6 találat a(z) 18 százalékos áfakulcs cimkére

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Kérdés

5 százalékos áfakulcs a koncertjegyekre: tényleg segítené a zenészeket? Cikk

A fesztiválok elmaradása miatt, a zenészek megsegítése érdekében a Magyar Fesztivál Szövetség (MFSZ) a koncertek belépőjegyeire kedvezményes, öt százalékos áfa bevezetését kéri. A Niveus Consulting Group azt járta körbe, kinek jelenthetne ez valós előnyt, illetve léphet-e egyáltalán áfaügyben a kormány.

Cukrászda, sütemények áfája Kérdés

Változott a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfája: a törvény átmeneti rendelkezései (1. rész) Cikk

2020 január 1-jétől 18-ról 5 százalékra csökkent a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás áfamértéke. Jelen cikksorozat első részében (a témában a közelmúltban megjelent NAV-tájékoztatóban foglaltakat is elemezve) tisztázzuk a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás fogalmát, illetve a jogszabályban szereplő átmeneti rendelkezéseket. A cikksorozat második részében pedig a szálláshely – étkezés (és egyéb kapcsolódó szolgáltatások) viszonyát elemezzük, majd végül a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatos szabályokat ismertetjük.

18% áfa étkezőhelyi vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elolvastam a témában adott eddigi válaszaikat, a "Fogas kérdések ..." című NAV-választ, illetve az NGM-NAV közös tájékoztatót. Jól értelmezem ezekből, hogy amennyiben nem tudjuk elérni azt, hogy a dolgozóink ne étkezzenek az 55.30.11 alá tartozó éttermünkben munkaidejük alatt, akkor egyáltalán nem alkalmazhatjuk a 18%-os áfakulcsot? Az étterem a haltermeléssel foglalkozó telephelyünkön működik, ahol szálláshely-szolgáltatást is nyújtunk, általában az árbevételünk 20-25%-a turizmusból származik. Ez egészíti ki az abból mintegy 55-60%-ban részesedő édesvízi halgazdálkodást, területileg nem különül el tőle, a majorság központjában van és életszerű, hogy a dolgozók egy része ott ebédel. A vállalkozásnak nem kifejezett célja a munkahelyi étkeztetés, földrajzilag máshol található telephelyeken egyáltalán nem foglalkoztatja, hogy a dolgozói hol étkeznek. Itt viszont kézenfekvő. A terület egyébként külterület, ahol más étkezési lehetőség nincs. Mi elkülöníthetjük esetleg, vagy ilyen esetben teljesen kizárt a 18%-os áfa a többi vendég fogyasztására is? Másik kérdésem a horgászcentrumunkban található büfére vonatkozik, amely 55.30.14-be tartozó, hidegkonyhás büfé, az üzletköre 2140 Egyéb vendéglátóhely. A szolgáltatásnyújtás feltétel teljesül: székek, asztalok, fogyasztáshoz szükséges eszközök, takarítás, mosdóhasználat van. Ez esetben ez az Egyéb étkezőhelyi vendéglátás kielégíti a kedvezményes áfakulcs alkalmazásának feltételeit? Köszönöm! Jászné

Nyugta 18 százalékos értékesítés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha valaki nyugtaadással teljesíti a bizonylatolási kötelezettségét (ehhez minden feltétel jogszabályszerűen jelenleg még számára adott), és 18 százalékos, valamint 27 százalékos áfakulcsú termékértékesítés is történik, miképpen tudja nyugtaadás keretein belül megvalósítani azt, hogy az eltérő áfakulcsú értékesítések külön kezelhetők legyenek? Kérdésem azért merült fel, mert a nyugta nyomtatványon nincs lehetőség az áfakulcs feltüntetésére, így véleményünk szerint minden nyugtára írt összeget a magasabb áfakulcs alá tartozónak kell tekinteni. Helyes-e az álláspontunk? Válaszát előre köszönöm: Tekeli Tímea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mezőgazadasági idénymunka.

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Üzemi tanács választása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close