• Szemző Gyula
Hozzászólások 0

Bérbeadás

Ingatlan-bérbeadás – tulajdonostársak közössége Adott egy család, amely több tagjának (élettársak és azok gyermekei) is vannak ingatlanjaik, amelyeket bérbe adnak. Van, amely 1–1 személy tulajdona, van, amely 2–2 személy tulajdona. Jelenlegi formájában, mint magánszemély bérbeadó az alanyi mentes egyéni vállalkozói áfakeretet ez hátrányosan érinti. A törvényi értelmezésben áfatörvény 5. (2) nem látok kitételt, hogy ingatlantulajdonosnak kellene lenni a kijelölt képviselőnek. Az sem értelmezhető belőle, hogy a tulajdonostársak közösségében minden tulajdonosnak, minden ingatlanban kellene tulajdonosnak lennie. Ha valaki közös ingatlannal már benne van a tulajdonostársak közösségében, akkor 1/1 tulajdonú ingatlan is bevonható? Vagy a közös ingatlanok bérbeadása mehet a tulajdonostársak közösségén keresztül, a kizárólagos tulajdonú ingatlan pedig csak magánszemélyként, közvetlenül? Vagy adjon pl. 1–1 százalék tulajdonrészt át valakinek, (családtag esetében illetékmentes) mert akkor megvalósul minden ingatlan esetében valamilyen formában és összetételben a közös tulajdon? Tulajdonostársak közössége létrehozása, működtetése hogyan történik? Akár magánokiratban létrehozzák a tulajdonosok, találnak egy fantázianevet, és a 20T201 nyomtatványon bejelentik, kérnek adószámot? Kötelezett-e külön pénzforgalmi számlát nyitni, vagy használható valaki saját bankszámlája? Havonta kell 08 bevalláson a tulajdonosoktól, illetve a megjelölt résztulajdonostól a nyilatkozat szerinti (10 százalék vagy tételes) bevallás?


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close