574 találat a(z) bejelentés cimkére

Nem jelentkeztek be a NAV-hoz, feketelistára kerültek Cikk

Közzétette honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóhatósághoz teljesítendő bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók legfrissebb listáját, amelyen összesen 17 magánszemély szerepel névvel és címmel.

Árgus szemekkel figyeli a Nébih a tűzifát árusítókat Cikk

Két tűzifa- és egy fűrészáru-kereskedés működését függesztette fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mivel a telephelyeken nem volt nyomon követhető a faanyagok eredete – közölte a Nébih.

Cégkapu kötelező használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! A január 1-jétől érvényes kötelező cégkapuhasználat az adóbevallások beküldését illetően mit jelent? Arra gondolok, hogy a korábban EGYKE nyomtatványon beküldött meghatalmazások továbbra is érvényesek maradnak, vagy kell valamilyen új bejelentést tenni? Válaszát előre is köszönöm. W. József

Evás, munkaviszonyos, nyugdíjas Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó dec ember 1-jétől nyugdíjas, december 2-ától munkaviszonyos, egyébként evás munkaviszonyos volt december 1-je előtt. Hogyan kell bejelenteni és milyen nyomtatványon a jogviszonyát, és hogy kell utána fizetni a járulékokat, és a 7320 forintot? Válaszukat előre köszönöm.

Bejelentés és bevallás időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem szíves segítségét. Adott egy adószámos magánszemély, aki számlát állít ki kft. részére fordításról. A fordítás időszaka 2018. 10. 01-től 2018. 10. 25-ig tarott. Ezt követően az adószámos magánszemély 2018. 11. 05-én kiállítja a számlát 15 napos fizetési határidővel, amit kifizető 2018. 11. 20-án kiegyenlít. A magánszemély jövedelme meghaladja a minimálbér 30 százalékát, ezért a kifizető levonja a járulékokat (32 százalék), megállapítja a közterheit, így teljesíti a kifizetést. Mivel a fenti eset biztosítási jogviszonyt keletkeztet, a biztosítási jogviszonyt 18T1041-en 2018. 10. 01-2018. 10. 25. időszakra jelentem be. Ugyanakkor a kifizetés miatt (2018. 11. 20.) a járulékokat a 11. havi 08-as bevallásban szerepeltetem. Így maga a biztosítási viszony és annak járulékai 2 külön hónapot érintenek, adatszolgáltatás ügyileg nincsenek szinkronban, szerintem. Kérdésem, hogy T. Szakértő szerint helyesen járok-e el, vagy hogyan lehetne ezt szabályosan kivitelezni (bejelentés, bevallás)? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázóprogram bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni a következő kérdésben. Egy általam könyvelt társaság új pénztárgépet vásárolt. A gép természetesen NAV engedéllyel rendelkezik. A pénztárgép alapból tartalmaz egy számlázóprogramot. Kértem a pénztárgép értékesítőjét, hogy adja át részemre a számlázóprogram adatait, hogy be tudjam jelenteni a NAV felé. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy ezt nem kell megtennem, mivel a pénztárgépbe beépített számlázóprogramok esetében erre nincs szükség. Sajnos nem találtam erre vonatkozó állásfoglalást. Helyes ez az információ? Várom szíves válaszát. Havasi Györgyi

Kivaalanyiság keletkezése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A kivatörvény 19. § (4) bekezdéseben mit jelent a "végrehajtható adó- és vámtartozás"? Cégünknek (1millió forintot meghaladó) tartozása és túlfizetései is van, teljes egyenlege túlfizetést mutat. Jogszerűtlen így a kiva-bejelentés? Köszönettel NH

Megbízási jogviszony bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk megbízási szerződést kötne egy magánszeméllyel, aki máshol munkaviszonyban áll. Várhatóan éven túli időszakra. A kifizetést negyedévente tervezzük, amely meghaladja a minimálbér havi összegének 30 százalékát. Kérdésem, hogy elég jelenteni a 18T1041-es és a 1808-as bevalláson a kifizetés napjára a megbízási jogviszonyt, majd kijelenteni és a következő negyedéves kifizetéskor ismét bejelenteni, vagy a szerződés megkötésekor bejelentem a T1041-es nyomtatványon majd a 1808-as bevallásokon a kifizetés hónapjában bevallom az összegeket, amikor nem történt kifizetés nullás lesz a 1808-as? Köszönöm válaszát!

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Jelenleg saját jogú nyugdíjas vagyok és munkaviszonyban alkalmazottként dolgozom, be vagyok jelentve. 2019. évtől mit kell tenni a bejelentéssel, ki kell jelenteni, mert hogy akkor már nem leszek biztosított, ha igen, akkor hogyan történik a havi munkabér bevallása.

Jutalomkifizetés szülési szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Munkavállalónk 2018. november elejétől szülési szabadságát tölti, cseden van. A cégvezetés tervei szerint az év végi jutalmak kiosztásánál ő is részesülne jutalomban. A jutalom kifizetése decemberben történne, cégünk nem (tb) kifizetőhely. Kifizethető-e a jutalom munkavállalónknak a szülési szabadság alatt, miközben cseden van? Amennyiben igen, milyen járulék- és adóvonzatai vannak, illetve a kifizetés befolyásolja-e bármilyen formában a csed folyósítását? A jutalomkifizetést kell-e valamilyen módon jelezni a csedet folyósító intézménynek? Segítségüket előre is köszönöm.

Jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Úgy tudom, hogy a jegyzett tőke emelése az eredménytartalékból, illetve a tag által nyújtott tagi hitelből egyaránt lehetséges. Az lenne a kérdésem, hogy a jegyzett, de be nem fizetett tőke teljesítésére is van lehetőség ezekből a forrásokból? Köszönettel.

Egy munkaviszony, két munkakör bejelentése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-ben van két tag. E két tag egyben ügyvezető is. Az ügyvezetés mellett HR-tanácsadást végeznek más cégeknek. Készült egy munkaszerződés, melyben munkakörként a HR-tanácsadó és az ügyvezetői feladatok is feltüntetésre kerültek. A munkaköri leírásban is világosan, egyértelműen ki lett kötve, hogy a HR-tanácsadói feladatok mellett a cég ügyvezetését is el kell látniuk. Mindezt napi 4 órában, bár az ügyvezető munkaidejét külön nem határozták meg, mert jelentéktelen, és nem is lehet meghatározni egy ilyen kis cégnél. Kérdés: 1.) Helyes-e, hogy csupán egy munkaszerződés készült a két munkakörre? 2.) Helyes-e, hogy a 1041-es bejelentésen csak a HR-tanácsadó FEOR-száma került bejelentésre? 3.) Ha nem helyes, akkor az adóhatóság kifogásolhatja-e ezt, és például tekintheti-e úgy, hogy ügyvezető szempontból nem történt meg a bejelentés? Az adóhatóság minősítheti-e társas vállalkozónak ezt a tagot amiatt, hogy csak egyetlen munkaszerződésbe lett belefoglalva az ügyvezetői feladatok ellátása, de csak egy FEOR lett jelentve?

Végelszámolás társas vállalkozó nyugdíjas esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszerűsített végelszámolást folytat le a cégünk. Ha jól tudom, a társas vállalkozó nyugdíjas ügyvezető megbízatása a végelszámolás kezdő napján megszűnik, ő akkor végelszámoló pozícióba kerül. A kérdésem az lenne, hogy ki és be kell-e ezt jelenteni a NAV felé a 1041-es bevalláson. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel

Pénztárgéphasználat Kérdés

Tisztelt Szakértó! Egy egyéni vállalkozó használtruha-kereskedelmi tevékenységet folytat. Tevékenységét (teáor 47.79 Használtcikk bolti kiskereskedelem) bérelt üzlethelyiségben online pénztárgép használatával folytatja. Január hónaptól az üzlethelyiség bérleti szerződése felmondásra kerül, így piacon folytatja tovább tevékenységét. A piacon történő árusításhoz, ha jól tudom nem kötelező a pénztárgép használata, elegendő a nyugta? Mi a teendő ebben az esetben a pénztárgéppel, a szüneteltetést szükséges bejelenteni a NAV felé? Szükséges bővíteni a tevékenységi kört a 47.82 Textil, ruházat, lábbeli piaci kereskedelem tevékenységi körrel? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Párhuzamos foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. szeretne foglalkoztatni heti 20 órában munkaviszony keretében egy magyar munkavállalót, akinek ugyancsak 20 órában már van Ausztriában munkaviszonya. A párhuzamos foglalkoztatás keretében a dolgozó két helyen nem lehet biztosított. Az lenne a kérdésünk, hogy ha ez a dolgozó Ausztriában biztosított, ott fizeti a járulékokat, akkor itthon mit fizet a bruttó bére után? Mit kell, és mit nem szabad munkabéréből vonni? Milyen formában kell őt (milyen kódokkal) jelenteni a 1041-es nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékelőleg előző év

Szipszer Tamás

adószakértő

Könyvelői felelősség

Szipszer Tamás

adószakértő

Kft. tevékenységének szünteltetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close