117 találat a(z) ügyvédi iroda cimkére

Ügyvédi iroda beszámolási kötelezettsége 2017-re Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűen sehol sem találom, hogy az általam könyvelt ügyvédi irodának idén hogy tudunk eleget tenni a letétbe helyezési kötelezettségének. Tavaly az ügyvédi kamara oldaláról letölthető ÁNYK-s nyomtatványon tudtuk beküldeni, de a kamara oldalán SEMMI ilyesmi nincs. Kérem segítségüket. Köszönettel: Bércesi Andrea

Ügyvédi iroda – osztalék utáni adót kiváltó adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvédi iroda 2018. január 1-jétől – élve az új lehetőséggel – áttért a katás adózási módra. Benyújtotta a 2017-es üzleti évről a 1771-es bevallását, aminek 06-os mellékletében elszámolt az osztalékot kiváltó adóval. A NAV a bevallásra hibaértesítést küldött, miszerint az ügyvédi irodáknak nem kell osztalékot kiváltó adót bevallaniuk és fizetniük. Ha a katatörvény 26. § (3) bekezdését olvassuk, akkor itt tényleg nincs említve az ügyvédi iroda, a 1771-es bevallás kitöltési útmutatója (bár ez nem jogforrás), viszont határozottan említi őket is, mint ezen adó érintettjeit. Kérdésem, hogy kell-e vagy sem osztalékot kiváltó adót fizetniük, illetve ha nem kell, akkor milyen formában tudják leadózni és kivenni a katás időszak előtt képződött és felhalmozott eredménytartalékot? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvédi iroda beszámolójának közzététeel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes ügyvédi iroda beszámolójának közzétételének mi a gyakorlati megvalósítása? ÁNYK-ban a NAV-hoz nem kell megküldenem csak a területileg illetékes ügyvédi kamarához? Segítségüket előre is köszönöm!

Eva alatti áfa Kérdés

2018. január 1-jével ügyvédi iroda áttért az eva hatálya alá, addig alanyi mentesként számlázott. Eva alatt kiállíthat áfatartalmú számlát?

Kivás ügyvédi iroda átalakulása Kérdés

2017.12.31-én a kiva hatálya alá tartozó ügyvédi iroda átalakult két egyéni ügyvédé, akik a kata alá jelentkeztek be. Az egyik ügyvéd viszi tovább az irodát –az ügyvédi kamara határozatában foglaltak alapján jogutódként –, a másik pedig mint vagyoni befektető szerepel. Kérdésem az, hogy milyen formában kell lezárni a 2017. évét az ügyvédi irodának, mi lesz a sorsa a vagyonnak, hogyan számolom el a kötelezettségeit és a követeléseit, a 2017. évet érintő kifizetéseket, és mi a sorsa a megkötött és jelenleg is élő eltartási szerződéseknek?

Katás ügyvédi iroda – osztalékfizetés Kérdés

Ügyvédi iroda 2018-tól katás lett, köteles-e osztalék utáni adót kiváltó adó megfizetésére? A katatörvény 26. § (1)-(4) bekezdései osztalék utáni adót kiváltó rendelkezései nem nevesítik az ügyvédi irodát. Ugyanakkor a 1771-01-06 bevallás kitöltési utasításában már szerepel az ügyvédi iroda is. Mi a véleményük, meg kell-e fizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót?

Egyszemélyes ügyvédi iroda megszűnése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes ügyvédi iroda április 11-én elhatározza, hogy az irodát április 30-án megszünteti. Milyen dátummal kell a nyitómérleget, zárómérleget, vagyonfelosztási javaslatot elkészíteni. Milyen záróbevallásokat kell benyújtani és mik a határidők?

Ügyvédi iroda ingatlanszerzésének könyvelése Kérdés

Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított. Jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után, átalakulás jogcímen a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? A tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván?

Ügyvédi iroda könyvelése Kérdés

Tisztelt Szolnoki Úr! Egyéni ügyvéd ügyvédi irodát alapított, a jegyzett tőkéje 100 ezer forint. Az ügyvédi iroda alapítása után – átalakulás jogcímen – a tulajdonába került egy nagyobb értékű ingatlan, maga az iroda. A bekerülés nem járt pénzmozgással, földhivatali bejegyzése megtörtént. Az illeték kiszabása a NAV részéről megtörtént. Hogyan könyvelem le az ingatlan bekerülését és az illetékfizetési kötelezettséget? Tulajdonos a jegyzett tőkét nem kívánja emelni, mivel az ügyvédi irodának nem kötelező a jegyzett tőke biztosítása. Melyik sajáttőkeelemen tarthatom nyilván? Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Cégautóadó – Kata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg a számviteli törvény hatálya alá tartozó, kettős könyvvitelt vezető evás ügyvédi iroda év közben áttérne katára. Az ügyvédi iroda tulajdonában van egy személygépkocsi. Jól gondolom, hogy katásként is kell majd cégautóadót fizetni? Köszönöm válaszukat.

Bezár az offshore-botrányt kirobbantó ügyvédi iroda Cikk

Bezár március végén az offshore-botrányt kirobbantó Panama-iratokról elhíresült panamai Mossack Fonseca ügyvédi iroda.

Katás ügyvédi iroda tagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás ügyvédi iroda tagja ki kíván lépni az irodából, máshol fog munkaviszonyt létesíteni. Milyen kilépő iratokat kell ilyen esetben kiállítani számára?

Egyszemélyes ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes ügyvédi iroda esetében az ügyvéd foglalkoztathatja-e magát munkaviszonyban, vagy csak megbízásos jogviszonyban teheti ezt meg? Köszönöm válaszát.

Már az ügyvédi iroda is lehet katás – de mikor éri meg? Cikk

A 2017 őszén megszületett adótörvény-változások nyomán bővült azon alanyok köre, akik választhatják a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózást. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy 2018-tól minden ügyvédi irodának érdemes volt katára váltani. Lássuk, mi mindent érdemes átgondolni, mielőtt kisadózóvá tesszük ügyvédi irodánkat!

Egyéni ügyvédi iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy egyszemélyes ügyvédi iroda társas vállalkozónak minősülő vezetője folytathat-e valamiféle, más kereső tevékenységet, így lehet-e adószámos őstermelő vagy egyéni vállalkozó? Ha lehet egyéni vállalkozó, akkor az ügyvédi irodára, illetve az egyéni vállalkozásra is választhatja a katát? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Számlakiállítás saját költség felhasználásról

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close