676 találat a(z) bérbeadás cimkére

Bérbeadás szja-vonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem bérbeadóként két bérleti szerződéssel rendelkezik, az egyik szerződésben egy lakást ad bérbe a hozzátartozó teremgarázzsal, a másik szerződésben pedig egy teremgarázst. Külföldön bérel egy lakást, aminek a bérleti díja meghaladja a magyarországi összes ingatlan(lakás+teremgarázsok) bérbeadásból származó bevételét. Mind a bérbeadás, mind a bérlés meghaladja a 90 napot. Kérdésem, hogy ez így szembeállítható-e egymással, vagy a teremgarázsból származó bérleti díj bevétele nem vehető figyelembe a fizetett bérleti díjjal szemben és azután ebben az esetben szja-fizetési kötelezettség terheli. Köszönettel várom a válaszát.

Katás adózás mellett bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás adózó magánszemélyként ingatlant ad bérbe. A bérbeadásról kell-e számlát kiállítania, vagy elég egy átvételi elismervény, amely tartalmazza mindazokat az adatokat amit egy számlának is tartalmaznia kell? Köszönöm!

Exportértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi áfaalany kft., amely két tevékenységet végez: eszközök bérbeadása magyar kft.-nek és fogászati szolgáltatás külföldi magánszemélyek részére, belföldi rendelőben. A beszerzések áfáját tételesen elkülöníti, a bérbeadáshoz kapcsolódó költségek (karbantartás, javítás) áfáját levonásba helyezi, a fogászati anyagok beszerzésének áfáját nem. Kérdésem, hogy a külföldi személyeknek nyújtott fogorvosi szolgáltatást az exportértékesítés árbevételeként kell-e kimutatni, és melyik sorban kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel várom válaszát.

Bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves segítségét. Egyéni vállalkozó, katás, konténeres áruszállítást végez. Az árbevétele már az első negyedévben a kalkuláltak felett van, így a katás státuszt mérlegeli kell. Ügyfelem kft.-t alapítana, melyben mint szakmai irányító vállalna munkát. Az egyéni vállalkozásából bérbe adná a teherautót a kft. részére és így a kft. végezné a munkákat. Az egyéni vállalkozó tehát az eszközeit adná bérbe (bérbeadás mentes), a cég pedig szerződés alapján fizetné a bérleti díjat. Az autót nem szeretnénk átírni, mert az jelentős költség lenne áfa, átírást stb. Kérdésem az, hogy ez így megoldható? Üdv: Anita

Nyugdíjas vállalkozó osztaléka Kérdés

Tisztelt Adózóna, A https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_25_Nyugdijas_vallalkozo_osztalek_fiz_sek címen feltett kérdésre további kérdésem lenne, hogy ha volt ilyen jövedelme (munkaviszony, ingatlan-bérbeadás), de ezeket nem terhelt szociális hozzájárulási adó, akkor is csökkenthetem vele a maximum alapot? Köszönöm válaszukat!

Ingatlan-bérbeadás magánszemély magánszemélynek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen adózás vonatkozik arra az ügyletre, amikor egy magánszemély egy másik magánszemélynek (nem egyenes ági rokonnak) bérbe adja a lakását? Az ügylet 2018.08.01-jén indult, és szerződést is kötöttek havi 40 000 Ft bérleti díjról. Kell adózni a magánszemélynek ez után 2018-ra? Ha igen, az szja-bevallás mely sorában kell ezt felteltüntetni? Segítségét előre is köszönöm, üdvözlettel

Ingatlan-bérbeadás: több ponton változtak a szabályok Cikk

2019. január 1-jétől változtak a termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adózásával kapcsolatos rendelkezések.

Magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély a bérbeadásból származó bevételénél, ha nem választja a 10% költséghányadot, levonhatja-e az ingatlanba vásárolt bútorok értékét – akár értékcsökkenési leírással –, levonhatja-e az ingatlan előtt álló parkoló kialakításának költségeit, illetve az ingatlanon végzett felújítás költségét? Üdvözlettel: Uchály Andrea

