22 találat a(z) üzembe helyezés cimkére

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Támogatás elszámolása Kérdés

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Beruházás áfájának levonhatósága Kérdés

Tárgyi eszköz bekerülési értékét módosítja az árfolyam-különbözet? Kérdés

Munkavédelmi tevékenység Kérdés

Fejlesztési tartalék feloldása Kérdés

Kisfaludy-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-től támogatást nyert panzió fejlesztésére. A projekt fizikai befejezése 2020 januárjában megtörtént, de már 2019-ben kaptunk támogatási előleget. Két ütemben történt a fejlesztés üzembehelyezése: 2019. júliusában és 2020 januárjában. A támogatói okirat szerint a nyújtott támogatás a 22/2017 (VI. 29.) NFM rendelet alapján csekély összegű (de minimis) támogatásnak minősül, de arra sehol sem találunk utalást, hogy a támogatás számviteli elszámolása hogyan történhet. A mai napig nem történt még meg a végleges elszámolás. Lassan készülünk a 2019. évet zárni. Kérem mutassa be nekem, hogyan történik a támogatás számviteli elszámolása, abban az esetben, ha a mérlegkészítés időpontjáig nem történik meg az elszámolás, és abban az esetben is, ha megkapjuk a maradék összeget a mérlegkészítésig! Köszönöm szépen!

Tárgyi eszköz bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk pályázati forrásból szerzett be eszközöket, amelyek nagyrészt üzemi berendezések! A kérdésem az, hogy a pályázatíró munkadíjával megemelhetem-e a tárgyi eszköz bekerülési értékét, amit az üzembe helyezésig teljesítettünk. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Fedor Krisztina

Családi gazdaság támogatási előlege Kérdés

Szeretnék segítséget kérni mezőgazdasági családi gazdálkodó támogatási előlegével kapcsolatban. 2018-ban beruházáshoz kapcsolódóan 90 millió forint támogatási előleget kapott a családi gazdálkodó. A beruházást meg kellett kezdenie, ezért a beszerzett eszközt üzembe is helyezte még 2018-ban, 50 millió forint volt a bekerülési értéke. A kapott előleget elszámolhatom erre a beruházásra vagy meg kell várjam a következő évben történő elszámolást a hivatallal? Köszönöm.

Napelemes kiserőmű üzembe helyezése Kérdés

Tényállás: Egy kft. építtetett egy 499 kW kimeneti teljesítményű napelemes kiserőművet. Ezt az erőművet az áramszolgáltató átvette 2018. január végén. A hatóságoktól a mai napig nem kaptuk még meg a kiserőmű használatbavételi engedélyét és a termelői földkábelhálózat létesítésének használatbavételi engedélyét. A napelemes kiserőmű 2018 januárjától termeli az áramot, és havonta számlázzuk is a MAVIR felé a megtermelt áram értékét. Az alábbi kérdéskörben szeretnénk a véleményüket kérni: 1. Üzembe helyezhető-e a napelemes kiserőmű 2018 januárjától, és elszámolható-e az értékcsökkenés úgy, hogy a hivatalos használatba vételi engedély a mai napig nincs meg? 2. Üzembe helyezhető-e a napelemes kiserőmű, hogy a telket telekként aktiválom, és a létesítményt, a termelőberendezést, a napelemes kiserőművet – amivel az áramot termeljük – műszaki berendezésként 15 év hasznos élettartammal (panelek, inverterek élettartama)? Vagy az egészet együtt egyéb építményként szükséges aktiválni? A kiserőmű használatbavételi engedélyén az alábbi szerepel: A létesítmény • az erőmű típusa: fotovoltaikus kiserőmű (kis teljesítményű erőmű) • az erőmű teljesítménye: 499 kW • erőműhöz kapcsolódik: betonházas transzformátorállomás • létesítés helye • építési engedély száma:. A dokumentumban továbbiakban építményként hivatkoznak a kiserőműre. A kiserőmű építése építésiengedély-köteles, de nem építmény. Az építési naplóban napelempark létesítése néven fut a beruházás.

Vállalatirányítási rendszer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatirányítási rendszert vásároltunk, aminek csak a demo verzióját használjuk, mert most folyik a testreszabása és az illetékes munkavállalók oktatása a rendszer használatára. Az éles használata csak fél év elteltével várható. Mivel az immateriális javakat nem lehet befejezetlen beruházásra könyvelni, azokat egyből aktiváljuk. Viszont ténylegesen még nem használjuk a szoftvert. Ez nem okoz ellentmondást, hiszen az üzembe helyezés után már elkezdődik az értékcsökkenése is a rendszernek? Válaszát előre is köszönöm!

Kiva idöszak alatti beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kata/kiva törvény 20. § (7) bekezdése rendelkezik a még használatba nem vett eszközökkel kapcsolatos szabályokról, miszerint akár a személyi jellegű kifizetési adóalapja is csökkenthető a beruházásra a tárgyévben ténylegesen kifizetett összeggel, függetlenül attól, hogy az üzembe helyezés megtörtént-e. Viszont arra sehol sem találok szabályt, hogy a még üzembe nem helyezett beruházást a csökkentő tétel figyelembevétele esetén mennyi időn belül kell üzembe helyezni, vagy hogy egyáltalán üzembe kell-e helyezni, illetve mennyi időn belül lehet elidegeníteni. Ha ilyen szabályozás nincs, akkor előfordulhat, hogy a kedvezménnyel érintett beruházást végül üzembe sem helyezik, vagy rövid időn belül eladják. Kérdésem lenne, hogy tényleg nincs a beruházás üzembe helyezésével illetve elidegenítésével kapcsolatos előírás a törvényben? Köszönettel: Nagy Péter

Informatikai csomag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beszereztünk felújított számítógépeket, 8 darabot. A szállító a számlát egy darab informatikai csomagról állítja ki, és szerepelteti rajta, hogy annak tartalma 8 darab számítógép, windows, egér, billentyűzet. Kérdésem az lenne, hogy ezt szabályosan hogyan kell üzembe helyezni? Válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan aktiválása életjáradékkal való vásárlás esetén Kérdés

Gazdasági társaság lakóingatlant vásárolt egy egyösszegű vételárért plusz életjáradékért. Az ingatlanvásárlás célja a hosszú távú bérbeadás, a cég fő tevékenysége is ez. Az adóhatóság állásfoglalása szerint az ingatlan bekerülésébe beleszámít a használatba vételig eltelt idő alatt kifizetett életjáradék. „A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 47. § (1) bekezdése az eszköz bekerülési értéke részének tekinti mindazon tételeket, amelyek az eszköz megszerzése, létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig felmerültek és azok az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolhatók. Az életjáradéki szerződés alapján teljesített életjáradék üzembehelyezésig felmerült részét tehát – a számviteli törvény előírásait figyelembe véve – a társaságnak az eszköz beszerzési értékeként kell elszámolni. Az eszköz üzembehelyezéséig (használatba vételéig) így felmerült ráfordítást a beruházások között kell nyilvántartani az eszköz aktiválásáig. Amennyiben az eszköz (az ingatlan) használatba vétele az életjáradékot fizető részéről megtörtént, azt követően a teljesített életjáradék már költségként számolandó el.” Kérdésünk ahhoz kapcsolódik, hogy számviteli értelemben mikor kerül használatba vételre sor? Akkor, amikor a tulajdonszerzést bejegyezték, függetlenül attól, hogy az eladók még lakják az ingatlant, tehát annak bérbeadásáról nem lehet szó? Vagy akkor, amikor ténylegesen az életjáradékra jogosultak elhaláloznak? Esetleg a tényleges adásvételkor?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs