202 találat a(z) alvállalkozó cimkére

Bérmunka végzése során más vállalkozás igénybevétele Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_29_Bermunka_vagy_alvallalkozo_dky Sinka Júlia fenti szakértői véleményéhez kapcsolódóan kérdezem, bérmunkának vagy alvállalkozói teljesítménynek minősül, ha megrendelő saját megbízói felé történő bérmunka szolgáltatásnyújtása során (az anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll) további vállalkozás munkáját veszi igénybe, mely így beépül a saját szolgáltatásába. Álláspontom szerint alvállalkozó (megrendelő-vállalkozó szerződéséből kitűnik), és semmiképpen sem bérmunka, annak okán, hogy a megmunkált anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll. Előre is köszönöm szépen! Orosz Réka

Céges teherautót alvállalkozó vezet Kérdés

Kedves Szakértő! Egy cég frissen vásárolt teherautóját a rendszeresen beszámlázó alvállalkozója (aki katás egyéni vállalkozó) vezeti, okoz ez valakinek is bármiféle gondot (rendőr, NAV), mivel a menetlevélben is az ő nevét tüntetik fel? S kell-e ezért az alvállalkozó részére bérleti díjról számlát kiállítani? Főleg, ha lesznek olyan utak is, amelyeket nem az autótulajdonos cégnek végez ezzel az autóval (lévén, az egyéni vállalkozó a cég tulajdonosának a családtagja is egyben), hanem esetleg egy harmadik adóalanynak? Hogyan kell jogszerűen kezelni ezeket az eseteket (bérleti díj arányosítása stb.)? Köszönettel.

Alvállalkozó lakásépítésnél Kérdés

Építőipari generálkivitelező (áfaalany) új lakóépületet épít, melyet magánszemély részére 5 százalékos adókulcs alkalmazásával fog értékesíteni. Az ingatlan létrehozatala építési-hatósági engedély-köteles. Ügyfelem mint alvállalkozó (szintén áfaalany) ezen építési folyamat egyik részének elvégzésére vállalt kötelezettséget, az építési-szerelési munkának minősülő teljesítésének díját a generálkivitelező részére számlázza ki, ő a megrendelő. Kérdésem: Helyesen jár-e el alvállalkozó ügyfelem, ha az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 142. § (1) bekezdésének b) pontja alapján fordított adózás alkalmazásával állítja ki a munkadíj számláját?

Áfafizetés, ha külföldi az építőipari alvállalkozó Cikk

Fordított áfás magyar építőipari egy általa elvállalt nagyobb építkezés egy részét egy szlovák cégnek továbbadta, amely a munka elvégzése után kiszámlázta a szerződésben megállapodott összeget. A számla áfa nélküli. Hogyan kell ebben az esetben könyvelni és bevallani a szlovák cég által kiállított számlát? – kérdezte az ügylet áfájára utalva olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Nyílászáró gyártása és beépítése építésengedély-köteles munkán Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari tevékenységgel foglalkozó társaság alvállalkozót vesz igénybe a munkák kivitelezéséhez. A munka építésengedély-köteles, a fordított áfa alá tartozik. A kivitelezési munka részeként az épületbe új nyílászárókat kell beépíteni. Alvállalkozóval vállalkozói szerződés keretében nyílászárók gyártására és beépítésére szerződünk. Ez esetben fordított áfával számláz az alvállalkozó? Válaszukat előre is köszönöm szépen!

Egyszemélyes kft. számlázása saját egyéni vállalkozás felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy egyéni vállalkozónk, aki egyszemélyes kft. tulajdonosa és ügyvezetője is egyben. Indulna egy pályázaton, ahol csak mint egyéni vállalkozó tudna elindulni, mert ott volt 5 millió forint értékű beruházása, a kft.-ben nem (új kft). Viszont a kft.-nek vannak alkalmazottai, a tényleges munkát a kft. végezné el mint alvállalkozó. A kérdésem az, hogy a kft. kiszámlázhatja-e a munkadíjat, anyagköltséget az egyéni vállalkozás felé, ha a tulajdonosi, magánszemély kör ugyanaz. Válaszát előre is köszönöm!

Készpénzfizetés korlátozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó épitőipari tevékenységet végez, ehhez alvállalkozókat is igénybe vesz. A kiállitott számláit készpénzben fizeti ki, ügyelve a 1,5 millió forintos értékhatárra. A kérdésem az, hogy abban az esetben, ha adott hónapban kettő községben is dolgozik, melyről külön alvállalkozói szerződést kötnek, akkor is figyelembe kell venni a 1,5 millió forintos bírságmentes értékhatárt?

Alvállalkozónak biztosított szállásköltség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alvállalkozója részére szállást biztosít, az erről szóló számla a kft. nevére szól. Kérdésünk, hogy ebben az esetben társaságunk a számlán szereplő áfa összegét levonásba helyezheti-e?

Német ingatlan Kérdés

Tisztelt Címzett! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy segítsenek az áfa teljesítési helyét és az alkalmazandó áfakulcsot meghatározni. A partnerem „A Kft.” építőipari szolgáltatást nyújt német magánszemélyeknek, ehhez német adószámot váltott ki és a német 19 százalékos áfakulcsot számítja fel a megrendelők felé. Most új elemként egy „Magyar Kft.”-t vont be alvállalkozóként. Az építőipari munkát az „A Kft.” megbízására a „Magyar Kft.” végzi Németországban, az anyagokat ott szerzik be. A „Magyar Kft.” milyen áfakulcs felszámítása mellett állíthat ki számlát az „A Kft.” részére? Kiegészítő információ, az érintett két kft. a magyar áfakörben van, és rendelkezik EU adószámmal is (HU.. ). Mind a ketten kizárólag belföldi (HU) székellyel rendelkeznek, külön telephelyük nincs. Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Alvállalkozói teljesítmény könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.05.11-én foglalkoztak azzal a kérdéssel, hogy 815-re vagy 528-ra kell-e könyvelni az alvállalkozó számláját. Szeretném kérdezni, hogy a válaszban kifejtett 78. § miként támasztja alá véleményüket, vagyis azt, hogy 52 igénybe vett szolgáltatásként kell könyvelni (mellyel teljes mértékben egyetértek)? Köszönöm

Fontos tétel az iparűzési adó alapjában Cikk

Többször merül fel a helyi iparűzési adó alapjának megállapításánál, hogy hogyan lehet ezt jogszerűen csökkenteni. Ennek egyik esetét firtatta egy olvasói levél, amelyben a kérdező úgy gondolkodik, hogy az alvállalkozói teljesítmények miatt lehet erre mód.

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk vállalkozási szerződés keretében mezőgazdasági épület kivitelezési tevékenységét látja el. A munka építésiengedély-köteles. A vállalt munka része a megépített ingatlan mellett egy hídmérleg építése. A hídmérleget vállalkozási szerződés keretében egy alvállalkozó legyártja, leszállítja, telepíti és hitelesíti. A mérleg az épületen kívül mint egy önálló műtárgy helyezkedik el. Kérdésem, hogy a hídmérleg beszerzése és telepítése eshet-e fordított adózás alá? Üdvözlettel:

Alvállalkozói teljesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelei számára reklámkampányok létrehozásával foglalkozó társaság a reklámok legyártásához és kihelyezéséhez/eltávolításához külső vállalkozót vesz igénybe. Minősíthetők-e a reklámkampányok létrehozására és az ehhez szükséges reklámhordozók legyártására, valamint a kihelyezésükre, majd eltávolításukra vonatkozóan külső vállalkozók igénybevételére kötött szerződések vállalkozói-alvállalkozói kapcsolatoknak, illetve a Ptk. előírásaiból az következik, hogy vállalkozó-alvállalkozó kapcsolat csak – az építési-szerelési munka elvégzése, – a technológiai szerelési munka elvégzése, – a műszaki-gazdasági tervezőmunka elvégzése, – a kutatómunka végzése, – az utazási szerződéshez kapcsolódó szolgáltatás nyújtása során lehet? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Szlovák alvállalkozó Kérdés

Kedves Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítségét kérni. Adott egy magyar építőipari beruházás, ahol magyar a fővállalkozó és adott egy alvállalkozó, amely egy szlovák cég (határközeli). A szlovák leendő alvállalkozó rendelkezik érvényes közösségi adószámmal. Az adott építőipari munkát elvégző személyek a szlovák cég alkalmazottjai, vagyis Szlovákiában fizetnék meg a járulékokat és az adókat utánuk. Kérdésem az lenne, hogy ez így járható út-e? Kiállíthat-e felém érvényes közösségi adószám birtokában mentes számlát, megfelelő-e, hogy az emberei után Szlovákiában fizeti az adókat, járulékokat? Kiegészítő információként írnám, hogy magyar állampolgárok, és magyar lakcímmel rendelkeznek a munkavállalók. Vagy esetlegesen telephelyet kell Magyarországon létesíteni a szlovák cégnek, és magyar adószámot kérni? Válaszukat előre is köszönöm!

Kft. ügyvezetője számlázhat-e betegállománya alatt? Kérdés

Ügyfelem egy kft. ügyvezetője, baleset érte, és így táppénzen van. A táppénzes állomány ideje alatt számlázhat-e, ha alvállalkozóval végezteti el a felvállalt munkát? Alkalmazottja nincs. Előre is köszönöm a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Repoharak helyes pénzügyi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs