17 találat a(z) üzemanyagnorma cimkére

Üzemanyagnorma Kérdés

Ingyenes termékátadás munkába járás térítése címén Kérdés

Autót lízingel? Így tudja az adókat és a biztosítási díjakat elszámolni Cikk

Sok vállalkozó dönt úgy, hogy a munkához szükséges személygépkocsit béréléssel biztosítja vállalkozása számára. Ennek egyik módja a lízing, ahogy ez olvasónk esetében nyílt végű pénzügyi lízing keretei között történt. A lízingdíj elszámolása általában nem okoz komoly fejtörést a cégeknél, de sokkal nehezebb kérdés a kapcsolódó költségek, mint a casco, gépjárműadó stb. elszámolása. Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Abc az üzemanyagnormákról és elszámolásukról Cikk

Bármely tevékenységről is legyen szó, adózási szempontból, a járműhasználat költségeinek elszámolhatósága a magánszemély adózók nagy része számára fontos tényező, mert az eredményes jövedelemszerző tevékenységhez a legtöbb esetben nélkülözhetetlen a járműhasználat. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben, milyen mértékben növelhető korrekciós tényezők alapján az üzemanyag-fogyasztási alapnorma.

Munkagép – üzemanyagnorma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Targoncákra nem találunk üzemanyagnormát a 60/1992. kormány rendeletben. Kérem szíves segítségüket, hol találjuk, vagy hogyan lehet meghatározni! Köszönettel.

Üzemanyagnorma meghatározása II. Kérdés

Kedves Kneitler Lea! Csak szeretném megköszönni válaszát az üzemanyagnorma meghatározásával kapcsolatban. Nem értem, miért nem éri meg az illetékeseknek néha frissíteni ezt az ősrégi listát, amely tele van Barkas, Volga, Zil stb. tipusokkal, de a maiak hiányoznak róla. Nekem ez így sokkal kedvezőbb, mivel a gépjárművem gyári adatok szerint 6 litert fogyaszt, a köbcenti alapján pedig elszámolhatok 11,4-et. Nem hittem volna, hogy ezt a lyukat a jogalkotó még nem tömte be.(talán nem is véletlen, mivel nagyjaink mind ilyenekkel járnak).

Üzemanyagnorma meghatározása Kérdés

Elszámolható-e a személygépjármű fogyasztása a 60/1992. kormányrendeletben található, a beépített motor hengerűrtartalma alapján, az alapnorma-átalány szerint abban az esetben, ha a típus nem található a fenti rendelet listájában?

Költségtérítés Kérdés

Gázolaj üzemelésű kishaszon-gépjárművet kölcsönadási szerződéssel üzemeltet a munkavállaló. (A biztosítást a tulajdonos fizeti.) Vadászként a gépjárművét munkájához területellenőrzésre használja. Havi 1500 kilométer költségtérítést számol el a vadásztársaság és fizeti ki munkavállalónak havonta kiküldetési rendelvény alapján a NAV üzemanyagnorma szerint. Helyesen jár-e el?

Adószámos magánszemély cégautóadó fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az adószámos magánszemély útnyilvántartást vezet az önálló tevékenységéhez felmerült utazásaival kapcsolatban, akkor terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? (Az útnyilvántartásban kizárólag a jogszabályokban meghatározott normákat veszi figyelembe.)

Nyergesvontató üzemanyagnorma számítása Kérdés

Szállítással foglalkozó kft. nyergesvontató sofőrjének üzemanyagköltség-megtakarítást szeretne fizetni. Nyergesvontató esetében a 60/1992 kormányrendelet, illetve az autófelügyelet az irányadó. A nyergesvontató vontatmánya (hivatalos megnevezése félpótkocsi) pótkocsinak minősül-e, érvényesíthető-e a rendelet 2. mellékletében pótkocsi-vontatási pótlék, és ha igen, a vontatmánytonnát hogyan kell kiszámítani?

Norma meghatározása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk igen elöregedett gépjárműparkkal rendelkezik. Egyes tehergépjárművek esetében sem a gépjármű papírjaiban meghatározott, sem a NAV által kiadott számítási módok nem adnak lehetőséget a valós üzemanyagnorma meghatározásához. Kérdésem arra vonatkozna, hogy van-e lehetőség egy lelakatolt tankkal történő megfigyelés alapján megállapított norma beállítására? Természetesen a tele tankkal történő lelakatolás és az azt követő tankolások tanúk jelenlétében történne, majd az így megállapított norma jegyzőkönyvben kerülne rögzítésre. Válaszát előre is köszönöm!

Vontatmánytonna félpótkocsinál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk fuvarozási tevékenységében a tehergépkocsi-vezetőnek üzemanyag-megtakarítást számol el. A nyerges vontatóra a 60/1992. kormányrendelet 1/A melléklete szerinti alapnorma alapján számítjuk ki az üzemanyag-megtakarítást. Félpótkocsi esetében a pótkocsi-vontatási pótlék számításánál – gázolajüzemű vontatás esetén – hogyan számoljuk ki a vontatmánytonnát?

Buszos utazás szervezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozással, aki buszokat hoz be Magyarországra és a megvásárolt buszokkal fuvaroz (utazásokat szervez) a következő kérdésekkel kapcsolatban kérnénk a segítségét: 1. Szja-ban szereplő 100 000 forintos üzemanyag-megtakarítás kifizetésénél mi az elszámolás alapja? 2. Külföldről behozott buszok esetében, ha Magyarországon nincs forgalomban olyan típusú, hogyan kell meghatározni az üzemanyagnormát? 3. Hogyan kell elszámolni az üzemanyag-megtakarítást, ha a busznak nem állandó vezetője van; akár egy napon belül is több sofőr vezeti azt. 4. A külföldi kiküldetési költségeket lehet-e forintban kifizetni? Köszönettel.

Üzemanyagnorma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kiküldetési rendelvénnyel a 60/1992 (IV.1.) kormányrendelet szerint megengedett mértékű üzemanyag-felhasználási költséget szeretnénk elszámolni saját gépjármű hivatali használatára, egy Toyota Auris Hibrid gépkocsira. A gépkocsi műszaki adatlapja szerint "Üzemanyag: Benzin", Motor: Hibrid-benzin/eleketromos". Milyen fajtájú üzemanyagnorma-átalányt lehet figyelembe venni ebben az esetben, illetve, ha az üzemanyag-alapnormát a kormányrendeletben szereplő, üzemanyag-fogyasztás mérése alapján kell megállapítani, az alapnorma-megállapításra milyen végzettségű, foglalkozású szakember – mint műszaki szakértő – jogosult? Elfogadható-e, ha az alapnormaértéket – a gépjármű computere által mért átlagfogyasztás alapján – a gépkocsit szervizelő autószerelő-műhely állapítja meg? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Útnyilvántartás cégautó adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mentesül-e a cégautóadó fizetése alól a cég alkalmazásában (munkaviszonyban) álló magánszemély, amely a céggel kapcsolatos üzleti útjaira a saját személyautóját használja és amelyre útnyilvántartás alapján költségtérítést kap a NAV üzemanyagnormával számolt üzemanyag költségre és a 9 forintos átalányköltségre vonatkozóan? Vagy csak akkor mentesül a cégautóadó fizetése alól, ha kiküldetési rendelvényen keresztül kapja meg a költségtérítését? A cégautóadó törvényben leírtak szerint nem adóköteles az a személygépjármű, amelyre az szja törvény 25. § 2/b pontja szerinti költségtérítést számoltak el, viszont az nem egyértelmű, hogy ebbe a pontba csak a munkába járással kapcsolatos költségtérítés értendő-e. Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs