési támogatás 60 százalékát kaptam meg 2018-ban a terület ellenőrzése után, a további 40 százalékot a következő három évben utalják majd ki, a további ápolási kiadásokra. Természetesen a munka nagy részét saját magunk végeztük, a támogatásból számlával keveset tudunk lefedni. Így nagyon nagy összeget kellene fizetnünk adóban. Tehát a kiutalt támogatás bevétel-e, el lehet-e határolni belőle? Kérem az erdőtelepítési támogatásról fejtsék ki részletes, gyakorlatias válaszukat. Köszönöm előre is a válaszukat.

Katás egyéni vállalkozó szüneteltetés alatt befolyó bevétele Kérdés

A működés ideje alatt kiállított számla kiegyenlítése a szüneteltetés megkezdését követően érkezett meg. A NAV véleménye szerint ez katás bevételnek számít. Az egyéni vállalkozónak kell a bevétel megszerzésének hónapjában katát fizetnie? És ha igen, akkor milyen nyomtatványon, és mit kell bejelentenie?

Kata és bérbeadás Kérdés

Kedves Szakértő! Katás alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018-ban az alábbi bevételei voltak : kata bevétel 6 millió, lakásbérlet 3 millió, szálláshely-szolgáltatás 2 millió forint. Ezek alapján elveszti az alanyi mentességét és áfát kell fizetnie, valamint belép az áfakörbe? Hogyan hat ez a katás vállalkozásra? Köszönettel várjuk a választ.

Ingatlan bérbeadása – 3 kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Az Szja tv. 17. § (3a) pontja szerint: Ingatlan bérbeadása esetén nem minősül bevételnek az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott, e személytől vásárolt szolgáltatásnak (így különösen a közüzemi szolgáltatásnak) a bérbeadó által a bérbevevőre – az igénybevétellel arányosan -–áthárított díja. A fentiek alapján a bérlő által a tulajdonosnak megtérített társasházi közös költséget is lehet „nem bevételnek” tekinteni? 2. Az erdő művelési ágú mezőgazdasági ingatlan után egy összegben kifizetett, több évet illető bérleti díj is adómentes, ha a bérleti időszak meghaladja az 5 évet? 3. Az erdőbérleti díj összege igazodhat-e az erdőben évente kitermelt fatömeg nagyságához? Üdvözlettel: Pálkerti Norbert

Értékesítés magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm külföldről rendel különböző apró háztartási dolgokat, melyeket utána továbbértékesít. Most már olyan mértékű a kereslet a termékek iránt, hogy elkezdett izgulni, magánszemélyként meddig teheti ezt meg anélkül, hogy a hatóság felfigyelne rá. Tudomásom szerint az szja-törvény alapján évi 600 ezer forintig adómentesen értékesíthető ingóság. Alkalmazható ez a szabály az ő helyzetére? Vagy már vállalkozást kell alapítania? Ez esetben problémát jelenthet, hogy a legtöbbször Kínából beszerzett termékek eladója nem biztosít a magyar szabályoknak megfelelő számlát. Katás vállalkozás esetén – ahol a beszerzési számla nem kerül költségként elszámolásra, maga a bevétel dokumentálása a lényeg – ez a "rossz" bizonylat kezelhető volna esetleg az áru eredetének bizonyítására? Várom szíves tanácsát, mi a korrekt és törvényeknek megfelelő megoldás Ön szerint. Válaszát előre is köszönöm!

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozó havi bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás főállású egyéni vállalkozó alanyi mentességet választott, és így 12 millió forintig áfamentes. Havonta egymillió forintig számlázhat-e, be kell tartania ezt a korlátot, vagy lehet olyan hónap is, hogy egyáltalán nincs bevétele (nyilván megfizeti a katát) és a következő hónapban 3 milliós bevétele van, utána például 2 millió, majd megint nincs bevétel. Év végén összesen nem haladja meg a bevétele a 12 millió forintot. A gazdasági éve 01-07-12.31-ig tart. Válaszát előre is köszönöm: Tisztelettel: BM

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close