20 találat a(z) 2019 cimkére

Katás adózó Kérdés

Ingatlan-bérbeadás: több ponton változtak a szabályok Cikk

2019. január 1-jétől változtak a termőföldnek nem minősülő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem adózásával kapcsolatos rendelkezések.

Ezek a hivatalos 2019-es nyugdíjkifizetési időpontok Cikk

A Magyar Államkincstár honlapján a 2019-es nyugdíjkifizetési időpontokról szóló tájékoztatót tett közzé.

Nyugdíjas tag ügyvezető 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. saját jogú öregségi nyugdíjas ügyvezetője – kft. résztulajdonosa – megbízási szerződéssel látja el vezető tisztségviselői feladatát. A társasági szerződés ezt tartalmazza. Jelentős jövedelmet – a garantált bérminimum többszörösét – veszi fel havonta, kiegészítő tevékenységű társas vállalkozóként megfizette 2018-ban a 10 százalék nyugdíjjárulékot, a 15 százalék szja-t; a kft. szochot, illetve szakképzési hozzájárulást nem fizetett, csak egészségügyi szolgáltatási járulékot, 7320 Ft-ot. 2019-től: milyen lehetősége van a kivett jövedelme után csak a 15 százalék szja-t megfizetni, illetve a kft.-nek nem lenne járulékfizetési kötelezettsége (munkaviszonnyal alkalmazott saját jogú öregségi nyugdíjas)? „A” terv: ügyvezetői megbízatását ingyenesen látná el, és a személyes közreműködésre munkaszerződést kötne taggyűlési határozat alapján. 1. Társasági szerződést kell-e módosítani a személyes közreműködésre is, vagy elegendő a taggyűlés határozata? 2. Munkáltató az ügyvezető, egy személyben így ő írná alá a saját munkaszerződését mint munkavállaló és munkáltató? 3. Ügyvezetői megbízási szerződésben szereplő jövedelmét nulla Ft megbízási díjra módosíthatjuk és a munkaszerződés alapján venné fel jövedelmét? 4. Ekkor ügyvezetőként marad társas vállalkozó, és munkaviszonyban dolgozó? „B” terv: ügyvezetői és a személyes közreműködését munkaszerződés alapján látná el 1. A társasági szerződést módosítani kell, szerepeltetve az ügyvezetői és személyes közreműködésre vagy elég a taggyűlési határozat? 2. Így nem lenne társas vállakozó? Mit javasol?

Kivaalap – nők 40 kedvezményes nyugdíjas bére Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2019. január 1-jétől a kiva alapjába beszámít-e a részmunkaidőben foglalkoztatott nők 40 kedvezményes nyugdíjasnak kifizetett munkabér?

Nyugdíjas ügyvezető közterhei 2019 Kérdés

Saját jogon öregségi nyugdíjas személyt (67 éves) kíván ügyvezetőnek megbízni/alkalmazni egy kft. 2019. 01. 02-ától. A nyugdíjas napi 4 órás/havi 80 órás munkaviszonyban áll, a munkaviszonyból jövedelme a rá vonatkozó minimálbért meghaladja. A kft.-ben nem tag, az ügyvezetésért díjazást nem kér. Szabályosan lehet-e és milyen esetleges közterhekkel az ügyvezetőként történő foglalkoztatása?

Letölthető Válaszadó adózási szaklapok 2019 Cikk

Válaszadó digitális kiadványainkat kizárólag előfizetőink olvashatják.

Cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018 évben havi 5000 forint juttatásban részesítette munkavállalóit meleg étkeztetés címén úgy, hogy havonta a beléptető kártyára töltötte fel az összeget. A járulék és az szja társaságunk által havonta megfizetésre került. December hónapban szeretnénk dolgozóink részére előre feltölteni a következő (2019.) évi teljes (12 hó*5000 Ft/hó) juttatás összegét. A feltöltés egy összegben történne, de a dolgozók részére a hozzáférés csak havi 5000 forint lenne biztosított. Ebben az esetben kit, mikor és milyen járulékfizetési kötelezettség terhelne? Előre is köszönjük válaszát!

Nyugdíjas polgármester járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

T. Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy a saját jogú nyugdíjas polgármester 2019. január 1. napjától jogosult-e járulékkedvezmények igénybevételére, vagyis csak az szja-kötelezettséget kell teljesítenie?

Osztalék Kérdés

Tisztelt Adózóna! A cég a 2018 éves eredményét ki szeretné venni osztalék kifizetésével. 2019-ben fogja megfizetni az adókat és kifizetni a tulajdonosoknak. Ebben az esetben már az új törvény szerint kell megfizetni az adókat, vagy az előírás évében érvényben lévő jogszabályok szerint adózik az osztalék? Válaszukat előre is köszönöm.

Utazási bérlet juttatása 2018-ban és 2019-ben Kérdés

Mi a helyes számviteli elszámolás abban az esetben, ha a 2019-re a munkáltató által megvásárolt BKV bérletek még 2018-ban átadásra kerülnek a munkavállalóknak? Megfelelő-e, ha ezt a költséget már 2018. évi személyi jellegű ráfordításként könyveli a munkáltató, a juttatás adóterheivel együtt?

Fiatal gazda támogatásának elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fiatal gazdáknak az idén folyósított támogatást bevételként kellett kezelni, mivel az Szja törvény nem terjedt ki erre a támogatásra. Azonban a 2019. 01. 01-jétől hatályba lépő Szja törvény 3. § 42. pontja már tartalmazza, a módosító törvény pedig kiegészíti az Szja törvényt a 96. §-sal (ezt még jelenleg nem látom a jogtár január 1-jétől hatályos oldalán), ami a 2016. 01. 01. után kapott támogatásokra is érvényes. Ezek szerint a 2018-ban folyósított támogatásokat már kezelhetjük úgy, hogy a folyósításkor nem bevétel, csak amikor a költség felmerül, akkor válik bevétellé a támogatás és ezzel szemben könyveljük el a ráfordítást, így biztosítva a támogatás "adómentességét"? Vagyis a korábban már "megszokott" módon kell elszámolni a támogatást? Válaszukat előre is köszönöm.

Osztalékelőleg fizetése utáni szocho 2019. évben Kérdés

Szeretnék segítséget kérni, ha 2018. évben kifizettem osztalékelőleget, majd ez osztalékká válik 2019. évben, hogyan fogok utána adózni? Ugyanis az előlegnél nem vonok utána jelenleg ehót, viszont 2019. évben megszűnik az eho, és lesz helyette szocho, akkor már a magasabb összeget kell figyelembe venni a felső határ tekintetében, vagy valamilyen átmeneti szabály? Mi van akkor, ha most megfizeti előre az ehót, annak ellenére hogy csak osztalékelőleget fizet. Az eredménytartalék lehetőséget ad osztalékelőleg kifizetésére. Köszönöm előre is a segítséget.

Osztalékelőleg Kérdés

Szeretnénk évközben osztalékelőleget kivenni. Az előleg kifizetésekor levonom az szja-t, az ehót is, mivel a tag nyilatkozik hogy vonjuk le. Az osztalék 2019 évben kerül jóváhagyásra. Kell-e valami különbözetet fizetni majd, mivel megváltozik 2019-ben az osztalék után fizetendő adók mértéke és az adóneme is!

Mobilitási célú lakhatási támogatás, 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2019. évi mobilitási célú lakhatási támogatással kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy a 2019. előtt kezdődött mobilitási célú lakhatási támogatás esetén milyen adó- és járulékfizetési szabályokat kell alkalmazni majd? Válaszát ez úton is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény válás után

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Növénybiztosítás díjbekérő, számla?

Nagy Norbert

adószakértő

Autóbérlés 3. országbelinek

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink