1839 találat a(z) adó cimkére

Adószámos nyugdíjas magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos nyugdijas magánszemély faipari kéziszerszámok felülvizsgálatáért egyszerűsített készpénzes számlát állított ki nulla áfával. Mint kifizetőnek milyen járulékokat, adót kell utána megfizetni és be kell-e jelenteni? Válaszukat előre is köszönöm.

Bérelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakártő! Kft. egyszemélyes tagjaként az ügyvezetést is ellátva és személyesen közreműködve milyen minimális adófizetési és bevallási kötelezettségem keletkezik, ha ezzel egyidejűleg katás egyéni vállalkozásom is van? Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Adott egy osztrák állampolgár, aki Ausztriában vállalkozóként dolgozik fogorvosként. Magyarországon alanyi adómentes egyéni vállalkozó, mert Magyarországon előadásokat tart egyetemeken, illetve magyar egyéni vállakozóként állít ki számlát az USÁ-ba, Németországba. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben hogyan alakul az itthoni, illetve Ausztriában teljesítendő adó- és járulékfizetési kötelezettségére? Köszönöm válaszát! Kelemenné T. Henrietta

Bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

Ingatlan adásvétele Kérdés

Tisztelt Cím! Ingatlaneladással és -vétellel kapcsolatban kérem a segítségét: 2017-ben vásárolt egy magánszemély ingatlant 8 millió forintért. Erre az ingatlanra mintegy 2 millió forintot költött számlákkal igazolva. 2018 évben megvennék tőle az ingatlant 35 millió forintért. Az összegből egy másik ingatlant szeretne építeni, ami valószínű többe lesz, mint 35 millió. 2018-ban el is kezdené az építkezést. Adózás szempontjából számít-e, hogy az összeget új ingatlanra költi vagy mindenféleképpen meg kell fizetni a 25 millió forint után a 15 százalék szja-t? Köszönöm válaszukat! Üdv Éva

Felújítás kivezetése a főkönyvből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás 4-5 évvel ezelőtt felújíttatott egy ingatlant, mely akkor a telephelye volt. 2017-ben megszűnt telephelyként működni ez az ingatlan. A kérdésem az lenne, hogy ha az ingatlan a vállalkozás tulajdonában van, akkor hogyan kell kivezetni a főkönyvből, illetve ha nem a vállalkozás tulajdonában, hanem magánszemély tulajdonában van az ingatlan, akkor hogyan kell kivezetni a főkönyvből? A másik kérdésem az volna, hogy ezeket az eseteket hogyan kell a társasági adóban kezelni (például: adóalapnövelő tételként)? A harmadik kérdésem az volna, hogy a magánszemélynek van-e valamilyen adófizetési (szja, eho) kötelezettsége ilyen esetben? Köszönettel várom válaszát.

De minimis Kérdés

Csak tao-kedvezményként kívánunk de minimist igénybe venni A 100 ezer, illetve a 200 ezer euró de minimis korlát az adóalapra vagy a támogatástartalomra (adóra) vonatkozik?

Svájci cég magyar leányvállalatától kapott osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar társaságnak 100 százalékban egy svájci társaság a tulajdonosa. A magyar cég által az anyavállalatnak kifizetett osztalék után kell-e adót levonnia, illetve van-e bármilyen adatszolgáltatási kötelezettsége a magyar társaságnak a svájci céghez átutalt osztalékkal kapcsolatban? Válaszukat köszönöm.

Munkaviszonnyá minősített katás jogviszony – adók és bírságok Cikk

Ha a NAV úgy ítéli meg, hogy a katás megbízási vagy vállalkozási jogviszonyunk burkolt munkaviszony, tekintélyes adó- és bírságfizetési kötelezettséget állapít meg. Ebben az esetben ugyanis a munkaviszony minden adóját és járulékát és a bírságokat is meg kell fizetni.

Így adóztatná az unió a digitális multikat Cikk

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatta javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására, és átmeneti intézkedésként 3 százalékos adót vetne ki az érintett cégek, például a Google és a Facebook éves európai forgalmára.

Ingatlanértékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Egy 2016-ban örökléssel szerzett lakás értékesítve lett 2017-ben. Az adóbevallás során a szerzési értékbe beszámítható-e a megfizetett öröklési illeték, azaz az ingatlan szerzési értéke= az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték+a megfizetett öröklési illeték? (Nem egyenes ági öröklésről lévén szó.) Köszönettel!

Javaslat készül a digitális cégek megadóztatására Cikk

Csütörtöki sajtójelentések szerint az Európai Bizottság javaslatot készít az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására, a várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő tervezet értelmében az érintett cégeknek 3 százalékos adót kellene fizetniük az éves forgalmuk után.

Vállalkozói munka külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett és csak magánszemélyek tulajdonában lévő kft. a tulajdonában lévő mozgó büfékocsival alkalomszerűen zenei fesztiválokon kíván részt venni, EU-s és EU-n kívüli országokban. A fesztivált külföldi cég szervezi, akivel a kft. szerződést kötne, ami a bérleti díjat és az egyéb szolgáltatást tartalmazná. Ez sok esetben a bevétel százalékában van megadva. Kérdésem, mivel Magyarországon pénztárgépet használ a kft., ez a fenti esetekben hogyan működik? Külföldön is használnia kell? Hol adózik a kft.? Az áfakulcsok hogyan alakulnak? Kérem, hogy az idevonatkozó törvényi hivatkozásokat is adja meg . Köszönettel és üdvözlettel GG

Brüsszel szerint a magyar adószabályokat agresszív adótervezésre használják a multik Cikk

Nagyjából az előző években már említett kockázatokra hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság magyar gazdaságról készült idei országjelentése, amely ugyanakkor bizonyos jelekből arra következtet, hogy a hazai adószabályokat a multinacionális cégek agresszív adótervezésre használták ki. Brüsszelben úgy látják, hogy Magyarország korlátozott előrehaladást ért el a tavalyi országspecifikus ajánlások teljesítésében, ami azonban nem tér el az EU átlagától.

Csökkentik az adókat Kínában Cikk

Kínában 174 milliárd dollárnyi adócsökkentést hajtanak végre az idén, miközben a kormány a költségvetési bevételek növekedésével számol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close