272 találat a(z) ajándék cimkére

Munkaviszonyban lévő ügyvezető ajándéka Kérdés

Egy társaság tulajdonosváltás következtében az ügyvezető részére – munkája elismeréséül – ajándékba adja a szolgálati személygépkocsiját, illetve egy terepjáró tehergépkocsit. Az ügyvezető nem rendelkezik a társaságban tulajdonrésszel, munkaviszonyban álló munkavállaló. A munkavállaló terheit a munkáltató átvállalja. Van-e ebben az esetben illetékfizetési kötelezettség, ha van, az hány százalékos? Illetve, ha nincs illeték, akkor úgy adózik, mintha bérként kapta volna? Ebben az esetben hogyan kerül kivezetésre a könyvelésből? A tehergépkocsi után áfafizetési kötelezettség is keletkezik, mivel vásárláskor visszaigényelték utána az áfát. Ebben az esetben a piaci érték vagy a nyilvántartási érték után kell megfizetni az áfát? Válaszukat előre is köszönöm.

Adóssággal terhelt ajándék – illetékkötelezettségről határozott a Kúria Cikk

A Kúria sajtótitkársága tájékoztatót közölt a Kúria Kfv.V.35.249/2018/9. számú ügyben hozott ítéletéről. Előzmény: az elsőfokú bíróság közigazgatási perben az ajándékozás útján vagyont szerző felperes terhére ajándékozási illetékfizetésről rendelkező határozatok jogszerűségéről döntött.

Év dolgozója ajándéka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: ha a cég rendezvény keretein belül az év dolgozójának tárgyi ajándékot ad, akkor milyen munkáltatói valamint munkavállalói terhekkel kell számolnia? Az ajándék értéke a minimálbér 25 százalékát jelentősen meghaladja. Kell-e átadás-átvételi elismervényt készíteni? Segítségüket megköszönve.

Nyugdíjba vonuláskor adott ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha a munkáltató a munkavállaló részére nyugdíjba vonulására tekintettel 2018-ban ajándékot ad, 53 ezer forint értékben, akkor az milyen adózási kötelezettségeket jelent a munkáltatónak, illetve a munkavállalónak? Van adómentes rész, vagy a teljes összeg adóköteles lesz? Kinél jelentkezik adófizetési kötelezettség, és mi lesz az adóalap? Milyen mértékű szja-t és ehót kell fizetni? Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Gáborné

Szja ajándékozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. júliusban a szüleimtől ajándékba kapott ingatlant 2018. december hónapban értékesítettem. Az ajándékozási szerződésben az ingatlan értékeként feltüntetett összeg 30 millió forint, melyet 35 millió forintért adtam el. (Természetesen az ajándékozáskor semmilyen költséget és illetéket nem fizettem.) Kérdésem, hogy jelen esetben mennyi az szja alapja, és mikor kell a keletkezett jövedelmem után az adót megfizetni? Köszönöm a válaszát.

Személygépkocsi ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk – nulla nyilvántartási értékű – cégautóját oda szeretné ajándékozni egyik munkavállalójának. Milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel a kft. és esetlegesen a magánszemély részéről? Köszönettel

Partner lojalitás program – pontgyűjtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem szíves állásfoglalását. Partnereink számára szervezünk lojalitás programot, melynek elsődleges célja, hogy növeljük az értékesítést, másodsorban, hogy hosszú távon elkötelezzük partner vállalkozásainkat. A program egy pontgyűjtő program, a pontgyűjtésre 3 hónapon keresztül van lehetőség, a pontbeváltás folyamatos, és még a 3 hónapos pontgyűjtési időszakon túl is egy rövid ideig van rá lehetőség. A pontokat bizonyos mennyiségű (kg) áru megrendelése után írjuk jóvá egy elektronikus rendszerben, amelybe a partner tud regisztrálni, gyűjteni a pontokat, nyomon követni a pontok állását, és az elektronikus felületen keresztül tudja beváltani is. A pontokért cserébe ajándéktárgyakat lehet választani különböző értékben. Vannak egyedi ajándéktárgyak és ajándékcsomagok is. Az ajándékok egy része logózott, más részük azonban nem. Partnereink között vannak társaságok és egyéni vállalkozók is. Az ajándéktárgyakat tehát vállalkozásoknak adjuk, és nem magánszemélyeknek. Milyen adókötelezettségek merülnek fel ezzel a programmal kapcsolatban? Válaszát előre is köszönjük.

Mi a teendő az ünnepek után, ha valami nem stimmel az ajándékkal? Cikk

A legjobb szívvel adott karácsonyi ajándékkal is előfordulhat, hogy nem tetszik, nem jó a mérete, hibás vagy nem működik. A fogyasztóvédelmi szabályok ismerete az ünnepek után is elkerülhetővé teszi a felesleges bosszúságokat – írja honlapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Céges ajándék: a juttatás körülményei is befolyásolják az adót Cikk

Adózási és adminisztrációs szempontból egyáltalán nem mindegy, minek nevezi, és milyen körülmények között szervezi a cég az üzleti partnerek, a dolgozók és azok gyermekeinek megajándékozását. Néhány dilemmára és az szja-törvény jövő évi változásaira is felhívjuk a figyelmet.

Pontgyűjtő akció keretében adott ajándék Kérdés

Elektronikai alkatrész-kereskedelmi cég vásárlóinak (kis- és nagyker is) bizonyos vásárlási érték (pontrendszerben számolva) elérése esetén különböző termékeket adna ingyenesen. Van-e ennek szja-, tao-, illetve áfavonzata, ha a beszerzéseket terhelő áfát nem helyezzük levonásba? Lehet-e az ajándék harmadik félnél felhasználható vásárlási utalvány vagy Mol üzemanyagkártya? Mennyiben számít az adott termék fogyasztói ára? Válaszukat köszönöm.

Étel mellé adott ajándék üdítő adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vendéglátóegység ételkiszállítással is foglalkozik, és a forgalom ösztönzése érdekében a kiszállított étel mellé ajándék üdítőt ad, azt adózás szempontjából hogyan kell kezelni? Reprezentációnak számít, adózni kell utána? Köszönöm szépen!

Értékpapír ajándékozása Kérdés

Egy kft. a 27 milliós értékpapírját nyilvántartási értéken elajándékozza a tulajdonos ügyvezetőnek. Az értékpapír piaci értéke 250 millió forint. Az értékpapír nyilvántartási értékének kivezetése T 86 K 37 Értékpapír 27 millió. Ez tao-alapnövelő tétel lesz. Az ajándékozás kapcsán illetékfizetési kötelezettség keletkezik. Kinek kell ezt befizetni, hogyan kell bevallani és van-e valamilyen egyéb fizetési kötelezettsége akár a kft.-nek, akár a magánszemélynek? És ha igen, milyen mértékű és milyen adónemben?

Ajándékozási illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretném a segítséget kérni: egy magyar székhelyű kft. végleges pénzeszközt kapott ajándékba a külföldi székhelyű anyavállalatától 2015-ben és 2016-ban. Ebben az esetben kell-e ajándékozási illetéket fizetni az ajándékba kapott összeg után vagy illetékmentes az összeg az Illetéktörvény 17. § (1) bekezdés n) pontja alapján? Van-e esetleg a társaságnak bejelentési kötelezettsége az adóhatóság felé? Illetve, ha van bejelentési kötelezetttség, azt utólag lehet-e pótolni? Segítségét előre is köszönöm!

Harmadik országban beszerzett és átadott ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi cég bevétele harmadik országok felé számlázott jutalék. A török üzleti partnerek részére 40 darab laptoptáskát vásároltak Törökországban 1150 dollár értékben, amelyet ott át is adtak üzleti ajándékként. Belföldi cégként keletkezik-e adófizetési kötelezettsége, amelyet a 08-as bevalláson jelenteni kell, illetve áfafizetési, -bevallási kötelezettség keletkezik-e Magyarországon? Milyen bizonylatolási mód megfelelő az ajándékátadás bizonyítására? Köszönettel: Reményi Győzőné

Ingyenes termékátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szervezetünk a sport szakterületen tevékenykedő közhasznú egyesület. Hagyományosan, immár egy évtizede megrendezünk minden évben egy sport témájú rendezvénysorozatot. A tavalyi rendezvénysorozat jó lebonyolításárért többek között vásárlási utalvány átadásával díjaztunk önkormányzatokat is. A díjazás a szervezet közhasznú céljaival egybevág (jutalmazza az önkormányzatnak a területen kifejtett munkáját, további támogató magatartását ösztönzi). A díjazást követően kételyeink támadtak az adójogi szempontból történő minősítést illetően (nem tekinthető az áfatörvény 259. § 9/A pontja szerinti közcélú adománynak). Álláspontunk szerint ez a jutalmazás nem tekinthető promóciós célú ajándéknak. Ezzel kapcsolatosan azt olvastuk, hogy előfordulhat, hogy az adóhatóság a kapott „ajándékot” ingyenes termékátadásnak tekinti és emiatt az ajándékozó céget társasági adó fizetési kötelezettség terheli. Az áfastátuszt illetően álláspontunk, hogy a vásárlási utalványokat ajándékozási célzattal vásároltuk, az áfát ezért nem vontuk és nem vonhattuk le, így az átadáskor sem keletkezik áfafizetési kötelezettség. Véleményünk szerint a társasági adó esetében ingyenes termékátadás esete áll fenn, ugyanakkor a közhasznú szervezetként társasági adó fizetésére csak akkor lennénk kötelezettek, amennyiben a vállalkozási tevékenységünk mértéke az összes bevétel 15 százalékát elérné. Ezért esetünkben sem áfa, sem tao megfizetése nem indokolt. Kérjük álláspontunk felülvizsgálatát és véleményüket az ügyben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs