117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Ügyvédi iroda 2015. évi mérlegének közzététele Kérdés

Úgy hallottam, hogy a 2015. évi mérleget nem kell közzétenni az ügyvédi irodáknak. Igaz ez?

Áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általános szabályok szerint adózó ügyvédi iroda áfamentes és áfa területi hatályán kívüli szolgáltatást számláz tovább ügyfelének. Milyen áfakulcsot kell használnia, ha az ügyvédi díjjal együtt számlázza, vagy, ha csak magát a mentes szolgáltatást? Mikor tekinthető járulékos szolgáltatásnak, tovább számlázható áfamentesen? Köszönettel.

Németek az offshore-botrányban Cikk

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait – jelentette a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság kedden.

Lakáscélú munkáltatói támogatás folyósításának módja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda lakáshitellel rendelkező munkavállalójának adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást adna, amelyet a lakáscélú hitel visszafizetése, törlesztése céljából adná. A munkavállaló a férjével közösen fizeti a lakáshitelt a hitelintézet részére. A hitelintézettel a lakáshitel törlesztéséhez használt bankszámlát csak a férj nevére kötöttek. A hitelintézet nem hajlandó a feleség nevét is hozzácsatolni ehhez a hiteltörlesztő bankszámlához, vagyis hogy közös bankszámla legyen. A feleségnek ugyanennél a hitelintézetnél van nyitva egy másik bankszámlája, ami nem kapcsolódik közvetlenül a hiteltörlesztéshez, nem szerepel a hitelszerződésben. Azt olvasom ki a törvényből, hogy az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást kizárólag a munkavállaló nevére szóló folyószámlájára utalhatja. Az a kérdésem, hogy az ügyvédi iroda havonta melyik bankszámlára utalhatja a munkáltatói támogatás összegét jogszerűen? Az megfelelő megoldás lenne, ha a munkáltató a munkavállaló nevére szóló folyószámlára utalná a támogatást, a munkavállaló pedig továbbutalná a hitel törlesztésére nyitott férje nevén lévő bankszámlára? A támogatás hiteltörlesztés céljára történő felhasználását pedig bankszámla kivonatokkal tudná igazolni. Köszönöm előre is a válaszát!

Egyéni vállalkozásból ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Működő egyéni ügyvéd (egyéni vállalkozás keretei közt működő) ügyvédi irodává alakult 2016. 01. 01-jével. Erről van egy, az ügyvédi kamara által kiadott határozat, mely leírja, hogy az XY egyéni ügyvéd jogutódja az XY Ügyvédi Iroda és a változás időpontja 2016. 01. 01. Azt tudom, hogy az egyéni vállalkozásra záró bevallásokat kell beadni, és jogutódként az ügyvédi irodára már a taotörvény és a számviteli törvény vonatkozik. Viszont a NAV-törzset nézve az adószám nem változott, az adóalanyok közti lekérdezésnél is azt látom. Az egyéni vállalkozók nyilvántartásában azonban már nem látok nyilvántartási számot. Kérdéseim a következők: Milyen induló nyomtatványokat kell benyújtanom az ügyvédi irodára? Az esetlegesen új adószámot honnan tudom meg? Ha az adószám változik, akkor feltételezem, hogy a már meglévő dolgozókat újként be kell jelentenem (nekik a jogviszony kezdő időpontja 2016. 01. 01-je lesz?) Válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kriszti

Kaphat-e cafetériajuttatást az ügyvédi iroda tulajdonosa? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szeretnék állásfoglalást kérni az alábbi kérdésben. Egy egyszemélyes ügyvédi iroda tulajdonosa, tagi jogviszonyban adhat-e magának étkezési (Erzsébet-) utalványt? Illetve gazdasági társaság esetén, kft. ügyvezetője tagi jogviszonyban adhat-e magának ilyen juttatásokat? Köszönettel!

Evás kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1/.Egy kft. 2016-től evára térne át. Esetükben nem ír elő a törvény osztalékot kiváltó adót. Milyen kulccsal vehetik ki a magánszemély tagok az előző évi osztalékokat? Van eho? Evás időszak alatt az előző évek eredménytartaléka terhére lehet osztalékot fizetni? 2/. Ügyvédi iroda evába belépésére a kft.-hez vagy a bt.-hez hasonló az áttérési szabály?

Egyszemélyes ügyvédi iroda saját gépkocsi használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda ügyvéd tagja saját személygépkocsit használ üzleti célra. Kiküldetési rendelvényt elvileg nem használhat. Amennyiben útnyilvántartás alapján elszámolja például csak a parkolást, akkor is kell cégautóadót magánszemélyként fizetnie? Köszönettel.

Rokkantsági ellátás járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy eva alá tartozó ügyvédi iroda tagja rokkantsági ellátásban részesül. Kérdésem az lenne, hogy milyen járulékfizetési kötelezettség terheli, mivel a rokkantsági ellátás biztosítási jogviszonynak számít? Köszönettel.

Ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozóként működő ügyvéd ügyvédi irodává alakulna. Hol kell ezt bejelenteni? Milyen jogszabály rendelkezik erről?

Negatív saját tőke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfeleim között van egy ügyvédi iroda. Jegyzett tőkéje 2 millió forint, azonban a saját tőkéje évek óta mínusz. Kötelező ebben az esetben a jegyzett tőkét felemelni? Van-e a beszámolókban jelentősége annak, hogy a tulajdonosnak tudomása van arról, hogy a saját tőke a jegyzett tőke alá süllyedt, illetve arról, hogy a saját tőke rendezésére 3 hónap áll a rendelkezésére? Köszönöm a válaszát.

Illetékbélyeg Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyvédi iroda illetékbélyeget vásárol. Hogyan, mikor és milyen főkönyvi számlákra könyveljük? Köszönettel.

Szüneteltető ügyvéd járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértõ! Egyik ügyfelem ügyvédi irodával rendelkezik, ezen kívül katás egyéni vállalkozó is, mint ügyvéd. A katás egyéni vállalkozását jelenleg szünetelteti. Az ügyvédi irodában semmilyen tevékenységet nem folytat, 2010. 03. 01-jétõl szünetelteti a tevékenységét. Ezt jelezte a kamara felé. A nullás bevallásokat teljesíti a NAV, önkormányzat felé, de tevékenységet nem folytat. A katás egyéni vállalkozását és az ügyvédi irodáját szünetelteti, máshol nincs fõállása, így jelenleg sehol nem biztosított. Lehet-e 6930 Ft/hó kötelezettséggel biztosított, vagy az ügyvédi irodájában kell megfizetnie a minimálbér utáni járulékokat, mint társas vállalkozó? Válaszukat megköszönve, tisztelettel: Kovalik Andrea

Ügyvédi iroda átalakulása egyéni ügyvéddé Kérdés

Tisztelt Adózóna! Érdeklődnék, hogy mi a menete annak, ha egy egyszemélyes ügyvédi irodából egyéni ügyvéddé átalakulok, illetve, ez lehetséges-e akkor, ha 1 hónap múlva szülés miatt szüneteltetni fogom a praxisomat 2016. 12. 31-éig? Lehetséges-e, hogy a szünetelés előtt elindítva, a szünetelés alatt megtörténjen az átalakulás? Ha igen, akkor mi ennek a menete? Köszönettel: K. I.

Ügyvédi iroda tagja – SZÉP-kártya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi irodának az ügyvéd tagja igénybe veheti a SZÉP-kártyát normál adózással? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close