1832 találat a(z) adó cimkére

Svájci cég magyar leányvállalatától kapott osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar társaságnak 100 százalékban egy svájci társaság a tulajdonosa. A magyar cég által az anyavállalatnak kifizetett osztalék után kell-e adót levonnia, illetve van-e bármilyen adatszolgáltatási kötelezettsége a magyar társaságnak a svájci céghez átutalt osztalékkal kapcsolatban? Válaszukat köszönöm.

Munkaviszonnyá minősített katás jogviszony – adók és bírságok Cikk

Ha a NAV úgy ítéli meg, hogy a katás megbízási vagy vállalkozási jogviszonyunk burkolt munkaviszony, tekintélyes adó- és bírságfizetési kötelezettséget állapít meg. Ebben az esetben ugyanis a munkaviszony minden adóját és járulékát és a bírságokat is meg kell fizetni.

Így adóztatná az unió a digitális multikat Cikk

Az Európai Bizottság (EB) szerdán bemutatta javaslatait az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására, és átmeneti intézkedésként 3 százalékos adót vetne ki az érintett cégek, például a Google és a Facebook éves európai forgalmára.

Ingatlanértékesítés adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdéssel fordulok Önökhöz. Egy 2016-ban örökléssel szerzett lakás értékesítve lett 2017-ben. Az adóbevallás során a szerzési értékbe beszámítható-e a megfizetett öröklési illeték, azaz az ingatlan szerzési értéke= az illeték-kiszabáshoz figyelembe vett érték+a megfizetett öröklési illeték? (Nem egyenes ági öröklésről lévén szó.) Köszönettel!

Javaslat készül a digitális cégek megadóztatására Cikk

Csütörtöki sajtójelentések szerint az Európai Bizottság javaslatot készít az információtechnológiai nagyvállalatok megadóztatására, a várhatóan jövő héten bemutatásra kerülő tervezet értelmében az érintett cégeknek 3 százalékos adót kellene fizetniük az éves forgalmuk után.

Vállalkozói munka külföldön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Magyarországon bejegyzett és csak magánszemélyek tulajdonában lévő kft. a tulajdonában lévő mozgó büfékocsival alkalomszerűen zenei fesztiválokon kíván részt venni, EU-s és EU-n kívüli országokban. A fesztivált külföldi cég szervezi, akivel a kft. szerződést kötne, ami a bérleti díjat és az egyéb szolgáltatást tartalmazná. Ez sok esetben a bevétel százalékában van megadva. Kérdésem, mivel Magyarországon pénztárgépet használ a kft., ez a fenti esetekben hogyan működik? Külföldön is használnia kell? Hol adózik a kft.? Az áfakulcsok hogyan alakulnak? Kérem, hogy az idevonatkozó törvényi hivatkozásokat is adja meg . Köszönettel és üdvözlettel GG

Brüsszel szerint a magyar adószabályokat agresszív adótervezésre használják a multik Cikk

Nagyjából az előző években már említett kockázatokra hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság magyar gazdaságról készült idei országjelentése, amely ugyanakkor bizonyos jelekből arra következtet, hogy a hazai adószabályokat a multinacionális cégek agresszív adótervezésre használták ki. Brüsszelben úgy látják, hogy Magyarország korlátozott előrehaladást ért el a tavalyi országspecifikus ajánlások teljesítésében, ami azonban nem tér el az EU átlagától.

Csökkentik az adókat Kínában Cikk

Kínában 174 milliárd dollárnyi adócsökkentést hajtanak végre az idén, miközben a kormány a költségvetési bevételek növekedésével számol.

Bevallás adóról, járulékokról és egyéb adatokról Esemény

Két százalék körüli adót kaphatnak az adóelkerülő multik Cikk

2-6 százalék közötti, az árbevételükre vetített adót tervez az EU a nagy techcégeknek – mondta el Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter egy interjúban, amit a Le Journal du Dimanche-nak adott és a Reuters észrevette. De ez az adó inkább közelebb lesz a 2 százalékhoz várhatóan – írja az Index.

Ingatlanértékesítés társaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várnám szíves állásfoglalását: Egy egyszemélyes kft. nagyértékű ingatlannal rendelkezik. A tag eladja üzletrészét egy belföldi magánszemélynek névértéken, 3 millió forintért. A kft. korábbi tagja belföldi illetőségű magánszemély, ugyanúgy, mint a vásárló tag, egy napig sem bírtak külföldi illetőséggel. Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van-e bármilyen bejelentési kötelezettségem a NAV felé akár változásbejelentő leadásának tekintetében, vagy akár illetékkivetéshez történő adatszolgáltatáshoz vagy társaságiadó-fizetési kötelezettség megállapításához? Keletkezik-e adó- vagy illetékfizetési kötelezettség bármilyen tekintetben bármelyik szereplőnél? Második kérdésem hasonló: ha egy nagy eszközértékű társaság belföldi magánszemély tagja eladja üzletrészét egy másik hasonló magánszemélynek úgy, hogy az üzletrész eladásáért nem kér többet, mint az üzletrész névértéke, keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettsége akár a régi, akár az új tagnak, akár a társaságnak? Azzal tisztában vagyok, hogy a tagok személyében történt változásról változásbejelentőt kell küldenem a NAV-nak – ez minden esetben így van, mikor olyan változás történik a társasági szerződésben/alapító okiratban mely a tagok személyének változását illeti. Válaszát előre köszönöm.

Illetékfizetés az állami adó- és vámhatósági eljárásokban 2018-ban Cikk

Milyen adó- és vámhatósági eljárásokban kell az adózónak illetéket fizetnie, mekkora ennek összege? A NAV eljárási illetékekről szóló (34. számú) információs füzetét több részletben ismertetjük.

Harmadik országbeli munkavállaló magyar munkabérének járulékai, ha külföldön rendelkezik biztosítási jogviszonnyal Kérdés

Szerb állampolgárságú, szerb állandó lakóhellyel rendelkező személy Magyarországra átjár dolgozni heti 10 órás munkaviszonyban segédmunkásként. Szerbiában biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. 1. Keletkezik-e utána a magyar munkáltatónak adó- és járulékfizetési kötelezettsége Magyarországon, illetve TAJ-számot kell-e igényelni? 2. A jövedelméből kell-e járulékot és szja-t levonni? 3. Kell-e a magyar munkáltatónak valamilyen iratot bekérni a munkavállalótól a szerb biztosítási jogviszonya igazolásához? 4. Ha magyar állampolgársága is van, az van-e hatással az előzőekre?

Külföldi állampolgárnak fizetett megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Finn (nyugdíjas) állampolgár részére szeretnénk megbízási díjat fizetni. Van adóazonosító száma, van magyarországi lakcíme, de TAJ száma nincs, így nem tudjuk bejelenteni a 18T1041-en. Miképpen kell számfejteni részére a megbízási díjat, milyen adót, járulékot kell tőle levonnunk? Kifizetőként milyen adókötelezettségünk van ezen kifizetés után? Válaszát előre is köszönöm!

Szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bet365 online szerencsejáték felületén nyert pénzösszeg után van-e bevallási és szja-fizetési kötelezettség? A cég gibraltári, ahonnan a nyeremény származik. Köszönettel Orbán Ágnes

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adomány magánszemély részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása II.

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Útiköltség-térítés megbízási jogviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close