10 találat a(z) adószám igénylése cimkére

Bérbeadás Kérdés

Lakás bérbeadása Kérdés

Külföldi cég magyar adószám igénylése Kérdés

Egy külföldi építőipari cég Magyarországon belföldi adóalanynak házat építene. Csak ezt az egy ügyletet bonyolítaná Magyarországon. Mindketten EU-s áfaalanyok. A külföldi cégnek nem lenne telephelye Magyarországon. Az építkezés időtartama nem ismert. Szükséges-e a külföldinek magyar adószámot igényelni?

Kockázati tőkealap adószáma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét arra vonatkozóan, hogy egy kockázati tőkealap köteles-e a NAV-tól adószámot igényelni, ha a következő tevékenységeket végzi: tőkeszegény cégeket pénzbeli hozzájárulással segít, melynek fejében részesedést szerez, valamint ezen cégeknek tagi kölcsönt nyújt. A tőkealap eredménye ezen kölcsönök után kapott kamatokból, a részesedés értékesítéséből származó nyereségből (több évvel a befektetés után értékesíti a részesedését), illetve a részesedésre elszámolt értékvesztésből, valamint a szabad pénzeszközei pénzintézeti kamatából származik. Keletkezik-e fentiek szerint a tőkealapnak olyan jövedelme, amely társaságiadó-köteles? Köszönettel: Szabó Tiborné

Magyar magánszemély külföldön megszerzett jövedelme Kérdés

A kérdésem a következő lenne: Egy magyar állampolgár, aki Magyarországon él (devizabelföldi), egy külföldi országból kap jövedelmet, amelyik országgal nincs kettős adóztatást elkerülő egyezmény. Mellesleg ott úgysem vonnak adót. Magyarországon a jövedelem adóköteles, és 16 százalékkal adózik. De mi a helyzet a társadalombiztosítással? Egészségügyi szolgáltatási járulékott kell fizetnie? A másik kérdés pedig ezzel kapcsolatban, hogy a cég egyáltalán fizethet-e Magyarországon élő magánszemélynek úgy, hogy a magánszemély itt dolgozik, sosem megy a külföldi országba (interneten végezhető munka)? Nem kell a külföldi cégnek itt adószámot kérnie, és itt megfizetni a "tb"-t?

Üzlet bérbeadása Kérdés

T. Szakértő! Négy testvér örökölt egy üzletet. Ebben egy zöldséges bolt működik, és a tulajdonosváltás után is szeretne működni. Azt gondolták, hogy egy testvér kér adószámot, és ő ad majd számlát, az év végén az adóbevallásban pedig elosztják négyfelé a bevételt, és mind a négyen bevallják a rájuk eső részt. Aki az adószámot szeretné kérni, annak van egyéni vállalkozása, melyet 2014. 02. hótól szüneteltet. Kérdésem: kaphat külön a bérbeadásra adószámot, vagy vissza kell jönnie működő egyéni vállalkozónak, és a vállalkozói adószámmal adhat számlát? Köszönettel Fidler Gáborné

Nyaralótulajdonosok, figyelem! Így lehet szálláshelyet kiadni Cikk

Beindult a nyári “nagyüzem” a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatóknál is, ennek ürügyén ismertetjük a bejelentési kötelezettségre, valamint a számlázásra vonatkozó szabályokat.

Erdő haszonbérbe adásának számviteli és adózási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély erdőt adott haszonbérletbe egy vállalkozásnak. A haszonbérleti szerződés határozott idejű, 5 éven túli időre szól. Ezzel kapcsolatosan több kérdésben szeretném a segítségét kérni: - A vállalkozás könyveiben a haszonbérletből származó kötelezettséget milyen módon kell nyilvántartásba venni? Mint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, vagy pedig a haszonbérlethez kapcsolódó bérleti díjat a szerződésben meghatározott időre el kell határolni, és időarányosan évente feloldani? Lehet-e bevételarányos feloldást alkalmazni akkor, ha a szerződésben a bérleti díj megfizetése a fakitermelési bevételhez van kötve? - Másrészt a magánszemélynek milyen "bizonylatot" kell kiállítania a haszonbérletről? Egyáltalán kell-e? Ehhez kapcsolódóan az adóhatóságtól kell adószámot igényelnie és számlát kell kiállítania? - Harmadrészt jól gondolom-e, hogy a magánszemélynél a haszonbérletből származó jövedelem adómentes a fenti feltételek fennállása esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Vaterázók, figyelem! Itt a NAV válasza, mikor kell adószám – példák! Cikk

Mikor kell adószámot kérniük a magánszemélyeknek ingóságok értékesítése esetén, és mikor nem? Évi 600 ezer forint alatti bevétel esetén kell-e adószám? Lehet-e visszamenőleges hatállyal alanyi adómentességet választani, ha valaki a gazdasági tevékenysége megkezdése után kér – jogszerűtlenül – adószámot? Hogyan kell visszamenőlegesen – bevételi bizonylatok híján – áfabevallást benyújtani? – egyebek között ezekre a kérdésekre kért választ az Adózóna.hu a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Értékesítés vaterán üzletszerű tevékenységként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vaterán szeretnék saját készítésű tárgyakat (szappanok, krémek) árusítani, ha jól értelmezem, akkor ez már üzletszerű tevékenységnek minősül. Az éves bevételem előre láthatólag nem érné el a 600 000 forintot. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben milyen adókat kellene fizetnem, be kell-e valamilyen módon jelentkeznem az adóhatóságnál, illetve van-e valamilyen nyugtaadási kötelezettségem? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close