2 találat a(z) üzletrészcsere cimkére

Üzletrészcsere Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérem szíves állásfoglalásukat. Adott két, belföldi tulajdonosok által birtokolt két cég, X és Y Kft. Mindkét cégben ugyanazon két belföldi magánszemély a tulajdonos, 50-50%-ban. A két cégben azonos összegben található ingatlanvagyon, tehát a két vállalkozás cégértéke megközelíthetően azonos. A két tulajdonos megállapodott, hogy üzletrészeiket "kicserélik" egymással, tehát X Kft.-nek az egyik magánszemély lesz a 100%-os tulajdonosa, Y Kft.-nek a másik magánszemély lesz a 100%-os tulajdonosa. Kérdéseim: 1./ Ha a két magánszemély részesedéscserével bonyolítja le a fent leírt folyamatot, az keletkeztet-e szja- (+járulék-) kötelezettséget, annak alapján, mint ha két független értékpapírnak minősülő adásvételről lenne szó? Végső soron a részesedéscsere kapcsán mindkét magánszemélynek ugyanannyi marad a vagyona, tehát plusz jövedelem nem keletkezik a jogügyletben. 2./ Ha a két magánszemély tulajdonos névértéken (jegyzett tőke mértékében) vásárolja meg egymástól a tulajdoni részeit, akkor fizetendő-e szja a tv. 77/A § (2) alapján az adásvételek/csere után? Ez független lehet a cégértéktől, tehát, ha pl. a jegyzett tőkét meghaladó, nagy értékű ingatlanokat tartalmaznak a cégek, akkor is cserélhetnek gazdát az üzletrészek névértéken? Kérem fentiek kapcsán konkrét válaszukat, a keletkező adókötelezettség, azok alapját illetően. Előre is megköszönve segítségüket, üdvözlettel: Kaszab Éva

Kft. üzletrészcsere adózása, illeték Kérdés

"A" Kft. két magánszemély tulajdonosa: János 80 %, Anna 20 %. "B" Kft. két magánszemély tulajdonosa: János 20 %, Anna 80 %. Mindkét cég kisvállalkozás (ezen belül "B" mikrovállalkozás). Együtt alapították a cégeket, de azóta teljesen külön, önállóan működnek. Döntésük, hogy szeretnék a 20 százalékos részesedéseiket elcserélni, így János 100 százalékos tulajdonosa lenne "A" Kft.-nek, Anna pedig 100 százalékos tulajdonosa lenne "B" Kft.-nek. Nem egyenesági rokonok és nem házastársak. A két kft. piaci értéke gyakorlatilag azonos, így a két részesedés értéke is azonos. A csere így pénzmozgás nélkül történne. 1. Kérdés: fenti csere esetén van-e kedvezményes lehetőség az szja és eho számítására, fizetésére? 2. Ha nincs, akkor az szja és az eho mikor utalandó a NAV-hoz? Tárgyévi szja-bevallás esedékességekor, tehát a követő év májusában, vagy más határidőre? 3. Illetékkötelezettség vizsgálatához: illetéktörvény 102. paragrafus o) pontja definiálja a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaság fogalmát: ... a mérlegében kimutatott eszközök (ide nem értve a pénzeszközöket, pénzköveteléseket, aktív időbeli elhatárolásokat és kölcsönöket) mérleg szerinti értékének összegéből a belföldi ingatlanok mérleg szerinti értéke több mint 75 %.... Kérdésem: "Követelések áruszállításból és szolgáltatásból" érték levonandó-e a számítás során, vagy ez nem pénzkövetelésként értelmezendő, és akkor ez számításba vehető? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlaneladás adókötelessé tétele

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan bérbeadása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Exportszámlák árfolyama

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close