15 találat a(z) őstermelés cimkére

Ültetvény Kérdés

Egyéni vállalkozás szünetelése alatti őstermelés Kérdés

Tisztelt Adószakértők! Egy mezőgazdasági egyéni vállalkozó jövőre szeretné az egyéni vállalkozását szüneteltetni. Ezzel egyidejűleg kiváltaná az őstermelői igazolványt. Mivel jelenleg az egyéni vállalkozásban benne van a gabonatermesztés, azt törölnénk, majd ezt követően ugyanerre a tevékenységre váltaná ki az őstermelői igazolványt. Kérdésként merült fel, hogy amennyiben még jövőre folyósít az MÁK (MVH) számára területalapú és egyéb támogatást, amit 2019-ben igényelt meg mint egyéni vállalkozó, akkor azt a szünetelés évében (2020) kell majd az szja-bevallásában 2021-ben bevallania? Vagy, mivel ugyanaz a tevékenysége lesz őstermelőként, el lehet-e számolni őstermelői bevételként ezeket a kapott támogatásokat? Az egyéni vállalkozása mellett még társas vállalkozás tagja és ügyvezetője is. Jelenleg egyéni vállalkozóként fizeti a járulékokat. A szüneteléskor azonban úgy gondolom, hogy társas vállalkozóként kell járulékozni neki. Őstermelőként pedig nem lesz járulék izetése. Jól gondolom-e a fentieket, illetve a kapott támogatások lehetnek-e majd az őstermelés bevételei? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdálkodás – őstermelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi gazdálkodás 6 fővel, most 2 új belépő lenne, de egyik a 2019-es évben őstermelőként tevékenykedett, közel 1 500 000 Ft bevétellel. Amennyiben most belép (2019) a családi gazdaságba, milyen módon kell az őstermelőként keletkezett jövedelmét leadóznia? Szintén őstermelésből származó jövedelem, és hozzáadom a családi gazdaságban ráeső részt? Így nem lesz egyforma a családi gazdaság tagjainak a bevallása? Ugyanezen családi gazdálkodó teherautót vásárolt, valamint nyílt végű pénzügyi lízingre egy traktort, ezek elszámolhatóak egyösszegű értékcsökkenésként? Válaszát köszönöm! JT

Virágtermesztés – őstermelés Kérdés

Egy őstermelő különféle különleges salátákat és virágokat termeszt, melyeket éttermek részére értékesít. A virágok szirmát díszítésre és mint ehető virágmix használják fel az éttermek. Kérdésem: mivel a virágnak a szirmát adja el étkezési célra, ez a 250 000 Ft-os virágtermesztési korlátba tartozik vagy sem. Tekinthetem az összes ilyen bevételt őstermelői bevételnek?

Közös őstermelés, családi gazdaság – ki adja el a dinnyét? Cikk

A nyár beköszöntével itt a dinnyeszezon. A dinnye értékesítése – mivel szezonális gyümölcsről van szó – nem kis fejtörést okoz, ha közösen termelik.

Őstermelő-lízing II. Kérdés

Olvastam a szakértő válaszát, hogy a nyílv végű lízing kölcsönnek minősül, s csak a kamatokat és a járulékos díjakat lehet költségnek elszámolni. A mi esetünkben traktort vásároltunk nyílv végű lízing keretében 10 éves futamidőre, közel 15 millió Ft értékben. Az első évben közel 8 millió Ft-ot kifizettünk. A tizedik év végén 550 000 Ft-ért megvásároljuk az eszközt. A traktorra kifizetett több millió forintot nem számolhatom el a tárgyi eszközeim között? Nem lehet értékcsökkenést elszámolni (családi gazdaságnál esetleg 100%-ot)? Vagy mint bérleti díjra kifizetett összeget sem szerepeltethetem a költségek között?

Törölt adószám egyéni vállalkozó és egyben őstermelő magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyéni vállalkozónak, aki egyben áfás őstermelő is, az adószámát az adóhatóság törölte, mivel a szüneteltetés végét követően a tevékenysége folytatását nem jelentette és egyéni vállalkozását nem szüntette meg. A vállalkozás szüneteltetésese alatt főállású mezőgazdasági őstermelőként végzett tevékenységet. Az adószám törléséről semminemű határozatot nem kapott. Tudomásra jutását követően az adóhatóság új adószám kiváltásra irányuló kérelem benyújtását kérte. Kérdésem arra irányul,hogy őstermelőként milyen adóbevallási kötelezettségeket keletkeztet az adószámtörlés, hiszen az őstermelést folyamatosan végezte. Az előző adószám alatt megtermelt és raktározott termények értékesítése, ahhoz kapcsolódóan jelentkező költségek (tárolás) az új adószám alatt folyamatosan elszámolhatóak-e? Az előző adószám alatt beszerzett tárgyi eszközök költségelszámolási miképpen történhet? Az általánosforgalmiadó-elszámolások jelen esetben helyesen hogy végezhetők el? Válaszát előre is köszönöm.

Őstermelés kezdés 2017.09.29. Kérdés

Tisztelt Cím! Őstermelő év közben kezd, kérdésem az szja-val, illetve a kompenzációs felárral kapcsolatos. A 8 millió forint bevételi értékhatárt kell-e arányosítani? Mivel 3 hónap van az évből hátra, vagy nem kell számolni arányos árbevételt? Kompenzációs felárnál kell-e arányosítani, vagy csak az alanyi mentes határnál kell? Válaszukat előre is megköszönve: Tisztelettel: Himerné

Őstermelés, kacsatömés 2. Kérdés

Illetve az lenne még a jelen esethez a kérdésem, hogy tanácsot szeretnék kérni, mi lehet a megoldás, hogy milyen esetben milyen tevékenységben lenne lehetséges, hogy a kistermelés (8 millió forintos) értékhatár számításába a szolgáltatási kiszámlázott összeg kerüljön figyelembevételre? Milyen lehetőségek vannak esetleg?

Őstermelés, kacsatömés Kérdés

Kedves Szarvas Imréné! Köszönöm a választ, de itt a konkrét esetet, még mindig nem teljesen értem. Ha az áfakörös őstermelő bérhízlalásról állít ki egy számlát (nincs mellé takarmány számlája), de szállítási, állatgyógyszer, és állatorvosi költség számlái vannak. Akkor az ő KISZÁMLÁZOTT bruttó bérnevelési díján felül még az értékhatárnál számoljon egy átvételi összeggel is? Mi van, ha nincs neki melléklet a kiállított számlájához? Köszönöm szépen.

Családi gazdaság alakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2 fős közös őstermelés év közben 3 tagú családi gazdasággá alakult. Kérdésem, hogy a felmerült költségek esetén a számlán feltüntetett teljesítés alapján döntöm el, hogy az az őstermelés vagy a családi gazdálkodás költsége? Mert előfordul, hogy a számla kelte a megalakulás előtti, de a teljesítése és a kiegyenlítése már a családi gazdálkodás megalakulása utánra esik. A bevételnél ugyanez a kérdésem. Egy megkapott támogatást a bankszámlán jóváírt dátumhoz nézek, hogy 2 felé vagy 3 felé osztom, vagy ebben az esetben a határozat dátuma a fontos?

Őstermelés, egyéni vállalkozó Kérdés

Van egy családi gazdaság, ahol a családi gazdaság vezetője egyéni vállalkozói igazolvány alapján vezeti a gazdaságot. Mivel egyéni vállalkozó, ezért a járulékait havonta megfizeti a minimálbér alapján. Ha őstermelőként fizetné a járulékait (előző évi árbevétel alapján), akkor az sokkal kedvezőbb lenne számára. Az illető áfakörös. Van-e arra mód, hogy a mezőgazdasági tevékenységet nem mint egyéni vállalkozó, hanem mint őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély végezze? Lehet-e "formát" váltani, mindenféle szankció nélkül. A tevékenységi kör változatlan maradna és a termelés összes feltétele is (tárgyi eszközök stb).

Őstermelői tevékenységet hogyan örökölhet egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagymamám őstermelő volt, az általa termelt kész növényt édesapám örökli, aki egyéni vállalkozó. Van-e arra mód hogy a növény megtermeléséhez kapcsolódó költségeket, amelyekről a számlák a nagymamám nevére szólnak, édesapám "megörökölje"? Ugye mivel ő örökli és értékesíti a kész növényt a bevétele több lesz, mint amit várt, és úgy lenne fair, ha a költségeket is el tudná számolni. Köszönöm, előre is válaszukat!

Kompenzációs felár Kérdés

Héttagú család közös mezőgazdasági őstermelést folytat. Nem tudják alkalmazni a kompenzációs felárat, mert a fő családtag egy vállalkozásban 25 százalékot meghaladó tulajdoni részesedéssel bír. Ugyanez a csapat betéti társaságot alapított, amelynek fő tevékenysége mezőgazdasági termelés(szőlő). Kérdésem: a cég alkalmazhatja-e a kompenzációs felárat, ha igen, milyen összeghatárig?

Gyed melletti őstermelés Kérdés

2010-2012-ben thgy segélyben és gyedben részesültem, de mellette családi gazdálkodó is voltam. Utólag azt tanácsolták, hogy azokra a napokra amikor bevételhez jutottam a családi gazdaságban utólag kérjem a thgy és a gyed szünetelésének a folyósítását, tehát majd visszafizetem az ellátást. Ez lehetséges?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close