24 találat a(z) üzembe helyezés cimkére

Tárgyieszköz használat megszűnése utáni écs Kérdés

Üzembe helyezésig ki nem vetett illeték Kérdés

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Támogatás elszámolása Kérdés

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Beruházás áfájának levonhatósága Kérdés

Tárgyi eszköz bekerülési értékét módosítja az árfolyam-különbözet? Kérdés

Munkavédelmi tevékenység Kérdés

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Kisfaludy-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től támogatást nyert panzió fejlesztésére. A projekt fizikai befejezése 2020 januárjában megtörtént, de már 2019-ben kaptunk támogatási előleget. Két ütemben történt a fejlesztés üzembehelyezése: 2019. júliusában és 2020 januárjában. A támogatói okirat szerint a nyújtott támogatás a 22/2017 (VI. 29.) NFM rendelet alapján csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, de arra sehol sem találunk utalást, hogy a támogatás számviteli elszámolása hogyan történhet. A mai napig nem történt még meg a végleges elszámolás. Lassan készülünk a 2019. évet zárni. Kérem mutassa be nekem, hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása, abban az esetben, ha a mérlegkészítés időpontjáig nem történik meg az elszámolás, és abban az esetben is, ha megkapjuk a maradék összeget a mérlegkészítésig! Köszönöm szépen!

Tárgyi eszköz bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk pályázati forrásból szerzett be eszközöket, amelyek nagyrészt üzemi berendezések! A kérdésem az, hogy a pályázatíró munkadíjával megemelhetem-e a tárgyi eszköz bekerülési értékét, amit az üzembe helyezésig teljesítettünk. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Családi gazdaság támogatási előlege Kérdés

Szeretnék segítséget kérni mezőgazdasági családi gazdálkodó támogatási előlegével kapcsolatban. 2018-ban beruházáshoz kapcsolódóan 90 millió forint támogatási előleget kapott a családi gazdálkodó. A beruházást meg kellett kezdenie, ezért a beszerzett eszközt üzembe is helyezte még 2018-ban, 50 millió forint volt a bekerülési értéke. A kapott előleget elszámolhatom erre a beruházásra vagy meg kell várjam a következő évben történő elszámolást a hivatallal? Köszönöm.

Napelemes kiserőmű üzembe helyezése Kérdés

Tényállás: Egy kft. építtetett egy 499 kW kimeneti teljesítményű napelemes kiserőművet. Ezt az erőművet az áramszolgáltató átvette 2018. január végén. A hatóságoktól a mai napig nem kaptuk még meg a kiserőmű használatbavételi engedélyét és a termelői földkábelhálózat létesítésének használatbavételi engedélyét. A napelemes kiserőmű 2018 januárjától termeli az áramot, és havonta számlázzuk is a MAVIR felé a megtermelt áram értékét. Az alábbi kérdéskörben szeretnénk a véleményüket kérni: 1. Üzembe helyezhető-e a napelemes kiserőmű 2018 januárjától, és elszámolható-e az értékcsökkenés úgy, hogy a hivatalos használatba vételi engedély a mai napig nincs meg? 2. Üzembe helyezhető-e a napelemes kiserőmű, hogy a telket telekként aktiválom, és a létesítményt, a termelőberendezést, a napelemes kiserőművet – amivel az áramot termeljük – műszaki berendezésként 15 év hasznos élettartammal (panelek, inverterek élettartama)? Vagy az egészet együtt egyéb építményként szükséges aktiválni? A kiserőmű használatbavételi engedélyén az alábbi szerepel: A létesítmény • az erőmű típusa: fotovoltaikus kiserőmű (kis teljesítményű erőmű) • az erőmű teljesítménye: 499 kW • erőműhöz kapcsolódik: betonházas transzformátorállomás • létesítés helye • építési engedély száma:. A dokumentumban továbbiakban építményként hivatkoznak a kiserőműre. A kiserőmű építése építésiengedély-köteles, de nem építmény. Az építési naplóban napelempark létesítése néven fut a beruházás.

Vállalatirányítási rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatirányítási rendszert vásároltunk, aminek csak a demo verzióját használjuk, mert most folyik a testreszabása és az illetékes munkavállalók oktatása a rendszer használatára. Az éles használata csak fél év elteltével várható. Mivel az immateriális javakat nem lehet befejezetlen beruházásra könyvelni, azokat egyből aktiváljuk. Viszont ténylegesen még nem használjuk a szoftvert. Ez nem okoz ellentmondást, hiszen az üzembe helyezés után már elkezdődik az értékcsökkenése is a rendszernek? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva idöszak alatti beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata/kiva törvény 20. § (7) bekezdése rendelkezik a még használatba nem vett eszközökkel kapcsolatos szabályokról, miszerint akár a személyi jellegű kifizetési adóalapja is csökkenthető a beruházásra a tárgyévben ténylegesen kifizetett összeggel, függetlenül attól, hogy az üzembe helyezés megtörtént-e. Viszont arra sehol sem találok szabályt, hogy a még üzembe nem helyezett beruházást a csökkentő tétel figyelembevétele esetén mennyi időn belül kell üzembe helyezni, vagy hogy egyáltalán üzembe kell-e helyezni, illetve mennyi időn belül lehet elidegeníteni. Ha ilyen szabályozás nincs, akkor előfordulhat, hogy a kedvezménnyel érintett beruházást végül üzembe sem helyezik, vagy rövid időn belül eladják. Kérdésem lenne, hogy tényleg nincs a beruházás üzembe helyezésével illetve elidegenítésével kapcsolatos előírás a törvényben? Köszönettel: Nagy Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs