23 találat a(z) adómentes támogatás cimkére

Kiküldetésben Magyarországon: lakhatási támogatás külföldi dolgozónak Cikk

Magyarországon kiküldetésben lévő, külföldi és egyben külföldi adóilletőségű dolgozónak adható-e adómentesen lakhatási támogatás? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Hány évi támogatást lehet figyelembe venni Kérdés

Ingyenes óvodai térítés szja-mentessége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az ingyenes óvodai térítéssel kapcsolatban lenne pár kérdésem: 1. Olyan személynek is adható, aki nem szülője az óvodás gyermeknek? 2. Kötelező-e a számlán szereplő összeget téríteni, vagy annál kevesebb is adható? Ha magánszemély nevére szól a számla, akkor részére átvételi elismervénnyel kevesebb összeg kifizethető-e? 3. Csak az étkezés vagy menza költsége téríthető-e adómentesen?

Alkalmazottnak egyösszegű lakásvásárlási támogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Munkavállalónk számára szeretnénk lakásvásárlási támogatást nyújtani. Egyedülállóként igazolt jövedelme alapján nem tudja a vásárláshoz szükséges önerőt teljes mértékben biztosítani, viszont így a banktól nem kap hitelt. Milyen formában tudnánk számára adómentes támogatást nyújtani? Tudunk neki mint munkáltató közvetlenül segíteni, vagy csak hitelintézeten keresztül? Mekkora lehet a támogatás mértéke, lehet-e egyösszegű a támogatás, és milyen nyilatkozatokat kell kitöltenünk? Az adómentességhez milyen részeket kell vizsgálnunk – gondolunk itt a szobaszámra stb.

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató vele munkaviszonyban álló alkalmazottnak adómentes munkáltatói támogatást adna. Egyszeri 3 millió 300 ezer forintot. Mindenben megfelel az adómentes juttatás követelményeinek, de a 15/2014 NGM-rendelet 2. § (4) bekezdése alapján igazolás kell. Erről nem tudott tájékoztatást adni a cég számláját vezető bank. Ki tudja ezt az igazolást kiállítani? Ez a támogatás mind a munkáltató, mind a munkavállaló részére adómentes? Válaszukat előre is köszönöm!

Lakáscélú hiteltámogatás adómentességének alapja Kérdés

Munkavállalónkat lakáshitel visszafizetésében cafetéria keretében támogatjuk. Időközben felvetődött a kérdés, hogy mit vegyünk figyelembe az adómentes támogatás alapjának. A vásárolt lakás vételárát, 6 millió 500 ezer forintot vagy a felvett hitel mértékét? Lakáskaszával kombinált FHB-hitelt vett fel, 3 millió forintot, de már most csak a lakáskasszának járó 1 millió 500 ezer forintot fizeti. Mit kell figyelembe vennünk a 30 százalékos értékhatárnál?

Dolgozó részére biztosított bérlemény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. néhány alkalmazottjának bérel lakást, nem mindenkinek, a bérleti díjról és a rezsiköltségről a kft. kapja a számlát, és annak ellenérték költségként elszámolja. Egy lakásban egy alkalmazott van elhelyezve. Kérdésem a következő: ha megáll a mobilitási célú lakhatási támogatás esete, akkor az adómentes részen felüli rész hogyan adózik a munkáltató illetve a dolgozó részéről? A munkáltató eljárhat-e úgy, hogy az adómentesen adható részen felüli albérleti díjat és rezsiköltséget továbbszámlázza a dolgozónak? Köszönettel várom válaszát!

Albérlettámogatás külföldi munkavállalónak Cikk

Külföldi munkavállalók is kaphatnak mobilitási célú lakhatási támogatást, ha az egyéb feltételek teljesülnek? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Elhunyt magánszemély végleges adója, adómentes támogatások Cikk

Magánszemély halála esetén felmerül a kérdés, adókötelezettséget is örökölnek-e a hozzátartozók. Cikkünkben részletezzük az elhunyt adózására, valamint a halála után a hozzátartozóknak juttatott támogatásokra vonatkozó szabályokat.

Adómentes lakhatási támogatás, kényelmesebb szállás januártól Cikk

Két ponton is módosul 2017. január elsejétől a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény a munkavállalók mobilitásának növelése érdekében. Változik a munkásszálláson történő elhelyezés adómentességét biztosító fogalom, és jön az adómentes mobilitási célú lakhatási támogatás.

Adómentes lakásvásárlási támogatás Kérdés

A 15/2014. NGM-rendelet 6. §-a értelmezéséhez kérek segítséget. Jól értem, hogy a korábban, 6 hónapon belül vásárolt lakáshoz (amennyiben a többi feltételnek megfelel) is adható egyösszegű munkáltatói támogatás? Hitelfelvétel nem történt.

Adómentes munkáltatói támogatás lakáscélra 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm válaszát az "Adómentes munkáltatói támogatás lakáscélra" című kérdésemre, amelyet szeretnék még egyszer tisztázni konkrét esettel. Tehát, ha egy 30 millió forint vételárú ingatlant vesz kettő tulajdonos (férj és feleség) 50-50 százalék arányban, tehát 15-15 millió forint értékben, akkor egyidejűleg adómentesen kaphatnak 4,5 millió forintot fejenként, azaz összesen 9 millió forintot (ez a 30 millió forint 30 százaléka). Előre is köszönöm!

Adómentes munkáltatói támogatás lakáscélra Kérdés

Tisztelt Adószakértő! A munkáltató által nyújtható adómentes lakáscélú támogatással kapcsolatban lenne három kérdésem: 1. Az 5 millió forintos támogatási határ (30 százalékig) személyenként vizsgálandó? Jól értelmezzük-e, hogy abban az esetben, ha egy 30 millió forint vételárú ingatlant férj és feleség 50-50 százalékos tulajdonrész szerzése mellett vásárol 15-15 millió forintért, akkor fejenként a 15 millió forintos vételár 30 százalékát, azaz 4,5 millió forintot kaphatnak adómentesen? (Azaz nem az ingatlan teljes vételárának a 30 százalékát (9 millió forintot) kell az 5 millió forinttal összevetni, és ketten együtt kaphatnak 5 millió forintot.) 2. A hitelintézeten keresztül történő folyósítás azt jelenti, hogy a támogatott munkavállaló jelzi a bankjában, hogy a munkáltatója szeretné támogatni a lakásvásárlását (ezt a munkáltató megerősíti a bank felé). A munkáltató a megfelelő időben, megfelelő nyilatkozatok birtokában a munkavállaló lakossági folyószámlájára utalja a támogatás összegét, melyet a munkavállaló tovább fog utalni a vételár részeként. A megfelelő adminisztrációval a bank nyilván fogja tartani, hogy a munkáltató által utalt támogatás (4,5 millió forint a fenti példában) lakáscélra került felhasználásra (például a munkavállaló az eladónak utalja tovább. Itt hangsúlyoznám, hogy hitel felvételére nem kerül sor. 3. A támogatás adómentessége szempontjából van-e annak bármiféle jelentősége, hogy az említett férj és feleség 50-50 százalékban egy további lakás tulajdonosai is (haszonélvezettel nem terhelt)? Köszönöm!

Csak így lehetnek adómentesek az egyes támogatások Cikk

Rendszerint adómentesek a magánszemélyeknek nyújtható támogatások a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény szerint, azonban számos – jellemzően a tevékenységekhez kötődő – támogatás van, amely után csak akkor nem kell adót fizetni, ha a felhasználására vonatkozó feltételeket, elszámolási szabályokat a támogatott magánszemély betartja.

Adómentes lakáscélú támogatás: mikor méltányolható a lakásigény? Cikk

Az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás számos feltételének egyike, hogy a támogatással érintett lakásnak meg kell felelnie a méltányolható lakásigénynek. Az érdekelt magánszemélyek és munkáltatóik meglehetősen tanácstalanok, hogy mit kell tudni erről?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs