157 találat a(z) anyagköltség cimkére

Mezőgazdaságban használt fóliasátor értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozó fóliasátrának és üvegházának értékcsökkenését milyen leírási kulccsal számolhatjuk? Önálló támrendszernek minősülő mezőgazdasági építménynek számít? Ha a fóliát cserélni kell, akkor a fóliasátor értékét növelni kell, vagy elszámolható egyszerű anyagköltségként a vásárolt fólia? Ugyanez a kérdés üvegház esetén. Ha kitört üveget kell cserélni, akkor egyszerű karbantartásról van szó, és nem felújításról, ugye? Nagyon köszönöm válaszát!

Alapítvány – étkeztetés adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Közhasznúnak nem minősülő alapítvány, amelynek (többek között) a gyermekek táboroztatása, kulturális és sportprogramok szervezése, lebonyolítása tartozik a közérdekű célja közé, és ennek kapcsán térítésmentes étkezést is biztosít a gyermekek számára, a beszerzett élelmiszereket hogyan tudja elszámolni, illetve keletkezik-e adófizetési kötelezettsége? Köszönettel.

Gumiabroncs Kérdés

Kft. tehergépkocsi esetén a vásárolt gumiabroncs anyagköltségként (511) vagy karbantartási anyagként (523) való elszámolása a célszerű?

Kisértékű tárgyi eszköz elszámolása Kérdés

Elszámolható-e anyagköltségként a kis értékű tárgyi eszköz, például asztali lámpa, asztali számológép, telefonkészülék, beszerzése?

Személygépkocsi-javítás, anyagfelhasználás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges személygépkocsi-javítás esetén a számlán tételesen felsorolt, beépített anyagokra is vonatkozik-e az áfatörvény 124. § (4), ami alapján az áthárított áfa 50 százaléka levonható? Válaszát előre is köszönöm szépen!

ELÁBÉ vagy anyag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó cég a beszerelésre kerülő klímaberendezéseket is maga szerzi be, és szállítja a megrendelőnek. A klímaberendezéseket egy nagykereskedelmi cégtől vásárolja majd, és beszereli a megrendelések alapján. Kérdésünk, hogy ebben az esetben maga a klímaberendezés anyagköltségnek vagy ELÁBÉ-nak minősül? A cég főtevékenysége az épületgépészet, kizárólag azokat a klímákat szerzi be, melyeket azonnal be is szerel. Amennyiben ELÁBÉ-nak minősül az így vásárolt és beszerelt berendezés, fel kell-e venni a tevékenységi körök közé a kereskedelmi tevékenységet, illetve, ha magánszemély a megrendelő, kell-e pénztárgépet használni? Válaszát előre is köszönöm, Szabóné Sós Ildikó

Gyártó és értékesítő cég anyag-áru beszerzés elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni, mert van egy ügyfelem, aki ipari kapukat gyárt és szerel. A gyártás az nem igazi gyártás, mert az ipari kaput külföldröl készen veszik, csak a megrendelő egyedi kérésének megfelelően bővítik, szerelik egyéb alkatrészekkel látják el. Ezeket a külföldről behozott kapukat változatlan formában értékesítik is, de át is építik, felszerelvényezik, és be is építik. A megvásárolt anyagokat, árukat és a közvetített szolgáltatásokat, alvállalkozói díjakat egy felépített rendszer nélkül számoljuk el. Ők nem tudják, mi a különbség ezek között, én meg nem ismerem a munkafolyamatot, apparátus sincsen rá, de szeretnék elkezdeni egy rendszert felépíteni, hogy jól legyenek ezek elszámolva, és tudjunk az adatokból különböző számításokat végezni. Abban szeretném a segítségüket kérni, hogy milyen jogszabályokat kell megfelelően ebben az esetben alkalmazni, szeretnék egy átfogó tájékoztatót nekik csinálni, ami alapján el tudunk indulni! Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Pálinkafőzés és kóstoltatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Nemrég alakult cég pálinka látványfőzdét nyitott. Tavaly a vásárolt gyümölcsöt lefőzette, a kész pálinkákat a főzde adóraktárából értékesítette. Év közben anyagköltséget számoltunk el, év végén saját termelésű készletet könyveltünk leltár alapján. Áprilisban megkapta az összes engedélyt, a pálinkákat áthozta a saját telephelyére, ahol a főzde van, innentől ott főz és értékesít is. A kérdésem, hogyan kell könyvelni a pálinkafőzést és -értékesítést? Kóstoltatással is foglalkozik a cég. Elég feltüntetnie a számlán, hogy rendezvényszervezés italfogyasztással? Elszámolhatja-e a pálinka mellé adott vizet anyagköltségként? Előre is köszönöm! Szilvia

Bérbeadó által kiszámlázott rezsidíjak könyvelése a bérbevevőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a bérbeadó a gáz-, víz-, áramköltséget változatlan áron továbbszámlázza a bérbevevőnek (az eredeti rezsiszámlák másolatát mellékelve a számlához), a bérbevevő anyagköltségként könyvelheti azt? Előre is köszönöm a válaszát!

Társasház Iparűzési adója Kérdés

1.Társasházaknak az ingatlan-bérbeadásból származó bevétele után iparűzési adót kell fizetni. Számolhatnak el a bevallásban anyagköltséget? Esetleg arányosan? 2. A bérbeadás kiszámlázása megtörténik, a bérleti díjbevétel 16 százalék szja-val csökkentett összege folyik be a bankszámlára. Helyes az, hogy ez a befolyt összeg kerül bevételre (kettős könyvvitel), és ez az IPA alapja is? Köszönöm.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy építőipari vállalkozás, mely egy utasváró gyártását, helyszínre történő szállítását és telepítését vállalta egy építésiengedély-köteles beruházáshoz. Kérdésem az lenne, hogy az anyagköltség, szállítás, illetve a legyártott elem telepítése kapcsán jól gondoljuk-e, hogy csak a telepítés esik a fordított adózás szabályai alá, és eszerint kell kiállítani a számlát? Köszönettel.

Fordított adózás acélipari termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: autószereléssel foglalkozó vállalkozás acélipari termékeket vásárol, amelyekre 2015. január elsejétől a fordított adózás szabályai kiterjednek. A vállalkozás szolgáltatásnyújtása során a vásárolt termékeket beépíti a járművekbe, a számlán tételesen szerepelteti a felhasznált anyagot. Ebben az esetben ezen anyagokat a fordított adózás szabályai szeint kell továbbszámlázni? Köszönettel!

Családi gazdaság: az iparűzési adóról és az anyagköltségről Cikk

Melyek a jellemző anyagköltségek családi gazdaságnál, és hol kell iparűzési adót fizetni? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Szervizszámla anyagköltség-könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervizszámla esetén a számla tételesen tartalmazza a beszerelt anyagokat értékükkel együtt, s a számla utolsó sora a munkadíj, ami általában töredéke az anyagköltségnek. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e az anyagtartalmat az anyagköltségre könyvelni, vagy a teljes számlát az igénybevett szolgáltatások közé kell könyvelni?

Fordított áfa Kérdés

Cégünk építőipari tevékenység miatt fordított áfás számlákat bocsát ki. Egy konkrét munkára szerződünk, de több részletben történik az elszámolás. Az anyagszükséglet a munka végzése során alakul ki. Mi előre megveszünk minden tevékenységhez anyagot, de csak időközben derül ki, hogy melyiket használtuk fel fordított áfás és normál áfás tevékenységhez. Így kezdetben minden anyagbeszerzési számla áfáját levonásba helyezzük. Kérdésem, hogy a fordított áfa miatt ezen anyagbeszerzések áfája egyáltalán levonható-e, és ha nem, de már levontuk, akkor önellenőrzéssel kell korrigálni, vagy a végső elszámolás időpontjában lesz korrekciós tétel? Válaszukat köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs