18 találat a(z) bírósági ítélet cimkére

Bírósági ítélet és számlakiállítás Kérdés

Szabadságmegváltás kifizetése bírósági ítélet alapján, ekho Kérdés

Szabadságmegváltás kifizetése bírósági ítélet alapján Kérdés

„Rezsicsökkentő” rendszer kiépítésével és olcsó repülőjegyekkel csaló férfit ítélt börtönbüntetésre a bíróság Cikk

91 rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, 46 rendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, jogtalan elsajátítás vétsége és közokirat-hamisítás bűntette miatt 4 év 6 hónap börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság egy férfit, aki az általa elkövetett csalássorozatoknak több száz sértettet károsított meg több mint 70 millió forint értékben. A bíróság ítéletében egyes polgári jogi igényekről rendelkezett, míg mások érvényesítését egyéb törvényes útra utasította – olvasható a Fővárosi Törvényszék által pénteken közzétett sajtóközleményben.

Bíróság által megítélt munkabér Kérdés

Bírósági ítéletben jogtalanná minősített követelés leírása Kérdés

Bírósági ítélet utáni áfakérdések II. Kérdés

Bírósági ítélet utáni áfakérdések Kérdés

Bírósági ítélet alapján számlázás Kérdés

Bírósági ítélet alapján számlázás Kérdés

Mit vizsgál a NAV a fiktív számlák kapcsán, hogy lehet elkerülni a büntetést? Cikk

Immáron több évtizedes probléma a magyar gazdaságban az áfa visszaigénylésével kapcsolatos visszaélések kérdése. Az Európai Bizottság adatai szerint a be nem szedett áfa közel 140 milliárd euró kárt okoz a tagállamoknak évente. Magyarországon ez a kiesés eléri az évi 1,2 milliárd eurót (400 milliárd forint). Az adóhatóság komoly erőfeszítéseket tesz a fiktív számlákat kibocsátó és befogadó vállalkozások felkutatására. Döntéseivel gyakran olyan vállalkozásokat is sújt, amelyek ártatlanok. De mit ellenőriz az adóhatóság? Miként lehet elkerülni az indokolatlan büntetést? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket járják körbe a Deloitte Legal adóperes szakértői.

Egészségügyi hozzájárulás (egészségbiztosítási járulék) tag kilépésekor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egészségügyi hozzájárulás (egészségbiztosítási járulék) felső határát melyik évre kell számolni utólagos, bírósági ítélet alapján történő tagi elszámoláskor? Kkt.-ből kilépett az egyik tag 2016. február hóban. Az elszámolás megtörtént, és a részére járó összeg kifizetésre került 2016. május hóban. Ekkor már megfizette az egészségügyi hozzájárulást, 450 000 Ft-ig. Az elszámolás összegszerűségét vitatta, bírósághoz fordult, majd a bíróság 2017. október hóban még ítélt meg számára összeget. Kérdésem: egészségügyi hozzájárulás 450 000 forintos felső határát melyik évvel kell számolnom, 2016. évre, vagy 2017. évre? (a 2016. évre már megfizette a 450 000 Ft-ot, 2017. évben még nem érte el a 450 000 határt.) Köszönettel: Prajczer Ildikó

Számlázás és áfabevallás bírósági ítéletre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaság (kft.-k) közötti 2009-es betakarítási vita szerint "A" vállalkozás területéről "B" vállalkozás önkényesen betakarította a búzát, melyet abban az évben utóbbi értékesített is. A jogvitában a bíróság ez évben jogerős ítéletet hozott, és "A" vállalkozó mint felperes javára döntött, mely ítélet szerint "B" vállalkozó jogtalanul takarította be, és adta el a búzát. A felek az ügy rendezésében megállapodtak, megállapításra került az eladott búza bruttó értéke, mely 5 millió forint. Megítélésünk szerint a búza értékét "A" vállalkozásnak számláznia kell "B" vállalkozás felé. Kérdéseink: – Valóban számlázni kell a bírósági ítélet alapján? – Mi lesz a számla teljesítési dátuma? A károkozás dátuma (2009. évi) vagy az ítélet jogerőre emelkedésének (2017. évi) napja? Melyik időszakra vonatkozóan kell bevallani az áfát? – Milyen áfaszabályt kell alkalmazni a számlázáskor: 2009. évi egyenes áfa felszámítása az akkori kulccsal, vagy a 2017. évi fordított adózási szabály szerint kell eljárni? – Visszaigényelheti-e a felszámítandó általános forgalmi adót "B" vállalkozás? – Miként kell figyelembe venni a társaságiadó-alapban az ügyletet "A", és miként "B" vállalkozónál, tekintettel arra, hogy a 2009. évi adóbevallás elévült már? (Az előbbinél árbevétel, az utóbbinál elábé.)

Munkaviszony jogellenes megszüntetése Kérdés

Tisztelt Cím! Ügyfelemet, egy oktatással, vizsgáztatással foglalkozó kft.-t a volt munkavállalója beperelte munkaviszony jogellenes megszüntetése és elmaradt vizsgáztatási díjak megfizetése miatt. A bíróság a napokban hozta meg az ítéletét, a munkavállalónak a munkaviszony jogellenes megszüntetése miatt kompenzációs átalánykényt állapított megy egy összeget. A munkavállalót a kft. műszaki szakoktatóként alkalmazta munkaviszony keretében. Az eljárás során vita volt a két fél között, hogy ebbe a munkakörbe beletartozott-e a vizsgáztatás vagy sem. A kft. – a bíróság indoklása szerint – nem tudta bizonyítani, hogy ezt a tevékenységet is el kellett volna végeznie a munkavállalónak az adott munkakörön belül, így a bíróság kötelezte a volt foglalkoztatót az elmaradt vizsgáztatási díjak megfizetésére is. Kérdéseim a következők. Ez a két kifizetés járulék- és adóköteles-e? A bíróság késedelmi kamatok megfizetésére is kötelezte a foglalkoztatót. Ha adó- és járulékköteles a két kifizetés, akkor késedelmi kamatokkal növelten kell majd az adót és a járulékokat megállapítani? Válaszukat előre köszönöm!

Bírósági ítélet alapján fizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr/Asszony! Cégünk elvesztett egy pert, a bírósági ítélet alapján egy üzemcsarnokot kell kifizetnünk, amely telephelyünkön található. A nyertes céggel részletfizetési megállapodást kötöttünk, mely szerint az esedékes törlesztőrészletet az általa megküldött díjbekérő alapján utaljuk. A dolog működik, de ezidáig az átutalt pénzekről számlát, részszámlát semmit sem kaptam. Tudomásom szerint az áfatörvény kötelezően előirja, hogy a pénz beérkezése után számlát köteles a pénzt átvevő kiállítani, a díjbekérő, pro forma szla. stb. nem számviteli bizonylat, áfa-visszaigénylésre nem jogosít. Mit tehetek, tehetek-e egyáltalán valamit, hogy az általam kifizetett részletek, illetve a végelszámolás után számlát kapjak? A nyertes fél, akinek fizetek, arra hivatkozik, hogy bírósági ítélet kötelez a pénz kifizetésére, valamint, hogy mi megállapodtunk a díjbekérő alapján történő fizetésben. Hogy tudom könyvelni az eddig kifizetett pénzeket? Tisztelettel: Nagy István

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kft. ingatlan (iroda) megvétele tulajdonos által

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bt. eladása osztatlan közös üzlettel – elővételi jog II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Magáncélú használat az üzemanyagszámlán – kóla

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink