158 találat a(z) beszerzés cimkére

Áfabevallás Kérdés

Az alábbiban kérném a segítségét: áfabevallás 80. sor. Evaalanyoktól történt beszerzések összege a 76. sorból. Kérdésem: ebbe a sorba csak az evaalanyoktól történt beszerzéssel kapcsolatosan levonható adót kell beírni? Az evaalanyoktól igénybe vett szolgáltatást nem kell kiemelni, és ebbe a sorba nem kell beírni? Válaszát köszönöm Üdvözlettel Szalay Marcsi

Alanyi mentes adózó, EU-beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérdésünk a következő: 2014-ben egy alanyi adómentes cég személygépjárműveket szerzett be EU-n belül továbbértékesítési célból, de a partnernek nincs közösségi adószáma, valamint számla sem készült, csak adásvételi szerződés és kifizetési nyugta ellenében vette meg az autókat. Az össz beszerzési érték 3520 euró, tehát nem érte el a 10 ezer eurót, és korábban, 2013-ban nem volt ilyen jellegű beszerzése. Kell-e áfát bevallani, illetve fizetni a beszerzés után, ha igen,mikor? Ha továbbértékesíti az autókat, akkor van-e áfa, annak ellenére, hogy alanyi mentes? Válaszukat előre is köszönjük! Novák Produkt Kft.

Áfás átalányadózó egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, ha az átalányadózó egyéni vállalkozó áfakörös, akkor külön nyilvántartás alapján a fizetendő áfából levonható a beszerzés áfája? köszönettel

Kis értékű tárgyi eszközök nagy titkai – így kerülhető el a galiba Cikk

A napokban megjelent cikkemben a kis értékű tárgyi eszközök elszámolásával egy olyan – aprónak tűnő – könyvviteli hibára szerettem volna felhívni a figyelmet, amely később komoly galibát okozhat a cégnek. Olvasói hozzászólások, vélemények alapján úgy látom, nem hiábavaló kicsit még időznünk a témánál.

EKAER: hézagos a szabályozás, rövid a felkészülési idő, bírságveszély Cikk

A raktárosok, logisztikusok és beszerzők számára komoly fejfájást jelenthet, hogy mit kezdjenek egy más EU tagállamból érkezett szállítmánnyal, ha annak indításáról előzetesen nem kaptak információt, így azt az EKAER-ben sem tudták bejelenteni – írja blogbejegyzésében Hegedüs Sándor (RSM DTM partner).

Beszerzés adószámos magánszemélytől Kérdés

Adószámos (nem egyéni vállalkozó) magánszemélytől történő dísztárgyak beszerzése (a dísztárgyakat a magánszemély állítja elő az általa beszerzett anyagokból) esetén a beszerző vállalkozásnak milyen kötelezettségei vannak (szja, járulék, szochó, eho)? Az adószámos magánszemély az értékesítéséről számlát állít ki. A beszerző vállalkozás ezeket a tárgyakat továbbértékesíti. A magánszemély és a vállalkozás között nincs megbízás, a beszerzett tárgyakat nem kizárólag a beszerző részére "gyártja" le, bárki vásárolhat tőle.

Art 38§(3.a)-(3.B) pont értelmezése - beszerzés vizsgálata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ART. 38§. (3.a)-(3.b) pontjának értelmezésében kérném a segítségüket. A fenti jogszabály szerint 2013-tól a az adóalany szerződésenként, egy naptári hónapban 1,5 millió forint összegben teljesíthet készpénz szolgáltatást. Kérdésem lenne, hogy a folyamatos anyag és árubeszerzések esetében mit kell egy szerződésnek tekinteni? A szállító és vevő nem kötnek az egyes beszerzések esetében szerződést, mivel folyamatosan a vevői igényeknek megfelelően történik a beszerzés. Kérdésem lenne, hogy ebben az esetben mit kell egy szerződésnek tekinteni? Az adott áru és anyagbeszerzés összegét, vagy az összes folyamatos beszerzés összegét kell vizsgálni havi szinten? Tájékoztatásukat köszönöm!

Fordított áfa bevallás arányosítás esetén Kérdés

Fordított áfás termék beszerzése esetén mivel az áfát a vevő fizeti, a termékre eső áfa összegét bevallja az áfa 01-es lap 29. soron, alap és áfa összege.Viszont a beszerzéskor a levonható áfa összegét arányosítani kell, mivel nem tudja eldönteni a szervezet hogy áfás, vagy nem áfás tevékenységéhez használta fel pl a búzát. Az arányosítást 01-02 68-sorban kell szerepeltetnie. Ha ez igy van, akkor ebben az esetben a beszerzett búza után be kell vallani fizetni az áfát, viszont levonni csak arányosan lehet.Jól gondolom?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink