19 találat a(z) üzemeltetés cimkére

Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is Cikk

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Számítógép-értékesítés és -üzemeltetés Bitcoin bányászatra Kérdés

Személyszállító vállalkozás: mikrobuszvásárlás áfája Kérdés

Informatikai rendszer telepítése Kérdés

Bowlingpálya üzemeltetése Kérdés

Gyermektáborokat és aquaparkokat látogat a fogyasztóvédelem Cikk

A rendszeres ellenőrzéseknek köszönhetően 2020-ban a nyári gyermektáborokban felállított élményeszközök, trambulinok, ugrálóvárak több mint háromnegyede mindenben megfelelt az előírásoknak. Az aquaparkokban, strandokon felállított csúszdák, vízi ugrálóvárak még ennél is jobban szerepeltek, csak tizedük üzemeltetési körülményei kapcsán tárt fel problémát az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi vizsgálat.

Lakásszövetkezet közös költség Kérdés

Kettős könyvvitelű lakásszövetkezetnél a közös költség üzemelési részét elő kell írni a lakóknak, míg a felújítási rész esetén csak a befizetést könyvelem és vezetem el passzív időbeli elhatárolásba? Nem kell ezt is előìrni? A taggyűlés évente megállapítja a fizetendő közös költség összegét. A hátralékot ki kell mutatni, de ha esetleg nem kell előírni a közös költség felújítási részét, hogy mutatom ki a lakó hátralékát? A felújítási rész eredménysemleges?

Tehergépjárművel történő fuvarozás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a tanácsát kérni: adva van két jogi személy (kft.), amelyeknél a székhely és telephely egyezik, a tulajdonosi kör részben egyezik. Van-e lehetőség saját áru tehergépjárművel való szállításra mindkét cégnek, amennyiben a gépjármű az egyik cég tulajdonában van, a másik pedig üzemeltetőként szerepel? A cégek nem végeznek fuvarozói tevékenységet más cégeknek. Válaszát előre is köszönöm!

Vízijármű beszerzése Kérdés

Tisztelt szakértő, az alábbi a kérdésem: Van egy magyar zrt. EU-s adószámmal, venne folyami hajót egy svájci cégtől. Kérdés, hogy az eladó állíthat-e ki áfamentes számlát, ha az átadás helyszíne nem Magyarország, hanem Németország, és ezt követően sem kerül Magyarországra a hajó, hanem holland és német folyókon fog üzemelni a magyar zrt. üzemeltetésében. Köszönöm.

Irodaház – létesítményüzemeltető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem állásfoglalását, hogy a munkaszerződésben rögzített, "készenléti jellegű", létesítményüzemeltető munkakörben, tehát nem vagyonőri, amely portaszolgálati feladatokat foglal magába, 24/48 óra szolgálati időbeosztásban történő foglalkoztatásnál a vasárnapi munkára jár-e az 50%-os bérpótlék, ha irodaház a munkahely. Az irodaház egyébként vasárnaponként üres, azaz nincs az épületben tényleges és rendszeres munkavégzés, így jellegéből adódóan szombat-vasárnap nem üzemel, de a munkavállaló "megszakítás nélküli munkarendben, 6 havi munkaidőkeretben, egyenlőtlen munkaidő-beosztással dolgozik. Tekinthető-e "készenléti jellegűnek" a munkakör, ha az irodaház zárása után 2 óránkénti "járőrözés" van kikötve a munkaköri leírásban, ami véleményem szerint tényleges munkának minősül? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Bérelt cégautó magánhasználata és áfa-levonhatósága II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! Először is köszönöm előző válaszát!(https://adozona.hu/kerdesek/2018_7_6_berelt_cegauto_maganhasznalat_es__rhn) A továbbiakban a következő lenne az észrevételem, kérdésemre az adott válasszal kapcsolatban: Számomra nem egyértelmű, hogy tartós bérlet esetén miért könyvelnék a 16-os számlaosztályra, és miért nem az 52-es Igénybe vett szolgáltatások közé sorolom a bérleti díjat. Válaszában kiemeli, „hogy kizárólag az adóköteles termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás érdekében történő használat áfatartalma helyezhető levonásba….” Ha a magánhasználatot 25 százalékban állapítjuk meg, és a kft. a magánhasználatot nem térítteti meg a dolgozóval (nem számlázzuk ki), akkor a 75 százalék céges használat áfáját teljes egészében levonásba helyezhetem? A bérleti díj 25 százalékát pedig személyi jellegű kifizetésként könyvelem? T 52 K 454 70 866,- Ft T 466 K 454 19 134,- Ft T 55 K 454 30 000,- Ft Az üzemanyag áfája teljes egészében nem vonható le, ez beépül az anyagköltségbe, azt azonban nem kell megbontani magán és céges használatra? Az áfatörvény szerint nem vonható le a személygépkocsi üzemeltetéséhez, fenntartásához szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50 százaléka. A kocsimosás és áfája szerintem: T 52 K 38 7874,- ft T 466 K 38 1063,- ft T 52 K 38 1063,- ft Igen sokat olvastam a témában már, de nemhogy választ nem kaptam, inkább csak ellentmondásokba ütköztem. Szeretnék tisztán látni, amihez segítségét köszönöm!

Személygékocsival kapcsolatos szolgáltatások áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves állásfoglalását. Egy cég szárazföldi személyszállítással foglalkozik, melyhez 9 személyes kisbuszokat használ (nem ad bérbe, nincs közvetített szolgáltatás). Kérdésem, hogy az üzemeltetés, karbantartás áfájának 50 százalékán kívül milyen más igénybe vett egyéb szolgáltatások áfája levonható még? Gondolok itt GPS felügyeletre (minden rendszám külön tétel a számlán), autómentésre, a gépkocsi céges reklámmatricázására, a karosszéria fóliázására. Sajnos több különböző állásfoglalást olvastam már más fórumokon. Válaszát előre is köszönöm!

Régiség és műtárgy – költségek áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég régiség- és műtárgykereskedéssel foglalkozik. Különbözeti adózás szerint adózik. Az üzlethelyiséget bérel, annak vannak fenntartási költségei. Pénztárgép is használatban van az üzletben. A kérdésem az, hogy az üzemeltetéshez (nem beszerzéshez) kapcsolódó költségek (bérleti díj, közüzem, pénztárgép havi díja) áfatartalma levonható-e, és erre hol találom meg a törvényi hivatkozást? Köszönettel: Szabó Krisztina

Taxis kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. taxis tevékenységet folytat. A személygépkocsi üzembentartója a kft. tulajdonosa más. A gépkocsi üzemeltetési költségeit a kft. nevére kiállított számlák alapján számoljuk el. Kérdésem: terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség a kft.-t? Válaszát előre is megköszönve. Vadoba József

Szolárium-üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Címzett! Kell-e szolárium üzemeltetéséhez online pénztárgép 2017. január 1-jétől?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alanyi adómentes csomagküldő

Nagy Norbert

adószakértő

Svájci munkaviszony tagi jogviszony esetén

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close