19 találat a(z) alapanyag cimkére

Ipari termelői árak: 32,3 százalékos emelkedés egy év alatt Cikk

2022 májusában az ipari termelői árak átlagosan 32,3 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz viszonyítva – közölte honlapján a KSH. A belföldi értékesítés árai 43,3, az exportértékesítésé 26,7 százalékkal magasabbak voltak.

Dohánytermék vásárlása és elszámolása Kérdés

Olcsóbbak lehetnek az építőanyagok Cikk

Átlagosan 10-15 százalékkal olcsóbban juthatnak a legtöbb építési termék előállításához szükséges fához, műanyaghoz és acélhoz az építőanyag-gyártók, ami máris, de legkésőbb néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is – mondta a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának elnöke, aki a Masterplast Nyrt. elnökeként belülről is rálát a piaci folyamatokra.

Kávé elszámolása alapanyagként Kérdés

Emelkedtek az ipari termelői árak Cikk

2020 júniusában az ipari termelői árak összességében 3,1 százalékkal meghaladták az előző év azonos időszakit. Az árak alakulását befolyásolták a koronavírus-járvány következtében megváltozott gazdasági folyamatok, amelyek hatása a pénz- és árupiacokon (többek között a forint árfolyamváltozásában, illetve a nyers- és alapanyagok világpiaci árában) is érezhető volt, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójában.

Ekáer Kérdés

Július elsejétől használhatjuk az új, korszerűbb alapanyagú 100 forintosokat Cikk

2020. július 1-jétől kerülnek forgalomba az új alapanyagú 100 forintos érmék. A jelenleg használt 100 forintosokkal továbbra is lehet majd fizetni, olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) oldalán.

Kereskedelmi különadó 109/2020 (IV. 14.) kormányrendelet Kérdés

EU – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU tagorszából szerzünk be alapanyagot. Egyik beszerzés alkalmával az áru élelmiszer-fogyasztására nem volt alkalmas, ezért erről a beszerzésről stornó számlát állított ki az EU-partner. A két fél abban állapodott meg, hogy az alapanyagot nem szállítja vissza, ránk bízza a megsemmisítést. Befolyásolja-e ez az esemény az áfát? Az áfa ebben az esetben is levonható, illetve visszaigényelhető?

Éttermi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Büfét nyártól üzemeltetve merült fel az a kérdés, hogy ha a halat 5 százalék áfával tudjuk beszerezni mint alapanyag, akkor büfénkben ezt sütve árulva milyen áfát kell alkalmazni? Befolyásolja az alapanyag beszerzési árának áfája az éttermi szolgáltatás áfáját? Válaszát előre is tisztelettel megköszönöm!

EU-s szolgáltatás áfája Kérdés

Cégünk alapanyagot szállít ki EU tagországba, nem történik értékesítés a bérmunka szolgáltatás elvégzése után az alapanyag visszakerül Magyarországra. A bérmunkát végző nem épít be semmi anyagot, csak a szolgáltatást adja. Milyen áfavonzata van ennek a tevékenységnek, hol kell szerepeltetnem az áfa-bevallásban? Köszönettel.

Konszignációs raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik tagállamban (pl. Spanyolország) letelepedett vállalkozás a másik tagállamban (pl. Magyarország) letelepedett vállalkozás részére szállítana alapanyagot a magyar cég által vezetett, spanyol cég számára fenntartott konszignációs raktárba. A magyar cég az alapanyagot kitárolná és felhasználná, készterméket állítana elő a spanyol partner részére. Az ügyletek bizonylatolása tervezetten a következőképpen történne: a magyar cég a készterméket kiszámlázná a spanyol partner részére az alapanyag értékével csökkentett áron. Az alapanyag értékesítésének bizonylatolására önállóan nem kerülne sor. A kérdésem az, hogy az általános forgalmi adó rendszerében alkalmazható-e fentiekben leírt beszámítás vagy az ügyletek az általános szabályok szerint kezelendők. Azaz, a spanyol cég a kitárolás időpontjában adómentes közösségen belüli értékesítést, a magyar cég közösségi beszerzést valósít meg, mely ügyletet a felhasznált alapanyag értékét tartalmazó bizonylattal kísérni köteles. A késztermék kiszámlázására pedig az eredeti áron kerülne sor, a már említett beszámítás nélkül. Változtat-e az ügylet megítélésén, ha a magyar cég kizárólag a spanyol cég által betárolt alapanyagot felhasználva (feldolgozva) állítja elő a szóban forgó készterméket? Válaszát előre is köszönöm!

Sérült alapanyag selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon működő cég más tagállamból, harmadik országból szerez be alapanyagot tevékenysége folytatásához. Rendszeresen fordul elő, hogy a beszerzett alapanyag a termelésben nem használható. (A termelés folytatásakor kiderül például, hogy az anyag belsőleg bizonyítottan sérült.) A beszállító visszárut nem szeretne fogadni, ehelyett vállalja a selejtezés költségeinek ellentételezését. A kérdés az, hogy a beszerző magyar cégnek a selejtezés okán keletkezik-e a vállalkozásból kivont termék után adófizetési kötelezettsége, illetve milyen típusú bizonylattal szükséges kísérni a selejtezést. A selejtezés költségeinek beszállító felé történő továbbszámlázása az általános szabályok szerint történik? Változtat-e a fentiek adójogi megítélésén, ha a beszállító jóváírást ad a sérült áru értékének megfelelően? Segítségüket előre is köszönöm!

Bérmunka import alapanyagból uniós partner számára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk francia partnere számára bérmunkát végez. Az alapanyagot a francia partner import beszerzéssel biztosítja (ő fizeti ki a közösségen kívüli szállítót). Az alapanyag Magyarországon kerül szabadforgalomba bocsátásra vállalkozásunk részére és nevére szóló vámhatározattal (áfa és a vám általunk történő megfizetésével), melyekre a francia partner előleget fizet. Ebben az esetben vállalkozásunk jogosult-e levonni a megfizetett import áfaösszegét? Ha igen, milyen dokumentumok alapján? Az import alapanyag feldolgozása után a bérmunkadíj kiszámlázásán kívül van-e egyéb bizonylatolási, számlázási teendője? A vámköltségekre kapott előleg elszámolása hogyan történik? A vámköltséget hogyan számlázza? Árumozgatás felmerül-e ebben az esetben? Ha igen, ki és milyen bizonylatok, számlák kiállítására, bevallások készítésre kötelezett? Köszönöm!

Kávé áfája a piaci büfében 2017-től Kérdés

2017.01.01-től a piaci vendéglátással (büfé) foglalkozó vállalkozás által helyben készített kávé az összes hozzá kapcsolódó ízesítéssel (tej, tejszín, csokoládé, tejszínhab,, aprósütemény), melyeket az ár tartalmazza, 18 százalékos áfakörbe tartozik-e? Számít-e, hogy helyben fogyasztják a terméket, vagy elviszik? A kávé így alapanyag-e, vagy elábé? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó, költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

15 Ft/km vagy 30 Ft/km?

Lepsényi Mária

adószakértő

De minimis támogatás szja-bevallásban

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs