6 találat a(z) Udvar cimkére

Milyen típusú helyi adók terhelik az ingatlant Kérdés

Hétvégi ház és udvar Kérdés

Új építésű családi ház kerítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019-ben épülő családi házat generálkivitelező építi. 5%-os adókulccsal állította ki a részszámlákat. 2020-ra maradt az udvar kialakítása és a kerítés létrehozása. Ezen munkák elvégzése után kerül sor az ingatlan használatbavételére és a végszámla kiállítására. Még ebben az évben átutalásra kerül előlegként a kalkulált összeg. A számlából ugyan nem derül ki, hogy mely munkákat tartalmaz egy-egy részszámla, de a szerződésből igen. Tudom, hogy a garázs áfája 27% még akkor is, ha az a lakóingatlan szerves része. Kérdésem arra irányul, hogy az udvar kialakítása és a kerítés megépítése is 5%-os áfával számlázandó? Köszönettel: Csuhainé

Kivett épület Kérdés

Vadásztársaság ingatlant szeretne vásárolni. Az ingatlan egy épület a hozzátartozó udvarral együtt. Az épület eddig is vadászházként működött. A tulajdoni lapon az alábbi bejegyzés szerepel: Kivett épület, udvar. Ebből a megnevezésből hogyan lehet eldönteni, hogy a felmerült felújítási költségek áfatartama majd levonható-e.

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság 5 százalékos áfakulccsal szeretné értékesíteni a 2016 szeptemberében elkészült új lakásait a vállalkozás ügyvezető tulajdonosának. Az ingatlanok egy 14 lakásos társasházban helyezkednek el. A lakások külön helyrajzi számmal fognak rendelkezni, a jellemző lakásméret 60 négyzetméter. Az ingatlanban a lakásokon kívül még a fűtéshez, az áramellátáshoz szükséges "gépház", kerékpártároló, közlekedő folyosók, lépcsőház található. Az lenne a kérdés, hogy az ingatlanok 5 százalékos áfakulccsal értékesíthetőek-e? Egy utólagos ellenőrzésnél jelenthet-e gondot, hogy a vevő az építtető vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője? További kérdés, hogy a társasház, nem lakás célú ingatlan részeire, kerékpártárolóra, gépházra, folyosókra is érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs? Az ingatlan telkén készült egy kerítés, valamint az udvart térkövezték parkolás céljából. A telek és a társasház egy helyrajzi számon van, a lakások – ahogy említettem – külön-külön alszámot fognak kapni. Az udvar és a kerítés értékesítése a lakásokkal együtt történne. Kérdés: az udvar és a kerítés tekinthetőek-e a lakások, a társasház részeinek, érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs?

Nem is hinné, mire jó még a lökhárító – Csak a milliós bírság ne lenne! Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei Udvar térségében 930 doboz adózatlan cigarettát foglaltak le egy szerb gépjárműben kialakított rejtekhelyekről. Az ügyben orgazdaság miatt indult eljárás, valamint a pénzügyőrök 1 millió forint jövedéki bírságot is kiszabtak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kata új szabálya

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás újraválasztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs