37 találat a(z) A1-es igazolás cimkére

EU-s állampolgár magyarországi bére Kérdés

Külföldi munkavállalás: nehéz betartani a bonyolult adózási és tb-szabályokat Cikk

Nagyon könnyű eltévedni a külföldi munkavégzés személyi jövedelemadójának és járulékainak fizetésére vonatkozó komplex szabályozás útvesztőiben és gyakorlati problémáiban, ami bírságokhoz vezethet, vagy az érintettek elveszíthetik az ellátásokra való jogosultságot – hívta fel a figyelmet dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Külföldi kiküldetés megszakítása Kérdés

Magyarországi székhelyű gazdasági társaságunk rendelkezik Németországban fióktelephellyel, adószámmal. Munkavállalóit magyar munkaszerződéssel, A1-es igazolással, kiküldetés keretében Németországban foglalkoztatja. A szakképzett minimálbér után a járulékokat Magyarországon megfizeti, a jövedelem a munkavégzés helye szerinti országban (német) adózik. Az elmúlt időszakban, többször is felmerült, hogy amikor a munkavállalók 1-3 hét egybefüggő távollétre haza utaznak, vagy a táppénzes állományba kerülnek, akkor köteles vagyok-e a minimálbért Magyarországon adóztatni? Hol találok erre jogszabályi hivatkozást?

Orosz ügyvezető biztosításának adója és járulékai Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy magyar székhelyű és bejegyzésű cég orosz tagja és ügyvezetője ügyében kérdeznék. A nevezett orosz személy lakhelye Svájcban van, nem tartózkodik Magyarországon, nincs bejelentett magyar lakcíme. Svájcban rendelkezik heti 40 órás munkaviszonnyal. A svájci hatóság nem adhatja ki az A1-es igazolást, mert nem svájci állampolgár. Leírja, hogy Svájban biztosított, és erről kiállított egy pecsételt igazolást. Magyarországon milyen adót és járulékokat kell fizetnie, mint tagi ügyvezetőnek? Hogyan (milyen kóddal) kell őt bejelenteni a T41-es nyomtatványon? A 08-as bevalláson lehet-e jelölni, hogy nincs taj száma? Köszönettel.

Külföldön biztosított igazolása Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy magyar állampolgár biztosítotti jogállásáról van szó, akinek Magyarországon nincs állandó lakcíme, Németországban viszont van, és a németországi vállalkozásában fizeti a járulékokat. Erről E104-es igazolást hozott. Magyarországon megbízási díjas ügyvezetőként is tevékenykedik egy olyan kft.-ben, ami független a németországi cégétől. Kértük, hogy kérje ki a németországi hatóságoktól az A1-es igazolást, ám ezt megtagadták, arra hivatkozva, hogy mivel nem a német cég megbízásából dolgozik külföldön (Magyarországon), ezért erre az esetre az E104-es igazolás szolgál, A1-est nem kapott. Szeretnénk a megerősítésüket kérni, hogy ez így valóban megfelelő-e, és a magyarországi kft.-ben ez az E104-es igazolás elég ahhoz, hogy sem járulékokat levonni, sem a munkáltatónak megfizetni nem kell.

A1-es igazolással rendelkező munkavállalónak nyújtott természetbeni juttatás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Magyar kft. alkalmazottja cseh állampolgár, aki Csehországban rendelkezik társadalombiztosítással, így Magyarországon csak szja-t fizet. Kérdésem arra irányul, hogy a természetbeni juttatások után is elegendő-e az szja-t megfizetnie, vagy ebben az esetben fennáll a szochofizetési kötelezettség? Válaszukat köszönöm.

Szórólapterjesztés Ausztriában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkalehetőséget kaptam, melyben Ausztria területén kellene szórólapot terjeszteni, de feltételként szabták a vállalkozói igazolvány meglétét. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezen tevékenységet katás egyéni vállalkozóként folytathatnám-e? Úgy gondolom, hogy telephelyem nem keletkezne Ausztriában, minden nap saját autóval járnék ki, így jövedelemadó tekintetében Magyarországon kellene fizetnem az adót. Biztosítási jogviszonnyal itthon nem rendelkezem, a tételes 50 ezer forint megfizetésével itthon lennék biztosított, vagy mivel a munkát kizárólag Ausztriában végezném, ott is keletkezik bejelentési kötelezettségem? Gondolom, hogy az A1-es igazolást ki kell kérnem, amit mindig az autómban kellene tartanom. Áfa szempontjából kell közösségi adószámot kérnem? Valószínűleg egy magyar cégnek kellene számláznom, de ha mégis osztrák illetékességű cégnek kell kiállítanom a számlát, hogyan alakulna az adófizetési kötelezettségem? Segítő válaszát előre is köszönöm.

