170 találat a(z) adomány cimkére

Tanszercsomagot kaphatnak a rászoruló gyerekek Cikk

Tízezer forintos tanszercsomagokat állít össze az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyerekeknek – közölte Gáncs Kristóf, a szervezet elnökigazgató-helyettese csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

Adomány könyvelése Kérdés

Adomány magánszemély részére Kérdés

Veszélyhelyzet alatt adományozott védőfelszerelések utáni közteherfizetési kötelezettség Kérdés

Civilszervezetnél adomány Kérdés

Szja, áfa, kiva, társasági adó a járvány elleni védekezéshez nyújtott adományok után Cikk

A koronavírus-járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel számos adomány, felajánlás érkezik mind magánszemélyek, mind vállalkozások részéről rászoruló személyek, szervezetek részére. Kérdésként merül fel, hogy jelen esetben hogyan kell kezelni adózási szempontból ezeket az ingyenesen átadott termékeket, ingyenesen nyújtott szolgáltatásokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Tájékoztatót tett közzé a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő ingyenes termékátadások, ingyenes szolgáltatásnyújtások adózási szempontú megítéléséről.

Kórháznak nyújtott adomány áfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő, A mostani vírushelyzetben több ügyfelem is támogat kórházakat, rendelőintézeteket maszkokkal, védőfelszerelésekkel, gyorstesztekkel. Az átadások közvetlenül a kórháznak, illetve a rendelőintézetet működtető társaságnak, és nem azok alapítványának történik. Az átadásokról tételes jegyzőkönyv készül. Kérdésem az lenne, hogy ezen átadások közcélúnak minősülnek az áfatörvény szempontjából, azaz nem kell megfizetnünk az áfát az átadás után? Köszönettel Nagy Annamária

Adomány áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! A koronavírus terjedése miatt cégünk maszkokat ajánl fel adományként városunk lakói részére. Kérdésem, hogy milyen feltételekkel adható ez adómentesként, különös tekintettel az áfára? A maszkok beszerzésének áfája levonható?

Alapítvány adománya és reprezentációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány alapító okirat szerinti céljai közé tartozik a teológiai oktatás, keresztény hit és evangélium terjesztése, tanítása. Kérdésem az lenne, hogy ha az alapítvány oktatást szervez, kérhet-e az oktatáson résztvevőktől egyfajta "regisztrációs díjat", melyért nem az oktatást, hanem egy oktatásisegédlet-szerű füzetet, illetve az oktatáson kapott (elfogyasztható) kávé, üdítő, süti árát fedezné? Ha igen, erről a díjról elég-e a nyugta kiállítása a részvevők (magánszemélyek) felé? És miként tudja elszámolni az ebből befolyt összeget, esetleg adományként? Ebben az esetben a kávé, üdítő és süti reprezentációnak számít, és fizetnie kell utána az alapítványnak járulékot? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy egy alapítvány adhat-e adományt másik alapítvány részére, illetve van-e bármiféle fizetési kötelezettsége utána? Fontos az, hogy a másik alapítvány, melynek részére a (pénzbeli) adományt nyújtja, ugyanazon célt szolgálja, mint az adományt nyújtó alapítvány? Van erre valamilyen korlátozás? Válaszát előre is köszönöm.

Alapítványi adomány elhatárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban, e témakörben kaptunk már választ (célzott támogatás és működési támogatás elhatárolása). Azonban felmerült további kérdés: ha az alapítvány nem célzott támogatást/adományt kap, akkor arra vonatkozik-e az Sztv. 44. § (2) bekezdése? Például: 100 egység adományt (nem célzott) kap az alapítvány, ebből felhasznál 60 egységet működési költségekre. A fennmaradó 40 egységet kell-e elhatárolni, vagy az kimutatható a közhasznú bevételek között? Mi úgy értelmezzük, hogy a nem célzott adományt tetszőleges célra használhatja fel az alapítvány (akár működési költségekre, akár ösztöndíjra) és nem kíván elhatárolást, ha nem használjuk fel. Helyesen járunk így el? Köszönettel: Hallainé Marianna

Adomány utáni adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nem közhasznú sportegyesület egyik sportolója világversenyen való indulásához keres támogatókat. Egy gazdasági társaság nagyobb összeggel támogatná. Milyen esetben vehet igénybe a gazdasági társaság társaságiadó-kedvezményt az adott támogatás után? Amennyiben szponzorálásként adja (reklám) és számlát kér az egyesülettől, keletkezik-e az egyesületnek társaságiadó-fizetési kötelezettsége?

Adomány alapítványtól Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány adományoz egy egészségügyi szolgáltató, de nem nonprofit kft. részére pénzeszközt. Az adományt megállapodásuk alapján kizárólagosan egy egészségügyi célokat szolgáló berendezés vásárlására fordíthatja a kft.. Az adomány fejében vállalnia kell ingyenesen a berendezéssel különféle egészségügyi vizsgálatokat. Kérdéseim: az alapítványnak van-e bármely adózási kötelezettsége az adománya után? A kft. a gép beszerzése után levonhatja-e az áfát?Az adomány, mint bevétel után kell-e társasági adót vagy egyéb adót fizetnie a kft.-nek? Köszönettel!

Közhasznú egyesület ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, amely 2019-ben 140 millió forint árbevételt produkált, támogatásokból, adományokból és pályázatokból + 1 millió forintot ingatlan bérbeadásból, összesen: 151 M forint. Eladott egy ingatlant (tárgyi eszköz) 26 milli forintért. Így összesen 167 millió forint árbevétele volt. Hogyan számoljuk ki a társasági adót? Az árbevétel miatt van 15 százalék mentesség, az 25 millió forint. Az eladott ingatlan értéke 26 millió – 25 millió = 1 millió lesz az adóalap? 9 százalék tao-val? Köszönöm!

Adományként kapott épület Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy közhasznú alapítvány az általa működtetett és tulajdonában lévő emlékházhoz adományként kapott egy új épületet. Egy helyi építőipari cég építette fel, és a kész épületet az alapítványnak adta. Az épület a Földhivatalban is az alapítvány neve alá került. Kérdésem, hogy kell ezt az ügyletet helyesen lekönyvelni. Az épület bekerülési értékén bekerül az eszközei közé és évente értékcsökkenést számolok el. Egyéb bevételként lekönyvelem a bekerülési értéket, és rögtön el is határolom, és mindig csak az értékcsökkenés nagyságával egyezően oldom fel az elhatárolt bevételt évenként? Vagy az egész bekerülési értéket elszámolom bevételként? Válaszát előre is köszönöm!

Szponzori szerződés adózása – kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kivás adózó, szeretnénk támogatni pénzzel, vagy úgy, hogy mezeket (pólókat) veszünk, egy sportegyesületet, azt szeretnénk cserébe, hogy cégünk logója kerüljön ki a sportolók mezére. Milyen szerződést érdemes kötni, és hogy lehet cégesen elszámolni? Esetleg adományként, támogatásként lehet-e kezelni? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő megbízási jogviszonyban

Széles Imre

tb-szakértő

Katás bt. kültagjának jogviszonya

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close