Ingatlan-bérbeadás, -felújítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Adószám nélküli magánszemély tételes költségelszámolással albérletet ad ki. Egy helyrajzi számhoz tartozó kertes családi háznak külön van kiadva az emeleti lakrésze és a földszinti lakrésze. Jelenlegi tervek alapján ez a két rész lakórész. Ezen kívül van egy szuterén melyet jelenleg a tulajdonosok használnak tárolás céljára. Az ingatlanon folyamatos felújjítás zajlik. Kérdéseim lennének: 1. Épületamortizáció számítása esetükben figyelembe vehető-e, és milyen összegben? 2. Bútorok egy összegben leírhatók-e vagy amortizációt kell-e számolni? Van-e értékhatár? 3. Nem áthárított közműszámlák beszámítanak-e a költségbe? 4. Házra fizetett biztosítás költségként elszámolható? 5. Albérlettel (felújjításkor anyagbeszerzés, albérlettel kapcsolatos ügyintézés stb...) kapcsolatos üzemanyagköltség elszámolható-e? 6. Háztartási kisgépek, illetve a beépíthető háztartási eszközök elszámolhatók-e költségként? 7. Adóelőleg a bevétel – maximum 50%-ig költségszámlák 15%-a lett befizetve. Viszont az egész évet tekintve a bevételüknek kb. 70%-áért van számla. Így ebben az esetben visszaigénylendő adó keletkezik? (Kb. 3 millió forint volt a bevétel, a 1,5 millió alapján fizettünk 15% adóelőleget, viszont több mint 2 millióról van számla.) Köszönettel.

Fizető vendéglátás, bérbeadás Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy számlázással és adózással kapcsolatos kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adva van egy ingatlan, ami házastársak 50-50 százalékban tulajdonolnak. Fizető vendéglátó tevékenységre a férj kiváltotta az engedélyt. Szeretnék megosztani ezt a bevételt. Kérdés: Ha a férj bocsájtja ki a számlát, mivel neki van rá engedélye, akkor a feleség minek alapján tudja a bevételét érvényesíteni? Lehetséges, hogy egy ingatlanra két fizető vendéglátó engedélyt adjanak ki? Nyáron az ingatlant fizető vendéglátóként érvényesítik. Télen diákoknak adják ki. Ebből az elgondolásból a feleség kiváltotta a bérbeadásra vonatkozó adószámot és ezen tevékenységről ő bocsájt ki számlát. A fizető vendéglátó tevékenységnél az alanyi adómentességet választották. A férjnek főállású katás vállalkozása van, ahol szintén alanyi adómentes. Az áfa küszöbérték figyelembe vételénél milyen összeget kell figyelni? Katás vállalkozás bevétele+fizetővendéglátás teljes összegének bevétele+bérbeadás bevétele? Vagy katás vállalkozás bevétele+fizető vendéglátás megosztott része+bérbeadás megosztott része? A fizető vendéglátó tevékenység bevétele történik átutalással, kártyafizetéssel, készpénzzel. Pénztárgépre kötelezett a fizető vendéglátó tevékenység. Ezzel kapcsolatos kérdés PTGSZLAH adatszolgáltató lapon kell-e jelenteni az átutalásos meg kártyás fizetésekkel teljesített bevételeket? Vagy csak a készpénzben átvett bevételeket kell tartalmaznia az adatszolgáltatásnak?

Gépjárműadó továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját autóját bérbeadta egy másik cégnek. A biztosítás és a gépjárműadó díját is tovább szeretné számlázni. Jól gondolom, hogy ezekben az esetekben nulla százalékkal állítja ki a számlát és nem 27 százalékosan. Hivatkozni esetleg kell valamire, hogy miért? Köszönöm Szilvia

Bérelt épület eredeti állapotának helyreállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk épületek, irodák bérbeadásával foglalkozik. Egyik bérlővel a bérleti szerződés megszűnésekor megállapodást kötöttünk, hogy kifizeti az épület eredeti állapota helyreállításának költségét (mivel ezt cégünk fogja elvégezni). Hogyan kell könyvelni a kapott összeget? Köszönöm válaszát.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

A magánszemély egy kft. részére bérbe adja az ingatlanát. Az ingatlan rezsijét a magánszemély kifizeti. A kft. az ingatlant továbbhasznosítja, bérbe adja diákoknak. A kft. az ingatlan rezsijét beszedi a bérlőtől (diákoktól), erről bevételi pénztárbizonylatot állít ki. A bérbeadó magánszemélynek a kft. kifizeti a rezsit, kiadási pénztárbizonylaton. A kft.-nél a bérbeadó részére kifizetett rezsiköltség diákok általi megtérítése bevétel. Helyes ez így?

Ingatlan-bérbeadás külföldinek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar cégtől – amely az ingatlan-bérbeadásra áfakötelezettséget választott – egy osztrák cég bérelne ingatlant. A bérleti díjat áfa nélkül kell-e számlázni? Kell-e magyar adószámot kérnie az osztrák cégnek, miután a bérelt ingatlanban webshop jellegű tevékenységet fog folytatni? Amennyiben igen, és van magyar adószáma, akkor áfásan kell számlázni a bérleti díjat? Válaszukat köszönöm. Némethné Takács Krisztina

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Telek áfájának visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close