Mire kötelez az A1-es igazolás? Uniós bírósági döntések Cikk

Az Európai Unióban a személyek és a szolgáltatások szabad áramlása arra ösztönzi a vállalkozásokat, hogy munkavállalókat küldjenek az EU államaiba, valamint Liechtensteinbe, Norvégiába, Izlandra (együtt: EGT) és Svájcba. Az egyik tagállamban (kiküldő állam) működő munkáltató munkavégzés céljából ideiglenesen egy másik tagállamba (a munkavégzés helye szerinti állam) küldött alkalmazottja a „kiküldött munkavállaló”. Jelentése nem azonos a munkajogban (96/71/EK irányelv) és a szociális biztonsági jogban, ezért fontos a kiküldetés szociális biztonsági szabályainak önálló bemutatása.

Papírmunka a sofőrök külföldi minimálbérénél Cikk

„Sofőrjeink nemzetközi minimálbérét hogyan kell számfejteni, és hogyan számoljuk a járulék alapjául szolgáló összeget (Németország, Ausztria, Hollandia)? Valamint a bérjegyzékükön fel kell tüntetni külön tételenként a belföldi-nemzetközi napidíjat és az üzemanyag-megtakarítást?” – kérdezte az Adózóna olvasója. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Külföldi ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. tulajdonosa és ügyvezetője külföldi magánszemély, akinek van külföldön biztosított jogviszonya. Erről azonban sehogy sem érkezik meg az A1-es igazolás. Tehát nem tudom semmivel igazolni, hogy ott fizeti a járulékokat maga után. Kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan lehet helyesen eljárni, mivel csak egy tagállamban lehet biztosítása.

Külföldön dolgozó társas vállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy kft., melyben két testvér a tag. Villanyszerelő munkát végeznek Ausztriában két hónapon át. A minimálbér után fizetik Magyarországon a járulékokat. Kérdés: a kéthónapos ausztriai munka járulék szempontból eredményezhet-e kötelezettséget Ausztriában? A kiküldetés szabályai egyáltalán alkalmazhatók ez esetben például A1-es igazolással? Ha nem, akkor osztrák járulékokat kellene fizetni? Mi a járulék alapja ez esetben?

A1-es igazolás kiállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ukrán állampolgárokat alkalmazok hiányszakmában.(nemzetközi tehergépkocsivezető). Mivel hiányszakmáról van szó, a tartózkodási engedélyt gyorsított eljárásban, rövid időn belül megkapták, és a nemzetközi gépjárművezetői engedélyt is nagyon gyorsan. A probléma az A1-es dokumentummal van. Tudomásom szerint ez azt igazolja külföldön a munkavállaló számára, hogy nincs más tagállamban fennálló járulékfizetési kötelezettsége.Viszont egy EU-s jogszabály állandó lakhelyhez köti az A1 kiállítását. Kérdésem, mit tudok tenni hogy legyen nekik A1-esük? Ne alkalmazzam őket? Van erre valamilyen megoldás?

Adóazonosító Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar kft. külföldi illetőségű tagjának és ügyvezetőjének kötelező adóazonosítót igényelni függetlenül attól, hogy lesz-e Magyarországon adófizetési kötelezettsége vagy sem? Korábban az A1 es igazolással rendelkező személyeknek nem igényeltünk, azonban egy alkalommal kaptunk erre egy felszólítást. Várom álláspontját, hogy mi a helyes eljárás? Köszönöm

EU-s állampolgár járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Adott egy belga állampolgár. Belgiumban biztosított. Van kint egy részmunkaidős állása. Erről egy A1-es igazolása. Magyarországon céget alapított. Ügyvezető és tulajdonos is. Szeretné, ha bejelentenénk a magyarországi cégébe munkaviszonyba. Ilyen esetben miket kell levonnia, fizetnie a kft.-nek? - Járulékok? - Szja? - Szocho? - Szakképzési hozzájárulás? Köszönettel.

Katás bt. A1-essel rendelkező beltagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben kérem az állásfoglalását. Egy katás bt. beltagja és kültagja is ügyvezetésre jogosult. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el. A kültag a bt. kisadózóként bejelentett tagja. Mivel egyéni vállalkozóként biztosított, így a bt. 25 ezer forintos tételes adót fizet utána. A beltag EU-s országban biztosított. Erről A1-es igazolással rendelkezik. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a beltagot is kisadózóként? Ha a kültag lenne egyedül ügyvezetésre jogosult, akkor az hogyan befolyásolná a beltag kisadózóként történő bejelentési kötelezettségét? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close