179 találat a(z) Kína cimkére

Kínai vízum és egyéb költség elszámolása Kérdés

Kínai vízum költségét hogyan eleht elszámolni a kft.-ben abban az esetben, ha a vízumot turistaként kértük, és a befizetés is magánszemély nevén van? A magánszemély a kft. alkalmazottja, aki egy szakmai kiállításon vesz részt. Azért kértük a vízumot turistaként, mert szakmai rendezvényre meghívó kell.

Termékdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó Kínából garázsban használatos, beépített gépjárműemelő rendszert importál 375 ezer forint vámértéken. Keletkezik-e termékdíj-fizetési kötelezettség a berendezés, csomagolás után? Amennyiben igen, hogyan kell megállapítani annak alapját és mértékét?

Import tesztgyártás céljából Kérdés

Ügyfelem tesztelés céljából alapanyagot vásárolt Kínából. A tesztelés tényét a partner számlája is tartalmazza. A NAV Repülőtéri Igazgatóság határozatában "vámeljárás alá vonva fizetési kötelezettség nélkül" kitétel szerepel, vám és áfa nem került előírásra. Kérdésem, hogy ez esetben szerepeltetni kell-e a számla értékét az áfabevallásban, ha igen, mely sor(ok)ban?

Áru selejtezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy induló vállalkozás mobiltelefonokhoz importált termékeket (kijelzőket) Kínából. Sajnos az egyik szállítmány hibás termékeket tartalmazott. Az eladóval folytatott levelezés során nem tudott megegyezni a vevő a termékek cseréjében, illetve a visszaküldés (vámkezelés, szállítás, bevizsgálás) összege közel akkora lenne, mint a bekerülési érték (kb. 300 ezer forint). Hogyan tudja ezt a vállalkozás a könyveiben rendezni? Selejtezésre milyen módon van lehetőség – a hibás kijelzőkkel nem tudnak mit csinálni, megőrzik a selejtezési jegyzőkönyv alátámasztásaként? Az importáfa levonásba helyezhető, keletkezik ez esetben pótlólagos áfafizetési kötelezettségük? Köszönettel.

Importálás Kínából, majd továbbértékesítés EU-ba: vámérték? Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kínában gyártott terméket értékesítenénk Angliába. Két opciónk van: A) Kínából közvetlenül jutna el a termék Angliába – ez esetben ha jól gondolom, nem állítható ki áfamentes számla, annak ellenére sem, hogy Magyarország–Anglia között jön létre a tényleges szerződés (de az áru ugye hiába van a mi tulajdonunkban, mégis 3. országból érkezne az angol céges ügyfélhez)? B) Az áru előbb Kínából Magyarországra érkezik, itt reményeink szerint áfa-mentesen importáljuk (ez vámmentességet nem jelent, tehát azt mindenképp meg kell fizetni, jól tudom?), majd eztán Magyarországról 30 napon belül útra is kelne Angliába- áfamentes számlával. A kérdésem ez lenne, hogy B opció esetén milyen értéket kell megadni a Kína-Magyarország importáláshoz? A nekem megállapított beszerzési árat, vagy pedig rögtön a már a vevőnek szánt (értékesítési) árat? A beszerzés például 13 000 USD, amennyiért eladnám, az 20 000 USD. Melyik érték alapján kerül importálásra Magyarországon a termék? Amennyiben a 13 000 alapján – van-e lehetőség arra, hogy az angliai megrendelő ezt az összeget ne láthassa? (Tehát ne tudja kikalkulálni az én profitommal.) Nagyon szépen köszönöm!

Kínai számla számviteli teljesítési időpontja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság Kínából importál termékeket. A kínai fél megrendelés után kiállítja a számlát, eljuttatja azt a megrendelőnek, melynek alapján a társaság elutalja az ellenértéket. Kínából ekkor indítják útnak az árut, amely vámoltatás után értékesítésre kerül. Én a számviteli törvény alapján úgy értelmezem, hogy a számviteli teljesítés időpontja a vámhatározat kiállításának időpontja, függetlenül a számlán szereplő dátumoktól, és a kínai számla könyvelésekor az árfolyamot is az ezen a napon érvényes árfolyam alapján számolom. A korábban elutalt összeget előlegként könyvelem. Kérdésem, hogy helyes-e ez az eljárás? Ha rosszul gondolom, legyen szíves megírni, mi a menete a fenti eset könyvelésének. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Bodnár Ildikó

Kínából beszerzett áru Kérdés

Egyéni vállalkozó Kínából szeretne tárgyi eszközt beszerezni. Az egyéni vállalkozó áfakörbe tartozik. Mi az eljárás menete? Vámot kell fizetnie utána, mely kivetéssel történik? A könyvelésébe lekönyvelhető a számla? Áfabefizetési kötelezettség terheli? Válaszukat köszönöm! Bényi Józsefné

Jobban korlátozzák az internetet – fokozzák a korrupció elleni harcot Kínában Cikk

Súlyos büntetéssel fenyegette meg szombaton azokat a hivatalnokokat, vezetőket és pártkádereket a kínai kormányfő, akik a jövőben fegyelemsértést követnek el, vagyis korrupcióba keverednek – jelentette az MTI.

Kínai import áru Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kínai áru Magyarországon lett szabadforgalomba hozva. A vámoltatást végző cég megküldte nekünk a NAV határozatot, mely az áfát és a vámot tartalmazza, s ezen összegről számlát állított ki nekünk, melyet átutaltunk neki. Kérdésem, hogy az áfabevallásban melyik sorokban kell szerepeltetnem ezen importbeszerzést? Jól értem-e, hogy a vámkezelés, a vám összege megnöveli az áru értékét, egyben az áfaalapot?

Pénzmosással gyanúsítják az óriásbankot Cikk

A spanyol hatóságok pénzmosás gyanúja miatt házkutatást tartottak és letartóztattak öt vezető beosztású munkatársat, a mérlegfőösszege alapján a világ legnagyobb bankjának számító, Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) madridi székhelyén szerdán.

Harmadik országból termékbeszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó harmadik országból (Kína) interneten terméket rendel, nem továbbértékesítésre. Az árut a székhelyére ki is szállították. Egy kínai számla áll rendelkezésre. Hogyan adózik, és hogyan kell intézni a vámeljárást? Köszönöm. Benkéné

Harmadik országba szállítás – áfa, számlázás Kérdés

Egy kínai cég új termék online reklámját szeretné Magyarországon elkészíttetni. A reklám amerikai piacra lesz tervezve. A kérdés, hogy a kínai cégnek áfásan vagy áfa nélkül kell kiállítania a számlát? Áfa szempontból itt a megrendelő székhelye a döntő? Köszönettel.

Uniós beszerzés kínai import esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A napokban egy ekáerellenőrzés során az adóhatóság tévesnek minősítette a kínai termékimportunkat, mert a vámkezelést egy szlovák cég, a cégünk megbízásából Szlovákiában végezte, és szerinte így már uniós árucikkről van szó, dacára annak, hogy az import Kínából jött, és vevőként és vámfizetőként is a magyar cég a címzett. Kérdésem: igaza van-e a NAV-nak?

Nem az importáló országában szabad forgalomba helyezett termék áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy egyéni vállalkozó, aki Kínából importál, az EU egyik tagállamában vámkezeltet és szabad forgalomba helyezteti az árut. Ilyen esetben innentől közösségi beszerzésként kell kezelni az ügyletet és az A60-as nyilatkozaton az A oszlopban a vámoltató tagország országkódja, valamint a b oszlopban 1-essel kell feltüntetni? Van erre egyátalán lehetősége, vagy ez csak külön engedéllyel rendelkezőknek lehetséges? Előre is köszönöm.

Importszolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem segítségét. Társaságunk részére Kínában kínai adóalany piackutatást végez, illetve Kínában ottani üzleti partnereket kutat fel és hoz össze minket velük. E szolgáltatással kapcsolatban áfa nélküli számlát kapunk. Jól látom-e, hogy az áfabevallásunkban a fizetendő és a levonható sorban is szerepeltethetjük a nettó számlára jutó 27 százalékos áfaösszeget? Adóköteles bevételszerző tevékenységhez kapcsolódik a szolgáltatás. Természetesen áfaalanyok vagyunk. Előre is köszönöm a válaszát. Tisztelettel: G.Lajos

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs