3 találat a(z) beépített cimkére

Tulajdonjog, birtoklás, építmény, föld, épület – ingatlannal kapcsolatos fogalmak az áfában Cikk

Bár már 2017. január 1-je óta létezik minden EU-tagállam által alkalmazandó egységes ingatlandefiníció az áfaszabályokban, ennek ellenére még mindig merülnek fel olyan esetek, amikor kérdéses, hogy az ingatlanokkal kapcsolatos előírások alkalmazandók-e. Az alábbiakban a nem teljesen egyértelmű esetek áfakezeléséhez szeretnénk iránymutatást adni.

Lakóingatlanhoz tartozó beépítendő eszközök áfája Kérdés

A következő problémánál szeretném a segítségüket kérni: egy kft. a saját tulajdonú ingatlanán társasház építését tervezi 2018 elejétől. Az értékesítés során a lakások kerülnek értékesítésre, a telek, amire a társasház épül, nem kerülne kiszámlázásra a magánszemélyek felé. Ez hogyan kerül ebben az esetben a társasház tulajdonába? Az építés során kedvezményes adókulcsú lakóingatlanok kerülnek kialakításra. Ezekben az ingatlanokban igény szerint kerülnének beépítésre beépített szekrények, konyhabútorok, konyhai gépek (hűtő, sütő, mosógép, mikrohullámú sütő), klímaberendezések, redőnyök, napellenzők, csillárok. A teraszokra jakuzzik kerülnek igény szerint. A felsorolt igényeket az adásvételi szerződésben rögzítjük. Az átadáskor egy összegben kerül minden leszámlázásra az ingatlan részeként. Kérdésünk, hogy ilyen esetben minden 5%-os adókulccsal számlázható-e tovább? Az aláírt szerződésben rögzített igényeken felüli többletmunkákat, illetve pótmunkákat milyen adókulccsal kell leszámlázni a magánszemélyek felé? Ebben az esetben szükséges-e szerződést módosítani? Amennyiben szerződést módosítanak, akkor számlázható-e 5%-os adókulccsal?

Út ajándékozásának áfája Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Az alábbi kérdésben szeretnénk segítséget kérni. Egy kft. ajándékozni készül egy tulajdonában álló ingatlant (utat) az önkormányzatnak. Felmerült az ajándékozás áfavonzatának kérdése. A kft. élt az adókötelessé tételi jogával (áfatörvény 88. § (1)) az ingatlanértékesítésre. Értelmezésünkben az ügylet áfakezelésének megítéléséhez az áfatörvény 86. § (1) j) és k) pontjaiban foglaltak vizsgálata szükséges. A szóban forgó út használatba vétele sok évvel ezelőtt megtörtént (a használatba vételi engedély is két évnél lényegesen régebbi). Véleményünk szerint az út akár beépítetlen ingatlannak, akár beépített ingatlannak minősül, mindkét esetben az adó alóli mentesség kategóriájába esik a fentiek miatt, és mert nem építési telekről van szó. Mindezek alapján megítélésünk szerint a tranzakció fordított áfa hatálya alá tartozik (142. § e)). Kérjük szíves segítségét a fent ismertetett útajándékozás áfavonzatának megállapításával kapcsolatban. Köszönettel: Molnár Tibor

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyeremény adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

NAV-határozat

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs