8 találat a(z) TAJ-szám cimkére

Magyar székhelyű cég amerikai tag-ügyvezető Kérdés

Érvénytelen tajszám, keresőképtelenség: új szabályok Cikk

Nemrég hirdették ki azon kormányrendelet-módosításokat, melyek arról rendelkeznek, miként kell eljárni az egészségügyiszolgáltatásijárulék-tartozás miatt érvénytelenné vált tajszám esetén, illetve a táppénz-hozzájárulás és a keresőképtelenség visszamenőleges igazolása kapcsán.

Ügyvezető megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi tulajdonú magyarországi kft. egyik ügyvezetője megbízási jogviszonyban ügyvezető. Ő harmadik ország állampolgára. Az ügyvezető adóazonosítóval, taj-számmal, taj-kártyával rendelkezik. Tartózkodási engedélyét egyéb okok miatt a hatóság nem hosszabbította meg. A kft. továbbra is megbízási díjat kíván fizetni neki. Az egészségbiztosítótól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a tartózkodási engedély megszűnésével a taj-kártyája is érvénytelen. Annak azonban nincs akadálya, hogy részére továbbra is számfejtve legyen a megbízási díj. A megbízási díjból ugyan úgy vonni kell az egyéni járulékokat és a cég is megfizeti a kft.-t terhelő járulékokat. Mindezt a 08-as bevallásban szerepeltetni kell. Kérdésünk, hogy a kapott tájékoztatás helyes -e? És, ha igen, akkor ebben az esetben a külföldi ügyvezetőt Magyarországon megilleti e az egészségbiztosítási járulék megfizetéshez kapcsolódó bármilyen szolgáltatás, illetve a nyugdíjbiztosítás megfizetésével a jövőben ő jogosult lesz-e nyugellátásra?

Hiába van tajszáma, fizetnie kell az orvosi ellátásért – ilyenkor Cikk

A társadalombiztosítóval szerződött egészségügyi szolgáltatók 2007 áprilisától kötelesek ellenőrizni a betegek jogosultságát. A jogosultság-ellenőrzés következtében, illetve egyes egészségügyi szolgáltatásoknál előfordul, hogy az ellátás csak akkor nyújtható, ha annak árát az ellátott személy kifizeti. Írásunkban a jogosultság-ellenőrzésről és az egészségügyi szolgáltatáshoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekről adunk tájékoztatást.

Külföldi állampolgár ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tulajdonosa és egyben ügyvezetője egy orosz állampolgárságú személy, aki a 70. életévét betöltötte. A társaság még tevékenységet nem végez. Rá is a havi szolgáltatási járulékfizetés vonatkozik? TAJ-számot kell igényelni, de milyen minőségben (például munkáltató vagy magánszemély)? A másik kérdésem pedig az lenne, hogy a kapcsolt munkakör esetén, amikor az ügyvezető munkaviszonyban látja el a feladatát, és tevékenységet is végez a társaságban, melyik FEOR-kóddal kell lejelenteni a 1041-es nyomtatványon? Bt. ügyvezetőjénél is működik a kapcsolt munkakör, ha a tevékenységben is részt vesz, de ott a társasági szerződésben rögzíteni kell, hogy az ügyvezetést munkaviszonyban látja el? Köszönöm válaszát.

Munkáltatók, figyelem! Új szabályok a pénzbeli egészségügyi ellátásra Cikk

A gyedre, illetve a TAJ-szám igénylésére vonatkozó előírások, valamint a méltányossági kérelmek foglalkoztatókra vonatkozó szabályai is változtak a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet módosításával.

Külföldi adóügyi illetékesség és biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német magánszemélyt szeretnék felkérni előadások megtartására megbízási jogviszony keretében egyhónapos időtartamra. az előadásokat Magyarországon kellene megtartani. A leendő megbízott német adóügyi illetékességi igazolással és német A1-es igazolással rendelkezik az adott időszakra. Ebben az esetben szükség van adóazonosító jel, illetve TAJ-szám igénylésére? Kell-e valamilyen adót, illetve járulékot levonni? Kell-e valamilyen bevallást teljesíteni? Köszönöm a segítséget.

Miért nem elég a TAJ-szám bemutatása, hogy egészségügyi szolgáltatást kapjunk? Cikk

Cikkünkből megtudhatja, mire szolgál a TAJ-szám, mikor kell a jogviszonyt ellenőrizni, s mi történik, ha valakinek megszűnik a jogviszonya.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult tárgyieszköz-értékesítés

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ügyvezető cseden

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Elveszett nyomdai számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close