19 találat a(z) bérjegyzék cimkére

A nap kérdése: szja-visszatérítés, ha hiányoznak a 08-asok Cikk

Az szja-visszatérítéshez kapcsolódó érdekes kérdést tett fel az Adózóna olvasója: ha egy magánszemélynek a foglalkoztatója nem vallotta be az szja-t, a tb-t 2021. április óta (csak 2021. márciusig vannak adatok), legalábbis az ügyfélkapun lekérhető adatokból ezek nem látszanak, és bérjegyzéket sem kapott a dolgozó, de a havi fizetését a számlára megkapta, akkor hogyan fogja igazolni, hogy tőle mennyi szja-t vontak le? Indoklás a miértekre a foglalkoztató részéről: internetes támadás érte a céget, dolgoznak a hiba elhárításán.

Projektcégekre bontás, cégjogi kérdés Kérdés

Megbízási díj és tiszteletdíj havi elszámolási bizonylata Kérdés

Járulékfizetés igazolása nyugdíj megállapításához-2 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A https://adozona.hu/kerdesek/2020_2_20_jarulek_fizetes_igazolasa_nyugdij_xdw válaszhoz kapcsolódóan szeretnék kérdezni. Előzetes adategyeztetés alapján a nők 40 éves munkaviszonyára tekintettel a hiányzó 1992. 1993. és 1994. évekre vonatkozóan munkakönyv alapján a nyugdíjintézet elfogadta ezeket az éveket is szolgálati időnek. Viszont ezekre az évekre a nyugdíjintézetnek nincs adata a kereset és a levont és befizetett nyugdíjjárulékra vonatkozóan. A munkavállónak rendelkezésére áll az ezekre a hiányzó évekre vonatkozó éves bérjegyzék havi bontásban. A munkavállaló ezekben az években egy családi vállakozás által működtetett kft.-ben dolgozott, tehát tag volt 50 százalékos tulajdoni hányaddal és munkavállaló, amit a munkakönyv is bizonyít. Kérdésem, mivel tag volt ugye, nem minősül társas vállalkozónak? Májusban lesz meg a 40 éves munkaviszonya az előzetes egyeztetések alapján. Mivel a hiányzó évek levont és befizetett nyugdíjjáruléka az 1997. december 31-i időszakra esik, ezért ha beküldésre kerülnek a hiányzó bérjegyzékek, akkor az úgy elfogadható lesz? Ezeket szkennelve kell az ügyfélkapun benyújtani? A kft. másik tagja is munkavállaló volt. Őt kérheti a Nyugdíj Igazgatóság tanúként? (Neki is hiányoznak az ezekre az évekre vonatkozó adatok.) A cég következő éveire 1995–1997-re vonatkozó nyugdíjadatok a határozatban (előzetes egyzetésben) benne vannak. A céget azóta felszámolták, az ügyvezető már nem él. Befolyásolhatja-e ez a tény az 1992–1994-es évekre beküldött bérjegyzék elfogadását?

Bérjegyzék e-mailben II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a dolgozó nem ad meg e-mail-címet, akkor köteles vagyok nyomtatni neki? Vagy kötelezhető a dolgozó e-mail-cím megadására? Konczné Szendrey Zsuzsanna

Bérjegyzék küldése e-mailben Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Mt. 155. § (2) bekezdésének megfelelően cégünk 10-éig átadja a munkavállalóknak a bérjegyzéket, nyomtatott formában, melynek átvételét egy átvételi jegyzéken aláírásukkal igazolnak. Jövőre e-mailben szeretnénk kiküldeni a pdf formátumú bérjegyzéket, jelszóval látnánk el (a munkavállaló adóazonosító jele lenne a jelszó). Ön szerint ez a módszer megfelelne az Mt. 22. § (2) bekezdésben leírtaknak? Válaszát előre is köszönöm!

Munkabérjegyzék e-mailben továbbítva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adatvédelmi jogszabályok alapján van-e lehetőség arra, hogy a havi munkabérjegyzéket a dolgozók e-mailben kapják meg, közvetlen fájlként csatolva? Amennyiben igen, kötelezhető-e a dolgozó arra, hogy a magán e-mail-címét megadja ilyen célra? A külföldön tartózkodó, megbízás keretében dolgozó személy számára továbbítható ilyen formában a munkabérjegyzék? Válaszát köszönöm

Társas vállalkozó járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha főfoglalkozású társas vállalkozóként nem veszek ki egy forintot sem a cégből a következő 1-2 hónapban, akkor a minimum járulékokat nekem kell megfizetni vagy a cégnek? Ugyanis a számfejtést követően olyan bérjegyzéket készít a program, hogy minusz a kifizetendő, vagyis a jàrulékokat be kell fizessem a kft. pénztárába. Eddig vettem ki jövedelmet, mert működött a cég, így ilyennel még nem találkoztam. De most amíg 1-2 hónapig leállás van, csak a kötelező járulékokat fizetnénk meg. Ez így helyes, hogy nekem kell befizetni a pénztárba a járulékokat? Köszönöm a segítséget előre is!

Béremelés visszamenőlegesen: mire kell különbözetet számolni? Cikk

Február hónapban bért emeltünk a munkáltató, amelyet január 1-jéig visszamenőlegesen kapnak meg a munkavállalók. Ebben az esetben milyen januárban elszámolt jogcímekre kell érvényesíteni az új béreket? Különbözetet kell-e számolni például a kifizetett túlórákra, műszakpótlékra, szabadságra, betegszabadságra? Ha igen, lehet-e összevontan visszamenőleges bérfejlesztés jogcímen számfejteni a juttatásokat? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Kivaalany adózó – munkavállalók után fizetett közteher bérjegyzéken való feltüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, mert egy ügyvezetővel vitába keveredtem. Korábban társaságiadó-alanyként szochót és szakképzési járulékot fizetett, és ez szépen rajta is volt tételesen – kedvezményekkel együtt – a bérjegyzéken, ő ebből számolgatott magának. Most viszont kivaalany, és mindig azt követeli tőlem, hogy legyen rajta a bérjegyzéken úgy, mint korábban, hogy melyik munkavállaló után neki mennyit kell fizetnie. A bérszoftver íróival egyeztettem már ezzel kapcsolatosan, leráztak, mondván, hogy a kiva nem csak a munkáltató által fizetendő közterheket váltja ki, más az alapja, és nincs rá mód, a program csak a személyi jellegű kifizetéseket és a beállított kedvezményeket összesíti. Elgondolkodtam a kérdésen, függetlenül attól, hogy csak ez az egy ügyvezető vetette ezt fel saját problémájaként, mert nem ismerem ezzel kapcsolatosan a munkajoggal való összefüggést, és azt, hogy melyik jogszabály mit mond ki erről. Eddig a szoftverkészítőkre hagyatkoztam, de utána szeretnék járni a kérdésnek, és ha szükséges, áttérek egy másik programra. Ezzel kapcsolatosan szeretném szakértő tanácsukat kérni, egyértelműen erről rendelkezést nem találtam a kiva szerint adózókra, lehet, hogy több jogszabály összefüggéseit kell figyelembe venni, csak nem tudom ezeket magamtól összeszedni. Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Versenytilalmi megállapodás bérszámfejtés szempontjából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Versenytilalmi megállapodás esetén a havonta fizetett díjat (mely így bérként adózik, munkavállalói és munkáltatói járulékok, adók megfizetése egyaránt) a bértől elkülönítve egyéb jövedelemként kell számfejteni? Vagyis a bérjegyzéken egyértelműen azonosítható legyen, és nem a bérbe építve számolandó? Köszönöm.

Bérjegyzék kötelező tartalmi elemei 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrétan melyek a bérjegyzék kötelező tartalmi elemei 2017-ben? Kérem, hogy válaszában a jogszabályi helyre is hivatkozzon.

Elévülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nél vizsgálatot indított a NAV. Az ellenőrzés típusa: egyes adókötelezettségek vizsgálatára irányuló ellenőrzés. Ennek keretében 2007. és a 2009. évben a kft.-től távozott dolgozók kilépő igazolásait és bérjegyzékeit kérik az ellenőrök. Jogos-e a NAV kérése? Ha igen, miért, ha nem, miért nem? Köteles-e a kft. a 2007. és a 2009. évi bérjegyzékeket, kilépő dolgozói igazolásokat a NAV ellenőreinek rendelkezésére bocsátani? Egyáltalán terheli-e őt e dokumentumok vonatkozásában megőrzési kötelezettség? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

E-mailben küldött dokumentumok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a dolgozóknak a bérpapírt és egyéb értesítéseket (béremelés stb.) e-mailen keresztül el lehet-e küldeni? Vagy van ennek valamilyen szabálya, feltétele? Köszönöm előre is a válaszát: Léderer Györgyné

Munkaügyi iratok megőrzési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen iratmegőrzési kötelezettség vonatkozik a munkaügyi iratokra? Gondolok itt különösen a bérszámfejtést alátámasztó dokumentumokra (munkaszerződések, igazolások, jelenléti ívek stb.) és az ezen iratok alapján készült NAV-bevallásokra (08-as, 01-es), be- és kijelentési nyomtatványokra, bérjegyzékekre, összesítőkre stb. Ki kell-e nyomtatni papír formájában minden NAV felé beadott bevallást, vagy elegendő elektronikusan tárolni? Mik az ide vonatkozó szabályok? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs