98 találat a(z) Svájc cimkére

Kiküldetés? Kérdés

Svájci értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar áfaalany, belföldi és EU-s adószámmal rendelkező cég saját termékét (27%-os áfa alá tartozó) svájci vállalkozás felé értékesíti (a svájci cégnek magyar adószáma és EU-s adószáma nincs). A svájci partner továbbértékesíti a terméket egy francia vevőnek. A svájci szervezésében a terméket közvetlenül Franciaországba szállítják, az áru nem hagyja el az Unió területét. A magyar cég a svájci cég részére állítja ki a termékértékesítésről szóló számlát. Kérdésem, hogy milyen áfatartalommal kell kiállítanunk a termékértékesítésről szóló számlát a svájci vevő felé. Megoldható-e 27% áfa felszámítása nélkül az értékesítés, ha fel kell számítani a 27% áfát, a svájci cégnek milyen módon van lehetősége a NAV-tól visszaigényelni a rá hárított adót?

Kata és külföldi biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó Svájcba költözik (magyar állampolgár). Beiratkozik egy nyelvtanfolyamra, ahol kikötés, hogy Svájcban kell biztosított legyen, nem Magyarországon, ezért be kell jelentkeznie a kinti egészségbiztosítás hatálya alá. Bejelentett lakcíme is kint lesz, és a tanfolyam után el is szeretne majd helyezkedni, 4-6 órában. Ilyen esetben a vállalkozásával hogyan kell eljárni? A vállalkozását mindenképpen szüneteltetni kell? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Harmadik országba, magánszemély részére történő export áfafizetési kötelezettsége Kérdés

Svájcba tervezünk bútort szállítani magánszemély részére, aki nem végez gazdasági tevékenységet. Milyen árat kell a számlán alkalmazni: itthoni áfával növelt vagy áfamentes exportnak számít-e? Köszönöm, tisztelettel: Zsuzsa

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő, Magánszemély Svájcban bejegyzett társaságtól kap közvetítői jutalékot megbízási szerződés alapján. A magánszemély illetőségi helye Magyarország. Milyen adó- és járulékfizetési kötelezettség terheli a magánszemélyt , illetve a kifizetőt? Terheli-e a magánszemélyt szocho-fizetési kötelezettség? Ebben az esetben mi az adó és a szocho alapja ( 90% vagy 85%)? Az árfolyamszámításnál melyik napot kell figyelembe venni? Válaszát előre is köszönjük.

Orosz ügyvezető biztosításának adója és járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és bejegyzésű cég orosz tagja és ügyvezetője ügyében kérdeznék. A nevezett orosz személy lakhelye Svájcban van, nem tartózkodik Magyarországon, nincs bejelentett magyar lakcíme. Svájcban rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. A svájci hatóság nem adhatja ki az A1-es igazolást, mert nem svájci állampolgár. Leírja, hogy Svájban biztosított, és erről kiállított egy pecsételt igazolást. Magyarországon milyen adót és járulékokat kell fizetnie, mint tagi ügyvezetőnek? Hogyan (milyen kóddal) kell őt bejelenteni a T41-es nyomtatványon? A 08-as bevalláson lehet-e jelölni, hogy nincs taj száma? Köszönettel.

Svájci cégnek jutalék számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes, katás egyéni vállalkozó a Bicom cégnek számláz havonta jutalékot. A cég svájci székhelyű, a a szolgáltatás teljesítési helye Magyarország (úgy gondolom). Az áfa kulcsához alanyi mentes vagy áfa területi hatályán kívüli megjegyzéssel kell a számlát kiállítani? Be kell-e ezt havonta vallani az áfabevallás 91. sorában. A NAV telefonos munkatársa évekkel ezelőtt azt az információt adta, hogy nincs vele teendő, nem kell a bevalláson feltüntetni és AM-et kell a számlára írni, mert Svájc ugyan 3. országnak de az unió és a Svájc közötti egyezményeket is figyelembe kell venni. Több cikket olvastam és elbizonytalanodtam, hogy helyes volt-e ez a gyakorlat, vagy javítani kell ezeket a számlákat és pótolni az áfabevallásokat? A másik kérdésem szintén ehhez kapcsolódik. Amennyiben egy magyar cég, amely az általános szabályok szerint adózik az áfában és a fenti svájci céggel szerződést köt, akkor neki a számlájára áfa területi hatályán kívül-t kell írni és a bevallási gyakoriságának megfelelően a 65-ös áfa bevallás 01. és 91. sorában kell feltüntetni? Vagy mivel a szolgáltatás Magyarországon történik akkor normál áfával kell bevallani? Válaszukat előre is köszönöm.

Svájcba számlázott jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy alanyi mentes egyéni vállalkozó a Biocom részére számláz ügynöki jutalékot. A kérdésem az lenne, hogy a számlára jól van-e feltüntetve, hogy alanyi mentes az áfatartalomhoz, vagy azt kell ráírni, hogy áfa területi hatályán kívüli. Áfabevallást kell-e emiatt benyújtani és milyen időszakonként, és melyik sorban kell adatot feltüntetni? Havonta számláz a svájci cég felé. A másik kérdésem szintén ezzel kapcsolatos. Ha áfás cég számláz ugyanide, akkor neki szintén áfa területi hatályán kívüli értékesítést kell a számlára írni az áfa mértékénél és amilyen gyakoriságú az áfabevallása, aszerint kell a 91. sorban feltüntetni ezeket az ügyleteket? Válaszukat előre is köszönöm.

Vállalkozás létrehozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy német/magyar kettős állampolgár magánszemély szeretne Magyarországon vállalkozni. Jelenleg Svájcban él, ott van lakcíme és egy egyéni vállalkozása is. A magyarországi vállalkozás indításához folyamatban van egy magyar lakcím és egy adóazonosító beszerzése. Kérdésem, hogy egyéni vállalkozást is indíthat-e Magyarországon, vagy csak kft.-ben gondolkodhat, mivel Svájcban már van egy "egyéni vállalkozási jogviszonya". Köszönettel!

Adócsalással gyanúsított 40 ezer ügyfele adatait kell átadnia a svájci banknak Cikk

A svájci legfelsőbb bíróság pénteken úgy döntött, hogy átadhatják a francia adóhatóságoknak a svájci székhelyű UBS bank több mint 40 ezer ügyfelének adatait.

Import fuvar számlázása belföldi adóalanynak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunkat megbízta egy belföldi társaság egy harmadik országból (Svájc) – EU-ba (Románia) történő fuvarozással. A számlát ebben az esetben a belföldi partnerünknek 27 százalék áfával növelten, vagy az import vámolás miatt áfamentesen kell kiállítsuk? Köszönöm

Fuvarozás harmadik országba, illetve országból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magyar fuvarozó kft. A kft. Svájcba tartó, illetve Svájcból induló fuvart számláz közösségi adóalany részére, áfamentesen. Ezeket az A60-as bevallásban szerepeltetni kell? Valamint szintén Svájcból, illetve Svájcba tartó fuvart közösségi adóalany (alvállalkozó) számláz be a magyar kft. részére. Itt szintén az lenne a kérdésem, hogy az összesítő nyilatkozaton szerepeltetni kell? Illetve az áfabevallásban fizetendő adó között és a levonható adó között is kimutatható? Válaszát előre is köszönöm!

Nők országos sztrájkja Svájcban Cikk

A svájci Lausanne-ban országos sztrájkot tartanak a nők.

Áfa-visszatérítés Törökországban letelepedett adóalanyoknak Cikk

Május 22-én az 1/2019. (V. 21.) PM határozata alapján életbe lépett az áfatörvény már korábban elfogadott módosítása, miszerint meghatározott esetekben áfa-visszatérítés illeti meg a Törökországban gazdasági céllal letelepedett adóalanyt.

Svájci értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy svájci székhelyű cégnek gyártanánk termékeket. Az alapanyagot Magyarországról szerezzük be és Magyarországon gyártjuk le. A legyártás 90 napon belül megtörténik, a szállítást is mi magunk végezzük. Kérdésem, hogy a számlát milyen áfatartalommal kell kiállítani, gondolok itt a kulcsra, mert azt olvastam valahol, hogy 0 százalékos. Az áfabevallásban hol kell ezen összegeket szerepeltetni, illetve a vámfizetés hogyan történik? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close