24 találat a(z) betegállomány cimkére

Köztisztviselőként sajnos 45 napja betegállományban vagyok Kérdés

Orvosi igazolás leadási határideje munkavállaló részéről Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e bármilyen jogszabályi előírás (és ha igen, kérem adjanak meg pontos jogszabályhelyet), hogy a keresőképtelen munkavállaló milyen határidőn belül köteles munkáltatója részére eljuttatni a betegállománya igazolására szolgáló orvosi igazolást? Az "indító" igazolást leadta, a folyamatos keresőképtelenséget igazoló "kutyanyelvet" viszont nem. Mit tehet ilyenkor a munkáltató? Mikor és hogyan szüntethető meg az adott munkavállaló munkaviszonya?

Kata keret betegállomány esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Katás bt. beltagja 3 hónap betegállományban volt, mert műtötték. A bt. működött ezen időszak alatt is, hisz van munkaviszonyban bejelentett alkalmazottja, aki után megfizetik a tb-kötelezettséget. Most a katabevallásnál szembesültem azzal, hogy miután a beltag 3 hónapig nem fizette az 50 e forintot saját maga után, sőt táppénzt is kapott, a bevételi keretét 3 millióval csökkentették. Kérdésem, hogy miért lehet ez jogszerű, hisz az alkalmazott dolgozott és utána a járulék- és adókötelezettség is teljesítve lett. Szíves válaszukat köszönöm! Tisztelettel: Béradmin Kft.

Katás vállalkozó táppénzen, de az alkalmazott dolgozik Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó hosszas betegállományba kényszerült, de az ügyfélkör megtartása végett időnként egyszerűsített munkavégzéssel alkalmazottakat foglalkoztat. Ezekre az időszakokra be is fizeti a katát, hiszen a vállalkozás bevételt termel. Kérdés, hogy jogosult-e táppénzre azokban a hónapokban is, amikor ő személyében keresőképtelen, de alkalmazottak dolgoztak a vállalkozásában?

Beltag betegállománya Kérdés

Egy bt. beltagja a tevékenységét munkaviszonyban látja el mint ügyvezető, nulla forint megbízási díjat kap. Betegállományba, kórházba kerül mint veszélyeztetett terhes, várhatóan utána csed, gyed, gyes követi. A tevékenység végzésére egy helyettes munkavállalót szerződtetett. Rendben van ez így?

Katás vállalkozó alkalmazottal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e az a megoldás, ha a másodállású katás egyéni vállalkozó betegállománya alatt is megfizeti a kata összegét, és alkalmazottat vesz fel a tevékenysége végzésére? Lehet ez az alkalmazott egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatott, vagyis alkalmi munkás? Ebben az esetben lehet a betegállomány idejèn is bevétele? Köszönöm a választ!

Kft. ügyvezetője számlázhat-e betegállománya alatt? Kérdés

Ügyfelem egy kft. ügyvezetője, baleset érte, és így táppénzen van. A táppénzes állomány ideje alatt számlázhat-e, ha alvállalkozóval végezteti el a felvállalt munkát? Alkalmazottja nincs. Előre is köszönöm a válaszukat.

Munkaviszony megszüntetése betegállomány alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozó munkáját többszöri szóbeli figyelmeztetés ellenére is különböző mértékű hibákkal, gondatlanul végezte, mellyel a vállalkozás jó megítélését is kockára tette. Ezért munkáltató 30 napos felmondási idővel felmondott. Eltekintett a 30 napos felmondási idő ledolgozásáról. Dolgozó az írásbeli felmondást aláírásával átvette. Ezt követően 5 nap múlva juttatott el munkáltató részére orvosi igazolásokat, melyek szerint betegállományba vétele 49 nappal korábban kezdődött. Munkáltatót korábban (még a felmondó levél aláírásakor sem) tájékoztatta-e tényről. Felmondás napjáig dolgozott, jelenléti ívet is aláírt, munkabérét készpénzben, átutalással átvette. Betegszabadság az információszerzés napjától került figyelembe vételre. Így a táppénz napja a munkaviszony megszűnésig 1 nap. Ezt követő időszakra OEP-től megkapta az elutasító határozatot, mely szerint munkaviszonya megszűnt, és így nem jogosult táppénz folyósításra. Munkavállaló jogszerűtlenségre hivatkozva kéri a munkaviszony visszaállítását. Mi a helyes megoldás ilyen esetben? Úgy gondolom, a munkáltató jogszerűen járt el. A munkavállaló nem teljesítette együttműködési kötelezettségét, ezért a betegállomány nem hosszabbítja meg a munkaviszony utolsó napját. Válaszát előre is köszönöm.

Mennyi szabadság jár? Kérdés

Egyik dolgozónk 2017.05.17. óta betegállományban van. Előtte letöltötte a 15 nap betegszabadságot. Kérdésem az, hogyha újra munkába áll, vagy netán kilép a cégtől, akkor a betegállományban töltött időszaknak mekkora részére illeti meg szabadság.

Katás bt. beltagja hosszú betegállomány alatt Kérdés

Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhes, jelenleg betegállományban van, a gyermek születése után gyes-gyed idejét tölti. Kérdésem, hogy ebben az esetben megbízhatja-e a kültagot vagy alkalmi munkavállalóját az ügyvezetéssel? Mi a teendő, ha a bt. nem működik ezen idő alatt, vagy részben működik, mert alkalmanként egyszerűsített foglalkoztatással dolgozik a bt.-n belül egy munkavállaló? A beltagnak kell-e valamiféle járulékot, adót fizetnie a betegállomány, illetve a gyermekellátás során? Ha kijelentkezik a bt. a kata alól, nulla forintért elláthatja-e az ügyvezetői tevékenységet a betegállományban lévő beltag? Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Antal Imréné

Kata és betegállomány Kérdés

Kata hatálya alatti egyéni vállalkozó 2017.03.13-tól betegállományban volt 2017.04.14-ig. A húsvéti ünnepek alatt kiderült, hogy továbbra is fennáll a problémája, ezért 2017.04.20-án ismét kiírta betegállományba az orvos, és várhatóan még májusban is betegállományban lesz. Kérdésem: 2017. április hónapjára kell-e az 50 000 forintot fizetnie? Válaszukat köszönöm.

Végelszámolás táppénz alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetőjének főállása van. A saját cégben nem fizet maga után járulékot a főállásra való tekintettel. Ha a főállásából betegállományba megy, ez idő alatt van-e lehetőség arra, hogy a cégét végelszámolással megszüntesse. Ebben az esetben, ha ő lesz a cég végelszámolója, akkor kell-e neki a végelszámolási tevékenysége után bármilyen járulékot fizetni? Táppénz alatt lehet-e végelszámolói tevékenységet folytatni? Előre is köszönöm.

Felmondási lehetőség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-ben 3 hónapos próbaidővel vettek fel dolgozót. A próbaidő alatt a dolgozó betegállományba ment. A cég a próbaidő alatt fel akar mondani a dolgozónak. Nem tudni meddig húzódik a betegállomány? Ebben az esetben is a cég fizeti az első 15 nap betegszabadságot? Felmondhat-e a cég a dolgozónak ilyen esetben? Mi a helyzet, ha túlnyúlik a betegállomány a próbaidőn? Mi a helyzet akkor, ha a cég a próbaidő alatt fel akar mondani a dolgozónak? Várom válaszukat és Mindnyájuknak Boldog Új Évet kívánok.Bné

Kismama betegállomány Kérdés

Többes jogviszonnyal rendelkező kismama elmehet-e csak az egyik jogviszonyában betegállományba? (Még a csed igénybevétele előtt.) A másik munkakörét még el tudná látni. Többes jogviszony esetében hogyan történik a csed igénylése?

Behívásos munkaviszony – szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Behívásos munkaviszony esetében ismereteim szerint maximum 4 hónapos időkeretet lehet alkalmazni. A munkaidőkeret végéig a munkáltató a munkavállalót azért nem osztotta be munkavégzésre kellő óraszámban, mert a munkavállaló ezen időkereten belül betegállományba ment. Kérdésem, hogy ilyen esetben ki kell-e fizetnie a munkáltatónak a munkaidőkeretből a munkaszerződés szerinti napi munkaidő függvényében ki nem adott időre eső távolléti díjat a munkavállaló részére? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Osztalék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close