14 találat a(z) autójavítás cimkére

2065 bevallás EU-ba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Az áfabevallás melyik soraiba kell beírni az EU székhelyű cég részére nyújtott autójavítási szolgáltatás adót nem tartalmazó összegét?

Kiállíthat a vállalkozás saját magának számlát? Cikk

Áfás cég autószervizeléssel foglalkozik. A saját cégautójával karambolozott, a gépkocsit a saját szervizében javíttatja, a biztosító társaság csak számla után fizet. Kiállíthat a cég számlát saját magának cégautója javíttatási költségéről? A kiállított számla után befizeti az áfát, de le is vonhatja azt? – kérdezte olvasónk. Dr. kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

EU: autójavítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várom szíves segítségét. Magyaroszági cég belföldön végzett autójavítás költségét számlázná tovább egy holland cégnek. Az EU áfatörvény 2006/112/EC 196-os szakasz szerint az áfa fizetésére a magyar cég kötelezett, de a holland partner a 44-es cikkelyre hivatkozva áfamentes számlát vár tőlünk. Kérem segítségét, hogy kell ezt helyesen kiszámlázni. Köszönettel: Kelemenné Takács Henrietta

Nem feltüntetett rendszám esetén áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a szíves segítségét kérni. Webáruházunk két gáz üzemű kisteherautót tulajdonol az áruk kiszállítására. Az egyik kisteherautó injektor alkatrésze tönkrement. Ez a szokásos karbantartás alkalmával derült ki. Az autószerelő továbbadta egy általa megbízhatónak tartott cégnek, hogy javítsák meg. (Az autószerelő alanyi mentes, a cég, amelynek továbbadta javításra az alkatrészt, áfakörös, 27%-os.) A cég elvégezte a javítást, erről számlát állított ki webáruházunk részére, de a kisteherautónk rendszámát nem tüntette fel benne, mivel nem látta az autót, csak az alkatrészt. Ezáltal nem tudom konkrét autóhoz kapcsolni a költséget, amiről a számlát kiállította. Az végösszeg 350 ezer forint lett. Visszaigényelhetem így a számlából az áfát, ha nem íródott rá a rendszám? Mi ilyenkor a szabályos munkamenet? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Autójavítás Kérdés

Tisztelt Ügyintéző! Az alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Van egy autójavító cég Magyarországon. Lenne egy németországi cég, amely közösségi adószámmal rendelkezik, és idehozná Magyarországra az autókat javítani, mert jelentősen olcsóbb itt az autójavítás. Kérdésünk, hogy ebben az esetben, hogyan, milyen áfával kell számláznunk az autójavítást? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Tóth Mária

Autójavítási számla könyvelése Kérdés

Kedves Szakértő! Autójavításos számla esetében az anyagköltséget, ha az külön szerepel a bizonylaton, lehet-e anyagköltségként kezelni, s nem karbantartásként? Mivel az iparűzési adóból az levonható lenne, de a karbantartási költség nem, hogyan helyes ezeket kezelni a könyvelésben? Függ-e attól, milyen arányú az anyagköltség a javításhoz képest? Köszönettel.

Használt autó javítása – áfalevonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használt autók forgalmazásával foglalkozó vállalkozónak időnként javításokat kell elvégeztetnie a továbbértékesítésre szánt autókon. Levonható-e ebben az esetben a szerviz által felszámított áfa teljes egészében, ha a szervizben – szolgáltatást (is) nyújtanak, – (csak) termékértékesítést végeznek? Köszönöm szépen! Vágner Emília

Különbözeti áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Normál adózás (áfa) hatálya alá tartozó, autójavítással foglalkozó társaság alkalmanként személygépkocsit vásárol magánszemélytől. Ezen felújítást, karbantartást végez, majd továbbértékesíti, szintén magánszemély részére. Alkalmazhatja ezekben az esetekben a különbözet szerinti adózást? Külön bejelentési kötelezettség terheli ez esetben a NAV felé a kft.-t? Köszönöm.

Bérelt személygépkocsi cégautóadója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-ben lévő személygépkocsi javítás alatt van, ezért 1 hónapra az ügyvezető bérelt egy autókölcsönzőtől másik személygépkocsit, a bt. ügyeinek intézésére. Kell-e a bt. tulajdonát képező, de javítás alatt lévő személygépkocsi után a javítás hónapjára cégautóadót fizetni? Illetve az autókölcsönző tulajdonában lévő, 1 hónapra bérelt személygépkocsi után kell-e cégautóadót fizetni, ha a bt. elköltségeli a személygépkocsi bérleti díját?

Autójavítás, anyagfelhasználás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autójavítás esetén a számlán tételesen felsorolt, javításkor felhasznált anyagokra, milyen áfalevonási szabályok vonatkoznak? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Használt gépkocsi értékesítés áfavonzata Kérdés

Tisztelt Szakértó! Az alábbi, áfával kapcsolatos kérdésekben kérem szíves véleményüket, segítségüket: 1. Autókereskedő cég EU-s tagállamba értékesít használt személygépkocsikat. Hogyan (áfa nélkül vagy áfa felszámításával) számlázza az értékesítést az EU-s magánszemélynek, illetve adóalanyoknak, ha a használt gépkocsit Magyarországon • magánszemélytől vásárolta? • áfásan vette adóalanytól és az áfát levonásba helyezte? 2. Autószerelő vállalkozás Magyarországon uniós adószámmal nem rendelkező EU-s vállalkozásnak, EU-s magánszemélynek, illetve svájci adóalanynak javított autókat eseti jelleggel. Áfa területi hatályon kívüli vagy áfás az ügylet Magyarországon? Ha területi hatályon kívüli, kell-e adatot szolgáltatni valamelyik bevallásban az ügyletről? Segítségüket megköszönöm. Tisztelettel: B.I.

Kiküldetés alatt elromlott autó javítási költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tulajdonosának tulajdonában lévő mikrobuszra, amit elsősorban eszközök szállítására használnak, a magánszemélynek ki lehet-e fizetni kiküldetési rendelvény alapján a költségeit? Ezen felül, ha kiküldetés alatt elromlik az autó, a kft. elszámolhatja számla alapján a javítás költségeit? Válaszát előre is köszönöm.

Jövedéki termék beszerzése Kérdés

Autójavítással foglalkozó vállalkozó vagyok. A gépkocsik olajcseréjéhez beszerzett motorolajról nyilatkozhatom-e azt, hogy "a termék véghasználója vagyok, saját felhasználásra vásároltam azt, továbbértékesíteni nem kívánom"? A motorolajat Magyarországon az UNIX Autó Kft.-től szerzem be, felé kell nyilatkoznom a számlán? Csak szolgáltatást nyújtok, kereskedelmi tevékenységet nem végzek. Válaszukat köszönöm.

Visszaigényelhető az autójavítás áfájának 50 százaléka Cikk

Az adóhatóság állásfoglalása szerint a céges autók javíttatási költségeinek 50 százaléka visszaigényelhető, és ebből a szempontból nem kell vizsgálni a gépjármű magánhasználatát - írta a Magyar Nemzet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close