15 találat a(z) adónyilatkozat cimkére

Szja-bevallási módok és határidők 2016-ban Cikk

A személyijövedelemadó-bevallásnak több módja lehetséges a jövedelem típusa, a kedvezmények és egyéb feltételek függvényében. A NAV összeállítása segít abban dönteni, hogy melyik bevallási módot választhatja, és melyik jár a legkevesebb adminisztrációval.

Jó adózó, rossz adózó: a 2016-os adómódosításokról vitázik a parlament Cikk

Ki a jó adózó, ki a rossz adózó, és ez milyen következményekkel jár? Szerdán kezdi meg és várhatóan be is fejezi az őszi adócsomag általános vitáját az Országgyűlés. Az október 13-án beterjesztett adótörvény-változásokról a Deloitte által összeállított áttekintést közöljük.

Viszlát, söralátét! Jön az szja-bevallási nyilatkozattétel Cikk

A személyi jövedelemadóról (szja), valamint az adózás rendjéről szóló törvények adóbevallásra vonatkozó szabályait is módosítja a kormány által a parlament elé terjesztett új adótörvénycsomag.

1453NY adónyilatkozat benyújtása Kérdés

Jogosult-e az az adóalany a 1453Ny nyilatkozat benyújtására, akinek 2014. évben több munkahelye volt? A munkáltatóktól munkabért és költségtérítést kapott.

Hibák az szja-bevallásban! Ezekre figyeljen nagyon a kitöltéskor Cikk

A május elejéig benyújtott dokumentumok mintegy 18 százaléka hibás – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Melyek a leggyakoribb hibák?

Bevallás az egyes adókötelezettségekről Esemény

2014. május 20.

Ki választhatja a söralátétes bevallást? Cikk

A személyijövedelemadó-bevallás legegyszerűbb módja az adónyilatkozat, amit sokan csak „söralátét-bevallásként” emlegetnek. Ez – egyéb törvényi feltételek megléte mellett – akkor választható, ha a munkáltatók által levont adó, adóelőleg, és a ténylegesen fizetendő adó különbözete nem több ezer forintnál, hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Szja-bevallás: mikor készítheti el a munkáltató? Cikk

A magánszemélyek január 31-ig nyilatkozhatnak arról a munkahelyükön, hogy kérik a 2013. évi személyi jövedelemadójuk munkáltatói megállapítását (13NY29 számú nyilatkozat). A nyilatkozat jogkövetkezmények szempontjából az adóbevallással egyenértékű. A magánszemélyeknek abban az esetben is nyilatkozniuk kell, ha nem kérik a munkáltatói adó-megállapítást annak ellenére, hogy a munkáltató egyébként azt vállalná (13NY30-as számú nyilatkozat).

Zavar a köbön: brutális pluszterhet varrt a NAV a munkáltatók nyakába! Cikk

A munkáltatóknak nemcsak az év végén meglévő dolgozóik számára, hanem az év közben kilépett (volt) alkalmazottaiknak is összesítő igazolást kell adni január 31-éig, a náluk kapott jövedelemről, a levont adóról. A NAV kitöltési útmutatója azt is elrendeli, hogy ennek halmozva tartalmaznia kell az előző munkáltató(k)tól kapott bért is, annak ellenére, hogy a törvényből ez nem következik. Mindez az szja-törvény adónyilatkozatra (''söralátétes'' bevallásra) vonatkozó átgondolatlan ''egyszerűsítési'' szabályozására hivatkozva, megkérdőjelezhető módon történik – áll az Adótanácsadók Egyesületének OTS-közleményében.

Fontos adózási határidők! Indul az szja-bevallási szezon Cikk

Hamarosan megérkeznek a személyijövedelemadó-bevalláshoz szükséges nyomtatványok, illetve információk. A munkavállalóknak még ebben a hónapban nyilatkozniuk kell arról, kérik-e munkáltatójuktól adójuk megállapítását, illetve a bevallás elkészítését. Az állami adóhatóság ebben az évben is elkészíti a bevallást azoknak, akik ezt igénylik, erről február 17-ig kell nyilatkozni – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Hogyan töltsük ki a „söralátét”-adónyilatkozatot? Cikk

A 2011-es évről benyújtandó személyi jövedelemadó bevallási szezon újdonsága a söralátét nagyságú bevallás. A NAV nagyon meg akart felelni a politikai elvárásnak, ezért a szükségesnél két sorral (vagy sörrel) kevesebb sort tett fel a söralátétre.

Szabálytalan adóigazolások az adónyilatkozathoz Cikk

A részvények osztalékának kifizetéséről kiadott egyes kifizetői igazolások nem felelnek meg a Szja törvény előírásának. Mit kell tudni az adónyilatkozatról és az adóigazolásokról?

"Az adóhatóság saját magával vitatkozik" Cikk

Az úgynevezett bizonytalan adójogi helyzet bejelentésére 2012. január 1-jétől van lehetősége az adózóknak akkor, ha úgy véli, hogy az adókötelezettsége adójogi megítélésében bizonytalan. Az adóhatóság szerint nem fordulhat elő olyan eset, hogy az adónyilatkozatot kitöltő magánszemélynek be kelljen jelölnie a bizonytalan adójogi helyzetét az adónyilatkozaton. Az adóhatóság, Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője szerint téved.

Adóbevallás: hol akad el az adózó? Cikk

Kormányzati ígéret marad a söralátétnyi adóbevallás, miért nem egyszerű kitölteni az adóhatóság által elkészített adónyilatkozatot.

Hibás a NAV által kiadott adónyilatkozat Cikk

Megjelent a 1153ANY nyomtatvány. Ezen tehet adónyilatkozatot a magánszemély, ha meg akarja úszni az adóbevallást. A nyomtatvány a személyes adatokon túl mindössze három sort tartalmaz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close