410 találat a(z) alanyi adómentes cimkére

Tárgyi eszköz utólagos áfakorrekciója alanyi mentesség miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2018. január 1-jétől alanyi adómentességet választ. 2015. december 18-án 314 961 forint nettó értéken vásárolt tárgyi eszközének az áfafigyelési időszaka 2020. december 18-án jár le. Kérem, legyen szíves konkrét példán keresztül levezetni a fenti esetet. Mikor, mekkora összegben kell visszafizetnie az áfakorrekciót? Milyen bevalláson kell szerepeltetni? Válaszukat köszönöm!

Alanyi adómentes egyesület külföldi szolgáltatást vesz igénybe Kérdés

Egyesület könyvelési anyagában 2017 májusában kiállított külföldi szolgáltatásról számlát (fellépési díj) találtam. A kiállító érvényes, szlovák uniós adószámmal rendelkezik. Az igénybevevő egyesület nem rendelkezik uniós adószámmal, a számlán név/cím szerepel. Az áfatörvény alapján alanyi mentességünk ellenére áfafizetési kötelezettség keletkezett. Mint utólag kiderült, az ügylet előtt uniós adószámot kellett volna kérnünk. Hogyan pótolható a mulasztás? Áfabevallás tekintetében milyen időszakról kell bevallást benyújtani? (Az éves áfaérték 27 ezer forint.)

Katás év közben kezdőnél Kérdés

Tisztelt szakértő! November közepén kezdő egyéni vállalkozás, alanyi mentes, mely esetben marad továbbra is alanyi mentes, ha a 8M ft /12 *2 hónapra max kiszámláz 1 333 333 forintot, vagy ha a 12M ft/12*2 = 2 000 000 forintot is kiszámlázhat?

Alanyai mentesség határa számítás Kérdés

Van egy katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó. A vállalkozó több tevékenységet folytat. Az egyik a biztosítási ügynökség, amiért jutalékot kap. Ez a tevékenység az mentes az áfa alól a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel, a másik tevékenysége kereskedelmi ügynöki jutalék. Az alanyi adómentesség értékhatáránál a két tevékenység bevételeit össze kell adni? Bizonyos szakcikkekben az jelenik meg, hogy CSAK a kiegészítő jelleggel végzett nem számít bele az alanyi mentesség határába az ("f) az áfatörvény 86. § (1) bekezdésének a)-g) pontjai szerinti adómentes, kiegészítő jellegű szolgáltatásnyújtás,"). De mit értünk a kiegészítő jelleg alatt?

Lakókocsi bérbeadása Olaszországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kisadózó egyéni vállalkozó szálláshelykiadással szeretne foglalkozni úgy, hogy Olaszországba telepített lakókocsikat lehetne nyaralás céljából, heti turnusokban kibérelni. A megszerezhető összes bevétel az alanyi mentesség korlátja alatt tud maradni! Kérdésem, hogy Magyarországon kell adóznia vagy Olaszországban? Vagy esetleg mindkét országban? Hol lehetne tájékozódni arról teljeskörűen, hogy ilyen esetben milyen adózási és regisztrációs szabályoknak kell megfelelni? Segítségét előre is köszönöm!

Alanyi adómentesség Kérdés

Egy kft. 2017 február 22-én alakult. Alanyi adómentességet választott. Február hónap teljes hónapnak számít az alanyi adómentesség felső határának arányosításánál, vagy naptári napra kell kiszámolni? Válaszukat előre köszönjük.

Alanyi adómentesség Kérdés

Jól értelmezzük az áfatörvényt, hogy az alanyi adómentesség értékhatárának számításánál nem kell figyelembe venni a munkaügyi központ által nyújtott bértámogatás összegét? Pl. a bevétel éves szinten: 7 820 ezer Ft, a kapott támogatás 540 ezer Ft, akkor ezzel nem lépte túl a vállalkozás az alanyi adómentesség határát. Válaszukat előre köszönjük.

Egyéni vállalkozó bankszámlanyitási kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy katás, alanyi mentes egyéni vállalkozónak 2018. január 1-jétől kell-e vállalkozói bankszámlát nyitnia? Köszönöm.

Alanyi adómentes értékhatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó október 31-ei teljesítésű számlájával átlépi a 8 millió forintos alanyi mentes értékhatárt. Ez a számla fordított adós, mert építésiengedély-köteles (erről rendelkezik nyilatkozattal) beruházás alávállalkozójaként számláz. Áfakörös lesz ebben az esetben, és be kell jelentenie? Válaszát előre is köszönöm!

Katás – áfa Kérdés

Kérdésem az lenne, hogy idén a 8 millió forint áfabevételi értékhatárt meghaladta a cég, mennyi idő múlva lehet visszakerülni az alanyi mentes kategóriába?

Egyesület – alanyi adómentes értékhatár Kérdés

Kerékpáros egyesület sportrendezvényeket szervez támogatásokból, nevezési díjakból, tagdíjakból. 1. Kérdés: amennyiben a rendezvényen akár több százan vesznek részt, a részvételi díjat a résztvevők előre utalják, azt minden esetben ki kell számlázni, minden résztvevőnek utólag? Ha helyben, a rendezvény helyszínén fizetnek készpénzzel, elég a nyugta? 2. Eddig az egyesület alanyi adómentes volt, bevétele 8 millió forint alatti. Jövőre viszont előreláthatóan meghaladja majd a 8 millió forintot a bevétele. Jól gondolom, hogy mivel az egyesület, mint közszolgáltató, amely az alapszabályban megjelölt tevékenység szerint sportolással kapcsolatos tevékenységet végez, rendezvényt szervez, tárgyi mentes tevékenységet végez (áfatörvény 85. paragrafus)? Emiatt nem válik áfafizetésre kötelezetté az alanyi adómentességi bevételi értékhatár átlépése esetén sem? Mit kell a számlára írnia: TM, vagy AM, ha meghaladja a 8 millió forintot a bevétele? Egyesületnél az alanyi adómentességi bevételi értékhatár megállapításánál mely bevételeket kell figyelembe venni: nevezési díj, tagdíj, rendezvényszervezés bevétele, támogatás? Ha így átlépné az egyesület az alanyi adómentes értékhatárt, azt be kell jelenteni a NAV-nak? Köszönettel: Királyné Anikó

Katás egyéni vállalkozó – áfahatár túllépése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozó novemberben meghaladja a 8 milliós alanyi mentes áfahatárt. Az ezt átlépő számlát már áfásan fogja kiállítani. A kérdésem az lenne, hogy a fizetendő áfát csökkentheti-e az esetleges beszerzések áfájával? Tekintettel arra is, hogy 2 évig nem választhatja majd az alanyi mentességet, ezek az évek a 2018 és 2019 évek lesznek? Legközelebb 2020-ban lehet esetleg megint alanyi mentes, ha az egyéb feltételeknek megfelel?

Áfa alanyi mentes egyéni vállalkozó értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa alanyi mentességet választott egyéni vállalkozó németországi adóalany felé teljesít szoftverfejlesztési (programozás) szolgáltatást. Beleszámít-e ezen értékesítés az alanyi mentesség értékhatárába, kell-e róla áfabevallást, adatszolgáltatást benyújtani? Áfa területi hatályán kívüli szolgáltatás egyébként? Köszönettel: Papp Éva

Függ-e az alanyi mentes értékhatár átlépése a közösségi szolgáltatásnyújtás értékétől? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó alanyi mentesként szolgáltatást nyújt magyar, illetve közösségi adóalanyok részére. Utóbbi tekintetében közösségi adószámmal rendelkezik. A törvénynek megfelelően a közösség felé kiállított számlákat havonta '65-ösön és 'A60-ason is lejelentjük. Most lassan elérné a 8 milliós alanyi mentes határt a számlakiállítások tekintetében. Kérdésként felmerült a vállalkozóban – és egy kicsit engem is elbizonytalanított –, hogy vajon azok a számlái, melyeket a közösségi adóalanyai felé állított ki, beleszámítanak-e ebbe az értékhatárba, mivel azon számlák esetében nem alanyi mentesként járt el. Az áfatörvény 188. § (2) bekezdése említi azokat a tételeket, melyeket a 8 milliós határnál nem kell figyelembe venni. Ott nem tér ki ezen szolgáltatásnyújtásokra, de mégis érdekelne az Önök véleménye. Válaszukat előre is köszönöm!

Belépés katába év közben – bevétel számítása Kérdés

2017. január 1-szeptember 30-áig a vállalkozónak 6 millió 800 ezer forint volt s bevétele. Október 1-jétől katás vállalkozó lett, és részarányosan 1 millió 999 ezer forint bevételre tehet szerint, mint katás. Össze kell-e vonni a két összeget a 8 millió forintos bevételi határhoz kötött alanyi mentesség meghatározásakor, akkor be kell-e lépni az áfakörbe, vagy külön-külön adóznak a bevételek?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iparterület-vásárlás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close